Bankoğlu’ndan oscar verdiği Bakan Kasapoğlu’na bir soru önergesi daha

CHP’li Bartın Milletvekili Av Aysu Bankoğlu, daha önce “Mutsuzluk ve İşsizlik” Oscar’ı verdiği Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’na bir kez daha soru önergesi vererek Mehmet Rıfat Efendi Öğrenci Yurdu’nu sordu. kamulaştırılan öğrenci yurduna ilişkin soru önergesi veren Bankoğlu, “Devletin yurtlar için ayırdığı belli bir kaynak var. Ve bu sınırlı kaynakla, yapılması gereken çok iş var. Öğrenciler günde 19 Türk Lirası’na karınlarını doyurmaya çalışıyorlar. Neden, diye sorunca; kaynak yok, deniliyor. Yandaşa kaynak var herhalde. Kiralayabilecekken, sırf dostlar alışverişte görsün denilerek, maliyetinin iki katına bir yurt binasının satın alınması kaynak israfıdır. Burada, kaynakların doğru kullanılmadığını görüyoruz” derken “Devletin kiralamayı planladığı yurdu, kamulaştırarak, maliyetinin iki katına satın almaya karar vermesinin gerekçesi nedir?” diye sordu.
Bu haber 2022-01-21 16:05:17 eklenmiş ve 200 kez görüntülenmiştir.

 

 

“Bakanlığa bunun sebebini soruyoruz”

 

 

Bartın’da devlete uzun süre kiralanması amacıyla, özel bir müteahhitlik firmasına yaptırılan Mehmet Rıfat Efendi erkek öğrenci yurdu; Gençlik ve Spor Bakanlığı talebiyle, geçtiğimiz sene kiralanmak yerine, satın alındı.

 

 

Gerekçesi henüz açıklanmayan bu satın alma işleminin, yurdun yapım maliyetinin yaklaşık iki katına gerçekleştiğini belirten Bartın CHP milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, konuya ilişkin Gençlik ve Spor Bakanlığı’na yazılı soru önergesi verdi.

 

Soru önergesine ilişkin açıklamalarda bulunan Bankoğlu, “Buranın yapım maliyetinin yaklaşık 80 milyon Türk Lirası olduğunu biliyoruz. Satın alma işlemiyse 160 milyon Türk Lirası civarında. Aradaki 80 milyon Türk Lirası, yalnızca müteahhit firmanın kazancı. Burada öncelikli olarak sorulması gereken şey, başta uzun süreliğine kiralanması planlanan bu yurdun, neden satın alınmaya karar verildiğidir. Yapılan karar değişikliği sonucunda, ciddi bir kaynak değişikliği olmuştur ve bunun Bakanlık tarafından gerekçelendirmesi gerekir” dedi.

 

Hükümetin bu tarz şaibeli kamulaştırma işlemleriyle yandaşlarını zengin ettiğini belirten Bankoğlu, “Bu meblağlar doğruysa, bahsi geçen müteahhitlik firmasının kim olduğu, hangi bağlantılarının olduğu da açıklanmalıdır. İnşaat sektörüyle içli dışlı olan hükümetin, üzerindeki soru işaretlerini kaldırabilmesi ancak şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim anlayışı benimsemesiyle mümkündür. Bugüne kadar bu sorumluluk sahibi anlayışı, maalesef pek göremedik” diyerek hükümeti eleştirdi.

 

Bankoğlu, “Bu bina uzun süre kiralanmak üzere yapıldı, ihaleler de buna göre yapıldı. Ancak bakanlık herhangi bir gerekçe göstermeksizin, yarı yolda at değiştirmeye karar vererek, satın alma yoluna gitti. Yurdu yapan müteahhitlik firmasının, ihale sırasında, yurdun satın alınacağından haber varsa, örneğin, bu durum ihale sürecinin şeffaflığını da gölgeleyecektir” diyerek yurt yapımının ihale sürecine işaret etti.

 

 

“Kaynaklar doğru kullanılmıyor”

 

 

Türkiye geneli gibi, Bartın’da da devlet öğrenci yurt kapasitelerinin ve kalitesinin arttırılması gerektiğini belirten Bankoğlu, “Yurt kapasitesi gibi kalitesi de sorun. Ve, tüm diğer sorunlar gibi, elbette yurt sorunun çözümü için de kaynak gereklidir. Ancak kaynak miktarı kadar, kaynağın doğru kullanılması da önemlidir. Bu bakımdan, devlet yurt kapasitesinin artması sevindirici bir haber olsa da, alınan satın alma kararı düşündürücüdür. Devletin yurtlar için ayırdığı belli bir kaynak var. Ve bu sınırlı kaynakla, yapılması gereken çok iş var. Öğrenciler günde 19 Türk Lirası’na karınlarını doyurmaya çalışıyorlar. Neden, diye sorunca; kaynak yok, deniliyor. Yandaşa kaynak var herhalde. Kiralayabilecekken, sırf dostlar alışverişte görsün denilerek, maliyetinin iki katına bir yurt binasının satın alınması kaynak israfıdır. Burada, kaynakların doğru kullanılmadığını görüyoruz. Ve soru önergemizle de, Bakanlığa bunun sebebini soruyoruz” dedi.

 

 

“İki katına satın almaya karar vermesinin gerekçesi nedir?”

 

 

Bankoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebiyle verdiği soru önergesinde “2021 senesinde, Bartın’da özel bir müteahhit firma tarafından, sonradan devlete kiralanması amacıyla yaptırılan, basına yansıdığı kadarıyla yapımı 80 milyon Türk Lirası’na mal olan Mehmet Rıfat Efendi öğrenci yurdunun; planlandığı üzere devlet tarafından kiralanmak yerine, 160 milyon  Türk Lirası’na kamulaştırıldığı haberleri basında yer almıştır. Bu kapsamda, belirtilen bilgiler ve meblağlar doğru mudur? Doğruysa, devletin kiralamayı planladığı yurdu, kamulaştırarak, maliyetinin iki katına satın almaya karar vermesinin gerekçesi nedir? Meblağlar doğru değilse, gerçek maliyet ve satış değeri nedir? Bahsi geçen yurdun yaptırıldığı ve satın alındığı müteahhit firma kimlerindir? Bu kişilerin veya akrabalarının AKP ile ilişkisi var mıdır? Varsa, nedir? Bu kamulaştırma işlemi ne zaman ve hangi kriterler baz alınarak gerçekleştirilmiştir?” ifadelerine yer verdi.

ETİKETLER : Bartın CHP CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu Mehmet Rıfat Efendi Yurdu
Diğer SİYASET haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›