Tunç: “Süreç TBMM Genel Kurulu’nda devam edecek”

TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon, PKK’lı teröristle fotoğrafı ortaya çıkan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel hakkında hazırlanan dokunulmazlık dosyasını görüşmek için toplandı. Toplantıya ilişkin değerlendirmede bulunan AK Parti Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Av. Yılmaz Tunç, “TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon toplantımızda HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel hakkında düzenlenen ‘Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması’na ilişkin fezlekelerin görüşmelerini gerçekleştirdik. İçtüzük gereğince dokunulmazlık fezlekelerinin görüşmeleri için hazırlık komisyonu oluşturuldu. Hazırlık komisyonunun çalışmalarının ardından vereceği rapor Karma Komisyon’da görüşülüp oylandıktan sonra Karma Komisyon süreci tamamlanarak süreç TBMM Genel Kurulu’nda devam edecek” dedi.
Bu haber 2022-01-20 16:52:52 eklenmiş ve 167 kez görüntülenmiştir.

 

TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonu’ndan oluşan Karma Komisyon toplandı

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

 

 

 

PKK’ya yönelik hava destekli operasyonda etkisiz hale getirilen teröristin cep telefonu incelemesinde HDP Milletvekili Semra Güzel ile fotoğraflarının bulunması, kamuoyunun gündemine oturdu.

 

 

Terörist Volkan Bora’nın, Güzel ile terör kampında çekilmiş fotoğraflarının basına yansıması üzerine HDP’li vekilin dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle düzenlenen Cumhurbaşkanlığı fezlekesi, TBMM’ye ulaştı.

 

 

Komisyon toplandı

 

 

TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu ise, Güzel’e ait fezlekeleri görüşmek için bugün toplandı. Karma Komisyon dosyayı gündemine alması sonra hazırlık komisyonu kurulmasına karar verildi. 5 kişilik hazırlık komisyonunun bir aylık çalışma süresi olacak. Bu süre içerisinde fezlekede yer alan tüm deliller ve belgeler incelenecek.

 

 

TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, AK Parti Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Av. Yılmaz Tunç’un katıldığı Karma Komisyon, 2017’de Adıyaman’da öldürülen PKK’lı teröristle fotoğrafları ortaya çıkan HDP’li Semra Güzel’in yasama dokunulmazlığının kaldırılması hakkındaki 2 Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi’ni ele aldı.

 

 

Komisyon Başkanı Bozdağ, HDP'li Güzel hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olma' iddiasıyla düzenlenen yasama dokunulmazlığı dosyası ve eklerini görüşeceklerini belirterek, “Bugün yalnızca Hazırlık Komisyonu kurulması konusunu ele alarak Hazırlık Komisyonu kuracağız. Takdir komisyonumuzun saygın üyelerine aittir. Müzakereleri, Hazırlık Komisyonu raporu geldikten sonra onun üzerinde yapalım. Hazırlık Komisyonu'na yazışma yetkisi vereceğiz. Dosyaya yeni bilgi, belge ve ekler gelebilir. Onları da gördükten sonra komisyonumuz detaylı değerlendirmeleri rapor üzerinde yaparsa hem doğru hem de daha hızlı karar almış olabiliriz” dedi.

 

 

Dokunulmazlık dosyalarının görüşülmesinin gizlilik esasına riayet edilerek yapıldığını belirten Bozdağ, fezlekeleri okutacağını ve dokunulmazlık dosyası üzerinde müzakerelerin yapılacağını kaydetti.

 

 

“Süreç TBMM Genel Kurulu’nda devam edecek”

 

 

Toplantı, daha sonra basına kapalı olarak devam ederken toplantıya ilişkin değerlendirmede bulunan AK Parti Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Av. Yılmaz Tunç, “TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon toplantımızda HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel hakkında düzenlenen ‘Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması’na ilişkin fezlekelerin görüşmelerini gerçekleştirdik. İçtüzük gereğince dokunulmazlık fezlekelerinin görüşmeleri için hazırlık komisyonu oluşturuldu. Hazırlık komisyonunun çalışmalarının ardından vereceği rapor Karma Komisyon’da görüşülüp oylandıktan sonra Karma Komisyon süreci tamamlanarak süreç TBMM Genel Kurulu’nda devam edecek” dedi.

 

 

“Kararını kamuoyuyla paylaşacaktır”

 

 

TBMM Anayasa, Adalet ve Karma Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ HDP’li vekil Semra Güzel’in dokunulmazlık süreci ile ilgili olarak şu bilgileri paylaştı:

 

 

“HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel hakkında iki ayrı fezleke müzakere edildi. Bir hazırlık Komisyonu kurulmasına karar verildi. 5 üye partilerin TBMM’deki üye sayısına göre belirlendi. 3 üye AK Parti’den, CHP ve HDP’den ise birer üye belirlendi. Komisyon üyeleri belirlendi. En geç 1 ay içinde raporu sunması istendi. Raporun en geç 1 ay içinde komisyon başkanına sunulmasına karar verildi. Komisyonun ilk toplantısı muhtemelen bugün 5'te yapacaktır. Komisyonun görev süresi bu toplantıdan itibaren başlayacaktır. Her iki dosyada da dokunulmazlığın kaldırılması ya da kaldırılmaması yönünde karar verecektir. Semra Güzel isterse hazırlık komisyonu raporu sunması sonucu karma komisyonda kendini savunabileceği gibi, herhangi bir milletvekili de kendini savunma hakkına sahiptir. Öyle umuyorum ki 1 buçuk, 2 ay içinde komisyon çalışmalarını tamamlayacak ve kararını kamuoyuyla paylaşacaktır.”

 

 

Semra Güzel’in yargılanmasının önü açılmış olacak

 

 

Bu süreçte partilerin tavrı da netleşirken AK Parti, MHP, CHP ve İyi Parti “evet” oyu verecek. Komisyon’un ardından son sözü de TBMM Genel Kurulu söyleyecek.

 

Oylamada dokunulmazlığının kaldırılması yönünde karar çıkarsa Semra Güzel’in yargılanmasının önü açılmış olacak.

 

 

 

“Çözüm süreciyle ilişkilendirmek mantık dışı bir şey”

 

 

AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Av. Yılmaz Tunç, HDP’li Milletvekili’nin Dokunulmazlığının kaldırılmasına dair fezlekeye ilişkin Haber Global kanalına da değerlendirmelerde bulundu. Milletvekili Tunç, Saliha Çolak’a yaptığı değerlendirmede; “Bir milletvekilinin teröristle nasıl irtibat kurduğu ortada. Fotoğraftaki o silahlı görüntüler terörle irtibatı ortaya koyan, anayasa mahkemesinin dosyasına girebilecek, kapatma davasında görüşülebilecek delillerdir bunlar. Dolayısıyla anayasa mahkemesi bu fotoğrafları değerlendirecek.

 

 

5 milletvekilinden oluşan hazırlık komisyonu bir ay içerisinde raporunu verecek, rapor karma komisyonunda görüşüldükten sonra eğer komisyon, dokunulmazlığın kaldırılmasına karar verdiyse genel kurula gönderilecek. Genel kurulda görüşmelerin ardından oylama yapılıp sonrasında da dokunulmazlık kaldırılacak.

Çözüm süreci teröristin silah bıraktırma süreciydi. Bu fotoğrafa baktığımızda ise silahı bizzat tutuyor milletvekili, haliyle bu çözüm sürecine ters bir fotoğraf. Bunu çözüm süreciyle ilişkilendirmek mantık dışı bir şey” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ETİKETLER : Bartın TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu HDP Milletvekili Semra Güzel TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu AK Parti Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı A
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›