“Bartın işi tel sarma”ya “coğrafi işaret tescil belgesi”

Günümüzde oda takımlarında, yatak takımlarında, yemek ve çay takımlarında, dış giyimde, giyim aksesuarlarında, duvar aksesuarlarında motifli tablolarda kullanılan ve tamamen el emeğiyle yapılıp fabrikasyona çevrilmeyen “Bartın İşi Tel Sarma” coğrafi işaret tescil belgesi” aldı.
Bu haber 2022-01-15 10:57:14 eklenmiş ve 252 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

İlimizin geleneksel el sanatlarından olan ve tarihi yaklaşık 18.yy’a dayanan Bartın İşi Tel Sarma yapımı, Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvurunun olumlu sonuçlanmasıyla “coğrafi işaret tescil belgesi” almaya hak kazandı.

İlimiz kültürüne kazandırılan tescil belgesinin hayırlı olmasını dileyen İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Handan Karakoç, “17. yüzyılın sonlarında Osmanlı Devleti’nde saray süslemelerinde kullanılan sim sırma 18. yüzyılın sonlarına doğru Bartınlı kadınlar tarafından bu işlemelere parıltı katmak amacıyla sim ip yerine tel kullanılmasıyla ortaya çıkmıştır. Bartın İşi Tel Sarma işlemeciliğinde, bez dokuma üzerine gümüş tel kullanılarak sarma tekniği ile motifler işlenmektedir. Evlilik hazırlığındaki genç kızlar çeyizlerine Bartın İşi Tel Sarma tekniği ile yapılmış; içine aile ya da düğün resimlerini koyabilecekleri bir pano işleyerek düğünden sonra bu panoyu evlerine asarlardı. Günümüzde ise oda takımlarında, yatak takımlarında, yemek ve çay takımlarında, dış giyimde, giyim aksesuarlarında, duvar aksesuarlarında motifli tablolar Bartın’da yaygın olarak üretilen ürünlerdir.  Bartın İşi Tel Sarma tamamen el emeğiyle yapılır, fabrikasyona çevrilmez. Bartın İşi Tel sarmanın diğer nakışlardan en önemli farkı hiç iplik kullanılmadan sadece özel iğnesi ve telle çalışılmasıdır. İlimiz kültürüne kazandırmış olduğumuz tescil belgesi hayırlı olsun” dedi.

ETİKETLER : Bartın Türk Patent ve Marka Kurumu Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü coğrafi tescil belgesi tel sarma
Diğer KÜLTÜR - SANAT haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›