TSO Başkanı Balık, Hızlı Destek Programını anlattı

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Covid-19 salgını kapsamında mikro ve küçük işletmelere (MKİ), istihdam performansına dayalı faizsiz ve teminatsız geri ödemeli destek verecek. KOSGEB’in Covid-19 salgınından etkilenen KOBİ’ler için faizsiz-teminatsız başlattığı kredi programıyla ilgili açıklamada bulunan Bartın TSO Başkanı Halil Balık, salgında gelir kaybı yüksek olan ayrıca hizmet ve ticaret sektörünün eklenmesinin de piyasayı hareketlendireceğini söyleyerek “Şartları sağlayan tüm üyelerimizin ‘Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı’ndan faydalanmasını istiyoruz” dedi.
Bu haber 2022-01-15 10:53:42 eklenmiş ve 130 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

KOSGEB’ten, nitelikli genç istihdamına destek

 

 

 

Erkan Hızoğlu

 

 

 

 

 

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Halil Balık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı KOSGEB MKİ Hızlı Destek Programı’nın, iş dünyasının kalifiye personel sorununa çözüm olacağını belirterek, sağlanan desteklerin önemine dikkati çekti.

 

 

Yapılan açıklamaya göre, KOSGEB’in Mikro ve Küçük İşletmelere (MKİ) Hızlı Destek Programı kapsamında, son 12 ayda çalışan sayısını koruyup, meslek lisesi veya üniversite mezunu gençleri en az 12 ay istihdam etme taahhüdünde bulunan işletmelere 100 bin lira destek verileceğini ifade eden Bartın TSO Yönetim Kurulu Başkanı Balık, söz konusu desteğin işletmelerdeki nitelikli istihdamı artıracağını vurguladı.

 

 

KOSGEB’in Covid-19 salgınından etkilenen KOBİ’ler için faizsiz-teminatsız başlattığı kredi programıyla ilgili açıklamada bulunan Balık, şunları söyledi:

 

 

Teminatsız geri ödemeli işletme sermayesi desteği!

 

 

“KOSGEB’in mikro ve küçük işletmelere yönelik başlattığı yeni kredi programı ile imalatçı, toptan ve perakende ticaret kapsamında faaliyet gösteren işletmelere, istihdam edecekleri gençler için 100 bin lira faizsiz destek sağlanacaktır. Destek kapsamında KOSGEB tarafından hazırlanan ‘Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı’ ile; imalat, bilgisayar programlama, bilimsel Ar-Ge sektörleri ve Covid-19 salgınının nispeten daha fazla etkilediği bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki mikro ve küçük işletmeler ile yenilikçi genç işletmelere faizsiz ve teminatsız geri ödemeli işletme sermayesi desteği verilecek.

 

 

“100 bin TL geri ödemeli destek verilecek”

 

 

Destekte istihdamın en az 1 yıl olması gerekiyor. Krediler iki dilim halinde verilecek, geri ödemeler ise 24 ay sonra başlayacak. İmalat, bilgisayar programlama, bilimsel Ar-Ge sektörleri ile Covid-19 salgınının nispeten daha fazla etkilediği bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki mikro ve küçük işletmelere; 1981 ve sonrası doğumlu, son 3 yılda 180 günden fazla çalışmamış üniversite veya mesleki ya da teknik lise mezunu en az bir yeni personelin ‘12 ay boyunca istihdam edilmesi taahhüdü’, ‘başvuru dönemi ilanından önceki 12 aylık ortalama istihdamın korunması’ şartı ile; yeni istihdam edilecek personel başına 100 bin TL geri ödemeli destek verilecektir.

 

 

En fazla 5 personel!

 

 

İşletme sahibi kadın ise veya işe alınan personel kadın ise, destek personel başına 10 bin TL artırımlı olarak uygulanacaktır. Başvuru dönemi ilan tarihinden önceki ayda işletmede çalışmıyor olan personel ‘yeni’ kabul edilecektir. Mikro işletmeler en fazla 2 personel, küçük işletmeler en fazla 5 personel için destek alabilecek.

 

 

Destek ödemeleri, 6 ay artı 6 ay şeklinde destek ödemesine esas iki taksit döneminin başında peşin olarak yapılacak. Ödeme öncesinde ve sonrasında, resmi kayıtlardan (GİB, SGK) işletmenin aktif olduğu, geçmiş dönem ortalama istihdamının muhafaza ediliyor olduğu ve yeni personelin istihdam edildiği kontrol edilecek. 6 aylık ilk taksit dönemine ilişkin yükümlülük yerine getirilmemişse 3 ay ek süre verilecek, 3 ay ek süre içinde yükümlülük tamamlanmışsa ikinci 6 aylık dönem ödenecek.

 

 

Geri ödemeli destek için işletmelerden teminat alınmayacak

 

 

Geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etme taahhütlerini yerine getirmiş olmak kaydı ile; MKİ’ler kullandıkları desteği 24 ay geri ödemesiz dönemi takiben 4’er aylık 6 taksitte faizsiz ve komisyonsuz olarak KOSGEB’e geri ödeyecek. Taahhütleriyle ilgili yükümlülüklerini varsa verilen ek sürede de tamamlayamayan MKİ’lerden ise; verilen destek, ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faizi ile tahsil edilecek. Geri ödemeli destek için işletmelerden teminat alınmayacak.

 

 

Destek tutarı dikkate alınmaksızın destek alabilecek

 

 

Birinci bileşende; 2019 yılında asgari 75 bin TL net satışı hasılatı olan hedef sektörlerdeki MKİ’lere ‘faizsiz geri ödemeli destek’ verilecek. İkinci bileşende; 2017 ve sonrasında kurulan hedef sektörlerde faaliyet gösteren yenilikçi genç MKİ’lere ‘faizsiz geri ödemeli destek’ verilecek. İki bileşenden yalnızca birine başvuru yapılabilecek. 2021 yılı Aralık ayından önceki başvuru dönemi yararlanıcıları, şartları karşılamaları ve yeni başvuru döneminde de başvuru yapmaları halinde önceden yararlandıkları destek tutarı dikkate alınmaksızın destek alabilecek.

 

 

Online başvuru yapabilecekler

 

 

Destek ödemesi alabilmek için; işletmenin KOSGEB Veri tabanında kayıtlı, bilgileri güncel ve faal olması, Program başvurusunun yapılmış ve geçici onayın alınmış olması, şartlara uygun yeni personeli istihdam etmiş ve ödeme talebi başvurusu yapmış olması gerekiyor.

 

 

Başvuru kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler www.kosgeb.gov.tr adresindeki ‘E-Hizmetler’ menüsünden ‘Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu’ alt menüsünü seçerek online başvuru yapabilecekler. KOSGEB Veri tabanına kayıtlı olmayan veya KOBİ Bilgi Beyannamesi güncel olmayan işletmelerin, öncelikle kayıt ve güncelleme işlemini yapmaları gerekiyor.”

 

 

Salgında gelir kaybı yüksek olan ayrıca hizmet ve ticaret sektörünün eklenmesinin de piyasayı hareketlendireceğini söyleyen Başkan Balık, “Şartları sağlayan tüm üyelerimizin ‘Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı’ndan faydalanmasını istiyoruz” dedi.

 

 

ETİKETLER : Bartın Bartın TSO Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Halil Balık KOSGEB
Diğer EKONOMİ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›