BARTIN’DA 1 YIL BÖYLE GEÇTİ

Bartın’da 2021 yılına damgasını vuran olaylar. Kazalar, cinayetler, siyasilerin şok açıklamaları… İşte 2021 yılında Bartın’da yaşananlar...
Bu haber 2022-01-03 09:37:41 eklenmiş ve 114 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

 

Acısıyla tatlısıyla koskoca bir yılı daha geride bıraktık. Peki, 2021 yılında Bartın’da neler yaşandı, en konuşulan konular neler oldu, kazalar, cinayetler, siyasilerin şok açıklamaları, 2021’e damgasını vuran olaylar neler? İşte, koskoca bir yılla ilgili akıllarda kalanları sizler için derledik.

 

OCAK

 

Bartın açıklarında gemi battı 12 kişiden 6’sı kurtarıldı

 

Gürcistan’dan demir alarak Bulgaristan’a giden Palau bayraklı Arvin isimli kuru yük gemisi Bartın açıklarında battı. Filikalarda mahsur kalan 12 kişiden 6'sı sağ kurtarıldı, Bartın Valisi Sinan Güner diğer 6 kişinin öldüğünü açıkladı.

 

Sağlık çalışanları için aşı uygulaması başladı

 

Bartın’da sağlık çalışanları için Covid-19 aşı uygulaması başladı. İlk aşı ise Bartın Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Özkan Polat’a uygulandı.

 

Turhan Kalaycı yeniden AK Parti İl Başkanı oldu

 

AK Parti Bartın İl Başkanlığı 7. Olağan İl Kongresini Genel Başkan Yardımcısı ve Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir’in katılımıyla gerçekleştirdi. Pandemi kuralları çerçevesinde yapılan kongrede konuşan Genel Başkan Yardımcısı Kandemir, Bartın’dan daha da güçlenerek çıkacaklarını ve kendilerine verilen vazife neyse yerine getirip mücadele edeceklerini söyledi. Tek liste halinde girilen kongredeki seçimlerde ise Turhan Kalaycı güven tazeleyerek yeniden AK Parti Bartın İl Başkanı oldu.

 

AK Parti yeni binasında hizmete başladı

 

İl Başkanı Turhan Kalaycı döneminde Bartın’a kazandırılan AK Parti Bartın Teşkilatı Binası tamamlandı.

 

ŞUBAT

Bartın’ın enerji nakil hatlarında buz yükü değişti!

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç Bartın’ın enerji nakil hatları yapımında ikinci buz yükü bölgesinden üçüncü ve dördüncü buz yükü bölgesine alındığını belirtti. Bartın’da enerji nakil hatları bundan sonraki yıllarda ağır kış şartlarının yaşandığı doğu illerindeki üçüncü ve dördüncü buz yükü bölgesi kapsamında yenilecek.

Termik santral yeniden Bakanlığın gündemine geldi

Bartın Platformu, Hattat Enerji ve Mad. Tic. AŞ (HEMA)  tarafından Amasra’ya yapılmak istenen termik santralin ÇED süreciyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığında İnceleme Değerlendirme Toplantısı (İDK) yapılacağını açıkladı. Platform, Bartın Belediyesi ve Amasra Belediyesinde komisyon üyesi olarak toplantıya katılacağını ve ÇED sürecinin bir an önce sona erdirilmesini talep edeceğini ifade etti.

Termik santralin ÇED süreci durduruldu

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu ve Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Hattat Enerji ve Mad. Tic. AŞ (HEMA)  tarafından Amasra’ya yapılmak istenen termik santralle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığında İnceleme Değerlendirme Toplantısı (İDK) sonunda Bakanlığın eksik görüşler olması sebebiyle ÇED sürecinin ileri bir tarihe kadar durdurduğunu açıkladı.

Bartın’da 61 kafe ve restoran kepenk kapattı!

Koronavirüs salgını birçok sektör üzerinde olumsuz etki oluştururken, bu olumsuzluk nedeniyle en çok kafe ve restoran esnafı etkilendi. Bartın’da esnafın yaşadığı sıkıntıları dile getiren Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan, pandemi sürecinde Bartın’da kafe ve restoran olarak hizmet veren 61 işyerinin kapandığını açıkladı.

 

 

MART

 

“Doğa Kenti Ulus” artık bir marka!

Bartın’ın en hızlı büyüyen ilçelerinden biri olan Ulus, artık bir marka oldu. Ulus Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Uzun, yaylaları, şelaleleri ve seyir teraslarıyla son yıllarda turizmde ivme kazanan ilçede “Doğa Kenti Ulus” adını tescillediklerini söyledi.

Teğmen Bulut, son yolculuğuna uğurlandı

Gökçeada’da, meydana gelen tekne kazasında şehit olan Gökçeada İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Musa Bulut, Kumluca’da düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Yıllardır beklenen proje için Cumhurbaşkanı’ndan talimat geldi

AK Parti Bartın İl Başkanı Turhan Kalaycı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen 144. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda Bartın Irmağı Islah Projesi’nin hızlandırılması için destek istedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da proje için gerekli talimatları verdi. Bu doğrultuda Ulus’taki TOKİ Konutlarının açılışı ve bir dizi temaslarda bulunmak üzere bugün ilimize gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Irmak Islah Projesi için de alanda incelemeler yaptı.

Bakan Kurum, Bartın’a geldi

Önemli bir dizi temaslarda bulunmak üzere Bartın’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bartın ve Amasra halkının mücadele verdiği termik santralle ilgili “müjde” gibi bir açıklamada bulundu. “Termik santrale ilişkin olarak yürüyen bir ÇED süreci bulunmamaktadır. Hepimizin isteği ve amacı da rezervin çıkarılması ve burada yükleme işlerinin yapılması dışında bir süreç izletmemektir” diyen Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimat verdiği Bartın Irmağı Islah Projesi, Millet Bahçesi Projesi, Şadırvan ve Hükümet Caddesinde yapılacak “Sokak Sağlıklaştırması” Projesi, Mugada, Güzelcehisar ve Büyükkızılkum’da gerçekleştirilecek çevre düzenlemeleriyle ilgili de yeni müjdeler verdi.

Kirazlıkköprü sulama tesisi için düğmeye basıldı

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Kirazlıkköprü Barajı Sulama Tesisi inşaatı ihalesinin onaylandığını açıkladı. Tunç, 120 Milyon TL’lik projenin hayata geçmesiyle birlikte Bartın’da 3 bin 96 hektarlık tarım arazisinin sulanacağını söyledi.

Bartın’daki yaklaşık 80 milyon TL’lik yatırımın toplu açılışı yapıldı

Bartın Merkez, Abdipaşa ve Ulus’ta yapımı tamamlanan 79,9 Milyon TL tutarındaki Devlet Su İşleri’nin (DSİ) yatırımlarının açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirildi. Bu kapsamda Ulus Çayı ve Çerçi Deresinin açılışı 1. Su Şurasının tanıtımında yapılırken Ulus Çayıyla birlikte 363 tesisin toplu açılışını yapan ve telekonferansla Ulus’a bağlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Ulus Çayının akışını gördük. Çerçi Deresi taşkın koruması da inşallah bundan sonra taşkınlardan tüm halkımızı korumuş olur” dedi. Bartın’a her alanda birçok yatırım kazandırıldığının altını çizen AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç da DSİ yatırımlarıyla Bartın’ın yaka seli ve taşkınlardan korunduğunu belirtti.

 

NİSAN

Parklar kapatıldı

Vaka sayısının artış gösterdiği Bartın’da denetimler devam ederken sosyal mesafe ihlallerini önlemek amacıyla kent merkezindeki parklarda bulunan çocuk oyun grupları ve toplu oturma alanları emniyet şeridine alınarak tüm parklar kullanıma kapatıldı.

Ölçek ve Dursun başkanlık için yarıştı

İl Genel Meclisi Nisan Ayı Toplantıları, İl Genel Meclisi başkanlığı seçimleriyle başladı. Başkanlık için mevcut Başkan Kenan Dursun ile AK Parti’nin ittifak ortağı MHP’li İl Genel Meclis Üyesi Orhan Ölçek yarıştı. İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, CHP’li 2 meclis üyesinin de oyunu alarak 4. kez başkan seçildi. İlk toplantıda İl Genel Meclisi Divan seçimi de gerçekleştirildi.

Bartın’da Güney Afrika Mutantı görüldü

Sağlık Bakanlığınca en son hazırlanan renk haritasında 58 ille birlikte çok yüksek riskli iller arasında yer alan Bartın’da Merkeze bağlı Yanaz Köyü karantinaya alındı. İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar ile Mücadele Komisyonu tarafından yapılan tespitler sonucunda köyde  Güney Afrika Mutant Virüs vakalarının arttığı gözlendi.

Gürcüoluk Mağarası tabiat varlığı ilan edildi

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Amasra İlçesi Makaracı Köyü sınırları içerisinde yer alan Gürcüoluk Mağarası’nın tabiat varlığı ilan edildiğini açıkladı. Milletvekili Tunç, “Bartın’ın tarihi turistik doğal varlıklarını gün yüzüne çıkarmaya, memleketimizin cazibesini artırmaya devam ediyoruz” dedi.

2 hafta kısmi kapanma yapıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bartın’daki binlerce kişi de dahil olmak üzere tüm ülkenin gözünün kulağının çevrili olduğu Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı ardından yaptığı açıklamada, “Ramazan ayının ilk iki haftasında tedbirleri biraz daha sıkılaştırarak kısmi kapanma uygulamasına geçiyoruz. Amacımız, bu iki haftalık sürede vaka ve vefat sayılarında önemli oranda düşüş sağlamaktır” dedi. 65 yaş üstü ve 18 yaş altının şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanma sınırlaması ve zorunlu haller dışında şehirlerarası seyahat yasağı ise yeniden geri geldi.

Kül Depolama Sahası olumlu görüşü iptal edildi   

Bartın Platformu, Hattat Enerji ve Maden A.Ş (HEMA) tarafından Amasra’ya yapılmak istenen termik santralin kül depolama sahası için Bartın İl Mahalli Çevre Kurulu tarafından verilen olumlu görüşün Zonguldak İdare Mahkemesince iptal edildiğini açıkladı.

İlk kez tam kapanma yapıldı!

Bartın’la birlikte ülke genelinde 17 günlük tam kapanma yapıldı. Bu sürede seyahat izin belgesi olmadan gelenler İl Sağlık Müdürlüğü tarafından uygun görülecek süre ile karantina yurdunda gözlem ve izolasyona tabi tutuldu. Sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında; muafiyet tanınan işyerlerinde çalışıldığına dair gerçeğe aykırı belge düzenlenmesi, özel sağlık kuruluşlarından sahte randevu alınması, markete ailece gidilmesi gibi fırın, market, bakkal,  kasap, balıkçı, manav, kuruyemişçi veya tatlıcılara çıkış serbestisinin maksadını aşan şekilde kullanımı, Çiftçi Kayıt Belgesinin (ÇKS) amaç dışı kullanılması gibi suiistimallerin önlenmesi amacıyla gerekli tedbirler aldı.

 

 

MAYIS

Bakan, Zonguldak-Amasra-Kurucaşile-Cide Yolu için tarih verdi

Önemli bir dizi temaslarda ve incelemelerde bulunmak üzere Bartın’a gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 4 milyar 603 milyon 621 bin TL bedelinde olan Zonguldak-Amasra-Kurucaşile-Cide Yolunun 2023 yılında tamamlanmasının planlandığını açıkladı. Genişletme ve uzatma çalışmalarıyla pisti yenilenen Zonguldak Çaycuma Havaalanın yeni pistinin açılışını da gerçekleştiren Karaismailoğlu, Amasra Limanı Mendirek Onarımı İnşaatının yarısından fazlasının da bitirildiğini söyledi.

Bakan, Bartın Üniversitesi ile iş birliği sinyali verdi

Bartın Üniversitesi’ni ziyaret eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, üniversitenin “Filyos Vadisi Projesi” merkezinde bölgesel kalkınma odaklı çalışmalarından övgüyle bahsetti. Bartın Üniversitesi’nin bilimsel anlamda önemli bir mesafe kat ettiğini ifade eden Bakan Karaismailoğlu, önümüzdeki dönemlerde Bartın Üniversitesi ile iş birliği içerisinde ortak çalışmalar yapılabileceğini de sözlerine ekledi.

“Amasra ve Bartın halkını 1 milyon liralık tazminat talebiyle sindiremezsiniz!”

Hattat Holding, hem Recai Çakır’a hem de Amasra Belediye Başkanlığı’na şirketlerinin “ticari itibarlarının zedelendiği”nden bahisle 1 milyon TL’lik manevi tazminat davası açtı.

İnkumu Mavi Bayrağı kaptı

2021 Mavi Bayrak ödülleri açıklandı. Mavi bayraklı plajlar içerisine bu yıl Bartın Belediyesi'nin başvurusu üzerine İnkum Plajı’nda üç farklı noktada denizde ve plajda yapılan analizler sonucu İnkum Plajı üç adet Mavi Bayrak dalgalandı.

 

 

HAZİRAN

Filyos Limanı açıldı

Amasra-1 Kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni doğal gaz keşfi!

Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamit döneminde planlanan ve Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde 2016’da yapımına başlanan Filyos Limanı'nın açılışı yapıldı. Filyos Limanı’nın açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filyos Limanı Açılışı ve Doğal Gaz İşleme Tesisleri Temel Atma Töreni’nde beklenen müjdeyi açıkladı. Erdoğan, “Fatih Sondaj Gemimiz, Sakarya Gaz Sahasındaki Amasra-1 Kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğal gaz keşfi daha yaptı. Böylece, Karadeniz’deki toplam gaz keşfimiz 540 milyar metreküpe ulaştı. Amasra-1 kuyusunun çevresindeki yeni arama ve sondajlama çalışmalarımız sürüyor” dedi. Filyos Endüstri Bölgesi’nin üretim üssü olarak çalışacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filyos’u ülkemizin kara, demir ve hava yollarına bağlayacak ulaştırma altyapıların tüm bölgeye de hizmet vereceğinin de altını çizerken artık Batı Karadeniz’de yeni bir dönemin başladığını söyleyerek “Zonguldaklı, Bartınlı, Karabüklü ve bölgedeki diğer şehirlerde yaşayan kardeşlerimizin her geçen yıl bu yatırımların faydasından daha çok istifade edeceklerdir.” dedi.

Belediye Halk Otobüslerinde yeni dönem başladı

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın başkanlığında toplanan Belediye Meclis Üyeleri, Haziran gündemi kapsamında İnkumu ve Esenyurt dahil 75 halk otobüsünün konsorsiyum şeklinde 30 yılı geçmemek kaydıyla ruhsatlandırılarak Belediye Halk Otobüsleri çatısı altında toplanması konusunu görüştü. Başkan Cemal Akın, Bartın Valiliği vasıtasıyla yapılan çalışmalar sonucunda 75 halk otobüsünün 30 yılı geçmemek kaydıyla ruhsatlandırılarak tek seferde ihaleye çıkılmasının planlandığını ifade etti.

Bartın’da muhtarlık seçimleri yapıldı

Bartın’da ölüm ya da farklı nedenlerle muhtarlıkları düşen 1 mahalle ve 5 köyde seçim heyecanı yaşandı. Bartın Merkez Kırtepe Mahallesi ile birlikte Çeştepe, Ellibaş, Esbey ve Sipahiler köylerindeki seçimlerin sonunda Kırtepe’den Zeytep Tozoğlu, Sipahiler’den Mustafa Altıntokmak, Esbey’den Muhammet Muşuk, Çeştepe’den Ertan Külük, Ellibaş’tan Nuri Çiftçi ve Ulus Şirinler’den Arslan Aydın muhtarlığa seçilen isimler oldu.

Bakan Selçuk, 4 okulu birden açtı

Bartın’da bir dizi temaslarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, son dönemde yapımı tamamlanan Fuat Sezgin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Amasra Çok Programlı Anadolu Lisesi, Ulus Abdipaşa Ortaokulu ve Kurucaşile Anaokulunun açılışını gerçekleştirdi.

 

 

TEMMUZ

Emekliler Evi ve Yalı İskelesi hizmete açıldı

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın’ın Akın’ın yeni dönem projeleri arasında yer alan ve 2020 yılında yapım çalışmaları tamamlanan ancak pandemi süreci nedeniyle açılışı gerçekleştirilemeyen Bartın Belediyesi Emekliler Evi’ni hizmete açtı. Bu açılışın yanı sıra tarihi Bartın Tahmil Tahliye İskelesi’nde(Yükleme ve Boşaltma İskelesi) gerçekleştirilen düzenlemeler de tanıtıldı. Emekliler Evi’nin ilk üyesi ise Cemal Akın oldu.

Bartın-Kurucaşile yolu açıldı

Bartın-Amasra-Kurucaşile-Cide yolunun Karaman’a kadar tamamlanan kısmının açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirildi. Açılışta yolda tamamlanan kısımla birlikte seyahat süresinin 15 dakika daha kısaldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bu yol projemizde 14,9 kilometre olan güzergahı 11,8 kilometreye indirerek 3,1 kilometre kısalttık. Bu şekilde seyahat süresini de 15 dakika düşürdük. Hizmete alınan kesimin burada yaşayan kardeşlerimiz başta olmak üzere milletimize zamandan 9,1 milyon lira ve akaryakıttan 1,7 milyon lira olmak üzere toplamda 10,8 milyon lira tasarruf sağlayacağına inanıyoruz. Bartın-Amasra-Kurucaşile-Cide yolunun tamamının hizmete girmesiyle de yol mesafesini 15 kilometre kısaltmış olacağız” dedi.

 

Karadeniz doğalgazı yakıldı

Amasra-1 kuyusunun keşfini Sakarya Gaz Sahasındaki benzer keşiflerin de habercisi olarak gördüklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan  “Sondaj konusunda ulaştığımız teknik yeterlilikle, dışa bağımlılığımızı sona erdirdik. Araştırma ve sondaj gemilerimizi filomuza dâhil ettik. Bu gemileri, tersanelerimizdeki bakım ve geliştirme işlemlerinin ardından kendi sınıflarının en iyileri arasına soktuk. İnşallah yakın zamanda Karadeniz gazının devreye girmesiyle, kaynaktaki dışa bağımlılığımızı da önemli oranda azaltacağız” dedi.

Emniyet Müdürü Korkmaz göreve başladı

Cumhurbaşkanı Atama Kararnamesiyle Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Başkan Yardımcılığı görevine atanan Çetin Bozkuş, görevi Polis Başmüfettişliğinden Bartın İl Emniyet Müdürlüğüne atanan Şakir Engin Korkmaz’a devretti. İl Emniyet Müdürlüğünde yapılan devir teslim töreniyle Müdür Korkmaz göreve resmen başladı. 

 

 

AĞUSTOS

Meral Akşener, Bartın’a geldi

 

Bartın, Amasra ve Kumluca’da esnaf ziyaretleri gerçekleştiren İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Türkiye’nin bir tarafında ormanların, bir tarafında da esnafların ve tencerenin yandığını söyledi. Orman yangınlarının olduğu yerleri tek tek gezdiğini ifade eden Genel Başkan Akşener, yangın bölgelerinde koordinasyon eksikliği ve mücadelede zafiyet olduğunu kaydetti. Akşener, yangın bölgelerindeki koordinasyon kurullarında Millet İttifakı Belediyelerinin “Misafir sanatçı” gibi bırakıldığını belirtti.

Kumluca ve Ulus’ta sel afeti yaşandı

Bartın'da etkili olan şiddetli sağanak bazı bölgelerde sele yol açtı, araçlar sürüklendi, çok sayıda iş yeri ve evi su bastı. Yağış nedeniyle Bartın- Karabük kara yolu Yenihan mevkisinde yol çöktü, bir araç sel sularına kapıldı. Selden etkilenen 300 kişi güvenli bölgelere tahliye edildi, Abidipaşa beldesinde bazı vatandaşlar yurda yerleştirildi.

Yaşanan sel afetinin ardından hayatın normale döndürülmesi için çevre illerden de birçok ekip seferber edilirken Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AK Parti Genel Başkan Vekili ve eski Başbakan Binali Yıldırım, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli başta olmak üzere bölgeye gelen birçok bürokrat ve siyasi isim incelemelerde bulundu.

Aynı tarihte etkili olan sağanak yağış nedeniyle Kastamonu ve Sinop’ta büyük bir sel felaketi yaşandı.

Karaismailoğlu, panel köprüyü açtı

Sel bölgelerinde incelemelerde bulunmak üzere Bartın’a gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, selde yıkılan Kumluca-2 Köprüsü’nün yerine kurulan panel köprünün trafiğe açılışını gerçekleştirdi.

Mustafa Kemal Atatürk ve Şehitlerimiz Müzesi açıldı

Bartın Belediyesi, oldukça anlamlı bir projeyi daha hayata geçirdi. Belediyenin uzun ve titiz çalışması sonucu ortaya çıkan Mustafa Kemal Atatürk ve Şehitlerimiz Müzesi,  Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin 99. Yılında 30 Ağustos Zafer Bayramında düzenlenen törenle hizmete girdi.

 

 

EYLÜL

Cenaze evindeki balkon çöktü!

 

Bartın’da Kumluca’ya bağlı Bağdatlı Köyündeki cenaze evinde balkon çöktü. 13 kişinin yaralandığı olayda, kuzinede yapılan yemek kazanları da 2 kişinin üzerine devrildi. Yaralılar ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.

 

Akmanlar rampasında feci kaza!

 

Bartın’da, otomobil ile çarpışan yolcu otobüsü devrildi. Kazada 3 kişi yaşamını yitirirken, 1 kişi yaralandı. Eşiyle birlikte hayatını 43 yaşındaki kaybeden Komiser Yardımcısı Uğur Özdemir için Bartın Emniyet Müdürlüğü'nde tören düzenlendi.

 

Yıllık izne geldiği Bartın’da Uzman Çavuş, hayatını kaybetti

 

Bartın’da, tünel içerisinde meydana gelen zincirleme trafik kazasında, yıllık izinde olan 23 yaşındaki Uzman Çavuş Mehmet Akıncı, hayatını kaybederken 1 kişi yaralandı.

 

Yüz yüze eğitimde ilk ders zili çaldı

 

2021-2022 eğitim öğretim yılı yüz yüze eğitim şeklinde tüm yurtta olduğu gibi Bartın’da başladı. Bartın’da tam 1,5 yıl sonra ilk, orta ve lise olmak üzere yaklaşık 29 bin öğrenci ve 2 bin 300 öğretmen için ilk ders zili çalarken yeni eğitim-öğretim yılı tüm okullarda Milli Eğitim Bakanlığınca yayınlanan “Kovid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi”nde belirlenen tedbirler ve kurallar çerçevesinde gerçekleştirildi.

 

Japon-Türk dostluğu Kozcağız’da pekişti

 

Japonya Büyükelçiliği Yerel Projelere Hibe Programı kapsamında desteklenen Bartın Kadın Mesleki Eğitim ve Beceri Merkezi,  Japonya Büyükelçisi Suzukı Kazuhiro’nun da açıldı. Kozcağız Beldesindeki törende Büyükelçi Kazuhiro, merkezde eğitim gören kadınların bölgede özgürlüklerini kazanabilmeleri adına bir adım atmalarının oldukça mutluluk verici olduğunu söyledi.

 

EKİM

 

MHP’lilerin bulunduğu midibüs kaza kaptı

 

MHP'nin Ankara Bölge İstişare Toplantısı için Bartın’dan Ankara’ya hareket eden ve içerisinde Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın da olmak üzere MHP İl Teşkilatını taşıyan yolcu otobüsü Esenyurt mevkiinde devrildi. Kazada Bartın Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Kömeç ve MHP İl Yönetim Kurulu Üyesi, İş İnsanı Murat Sevilmiş hayatını kaybetti. Başkan Yardımcısı Kömeç için Bartın Belediyesi önünde tören düzenlenirken Kömeç ve Sevilmiş sevenlerinin duaları ve gözyaşlarıyla son yolculuğuna uğurlandı.

 

Muharrem İnce, partisinin il başkanlığı binasını açtı

 

Partisinin İl Başkanlığı binasının açılışı için tam kadro Bartın’a gelen Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce “Bu iktidar miadını doldurmuştur. Bu iktidardan Türkiye’ye hayır gelmez. Bunlardan kurtulmak lazım. Bu yorgun Erdoğan ve onun yönetiminden kurtulmak lazım. Türkiye’nin sorunlarını bilmiyor ya da bilmemezliğe geliyor. Bakın 19 yıldır bu ülkeyi yönetiyor ama bu muhalefetin de kafası karışık. 3 sene önce meydanlara çıktığımda bu muhalefet bana destek olsaydı çoktan indirmiştik bunları çoktan” diyerek hem AK Parti iktidarını hem de muhalefeti eleştirdi.

 

Ünal Yurtbay, hayatını kaybetti

 

Bartın Şehitliği önünde intihar ederek hayatını kaybeden Saadet Partisi İl Başkanı Ünal Yurtbay, Aşağı Cami (Şadırvan) önünde düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı.

 

Amasra ilk kez Çeşm-i Cihan Barış Gününü kutladı

 

Amasra Belediyesinde Amasra tarihinde ilk kez düzenlenen Çeşm-i Cihan Barış Günü, çeşitli etkinliklerle kutlandı. Etkinlikler kapsamında yapılması planlanan Türk Yıldızları uçuş gösterisi ve kortej yürüyüşü havanın yağışlı olması nedeniyle gerçekleştirilemezken kutlamalara katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Bartın bürokrasisinden Amasra’daki otopark sorununun çözümü önündeki bürokratik engellerin kaldırılmasını istedi.

 

8 parti Bartın’da Cumhuriyet Bayramı ittifakı kurdu

 

8 siyasi partinin Bartın İl Başkanları, Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri için genel seçimler öncesinde deyim yerindeyse ittifak oluşturdu. Bu ittifaka “Siyasi Partiler Komisyon Kurulu” adını veren il başkanları, resmi kutlamalar haricinde 28 Ekim Perşembe Günü Cumhuriyet Bayramını kutlama ve Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtına çelenk sunarak akşamda Fener Alayı düzenleme kararı aldı. Etkinliğe Bartın’daki tüm sivil toplum örgütlerini ve halkı davet eden il başkanları bu konuda resmi bildirimde bulunduklarını ancak şuana kadar kendilerine olumlu ya da olumsuz bir cevap gelmediğini söyledi. Olumsuz cevap gelirse de Anayasan gelen haklar doğrultusunda etkinliği gerçekleştireceklerini vurgulayan İl Başkanları, Cumhuriyet Bayramı için ortaya koydukları bu iradeyi, bundan sonra Bartın’ın sorunları için de ortaya koyacaklarını açıkladı.

 

Bartın’da dane mısır hasadı yapıldı

 

Atıl durumdan ekili duruma getirilerek tarıma ve ekonomiye kazandırılan dane mısır tarlasında biçerdöverle hasat yapıldı. Tarım Arazilerinin Etkinliğinin Artırılması Projesi”nin Bartın için çok ayrı bir öneme sahip olduğunu belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Yasin Önder, boş bırakılan, atıl kalan arazilerin Bartın ekonomisine kazandırmanın gayretiyle sahada olduklarını söyledi. Bartın Valisi Sinan Güner de Bartın tarım alanında yapılan çalışmalardan bahsederken “Lavanta üretiminde 25 milyon adet fide üretimi yatırımı ile Türkiye’de tek örnek iliz. Bu alanda marka şehir olma yolunda ilerliyoruz” dedi.

 

KASIM

 

Cemal Akın, kaza sonrası görevine yeniden başladı

 

Yaklaşık 1 ay önce MHP’nin Ankara’daki istişare toplantısına giderken Bartın Esenyurt Mevkiinde yaşanan trafik kazasında yaralanan Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, sağlığına hızla kavuşarak Bartın Belediyesindeki görevine başladı. Belediye önünde çalışma arkadaşlarınca karşılanan Başkan Akın, “Hepinizin bildi gibi bir ay önce bir kaza geçirdik. Gerçekten şiddetli bir kaza geçirdik ve iki tane çok sevdiğimiz arkadaşımızı kaybettik. Onları unutacağımızı zannetmiyorum. Bende 30 günden beri tedavi görüyordum. Bugünden itibaren Allah’ın izniyle hayırlısıyla mesaimize başladık” dedi.

 

Bartın Adliyesi yeni binasına taşındı

 

Bartın Adalet Sarayı’yla ilgili bilgiler veren Cumhuriyet Başsavcısı Faruk Kaynak, Bartın halkının artık daha ferah bir ortamda Adalet hizmeti alacağını söyledi. Yeni Adalet Sarayı’nda toplam 13 Duruşma Salonu bulunduğunu ifade eden Kaynak, icra işlemlerinin etkili ve verimli sunulabilmesi ve İcra Dairelerinin kapasitesinin güçlendirilmesi amacıyla “İcra Dairelerinin Etkinliğinin Arttırılması” Projesi kapsamında Bartın İcra Müdürlüğü’nün Pilot İcra Müdürlüğü olarak yeni Adalet Sarayında faaliyete geçirildiğini kaydetti.

 

Bartın İcra Müdürlüğü açıldı

 

Vatandaşlara hızlı ve etkin hizmet verebilmenin yanı sıra, icra dairelerinin verimliliğini artırmak amacıyla bir süredir uygulanan “İcra Dairelerinin Etkinliğinin Arttırılması Projesi” kapsamında Bartın’da “Pilot İcra” uygulaması hayata geçirildi. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan uygulamayla başvurular, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) üzerinden gerçekleştirilirken işlemler ise tek bir birim tarafından takip ediliyor.

 

Bartın’da 417 çocuk hastanelik oldu

 

Bartın’da 400’den fazla çocuk mide bulantısı, kusma ve ishal şikayetleri ile hastanelik oldu. Vakalarla ilgili adli soruşturma başlatılırken Bartın Valiliği “Bu şikayetler tıbbi olarak çoğunlukla amip tanısıyla örtüşmekte olup bu tanının muhtemel sebepleri ve yaş grupları ile birlikte değerlendirildiğinde içilen su veya suyla hazırlanan veya yıkanan yiyecekler olabileceği düşünülmektedir. Alınan su numunelerinin sonuçları 48 saat, yemek numunesinin sonuçları ise 10 gün içerisinde çıkacaktır. Valiliğimiz tarafından konunun her yönüyle ortaya konulabilmesi için araştırma başlatılmış, aynı zamanda Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından da adli soruşturmanın başlatıldığı öğrenilmiştir” açıklamasında bulundu.

Bartın Belediyesi Gasilhanesi hizmete girdi

Bartın Belediyesi tarafından 23 Temmuz 2020 tarihinde temelİ atılan gasilhane düzenlenen törenle hizmete girdi. Daha hizmete girmeden bölgenin en modern gasilhanelerinden biri olarak gösterilen gasilhane 2 milyon TL’ye mal oldu. Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın törende “Yeni inşa ettiğimiz gasilhane ile birlikte şehrimizde cenaze hizmetleri daha kolay ve eksiksiz olacak. 24 saat kesintisiz hizmet verecek şekilde tasarlanan gasilhane ile vatandaşlarımızın hizmetindeyiz” dedi.

Amasra'da termik santral haritadan silindi

Bartın Platformu ve Amasra Belediyesi, Hattat Enerji ve Maden A.Ş (HEMA) tarafından Amasra İlçesine yapılmak istenen termik santralli işleyen 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı (ÇDP) değişikliğinin Danıştay 6. Dairesi tarafından iptal edildiğini açıkladı. Platform haberi “Amasra'da termik santral haritadan silindi” sözleriyle duyururken Amasra Belediyesi de “Yıllardır sürdürülen “Termiksiz Yaşam Mücadelesi” zaferle sonuçlandı” ibaresiyle gelişmeyi kamuoyuyla paylaştı.

Bartın’da ekmeğe, simide, yufkaya zam yapıldı

Bartın’da esnaf odalarının aldığı kararla ekmek başta olmak üzere simit, yufka ve kadayıfa zam geldi. Alınan zam kararıla birlikte ekmek ve simitte gramajlar düşülürken 2 TL’den satılan 230 gram ekmek,  220 grama indi ve fiyatı 2,5 TL oldu. 2 liradan satılan 90 gram simit ise 80 grama indi ve fiyatı 2,5 TL oldu.

 

 

ARALIK

Selde yıkılan Kumluca-2 Köprüsü açıldı

11 Ağutos’taki sel felaketinde yıkılan Kumluca-2 Köprüsünün açılışı için Bartın’a gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, selin ardından bölgede başlatılan seferberlik ruhunun hız kesmeden devam ettiğine vurgu yaptı, 69 günde Kumluca-2 Köprüsünü tamamladıklarını söyledi. Önceki köprüye göre uzunluğu iki kat arttırdıklarını, yüksekliği 7 metreye çıkardıklarını belirten Karaismailoğlu, “Böylece bir daha aşırı yağış etkisiyle oluşabilecek olumsuz durumların önüne geçtik” dedi.

Güzelcehisar projesinde sona gelindi

80 milyon yıllık lav sütunlarına sahip Güzelcehisar’ı turizme kazandırmak amacıyla Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA)  ve İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan “Güzelcehisar Turizm Köyü Altyapısını Güçlendiriyor Projesi”nde sona gelindi. Yaklaşık 3 Milyon 69 Bin 993 TL’ye mal olacağı düşünülen projenin yüzde 99’u tamamlanmış durumda.  Proje kapsamında Güzelcehisar’da 68 evin ve eski okul binasının dış cepheleriyle birlikte onarımı gerçekleştirildi.

Ulus Doğa Bilim Merkezi tamamlandı

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç yaptığı açıklamada, 2021 mayıs ayında yapımına başlanan Bartın Ulus İlçesi Ağa Köyü merkezde  3 bin 500 metrekare alan üzerine kurulmuş ‘Doğa Bilim Merkezi- Tahnit Müzesi ve Orman Okulu’ projesinin  tamamlandığını açıkladı.

2022 asgari ücreti 4 bin 250 TL oldu!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonunun belirlediği 2022 asgari ücret rakamını net 4 bin 250 TL olarak açıkladı. Asgari ücrette yüzde 50 oranında artış yaptıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücretteki gelir ve damga vergisi de kaldırıldığını söyledi.

Dursun, Güzelcehisar davasının istinafa taşınmasına tepki gösterdi

İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahili Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesinde bir takım gerekçelerle projenin iptali ve yürütmeyi durdurma kararı talep eden TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesinin, davayı istinafa taşıdığını açıkladı.

Yatırımcı firmalarla imzalar tamam!

Bartın 1. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) genişleme alanlarına yatırım yapacak olan firmalarla arsa tahsis sözleşmesi için imzalar atıldı. Törende konuşan Bartın Valisi Sinan Güner, tahsis edilen parsellere ilave olarak 5 parsel daha eklemek için çalışmalara devam ettiklerini belirtirken Bartın’ın Filyos Projesi’ne olması gerektiğini söyleyerek bunun için başta petrokimya, doğalgaz ve lojistik alanında olmak üzere yatırım yapılması için gayret göstereceklerini vurguladı. Türkiye’nin “yatırım”, “üretim”, “istihdam”, “ihracat” ve “büyüme odaklı” bir ekonomi anlayışına sahip olduğunu kaydeden AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Av. Yılmaz Tunç dadünya çapında üretim yapan bir mobilya fabrikasının Bartın’daki yatırımı için ön izinleri aldığının da müjdesini verdi. Belediye Başkanı Cemal Akın da yeni genişleme alanıyla yaklaşık 2 bin kişilik bir istihdam gerçekleşeceğine işaret ederken buradaki firmaların sayısıyla Bartın Limanının işlevselliğinin de artacağının altını çizdi.

 

Yeni bir zırh üretilecek

 

Elde ettiği başarılarla adından sıkça söz ettiren Bartın Üniversitesi, yılın son günlerinde önemli bir gelişme ve başarıyı daha kamuoyuyla paylaştı.

 

Bartın Üniversitesi Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sabri Gök’ün TÜBİTAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında hazırlamış olduğu proje desteklenmeye hak kazandı. “Atık Sert Kesici Uçların Kullanımı ile Maliyet Etkili Yeni Bir Eklemeli (Add-On) Hibrid Kompozit Zırh Sistemi Üretimi ve Balistik Performansının Değerlendirilmesi” başlıklı proje ile askeri kara araçlarında zırh delici mermilere karşı balistik koruma sağlamaya yönelik yeni bir zırh modelinin tasarım, modelleme, prototip imalatı ve balistik testlerinin gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

 

 

 

 

 

 

 


ETİKETLER : Bartın yeni yıl yılbaşı
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›