Vali Güner, üreten toplum olma yolunda teknik liselerin önemine değindi

Okul ziyaretleri programları kapsamında Bartın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde yönetici, öğretmen ve zanaatkâr öğrencileriyle bir araya gelen Bartın Valisi Sinan Güner, İl Milli Eğitim Müdürü Oğuzhan Acar ve Okul Müdürü Ender Işıkkent’ten bilgi alırken gençlerin mesleki açıdan yeterli, ahlaklı, yenilikçi, girişimci, üreten, ekonomiye değer katan ve ara eleman olarak değil aranan eleman olarak yetiştirilmesi gerektiğini ifade ederek üreten bir toplum olma yolunda teknik liselerin önemine değindi. Eski adıyla “Bartın Endüstri Meslek Lisesi” olarak bilinen Bartın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin aslında bir fabrika gibi işlediğini belirten Bartın İl Milli Eğitim Müdürü Oğuzhan Acar, meslek alanlarında da nitelikli eleman yetiştirildiğinin altını çizdi. Acar, Bartın’da ihtiyaç olan ara eleman noktasında da Mesleki Teknik Anadolu Liseleri’ne yeni alanlar açıldığını kaydederken Okul Müdürü Işıkkent de alanlarla ilgili bilgiler verdi.
Bu haber 2021-12-17 16:19:13 eklenmiş ve 145 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın Valisi Sinan Güner, okul ziyaretleri programları kapsamında ”Kütüphanesiz Okul Kalmayacak” projesinde ortaya çıkarttıkları ürünlerle üstün emek ve başarı gösteren Bartın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde yönetici, öğretmen ve zanaatkâr öğrencileriyle bir araya geldi.

Gerçekleşen bu ziyarette Bartın Belediye Başkan Yardımcısı Necmi Balık, İl Emniyet Müdür V. Ergin Ertekin, İl Milli Eğitim Müdürü Oğuzhan Acar, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki ve Teknik Eğitim Hizmetleri Şube Müdürü Mustafa Danışman, Okul Müdürü Sayın Ender Işıkkent, Kemer Köprü Mahallesi Muhtarı Burhan Karayel, Okul Aile Birliği Başkanı Ayşe Meltem Kef de Vali Güner’e eşlik etti.

Vali Sinan Güner, okul yönetimi ve öğretmenlerle Konferans Salonunda bir araya gelirken Okul Müdürü Ender Işıkkent’ten okulun fiziki yapısı ve eğitim durumuyla ilgili de bilgi aldı.

Konferans Salonunda okul yönetimi ve öğretmenlerle bir araya gelerek okulun fiziki ve eğitim durumu hakkında Okul Müdürü Işıkkent’ten bilgi alan Vali Güner, gençlerin mesleki açıdan yeterli, ahlaklı, yenilikçi, girişimci, üreten, ekonomiye değer katan ve ara eleman olarak değil aranan eleman olarak yetiştirilmesi gerektiğini ifade ederek üreten bir toplum olma yolunda teknik liselerin önemine değindi.

 

“5 alan 7 dalda, 423 öğrenci”

 

Bartın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ender Işıkkent, meslek lisesindeki atölye çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Bartın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde bulunan bölümlerle ilgili detaylı bilgiler veren Işıkkent, “Okulumuz 1 Ekim 1967 tarihinde faaliyete başlamış olup 2018-2019 eğitim öğretim yılı sonuna kadar 9 alan 21 dal olarak eğitim-öğretime devam etmiştir. Ancak 2019-2020 eğitim öğretim yılından itibaren eğitim öğretime Gemi Yapımı Alanı, Makine ve Tasarım Teknolojisi Alanı, Metal Teknolojisi Alanı, Mobilya ve İç Mekân Tasarımı Alanı, Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı olmak üzere 5 alan ve 7 dalda 423 öğrenci ile devam etmektedir. Okulumuz kadrosunda 5 idareci, 1 Psikolojik Danışman ve 45 öğretmen bulunmaktadır. Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı ve Metal Teknolojisi Alanı bölümlerimizde aktif olarak döner sermaye kapsamında üretim yapılmaktadır” dedi.

 

“Her türlü mobilya donatımını yapabilecek hale geldi”

 

Okula kazandırılan makineler ile ilimiz genelinde 2021 yılı içinde birçok okula kütüphane kazandırıldığını dile getiren Işıkkent, 2021 yılı içinde 589 bin TL’lik ciro gerçekleştirildiğini bu kapsamda öğrencilere 73 bin 500 TL ödeme yapıldığını da ifade ederek şunları söyledi:

 

“Okulumuz Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanının iyileştirilmesi amacıyla 2021 Şubat ayında proje hazırlanarak İl Milli Eğitim Müdürlüğüne sunulmuş olup, hazırlanan proje kapsamında İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Oğuzhan Acar’ın destekleri ve Sayın Bakanımızın uygun görüşü ile gerekli ödenek sağlanmıştır. Proje kapsamında okulumuza 5 adet makine alınarak, alan seri üretime uygun hale getirilmiştir. Hazırlanan proje kapsamında atölyemize kurulumu tamamlanan günümüz teknolojisine sahip seri üretim kabiliyeti bulunan makinelerimiz; CNC Delik Delme Makinesi Kenar Bantlama Makinesi Çizgili Yatar Daire Makinesi Eğri Kenar Bantlama Makinesi Su Perdeli Yaş Boya Makinesidir. Ayrıca bunların yanında küçük el ekipmanları kazandırılmıştır. Kazandırılan makineler ile atölyemiz şuan kurumlara ve piyasaya her türlü mobilya donatımını yapabilecek hale gelmiştir.

 

2021 yılı içinde 589 bin TL’lik ciro, öğrencilere 73 bin 500 TL ödeme!

 

Okulumuza kazandırılan makineler ile ilimiz genelinde 2021 yılı içinde; TOKÎ Ortaokulu’na Özel Eğitim sınıfı yapımı, Gazi Ortaokulu’na Özel Eğitim sınıfı yapımı, Necip Fazıl Kısakürek Ortaokulu’na Özel Eğitim sınıfı yapımı, Rehberlik Araştırma Merkezi’ne Mobilya donatımı, Bilim Sanat Merkezi’ne Görsel Sanatlar ve Teknoloji Tasarım Atölyeleri yapımı, Bartın Merkez İmam Hatip Ortaokulu’na Seperatör bölme yapımı, Bakanlığımız 1000 okul projesi kapsamında ilimiz üç ortaöğretim kurumuna kütüphane yapımı tamamlanmış ve Bakanlığımız  1000 Okul Projesi kapsamında ilimizde 27 okula kütüphane donatım yapımı sürdürülmektedir. Okulumuz DÖŞE kapsamında 2021 yılı içinde 589 bin TL’lik ciro gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda öğrencilerimize 73 bin 500 TL ödeme yapılmıştır.”

 

Atölyelerde incelemelerde bulundu

“Kütüphanesiz Okul Kalmayacak” projesinde ürettikleri ürünlerle kendilerinden söz ettiren '”Mobilya ve İç Mekân Tasarımı Alanı” ile “Metal Teknolojisi Alanı” zanaatkâr öğrencileri ile bir araya gelen Vali Sinan Güner, yapılan çalışmalar ve atölyedeki ileri teknoloji makinalar ile ilgili alan öğretmenlerinden bilgi alarak incelemelerde bulundu. Öğrencilerin çalışmalarını yerinde izleme fırsatı bulan Vali Güner, yürütülen çalışmalarda emek sahibi olan öğretmen ve öğrencilere başarılar diledi.

Acar: “Amacımız sektöre kalifiye eleman yetiştirmek”

 

Eski adıyla “Bartın Endüstri Meslek Lisesi” olarak bilinen Bartın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin aslında bir fabrika gibi işlediğini belirten Bartın İl Milli Eğitim Müdürü Oğuzhan Acar, meslek alanlarında da nitelikli eleman yetiştirildiğinin altını çizdi. Bartın’da ihtiyaç olan ara eleman noktasında da Mesleki Teknik Anadolu Liseleri’ne yeni alanlar açıldığını kaydeden Acar, velilere de önemli bir çağrıda bulundu. Acar, konuşmasında şöyle dedi:

 

“İçinde bulunduğumuz okul eski adıyla Bartın Endüstri Meslek Lisesi, yeni adıyla da Bartın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. Bu okul aslında bir fabrika. İçinde bulunduğu makineler, alanlar, öğretmenler ve idarecilerle Bartın’a ve ülkemize katma değer kazandırma ve ara eleman yetiştirme noktasında müthiş işler yapıyor. Mobilya Dekorasyon Alanında Bakanlığımızın 1000 Meslek Lisesi Projesi kapsamında 1,5 milyon TL’ye mal olmuş CNC tezgahlarını göreceğiz. Bu CNC tezgahlarında son teknoloji kullanılarak çağın gerekliğine göre üretim yapılmakta. Buradaki birinci amacımız mobilya sektöründeki esnafımızla, büyüklerimizle rakip olmak değil, onlara kalifiye eleman yetiştirmek. Bizler Bartın’ımızda neye ihtiyaç varsa ara eleman noktasında Mesleki Teknik Anadolu Liselerimizde ona göre alanlar açıyoruz. Ona göre bölümler açıyoruz. Sanayi Odamızla, Bakanlığımızla, esnaf odalarımızla beraber istişareler halinde Bartın’da ve ülkemize çağın gerekliliğine uygun hangi meslekler ön plana çıkacaksa bu mesleklerde ara eleman yetiştirip çocuklarımızın istihdamını sağlamaya çalışıyoruz.

 

“Mezun olduklarında iş bulma gibi bir sorunları olmuyor”

 

Bunu yaparken çocuklarımız hem yaparak öğreniyorlar hem de aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar. Mezun olduklarında da iş bulma gibi bir sorunları olmuyor. Diğer okullarımızda tabi ki farklı alanlarda hizmet veriyor. Derdimiz öğrencilerimizin akademik başarılarının yanında ülke ekonomisine katkı sağlayacak ara eleman yetiştirme noktasında Bartın’da biz acaba neler yapabiliriz, Ülkemize nasıl katkımız olur, bunun derdindeyiz.

Mobilya Dekorasyon Atölyemizi gezdikten sonra yine bu okulda üretilen Kütüphanesiz Okul Kalmasın Projesi kapsamında yine bu okulda üretilen 160 okulumuzdan 27’sinde kütüphane yoktu. Yine bu okulumuzdaki öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin üretimiyle bu okulların hepsine 27 tane kütüphane yapıldı. Kurulumlarına başlandı. İnönü İlkokulumuzda kütüphane açılışı yapacağız. Bu açılışlarımız haftaya cumaya kadar bitmiş olacak.

 

“Bütün donanıma ve eğitim elemanına sahibiz”

 

Velilerimiz isterlerse  çocuklarının her açıdan yetişmesiyle alakalı biz bütün alt yapı ve donanıma ve eğitim elemanına sahibiz. Yeter ki bizle beraber istişare halinde olsunlar. Desinler ki ‘Benim çocuğumun ilgisi, kabiliyeti şu yönde. Bana hangi okulu tavsiye edersiniz? Biz rehber personelimizle beraber çocuğumuzla görüşelim. O okulumuza kaydını yapalım ve çocuğumuz o okuldan mezun olduktan sonra Türkiye’de ara eleman noktasında çok kalifiye bir şekilde yetişsin. Ve ekmeğini kazansın. Bizim derdimiz bu. Şuanda ülkemiz ve Bakanlığımız bu güçte, bu kabiliyette ve bu donanımda. Yeter ki bizler bu topluma bir şeyler katmak isteyelim.

 

“Buradan mezun olup boşta gezen kimse yok”

 

Eğer ‘Yüz yüze eğitim almak istemiyorum. Ben hayata çabuk atılmak istiyorum” derlerse 8 yıl eğitim aldıktan sonra mesleki eğitim merkezlerine kayıt olup açıktan okumak isterlerse Mesleki Eğitim Merkezimiz var. Mesleki Eğitim Merkezimize kaydolan bir öğrenci, mesela Bartın sanayisinde bir elektrik dükkanında işe başladı. Haftada 1 gün okulda eğitim alıyor. Geri kalan günlerde sanayide çalıştığı ustanın yanında eğitimini almaya devam ediyor. Mezun olduktan sonra lise diploması ve ustalık belgesine sahip oluyor. Elimizde şöyle bir istatistik var. Bartın Mesleki Teknik Eğitim Merkezinden mezun olup boşta gezen kimse yok. Mezun olup alanının dışında iş yapan kimsede yok. Bartın’ımızda her alanda hizmet verecek okulumuz ve donanımız mevcut. Alt yapımız çok iyi. Yeter ki velilerimiz bize ve eğitimimize güvensinler. Hem kendileri mutlu olacaklar hem de çocuklarımız istihdam tarzında yetiştiğini görünce bizler de mutlu olacağız.

Bartın’da bulunan meslek liselerimizde mesela mobilya dekorasyon, kaynak, iklimlendirme, yenilebilir enerji, elektrik elektronik, motor, torna tefsiye gemi yapı gibi gibi ülkemizin ve ilimizin ihtiyacı olan bütün alanlar ve bölümler var. Motor bölümü dediğimiz alanda özel sektörümüzün desteğiyle kurulmuş atölyelerimiz var ki buradan mezun olan çocuklarımızı direk servisler kapıyor. Elektrik elektronik bölümünde de mesela akıllı bina ve ev sistemleri gibi klasik elektriğin yanında teknolojiyle yoğrulmuş bir eğitim alıyorlar. Bartın esnafımızın ve sanayicimizin ihtiyacı olan alanların hepsini biz açtık. Çocuklarımız burada eğitim görüyor. Sadece bizim ihtiyacımız velilerimizden gerekli desteği alıp eğitim arkadaşlarımıza güvenmeleridir.”

 

“Piyasanın üstünde kaliteli işler çıkartabilecek kapasitemiz var”

 

Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı Alan Şefi Durmuş Kaçmaz, piyasayla rekabet halinde olmadıklarının altını ifade ederken teknolojik donanıma sahip makinelerle piyasanın üstünde kaliteli işler çıkarabilecek kapasiteye ulaştıklarını söyleyerek “Yaptığımız projeler kapsamında alanımıza kazandığımız makineler tamamen  bilgisayarlı, seri üretim yapan makineler. Alanımızda toplamda 100 tane öğrencimiz var. 4 öğretmen ve 1 teknisyen olarak faaliyet yürütmekteyiz. Biz piyasayla rekabet halinde değiliz. Ancak piyasayla eş değer hatta piyasanın üstünde kaliteli işler çıkartabilecek kapasitemiz de var” dedi.

 

Bir mobilyanın üretimi kesim aşamasından başlayıp bantlama, delikleme ve monte aşamalarıyla tamamlanırken bütün bu aşamaların bilgisayar ortamında hazırlanıp 15 dakika gibi bir sürede tamamlanması dikkat çekti.

 

Bir mobilyanın tasarımında 12 çeşit program kullandıklarını ifade eden Kaçmaz, büyük şehirlerde bu programlardan bir tanesini kullanan kişilerin ekmek parası kazandıklarını belirtti.

 

Ardından okulun bünyesinde bulunan atölyeleri gezerek öğrencilerin yapmış olduğu çalışmaları inceleyen Vali Güner, öğretmen ve öğrencilere başarılar diledi.

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Valiliği Bartın Valisi Sinan Güner Bartın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Diğer ASAYİŞ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›