“Sosyal medyadan gelen link ve mesajlara itibar etmeyin”

Avukat Hakan Arslan, son zamanlarda sosyal medya üzerinden dolandırıcılığın arttığını belirterek, vatandaşları bu konuda dikkatli olmaları konusunda uyardı. “Hiç kimse arkadaşının sosyal medya hesabından para istemez, eğer bir insan sizin sosyal medya hesaplarınız üzerinden sizden para istiyorsa anlayın ki burada bir sıkıntı var demektir. İnsanların para isteme gibi, hediye çeki gibi yöntemler de kullanıyorlar bunlara kesinlikle itibar edilmemesi lazım. Kullanıcılar sosyal medya şifrelerini ayda bir olmak kaydıyla değiştirirlerse ve tanımadıkları insanların göndermiş oldukları link ve mesajlara da itibar etmezlerse sıkıntı yaşayacaklarını düşünmüyorum” dedi.
Bu haber 2021-11-22 09:45:11 eklenmiş ve 108 kez görüntülenmiştir.



Avukat Arslan’dan siber dolandırıcılara karşı uyarı!


Nilay Meryem ÇÖMLEK

 


 



Sosyal medyada dolandırıcılık mesajlarında artış görülüyor. Dolandırıcılık girişimleri Instagram, Twitter, Facebook’ta doğrudan mesajla karşınıza çıkabildiği gibi e-posta yoluyla da gelebiliyor.


Vatandaşlar son günlerde yeni bir dolandırıcılık yöntemi ile karşı karşıya. Sosyal medya platformları üzerinden dolandırıcılar tarafından gönderilen “telif haklarını ihlal ettiniz, linke tıklayın yoksa 48 saat içinde hesabınız silinecektir” e-posta bildirimi veya Direct Mesajı dolandırıcıların yeni yöntemi.

Sosyal medya kullanıcıları da son günlerde bu tür mesajlardan dolayı tedirgin durumda. Mesajda kullanıcının teklif hakkını ihlal ettiği belirtiliyor. Ancak avukatlar bunun yeni Dolandırıcılık yöntemi olduğunu söylüyor ve beklediğinden çok daha büyük problemler yaşayabileceğinizi dile getiriyor. 


“Zincirleme bir şekilde dolandırıcılık gerçekleştiriliyor”


Bartın Barosu Avukarlarından Hakan Arslan, son günlerde çoğunlukla sosyal medya hesapları çalınan kişilerle karşılaşıldığını belirterek, “Dolandırıcılık bizim çok karşılaştığımız bir konulardan biri; sosyal medya hesaplarının çalınmasıdır. İnsanlar etkileşimde bulunmak için birbirlerine arkadaşlık isteği gönderiyorlar fakat; çok fazla sayıda sahte hesap var. Böyle olunca da tanımadıkları insanları arkadaş olarak eklemiş oluyorlar, saha sonra da yazışmalarında bir link gönderiyor ve tıklamasını istiyor. Tıkladıkları anda da hesabı ele geçirilmiş oluyor. Hesapları başkaları tarafından ele geçirildikten sonra da büyük sıkıntılar yaşanıyor. Bunlardan biri; sosyal medya hesaplarımızda özel içeriklerimiz, fotoğraflarımız var, bunların paylaşılması şeklinde  şantajlarla karşılaşıyoruz. Diğer bir sıkıntı da yine sosyal medya hesabı başkası tarafından ele geçirildikten sonra yakın arkadaşlarına ‘ben bu arkadaşın hesabına şu kadar para yatırdım, sen de destek ol, sen de kazan’ şeklinde mesajlar atarak zincirleme bir şekilde dolandırıcılık gerçekleştiriliyor” dedi.


Tanımadığınız arkadaşlık isteklerini kabul etmeyin!



Sosyal medya kullanıcılarını dolandırıcılara karşı uyaran Avukat Hakan Arslan, sosyal medya hesaplarının çalınmaması için de yapılabilecekler konusunda önerilerde bulunarak şunları söyledi:

“Öncelikli olarak insanlara tavsiyem şu; tanımadıkları insanlarla iletişim kurmanın bir anlamı yok, sahte hesap zaten kendisini belli ediyor, o yüzden de her arkadaşlık isteğini kabul etmek, her gönderilen linke tıklamak çok büyük bir hatadır. Diyelim ki böyle bir olay yaşandı, hesabınız ele geçirildi; yapılması gereken ilk şey Emniyet’in Siber Suçlarla Mücadele Birimi’ne gidip başvuru yapmaktır. Yakın arkadaşlarına da durumu bildirip, sayfanın kapanması için ‘sayfamı şikayet et ve sayfa kapansın’ diye ricada da bulunmaları gerekiyor.


“Arkadaşlarınız sizden sosyal medyadan para istemez”


En önemli şey de şudur; hiç kimse arkadaşının sosyal medya hesabından para istemez, eğer bir insan sizin sosyal medya hesaplarınız üzerinden sizden para istiyorsa anlayın ki burada bir sıkıntı var demektir. İnsanların para isteme gibi, hediye çeki gibi yöntemler de kullanıyorlar bunlara kesinlikle itibar edilmemesi lazım.

Türk Ceza Kanunu’nun 243. Maddesi ‘Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren veya orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir’ demektedir. Yani bu suçu işlerken de insanlar bunu da göz önünde bulundurmalıdır.


Link ve mesajlara da itibar etmeyin!


Buradan sosyal medya kullanan insanlara şunu söylemek istiyorum; öncelikle kendi güvenliğinizi siz kendiniz sağlayacaksınız. Bunu sağlayamadığınız durumlarda devlet zaten sizin arkanızdadır. Kimseye sosyal medyayı kullanmayın deme gibi bir lüksümüz yok, çünkü sosyal medya artık hayatımızın en büyük alanı. Kullanıcılar sosyal medya şifrelerini ayda bir olmak kaydıyla değiştirirlerse ve tanımadıkları insanların göndermiş oldukları link ve mesajlara da itibar etmezlerse sıkıntı yaşayacaklarını düşünmüyorum.”

 

ETİKETLER : Bartın Avukat Hakan Arslan Bartın Barosu sosyal medya dolandırıcı
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›