Amasra’da davullu zurnalı kutlama yapıldı!

Danıştay 6. Dairesi'nin, Bartın’ın Amasra ilçesine kurulmak istenen termik santral için Zonguldak-Bartın-Karabük 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı’nda yapılan değişikliğini iptal etmesi, Bartın Platformu üyelerince davul zurna eşliğinde halay çekilerek kutlandı.
Bu haber 2021-11-20 16:02:43 eklenmiş ve 173 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Amasra’da Gömü ve Tarlaağzı köyleri arasında yapılması planlanan, bin 320 megavat gücündeki termik santral, kalker ocağı ve kül depolama sahası ile liman projeleri için verilen 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu' kararının ardından çevre düzeni planlarında da değişiklik yapıldı. 27 Ekim 2016 tarihinde yapılan değişiklikle Zonguldak-Bartın-Karabük 1/100 binlik çevre düzeni planına 'Hema Termik Santrali, Kalker Ocakları ve Kül Depolama Sahası', 'Hema Limanı (Dolgu Alanı ve Rıhtım)' projesi işlenmiş oldu.

Bartın ve Amasra’daki sivil toplum kuruluşları, Bartın Platformu altında birleşerek, çevre planı değişikliğinin iptali için Danıştay’da dava açtı. Dava dilekçesinde; termik santralin, tarihi ve turistik aynı zamanda dünya doğal kültürel miras listesine alınan Amasra’ya olumsuz etkileri olacağı belirtildi. Ayrıca termik santralin Amasra sınırları içinde kurulmasının mümkün olmadığının, çeşitli aşamalarda yargı kararlarıyla ortaya konulduğuna dikkat çekildi. Dilekçede, Amasra kent kimliği, tarihi ve kültürel dokusunu ortadan kaldıracak ve gelecek kuşaklara ulaştırılması gereken tarihi değeri ortadan kaldıracak çevre düzeni planı değişikliğinin iptali gerektiği belirtildi.

Danıştay 6. Dairesi’nce yerinde yaptırılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucu termik santral, kalker ocakları, kül depolama sahası plan kararının, Bartın’ın çevresel değerlerinin korunması gerekliliğiyle çelişen proje olduğu kaydedildi. Ayrıca proje planlama sahasının toplam 304 bin 189 metrekare olduğu, bunun yüzde 90’lık kısmının orman alanına isabet ettiğine işaret edildi.

Danıştay 6. Dairesi kararında, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 27 Ekim 2016 tarihinde onaylanan Zonguldak-Bartın-Karabük Planlama Bölgesi 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliğinin Hema Termik Santrali, kalker ocakları ve kül depolama sahası ile Hema Limanı Dolgu Alanı ve Rıhtıma ilişkin kısmında hukuka, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uyarlık bulunmadığı sonucuna varılarak iptaline karar verilmiştir” denildi.

Danıştay 6. Dairesi’nin bu kararı termik santrale karşı yıllardır mücadele eden Bartın Platformu, Bartın ve Amasra halkı tarafından büyük bir sevinçle karşılanırken Bartın Platformu bileşenleri ve vatandaşlar, Amasra Kültür Parkta bir araya gelerek, Danıştay’ın verdiği kararı kutladı.

 

Çakır: “Türkiye tarihine geçtik”

 

Programda konuşma yapan Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, “Bartın Platformu, termik santral için yapılan toplantılarında halkına asla yalan söylemedi. Samimiyetle her zaman doğruları söyledi. Bu süreçte zaman zaman 2 bin 2 davacı ile Amasra esnafının tüm gün kepenk kapattığı yağmur altında yaptığı yürüyüşlerle aslında Türkiye tarihine geçtik. Herkese teşekkür ediyorum. Biz bu mücadeleye başlarken dedik ki, şirketlerin gücü bazen seçilmişleri, atanmışları ve sivil toplum kuruluşlarını aşabilir, bu mücadele asilerle birlikte yürütülmeli demiştik. Ve Bartın ve Amasra halkı gereğini yaptı. Hayırlı olsun.” dedi.

 

Akın: “Bu mücadele çok zordu, en zorunu başardık”

 

Mücadeleye bundan sonra da devam edeceklerini söyleyen Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, “Bazen etkinlikler ve yürüyüşler yaptık ama hiçbir zaman kanunun dışına çıkmadık. Kanunlar çerçevesinde hakkımızı koruduk. Bu Bartın ve Amasra’nın hakkıydı. 1/100 binlik çevre düzeni planı imarın anayasasıdır. Bu anayasa aslında delinmez, ama maalesef termik santral ile ilgili değişiklik yapıldı. Biz delinen anayasayı mahkemelerin sonucunda tekrar yerine getirdik. ‘Bu buraya olmaz, bu yanlış’ dedik. Şimdi hep beraber mücadelemizi devam ettireceğiz. Bu mücadele çok zordu. En zorunu başardık. Mücadeleyi sürdürürken, hiçbir zaman siyaset yapmadık. Çünkü Bartın hepimizindir. Şimdi bu kararla memleketi çevremizi ve kentimizi koruduk” diye konuştu.

 

“Amasra’da termik santrali haritadan sildirdik”

 

Bartın Platformu Avukatı Berkay Dal da termik santrale karşı verilen mücadele sürecinden bahsederken Amasra B Taşkömürü sahasının Türkiye Taşkömürü Kurumu’na iade edilmesini istediklerini belirterek şunları söyledi:

“Amasra’da termik santrali haritadan sildirdik. Termik santrale 1/100 bin ölçekli ÇDP'de yer veren değişiklik iptal edildi. Hattat Holding tarafından Amasra'da yapılmak istenen termik santrale yer açmak için 2016 yılında 1/100 bin ölçekli Zonguldak Bartın Karabük Çevre Düzeni Planı’nda (ÇDP) hukuksuz bir düzenleme yapılmıştı. Bu plan ile alt ölçekli çevre düzeni planlarında daha önce turizm, balıkçılık, orman, tarım ve yerleşim alanı olarak görülen saha, termik santral alanı olarak değiştirilmişti. Biz de Bartın Platform ve Bartın Belediyesi olarak bu değişikliklerin iptali için mahkemelere başvurmuştuk. Bu başvurular kapsamında; Danıştay 6. Dairesi, termik santrale ÇED olumlu karan verilmesi gerekçesi ile yapılan 1/100 bin ölçekli ÇDP plan değişikliğinin yürütmesini 2019 yılında durdurmuştu. Daha sonra Ankara Bölge İdare Mahkemesi 1/25 bin ölçekli ÇDP değişikliğini iptal etmişti. 1/1000 ve 1/5 bin planlarda yapılan değişiklikler de Zonguldak İdare Mahkemesi tarafından 2020 yılında iptal edilmişti. Danıştay 6. Dairesinin 2019 yılında yürütmesini durdurduğu 1/100 binlik ÇDP değişikliği ile ilgili davanın duruşmasına Eylül ayında Ankara ya giderek katılmıştık. Danıştay savcısı o gün mahkemeye bizim lehimize görüş bildirmişti. O günden beri bu davanın sonuçlanmasını heyecanla bekliyorduk.

Önceki gün bu güzel haber geldi. Danıştay 6. Dairesi 1/100 bin ölçekli ÇDP plan değişikliğini iptal etti. Amasra'da Termiksiz Yaşam Mücadelemizde daha önce birçok dava kazanmıştık. Fakat bu karar bizleri hepsinden çok sevindirdi. Bu karar; Bartın illi Amasra ilçesinde Tarlaağzı ve Gömü köylerinin bulunduğu alanın turizm, tarım, balıkçılık, kent ve kültür kimliğine aykırı olarak termik santral yapılamayacağının bir kez daha yargı tarafından onaylandığının kanıtıdır. Bu karar; termik santralin Bartın-Amasra coğrafyasından, haritalardan kesin olarak silindiğinin müjdesidir. Bu güzel haberi halkımızla paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.

 

“ÇED sürecini tamamen iptal etmesini bekliyoruz”

 

Bilindiği gibi daha önce be kez iptal edilmiş olan termik santrale ait Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararına rağmen, şirketin yapmış olduğu altıncı başvuru nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2019 yılında yeni bir CED süreci başlatılmıştı. Bu süreç yaptığımız itirazlar üzerine 4 Şubat 2021 tarihinde Ankara'da Bakanlıkta yapılan İnceleme Değerlendirme Kurulu Toplantısı’nda durdurulmuştu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum'un Bartın ziyaretinde yapmış olduğu ‘Amasra'da termik santral olmaz’ seklindeki açıklamaya sahip çıkmasını ve şuan Bakanlık tarafından durdurulmuş olan bu ÇED sürecini tamamen iptal etmesini bekliyoruz.

 

“Taşkömürü sahasını Türkiye Taşkömürü Kurumu’na iade edilsin”

 

Danıştay’ın vermiş olduğu bu karardan sonra Amasra'da termik santral kurma hayali sona eren, 16 yıldır Amasra B sahasından bir kilogram taşkömürü çıkarmamış olan, taşeron işçi çalıştıran, çalışanları iş sağlığı ve güvenliğinden yoksun bırakan, işçilerin  hak ettikleri çifte maaşı vermemek için aylarca direnen, yüzlerce işçiyi işten atmakta bir beis görmeyen, attığı işçilerin tazminatlarını vermeyen veya geciktiren Hattat Holding'in de artık bu hayalinden vazgeçip, redevansla kiraladığı Amasra B Taşkömürü sahasını Türkiye Taşkömürü Kurumu’na iade etmesini bekliyoruz.”

Konuşmaların ardından, davul zurna eşliğinde halaylar çekilerek, oyunlar oynanarak alınan karar kutlandı.

 

 

 

ETİKETLER : Bartın Danıştay 6. Dairesi Amasra termik santral Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır Bartın Platformu
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›