Amasra Belediyesi’nin tek başına yapacağı bir iş değil!

21 Ekim Dünya Gazeteciler Gününü dolayısıyla Bartın’daki gazetecilerle bir araya gelen Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Amasra Kalesinin UNESCO Dünya Miras Listesine alınmasıyla ilgili son gelişmenin ne olduğunu sorulması üzerine “Amasra ile birlikte 7 tane surlu kent Geçici Miras Listesi’nde. Bu tek başına Amasra Belediyesi’nin de yapacağı bir iş değil ama Amasra’nın, Bartın’ın, bürokrasinin, yerel yönetimin ve akademinin yapması gereken işler var. Kale cephesinde yine müzeden izin alarak ot temizliği ve ışıklandırma yaptık. Kentimizdeki görsellik bir tık güzelleşmiş oldu. Burayla ilgili yeni tespitlerimiz de var, yeni yıpranmalara ilişkin, bunları da ileteceğiz. Belediye olarak kalemizi sahiplenen, ilgili kurumları birlikte çağırmak için göreve çağıran altlıkları hazırlamaya ve yaşama geçirmeye devam ediyoruz” dedi.
Bu haber 2021-10-21 16:37:38 eklenmiş ve 211 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

 

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, 21 Ekim Dünya Gazeteciler Gününü dolayısıyla Bartın’daki gazetecilerle kahvaltıda bir araya geldi.

CHP İl Başkanı Selim Karakaş’ın da bulunduğu kahvaltıda gazetecilerin gününü kutlayan Başkan Çakır, “Değerli basın mensupları öncelikle 21 Ekim Dünya Gazeteciler Gününüzü kutluyoruz. Ülke demokrasileri açısından vazgeçilmezsiniz. Bizde bu anlamlı günde sizlerle bir araya gelerek hem kentimiz üzerine yaptıklarımız üzerine konuşmak hem de sizlerin değerli önerilerinizi almak üzere bir araya geldik” dedi.

 

Ankara’daki toplantıya giderken yaşanan kazada yaralanan Belediye Başkanı Cemal Akın’a geçmiş olsun derken hayatını kaybeden Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Kömeç ile MHP İl Yönetim Kurulu Üyesi Murat Sevilmiş için de taziye dileklerini ileten Çakır, “Öncelikle yakın zamanda yaşadığımız bir kaza var. Bartın Belediye Başkanımız Sayın Cemal Akın’ın da içinde bulunduğu araçta iki hemşerimizi kaybettik. Onlara rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“Vizyonu, geleceği de turizm üzerine kurulacak”

 

Kahvaltı sonrasında Amasra Belediyesince ilçede yapılan çalışmaları anlatan ve planlanan projeleri kamuoyuyla paylaşan Çakır, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 

“Uzun bir zaman sonra örgün eğitim kurumlarında tam zamanlı tedbirlere uygun eğitim öğretim başladı. İlk öğretim haftasını kutlama olanağımız oldu. Biz de çocuklarımızı ziyaret ederek Amasra Belediyesi olarak kendilerine özellikle 1. sınıf öğrencilerine Milli Eğitim aracılığıyla hediyelerini sunduk. Bu yıl 3 yıldır faaliyetlerine devam ettiğimiz Avrupa Hareketlilik Haftasını yaşama geçirdik. 1 haftaya yayılan etkinliklerle sporcularımızla, çocuklarımızla, kentteki bileşenlerle, bisikletçilerimizle, yelkencilerimizle yine resim başlığında çokça güzel faaliyetler yaptık.

Bizim için en önemli başlıklardan bir tanesi de şu. Amasra bir turizm kenti, vizyonu, geleceği de turizm üzerine kurulacak. Bugüne kadar da Amasra ve Turizm başlığı, Turizmde Amasra’nın Geleceği ile ilgili yapılan çok değerli çalışmaları bir araya toplayacak bir arama konferansı ile akademiyi, kitle örgütlerini, bürokrasiyi, yerel yönetimi bir araya getirerek bir çalışma yaptık. Yakında da bu işi süreklilik içinde kentimizin önünü açacak kısa, orta ve uzun vadeli planlarımızı netleştirecek çalıştaylarla devam ettireceğiz. Bunu yanı sıra sezon kısıtı nedeni ile kentimizde bir ekonomik-sosyal basınç yaşıyoruz. Bu sezonu uzatmak, kentimizdeki nüfusu sezona yaymak anlamında esnafımızla bir sezon sonu değerlendirme toplantısı yaptık.”

 

Üniversite öğrencilerini Amasra’ya getirecek çalışmalar!

 

Amasra görselleriyle Bartın Üniversitesi’ni tercih eden öğrencileri Amasra’ya getirecek çalışmalar planladıklarını kaydeden Başkan Çakır, “Buradaki en önemli başlıklardan bir tanesi de şu anda 18 bin öğrenciyi ağırladığımız Bartın’ımızda her ne kadar çabalasak da şu anda üniversitemizin bir bölümü ile bir fakültesi ile Amasra’mızı buluşturamadık. Ki bu çocukların büyük çoğunluğu Amasra görselleriyle Bartın Üniversitesi’ni tercih ettiler. Biz de üniversitenin bir bölümünü getirene kadar, üniversiteliyi buraya getirecek bir çalışma  yapalım dedik esnafımızla beraber. Kışın yörece atıl olan konaklama kapasitemizi öğrencilerle buluşturacak, bunun yanında yemesini, içmesini, ulaşımını da düşünerek esnafımızın desteğiyle indirim oranlarını belirleyerek bir çalışma yürütüyoruz. Bu sene aslında pilot bir çalışma diyebiliriz. Ekonomik anlamda ülke genelinde yaşanan sorunları biliyoruz. Bunun yanında öğrencilerimize yansıyan sorunları da biliyoruz. Kent ekonomisi için artı sağlayan öğrencilerimizi sadece ekonomik bir araç olarak görmemek aynı bizim çocuklarımız gibi bu bölgenin bu kentin çocukları olduğu bilinci ile onların önünü açacak ekonomik olarak da rahatlatacak bir hazırlık içindeyiz. Bu sadece ekonomimizi değil sosyal yaşamımızı da canlandıracak bir proje” diye konuştu.

 

“Birileri buradan malzeme arıyorsa Amasra’da ve Bartın’da bulamazlar”

 

Geçtiğimiz haftalarda Atatürk Parkı-Barış Akarsu Parkı ile ilgili olarak yaşanan polemiğe de değinen Belediye Başkanı Recai Çakır, “Bildiğiniz üzere yakın bir dönemde çok sınırlı bir alanda kalsa da bir Atatürk Parkı, Barış Akarsu adı ile ilgili polemik oluştu. Bu konuda şunu ifade etmek isterim. Amasra’mızda aslında böyle bir polemik yok. Sosyal medya üzerinden bir kaç kişinin aslında yarattığı bir tartışma. Bildiğiniz üzere  park, meydan, sokak için isim belirleme yetkisi Belediye Meclislerinindir. Bizim de Amasra Belediye Meclisinin 91’e kadar arşivini inceledik. Böyle bir şey yok. Atatürk ile Barış Akarsu adını yan yana tartıştırmak ayıptır. Birisi bizim devletimizin kurucusu ulu önderimiz. Bu kentte her zaman söylediğimiz gibi Amasra Atatürkçü bir kenttir. Böyle bir tartışma bizden yana yok. Yine hayata geçirdiğimiz Gümrüklü Yolcu İskelesinin adını da Haziran ayı itibari ile Atatürk Yolcu Limanı olarak değiştirme önerisi Meclisimizde oy birliği ile kabul edildi. Tabi bu tartışmaya neden olan gerçekliği de açıklayalım. Bu konuda belediyemizin bir eksikliği var. O nedir? Mali Hizmetler Biriminin sehven bazı evraklarda hem kültür park içinde bir çocuk parkı bulunması hem de bizim Atatürk Çocuk Parkımız olması nedeniyle sehven yanlışlıkla zaman zaman bu meydanın adını Meclise gündeme bir öneri sunarken Atatürk Kültür Parkı olarak ifade edilmesi. Bu konuyla ilgili de şunu net olarak söylemek lazım. Bu kentte Atatürk’ün adını silecek, Atatürk’e düşmanlık edecek insan bulamazsınız. Birileri buradan malzeme arıyorsa Amasra’da ve Bartın’da bulamazlar. Biz her zaman olduğu gibi çağdaş, laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün izindeyiz”  dedi.

 

“İçişleri Bakanlığında Hudut Kapısı onayı bekleniyor”

 

Gümrüklü Yolcu İskelesi ile ilgili de bilgiler aktaran Başkan Çakır, “Yine Gümrüklü Yolcu İskelemiz bir diğer başlığımız. Bu konuyla ilgili olarak da alt yapısı Ulaştırma Bakanlığımızca yapılmış, değerli Amasra’mız için oldukça önemli bir proje. Göreve geldiğimizde bu projeyi aslında Özel İdare ile hayata geçirmek ve gelir paylaşım esaslı yarı yarıya bir tablo ile yürütmek amaçlı bir protokolden bahsediliyordu. Biz ilgili kurumlarla görüştük. Amasra’mız zaten yaz kış nüfus farkından kaynaklı ekonomik mağduriyet yaşıyor. Bizim talebimiz şu idi. Buradaki üst yapı yatırımlarını Amasra Belediyesi hayata geçirsin ve elde edilen gelir Amasra’nın ihtiyaçları için kullanılsın. Öyle de yaptık. Şu ana Amasra halkının kaynağından buraya personel ve malzeme olarak 679 bin lira harcadık. Daha bu malzemeyi oraya yerleştiren çalışan işçi arkadaşlarımızın da ekonomik yönünü hesaplarsak 1 Milyon liranın üzerinde bir yatırım. Şu anda İçişleri Bakanlığında Hudut Kapısı onayı bekleniyor. Bu gemi gelmesine engel değil. Ülkemizde 200’e yakın yolcu ya da yük limanında Hudut Kapısı ilanı olmaksızın yük ya da yolcu transferi sağlanabiliyor. Aslında güzel bir örnek. Merkezi bütçeden bakanlıklar aracılığı ile yapılan yatırımları yerel yönetimlerin desteklemesi kenti büyütür. O nedenle hem bu alanda kaynak sağlayan Amasra halkına ve bu ülkenin kaynağıyla bu yatırımı sağlayan Ulaştırma Bakanlığına teşekkür ediyoruz. Amasra için kim taş üstüne taş koyuyorsa başımızın üstüne” ifadelerini kullandı.  

 

“Kent içi yollarımızın düzenlenmesine başlanılacak”

 

Yeni çöp depolama tesisi ile ilgili “Daha önceki toplantılarımızda çokça gündeme gelen ama bizim çok da ifade etmediğimiz bir şeyi daha paylaşmak istiyorum. Biliyorsunuz Amasra’mızda vahşi çöp depolama alanımız var. Bu alandan da Bartın’ımızın kullandığı depolama alanına da transfer yapıyoruz. Göreve geldikten kısa bir süre sonra Mahalli İdareler Birliğiyle birlikte Kazpınar’ı Kaman bölgesinde Türkiye’nin en modern tesislerinden bir tanesi için yatırım sürecini başlatmış olduk. Amasra olarak da Bartın Belediyesinden sonra buradaki ikinci büyük pay sahibi belediyeyiz. Faiziyle birlikte 2 milyon TL’yi aşan bir kredi çektik. Bu da Amasra’nın önünü açacak ve  halen çöp depolama alanı olarak kullanılan yeri kent yaşamına katacak önemli bir projemiz de var” diyen Başkan Çakır, kent içi yolların düzenlenmesine de en kısa sürede başlanacağını belirterek “Kent içindeki yollarımıza gelecek olursak; nüfusu 50 binin altında olan ve asfalt üretim tesisi olmayan belediyeler bu işlerini Karayolları ya da İl Özel İdaresi aracılığıyla görür. Bizim de şuana kadar bu konuyla ilgili yapmış olduğumuz görüşmeler biraz gecikmiş olsa da en kısa sürede kent içi yollarımızın düzenlenmesine başlanılacak” dedi.

 

“Amasra’mıza yakışır bir yatırımı da hayata geçirmiş olacağız”

 

Önümüzdeki yıl ilçeye gelen misafirlerin daha rahat nefes alacağı ve Amasra’ya yakışır bir yatırımı da hayata geçirmiş olacaklarının müjdesini veren Çakır, “Belediyemizin hemen karşısındaki Kültür Parktan başlayan ve geçici terminal alanına kadar olan alanda kardeş belediyemiz Çankaya Belediyesiyle birlikte peyzaj düzenlemesi yapacaktık. Biliyorsunuz turizm bölgesi olduğumuzdan bizde bir inşaat yasağı süreci oluyor. Genelde Bakanlık bu inşaat yasağı sürecini Haziran ya da Temmuz-Ekim ayları arasında yayınlıyor. Bu senede mali yılın sonu sürecine geldiğimiz için birim fiyatları yayınlandıktan sonra 2022 yılında ihalesine çıkacağız. İnşallah önümüzdeki yıl da bu bölgede misafirlerimizin daha rahat nefes alacağı ve Amasra’mıza yakışır bir yatırımı da hayata geçirmiş olacağız” diye konuştu.

 

“Amasra’nın tamamının doğal sit alanı ilan edilmedi”

 

Amasra’nın doğal sit alanı ilan edilmesiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Çakır, Amasra Koruma Amaçlı İmar Planıyla ilgili de kendilerinden önce başlayan süreci tamamladıklarını kaydederken sözlerine şöyle devam etti:

 

“Türkiye’nin hemen her yerinde olduğu gibi Amasra’mızda da doğal sit alanları ilan edildi. Bizim de dereceli bir doğal sit tanımımız var. Tavşan Adası, Kuşna ve Boztepe adamızın üstü ile Karadeniz’e bakan kuzey kısmı birinci derecede hassas korunacak alan ilan edildi. Bu Amasra’mızı korumak adına aslında güzel bir gelişme ancak Amasra’mızın geneliyle bir ilişkisi yok. Amasra’nın tamamının doğal sit alanı ilan edildiğine dair bir algı varsa, bu yanlış. Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi derecelerine göre doğal sit alanları belirlendi sadece. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan bir çalışma ve Cumhurbaşkanı onayı sonrası yürürlüğe giriyor.

 

“Amasra’mız adına da Belediyemiz adına da gururdur”

 

Amasra Koruma Amaçlı İmar Planıyla ilgili bizden önce başlayan süreci tamamladık. Bu süreci oldukça şeffaf yürüttük. Hemşerilerimizin itirazlarını aldık. Mevduat ölçeğinde mümkün olan bütün itirazları olumlu değerlendirerek Kültür Varlıklarını Koruma Kuruluna havale ettik. Bizim önerilerimizin bir kısmı olumlu, bir kısmı olumsuz bulundu ve tekrar Meclisimize geldi. Şuanda İmar Komisyonumuzda. İtirazları olumlu bulunanların hak kaybına uğramaması adına yine Meclisimizde oylama yapacağız. Sonrasında bir mağduriyet olduğunu düşünen hemşerilerimiz için de hukuk yolu açık. Hukuk yoluyla haklarını aramaya devam edebilirler. Planlama süreçleri Türkiye’nin birçok yerinde rantla anılan süreçlerdir. Amasra Belediyesi adına şunu da özellikle ifade etmek isterim bu süreci rantla değil de şeffaf bir şekilde tamamlamış olmak Amasra’mız adına da Belediyemiz adına da gururdur.

 

“18 uygulamasına ihtiyacımız var”

 

Bu planlamanın ardından hem uygulama hem koruma bölgelerimizde 18 uygulamasına ihtiyacımız var. 18. Madde uygulanmadan imar durumu verme şansımız yok. Bu yüzden 18 uygulaması daha önce Bartın’da olduğu üzere Amasra’mızda da gündeme gelecek. Kamusal bir ihtiyaç varsa 18. Maddeyi resen uygulamak zorundayız. Onun dışında da bunu yapacağımız alandaki hisse sahiplerinin yüzde 51’i istemediği sürece bunu başlatmayacağız.”

 

“Otopark projesini takip etmeye devam edeceğiz”

           

Amasra’nın kronik sorununun otopark meselesi olduğunu belirten Çakır, “Bu sorun bana göre bir numaralı sorunumuz. Kentimizde doğal sit alanları, arkeolojik sit alanları, askeri bölge ve maden sahamız var. Aklın yolu bir. Bu konuda da daha önce konuştuğumuz Amasra Taşkömürü İşletmesindeki (A.T.İ.M) atıl alanların kentimizdeki esnaf  ve misafirlerimiz için otopark alanı olarak değerlendirerek yürüyüş yollarıyla kentimizi geliştirecek ve insanlarımızı rahatlatacak projesi takip etmeye devam edeceğiz” dedi.

 

“Üniversite öğrencilerine indirimli barınma sağlanacak”

 

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır’a yöneltilen sorulardan biri de geçtiğimiz günlerde ilçede faaliyet gösteren pansiyoncularla yapılan toplantının içeriğine ilişkin oldu. Toplantıya ilişkin Amasra Belediyesi’nin paylaşımlarına AK Partililer tarafından yapılan, “Bartın’da üniversitelilerin barınma sorunu mu var ki böyle bir toplantı yapıyorsunuz?”, “Bunlar boş işler, öğrencilerin barınma sorununu çözmek Amasra Belediyesi’ne mi kaldı?” ve “Amasra’da fakülte mi var ki öğrenci Amasra’ya barınma için gelsin?” şeklindeki eleştirilerin anımsatılması üzerine Başkan Çakır, amaçlarının hem turizm sezonu dışında boş olan pansiyonlara bir gelir kapısı yaratmak hem de üniversite öğrencilerine ilçede ucuz ve güveni barınma imkânı sağlamak olduğunu  söyleyerek şöyle konuştu:

 

“Üniversite öğrencilerinin barınmaları ile ilgili olarak ülke genelinde bir sorun olduğunu biliyoruz. Yerelde ise Bartın Üniversitesi’nin 18 bin öğrencisi var. Zaten bunların önemli bir kısmı devletimizin yaptırdığı yurtlarda barınma imkânına sahip.  Tabi herkesin seçeneği ya da tercihi bu olmayabilir. Bu çocuklarımızın bir bölümü de internetten Amasra görsellerine bakarak Bartın Üniversitesi’ni tercih etti. Bizim yapmak istediğimiz de şu; Amasra’da da fiyatlar göreceli olarak Bartın’daki fiyatlara yakın mı? Uygun maliyetlerle konaklama, yeme-içme ve ulaşım sağlayabilmeleri… Bunu da motive etmek. Yani görsellerini görerek geldikleri Çeşm-i Cihan’ın belediyesi, esnafı ve işletmecileri üniversite öğrencilerine bu seçeneği yaratmak için bir araya geliyor.

Bu vesile ile girişimimiz ile ilgili olarak hangi noktada olduğumuzu da söyleyeyim. Şu ana kadar 20’ye yakın pansiyoncumuz fiyat skalası ile ilgili geri dönüşleri sağladı. Esnaf odamızın desteği ile 30’un üstünde işletmemiz indirim oranlarını belirledi üniversite öğrencilerimiz ile ilgili olarak. Şimdi bunları bir kampanyaya çevirip hem üniversite öğrencilerine sosyal medya aracılığıyla, hem de afişler aracılığıyla bunu duyurmak hedefimiz. Bu sene pilot bir uygulaması olacak bunun ama ümit ediyorum ki önümüzdeki sene hem Amasra hem de üniversite öğrencilerimiz için önemli bir noktaya gelir bu konudaki çabalarımız.”

 

“Tünel yolunu kullanarak gelmelerini isteyeceğiz”

 

Amasra Merkez ile Kaleşah arasındaki yol probleminin ne zaman ve nasıl çözümleneceğine ilişkin soruya ise Başkan Çakır, vatandaşların bu konudaki beklenti ve eleştirilerinde haklı olduğunu dile getirirken “Vatandaşımız yuna bakmaz; burada geçmişte Belediye’nin mi bir hatası vardı yoksa Karayollarının mı? Vatandaş haklı olarak o yolda giderken ne yaşadığına bakıyor. Şu anda hem vekilimizle, hem Karayolları Bölge Müdürlüğü ile hem limanımızı yapan yüklenici firma ile hem belediyemiz ekipleriyle hazır durumdayız. Özellikle Karayolları bölümündeki garantörü Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç’tur, bir sıkıntı olmaması durumunda, havanın müsaade ettiği en kısa süre içinde buradaki rehabilitasyon çalışmalarına başlıyoruz. Kaleşah’ın diğer alternatif yol projesi ile ilgili de şunu söyleyebilirim; orada bazı araçlar için bir alternatif yol, çünkü orası kot farkı fazla olan oldukça eğimli bir bölge, oluşturuyoruz. Bunun için Çakraz üzerinden ilçemiz gelecek olanlara bir süre Tünel yolunu kullanarak gelmelerini isteyeceğiz, kendilerini oraya yönlendireceğiz. Belli bir süre Kaleşah üzerinden Amasra’ya inmeleri mümkün olmayacak” dedi.

 

“7 tane surlu kent, Geçici Miras Listesi’nde”

 

Amasra Kalesinin UNESCO Dünya Miras Listesine alınmasıyla ilgili son gelişmenin ne olduğunu sorulması üzerine de Çakır, “Amasra ile birlikte 7 tane surlu kent Geçici Miras Listesi’nde. Bu tek başına Amasra Belediyesi’nin de yapacağı bir iş değil ama Amasra’nın, Bartın’ın, bürokrasinin, yerel yönetimin ve akademinin yapması gereken işler var. Bu işler ile ilgili olarak daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığımızın Müzeler Genel Müdürlüğü bölümünden bir heyet ilçemize gelmişti. Belli noktalardaki restorasyon talebimizi özel mülkiyet olduğu gerekçesi ile izin verilemeyeceği belirtilmişti. Yeni dediğimiz Koruma Amaçlı İmar Planı’nda buraları tanımladık. Kültür Bakanlığı’na tahsis edecek şekilde… Kale kenarında 5 metrelik yol olarak ifade edilen şey aslında yol vesaire değildir, tam da kaleyi korumak adına Kültür Bakanlığı’nın istediği talebi yerine getirmektir. Burayı Kültür Bakanlığı’na tahsis edilebilecek hale getirdik. Şu anda da belki gördünüz, Çeşm-i Cihan Barış Etkinlikleri kapsamında mendirekte yapmayı düşündüğümüz etkinliklere ayrı bir güzellik katacak kale cephesinde yine müzeden izin alarak ot temizliği ve ışıklandırma yaptık. Kentimizdeki görsellik bir tık güzelleşmiş oldu. Burayla ilgili yeni tespitlerimiz de var, yeni yıpranmalara ilişkin, bunları da ileteceğiz. Belediye olarak kalemizi sahiplenen, ilgili kurumları birlikte çağırmak için göreve çağıran altlıkları hazırlamaya ve yaşama geçirmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Otopark alanı için yeni ATİM hizmet binası bekleniyor

 

Amasra Taşkömürü İşletmesindeki (A.T.İ.M) atıl alanların otopark olarak değerlendirilmesiyle ilgili projedeki son durumun sorulması üzerine de Çakır “Takibini yapıyoruz. Bir hizmet binası yapılacak ama onun yeri belli olana kadar tahsis sağlayamıyoruz, kiralama sağlayamıyoruz. Bize kurumdan gelen son resmi cevap bu yönde. Ama biz de biliyoruz ki bürokrasi değerlidir. Ancak bürokrasiyi yönetmek için birilerine görev verilir. Siyasilerimizden, Milletvekillerimiz Sayın Aysu Bankoğlu ve Sayın Yılmaz Tunç’tan da talebimiz olacak. Özellikle Yılmaz Bey’in iktidar vekili olarak bu konuda etkisinin daha büyük olacağını öngörüyoruz. Bu sorunun çözülmesi gerektiğini kendilerine de ifade etmeyi sürdüreceğiz” yanıtını verdi.

 

 

 

 

 

 


ETİKETLER : Bartın Amasra Amasra Belediyesi Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›