Gece görüşlü insansız cankurtaran alınacak!

Bartın sahillerinde boğulma vakalarının önüne geçmek için yıllardır cankurtaranlar aracılığıyla hizmet veren Bartın İl Özel İdaresi, Ağustos ayında katılım olmadığı için gerçekleştirilemeyen 2 adet İnsansız Cankurtaran Aracı (İCA) alımı için 17 Eylül Cuma günü saat 14.30’da yeniden ihaleye çıkıyor. Alımı yapılacak olan insansız cankurtaranlar sayesinde boğulma vakalarına çok daha hızlı ve risksiz bir şekilde müdahale amaçlanıyor.
Bu haber 2021-09-11 10:54:56 eklenmiş ve 1366 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

 

Bartın İl Özel İdaresi Sağlık İşleri Müdürlüğü’ne bağlı cankurtaran timi, 20 kişilik ekip, 4 jetsky ve 1 zodyak botla yıllardır sorumluluk alanındaki Mugada, Büyükkızılkum, Hatipler, Güzelcehisar ve Çakraz sahillerinde boğulma vakalarına karşı etkili bir mücadele veriyor.

Deniz sezonunun başladığı Haziran ayının ortasından Eylül ayına kadar her gün saat 09.00- 19.00 saatlerinde hizmet veren cankurtaran ekiplerinin kullandığı ekipmanları eksiksiz bir şekilde tedarik eden İl Özel İdaresi, önümüzdeki yıldan itibaren cankurtaran ekiplerini İCA’larla takviye edecek.

 

İhale tekrarlanacak

 

Hatırlanacağı üzere; konuya ilişkin hazırlıklarını tamamlayan Bartın İl Özel İdaresi, 9 Ağustos Pazartesi günü saat 10.30’da söz konusu İCA’nın alımı için ihaleye çıkmış ancak ihale katılım olmadığı için gerçekleşmemişti.

Bunun üzerine İnsansız Cankurtaran Aracı alımını 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 19’uncu maddesine göre açık ihale usulü ile tekrarlama kararı alan Bartın İl Özel İdaresi, 17 Eylül Cuma gününü ihale tarihi olarak belirledi. İdare’nin Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından, saat 14.30’da Özel İdare İhale Salonu’nda gerçekleştirilecek olan ihale açık ihale usulü ile yapılacak ve teklifler sadece elektronik ortamda EKAP üzerinden alınacak. 

 

15 km sürat, 500 metre etkili menzil

 

Bir süredir dünyanın çeşitli ülkelerinde kullanılan İCA’lar son dönemde ülkemizde de bazı sahillerde cankurtaranlar, Samsun’da da Deniz Polisi tarafından başarılı bir şekilde kullanılıyor. Uzaktan kumandası sayesinde her türlü deniz şartında boğulma vakalarına hızlı ve risksiz bir şekilde müdahale imkanı tanıyan İCA’lar tamamen yerli tasarım ve üretim imkanlarına sahip olması ile de ön plana çıkıyor. Yüksek manevra kabiliyeti ve güçlü motorları sayesinde saatte 15 km hıza ulaşabilen İCA’ların yaklaşık olarak 500 metre etkili menzili bulunuyor. Uzaktan ses aktarımı sayesinde suda bulunan kişi ile iletişim kurabilen İCA, 200 kg kadar taşıma kapasitesi sayesinde de kazazedeyi kısa sürede karaya ulaştırabilmeye imkan sağlıyor.

 

Uzaktan tespit ve gözlem imkanı

 

Dayanıklı ve hafif gövdeye sahip olan cihaz yüksek yerlerden dahi denize fırlatılarak operasyon başlatabiliyor. İCA, zorlu deniz şartlarında alabora olsa dahi göreve hız kesemeden devam edebiliyor. Yaklaşmanın mümkün olmadığı tehlikeli bölgelerde üzerinde bulunan ve anlık görüntü aktaran kamerası sayesinde uzaktan tespit ve gözlem imkanı sunuyor.

 

Gece de kullanılabiliyor

 

Yer yön belirleyici flaşörler ve aydınlatma sistemi sayesinde gece operasyonlarını da gerçekleştirebilecek olan İCA’ların 30 dakika çalışmalarını sağlayacak bataryaları bulunuyor.

ETİKETLER : Bartın Bartın İl Özel İdaresi cankurtaran insansız cankurtaran
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›