CHP’li heyet sel bölgesinde incelemede bulundu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu ve beraberindeki heyet Bartın’da sel bölgesinde incelemelerde bulundu. Selden en çok zarar gören Zafer köyünde vatandaşlarla sohbet eden ve “geçmiş olsun” dileklerini ileten heyet, temizlik çalışmalarını sürdüren ekiplere kolaylık diledi. Öztunç, “Bilinsin ki biz selzedelerin yanındayız, bu işin siyaseti olmaz, şimdi particilik zamanı değil. Bugün el ele olma zamanıdır. Üzerimize düşeni de yapmaya devam edeceğiz, tüm yurttaşlarımızın emrindeyiz. Bunu da bir kez daha ifade etmek istiyorum. Allah böylesine acıları bir daha yaşatmasın” dedi.
Bu haber 2021-08-21 14:46:41 eklenmiş ve 168 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Erkan Hızoğlu- Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, CHP Bartın İl Başkanı Selim Karakaş, Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır ve CHP’li yöneticiler Bartın’da sel felaketinin yaşandığı bölgelerde incelemelerde bulundu.

Bartın’da selden en çok etkilenen Abdipaşa  ve Kumluca’ya bağlı köylerde inceleme yapan CHP’li Öztunç, Ulus ilçesi Akörensöküler köyünde sele kapılarak hayatını kaybeden Arife Ünal'ın ailesine de taziye ziyaretinde bulundu.

 

“Böyle hatalar yüzünden şiddetli yağmurlar sele dönüyor”

 

Bartın’da selden etkilenen bölgelerde çalışmalarını gerçekleştirdiklerini söyleyen Öztunç, sel sularının etkisiyle yıkılan köprülerle ilgili de açıklamalarda bulundu. Öztunç, “Kemerli köprüler ile son yıllarda yapılan köprüler arasındaki farkı burada görmüş olduk. Milletvekillerimizle birlikte burada gördük ki, eski, tarihi köprü kemerli yapıda olduğu için selden çok fazla etkilenmemiş. Anadolu kemerli köprüler yapılıyor, çünkü Anadolu sel bölgesidir, köprüler de kemerli olduğu için sel suları geçip gidebilir. Son 10-20 yıldır yapılan köprüler de kemerli yapıda olmadığı için ilk selde yıkılıyor. Burada da 100 küsur yıllık köprü ayakta durmuş, yıkılmamış ama son yıllarda yapılan köprü ise yıkılmış. Burada yapılan bir hata daha var. O da; kemerli köprünün iki tarafının da kapatılmasıdır. Köprünün altındaki kemeri betonla kapatmışlar. Yani adeta suya geldiği zaman sel ol demişler, dere yatağı daraltılmış, köprü altı boşaltılmamış, daraltılmış bu da sele neden olmuş. Böyle hatalar yüzünden maalesef şiddetli yağmurlar sele dönüyor, insanlar evini, yaşamını ve geleceğini yitiriyor.” dedi.

 

“Dünya bir iklim krizi yaşıyor”

 

Dünyanın bir iklim krizi yaşadığını, küresel ısınmanın dünyanın başına bela olduğunu ve çok ciddi sıkıntılar yaşattığını ifade eden Öztunç, dünyanın bir iklim krizi yaşadığının açık olduğunu, mevsimlerin değiştiğini artık herkesin söylediğini anlattı. Pek çok önerileri olduğunu, bu önerilerini zaman zaman gündeme getirdiklerini, getirmeye de devam edeceklerini aktaran Öztunç, şunları söyledi:

 

“Selin ilk günü Sinop Ayancık’a geçmiştim, daha sonra da Kastamonu’ya, Bozkurt’a, Abana’ya geçmiştik. Milletvekillerimizle bölgede çalışmalarımızı yaptık. Genel Başkanımızın talimatıyla Bartın’a da benim başkanlığımdaki heyetle birlikte geldik. Dünya bir iklim krizi yaşıyor. Küresel ısınma dünyanın başına bela oldu, çok ciddi sıkıntılar yaşatıyor. En fazla etkilenen ülkelerden birisi de maalesef Türkiye oldu. Bizim küresel ısınmaya, iklim krizine karşı tedbirler almamız gerekiyor.

 

Dünya artık bunu konuşuyor. Paris Sözleşmesi'nin onaylanmasından tutun, Meclis'e getirilmesinden tutun, pek çok konuda adım atmamız gerekiyor. Artık yazın ortasında sel oluyor, depremler yaşanıyor, orman yangınları hiç beklenmedik zamanlarda, hiç beklenmedik yerlerde çıkıyor, söndürülmekte zorluklar yaşanıyor. Sebeplerine, söndürülme çalışmalarına o konulara çok girmeyeceğim. Onlar çok uzun detaylı tartışılacak konular ama bir iklim krizinin yaşandığı artık çok açık. Mevsimler değişiyor ve bunu artık herkes söylüyor. Bizim yapmamız gereken, hükümetin yapması gereken bir an en evvel bunlara yönelik tedbirler almaktır. Devlet adına bunlar yapılacaktır.

 

“Pek çok önerimiz var”

 

Artık vadi yataklarına ev yapmaktan vazgeçilsin. Vadilerde, dere yataklarında konaklama tesislerinin yapılması, apartmanların yapılması artık durdurulmalıdır. Bu kadar çok HES’e izin verilmemelidir. Ufacık suların üzerine HES’ler yapılıyor. Ağaçlandırma daha da arttırılmalıdır, seyrekleştirme daha bilimsel yapılmalıdır, para kazanılacak diye ormanlarda seyrekleştirme yapılmamalıdır. Pek çok önerimiz var ve bu önerilerimizi dile getiriyoruz, getirmeye de devam edeceğiz. Raporlarımızda ifade ediyoruz.

 

Yaşanan bu sel felaketinden Kastamonu, Sinop ve Bartın etkilenmişti, en az etkilenen de Bartın oldu. Kastamonu ve Sinop’ta çok daha ağır bir tablo var. Ama burada da kiminin evi gitmiş, yaşlı bir teyzemiz yaşamını yitirmiş, bazı evler kullanılamaz hale gelmiş, evin içerisindeki eşyalar kullanılamaz hale gelmiş. Bir fabrika çok büyük bir hasar görmüş.

 

Tüm bunlardan dolayı hükümet burayı afet bölgesi ilan etti. Bakanlar gelip gidiyorlar, geldik gördük, gittik olmamalı, gereği de yapılmalı. Vatandaşın mağduriyeti neyse karşılanmalı, bu kapsamda biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak elimizden geleni yapmaya hazırız ki yapıyoruz da. Hem yangın bölgesinde hem de sel bölgesinde belediyelerimiz aracılığıyla vatandaşlarımıza hizmet etmeye devam edeceğiz. Sıkıntısı olan yurttaşlarımızın ihtiyaçları neyse gidereceğiz. Siyasi parti ayrımı yapmadan buraya katkı veren tüm belediyelere de teşekkür ediyorum, Allah hepsinden razı olsun.

 

“Bu işin siyaseti olmaz, şimdi particilik zamanı değil”

 

Ankara’ya döndüğümüzde bir rapor hazırlayarak Partimizin Genel Başkanına ve MYK’sına sunacağız, daha sonra da bunu kamuoyuyla paylaşacağız. Bilinsin ki biz selzedelerin yanındayız, bu işin siyaseti olmaz, şimdi particilik zamanı değil. Bugün el ele olma zamanıdır. Üzerimize düşeni de yapmaya devam edeceğiz, tüm yurttaşlarımızın emrindeyiz. Bunu da bir kez daha ifade etmek istiyorum. Allah böylesine acıları bir daha yaşatmasın.”

 

Bankoğlu: “İnşallah tekrar yaşanmadan önlemleri alırız”

 

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu da ziyaretler sonrasında yaptığı değerlendirmede “Sel bölgesinde meydana gelen hasarları tespit etmek üzere Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla tekrar bölgedeydik. Amasra Belediye Başkanımız, İl Başkanız ve İlçe Başkanlarımız ve örgütümüzle birlikte sahada tespitlerimizi sürdürdük. Tüm hemşehrilerime tekrar geçmiş olsun diyorum. İnşallah bu felaketler tekrar yaşanmadan önlemleri alırız. Biz yaraların sarılması, vatandaşımızın gerekli ihtiyaçlarının karşılanması için Amasra Belediyemiz ve Büyükşehir Belediyelerimiz aracılığıyla gerekli destekleri sağlayamaya çalışıyoruz. Ankara Büyükşehir Belediyesine, Eskişehir Büyükşehir Belediyesine, Bursa Nilüfer Belediyesine, İzmit Belediyesine, Çankaya Belediyesine ve Amasra Belediyesi bir kez daha teşekkür ediyorum, vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarını karşıladılar. Bugünden sonra da yapılan ve yapılacak olan hasar tespit çalışmalarında AFAD üzerinden yapılacak yardımların ardından geride kalan ihtiyaç tespitlerini yapıp Belediyelerimiz üzerinden destek vermeye devam edeceğiz” dedi.

 

ETİKETLER : Bartın CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu Ulus Kumluca Zafer Köyü sel CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç
Diğer SİYASET haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›