“Hızlı bir şekilde tekrar en iyisini ve güzelini yapacağız”

Bartın’da sel felaketinde büyük hasar gören Ulus İlçesi Zafer Köyünde incelemelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, selden dolayı yaşanan bütün maddi kayıpları karşılanacağını ifade etti. Selde hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı, afetzedelere geçmiş olsun dileklerinde bulunan Pakdemirli, Kastamonu’nun Bozkurt İlçesinde de “Bugünden itibaren bu yağışları yeni normaller olarak kabul ederek gerekli yatırımlara başlıyoruz. En iyisini, en güzelini tekrar Kastamonu, Sinop ve Bartın için hızlı bir şekilde yapıyor olacağız. Elbette çıkarılacak olan dersler vardır, bu dersler de alınacaktır” dedi.
Bu haber 2021-08-18 10:16:30 eklenmiş ve 132 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Erkan Hızoğlu

 

 

 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, geçtiğimiz hafta etkili olan çok kuvvetli sağanak yağışın ardından meydana gelen sel felaketinde büyük hasar gören Ulus İlçesine bağlı Zafer Köyü’nde incelemelerde bulundu.

 

Helikopterle Bartın Atatürk Stadyumu’na gelen ve oradan da ilk olarak Ulus İlçesine bağlı Abdipaşa’ya beldesine geçen Bakan Pakdemirli, burada selden zarar gören Yenihan mevkiindeki çalışmalar hakkında bilgiler alan Pakdemirli, daha sonra da Akörensöküler Köyüne hareket ederek sel sularına kapılarak hayatını kaybeden 84 yaşındaki Arife Ünal'ın ailesine taziye ziyaretinde bulundu.

 

Selden seranın demirlerine tutunarak kurtulan Arife Ünal'ın oğlu, gelini ve yakınlarına başsağlığında bulunan Bakan Pakdemirli, ailenin taleplerini de en kısa sürede yerine getireceklerini ifade etti.

 

Köy alanı ve barajlarla ilgili bilgi aldı

 

Ardından selin en çok hasar verdiği Zafer Köyü’ne geçen Bakan Pakdemirli, buradaki incelemelerine ise selden zarar gören kereste fabrikasını ziyaret ederek başladı. Fabrikadakiler sel ve verdiği zararlarla ilgili bilgi alan Pakdemirli, ardından evini sel basan yaşlı bir kadını da ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

 

Harita üzerinde köy alanı ve Bartın’daki barajlarla ilgili Devlet Su İşleri yetkililerinden bilgi alan Pakdemirli, köyde selden zarar gören ev ve iş yerlerini de tek tek inceledi.

 

“Çok afetler yaşadık, böyle bir hizmet görmedik”

 

Vatandaşlara “geçmiş olsun” dileklerini ileten Pakdemirli, bölgede temizlik çalışmalarını sürdüren ekiplere de kolaylık dilerken işyeri selde zarar gören 67 yaşındaki Mustafa Kemal Ünal’a  herhangi bir ihtiyaçları olup olmadığını sordu. Bunun üzerine Ünal da “Hiçbir ihtiyacımız yok. Devletimiz zaten bizimle beraber. Gördük, yaşadık. Cenab-ı Allah'tan başka bize yardım edenler de varmış, arayanlar da varmış. 67 yaşındayım bunu öğrendim. Devletimiz, askeriyle, üniformalarıyla, başkomiserleriyle geldiler burada kürekle temizlik yaptılar. Dediler ki, 'biz bugün için varız'. Gurur duyduk. Gerçekten gözlerimiz yaşardı, 'komutanım bırak, biz yaparız' dedim. 'Biz bugün için varız' dediler. Vallahi gurur duydum. Biz burada çok afetler yaşadık, böyle bir hizmet görmedik. Vatandaşın suyundan, yiyeceğinden, içeceğinden, tüpünden her şeyimiz geldi” diye konuştu.

 

Pakdemirli: “Devlet millete hizmet için var”

 

Ünal’ın sözleri üzerine de Bakan Pakdemirli, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yaraları saracağını kaydederek “Devlet büyüktür. Devlet yaraları sarar. Rabbim çaresiz dert vermesin. Maddi her şey bir şekilde hallolur ama önemli olan can kaybı olmasın. Devlet millete hizmet için var. Sayın Cumhurbaşkanımız bu millete efendi değil hizmetkar olmaya geldik, diyor ya 20 yıldır bu devlet bu hale geldi” dedi.

 

Orman köylüsünün zararı karşılanacak

 

Selde zarar gören Zafer İlkokulu’nu da inceleyen Pakdemirli taşkına uğrayan köy deresindeki çalışmalarını da yerinde görürken yardım etmek için farklı illerden gelen operatörler ile de görüşerek onlara çalışmaları için teşekkür etti.

 

İncelemeler esnasında bir selzedenin kendilerinin ve bölge insanının orman köylüsü olduğunu ve bölgenin ormandan geçimini sağladığını ifade etmesi üzerine de Pakdemirli, Bartın’ın afet bölgesi ilan edildiği için orman köylülerine bu sene normalden farklı bir fiyat uygulanacağını ve zararlarının karşılanacağını kaydetti. 

 

Selde kurtarılan buzağıya süt içirdi

 

Köydeki temizlik çalışmalarını yapan askerlere de teşekkür eden Bakan Pakdemirli, selde kurtarılan buzağıya da  süt içirdi. Sahibinin selden kurtardığı 10 günlük buzağıyı elleriyle besleyen Bakan Pakdemirli, aileyle de görüştü. Buzağının annesinin de selde telef olması üzerine çok kısa bir süre içerisinde gebe bir düve alınarak aileye teslim edildiği bilgisini alan Bakan, Pakdemirli ilimizdeki incelemelerini tamamlayarak Bartın’dan ayrıldı.

 

Bozkurt’ta da incelemelerde bulundu

 

Bakan Pakdemirli, aynı gün selde büyük zarar gören Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde de incelemede bulundu.

 

Burada da arama kurtarma ekipleri ile vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten Pakdemirli, yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi aldı. 

 

Pakdemirli, incelemeler sırasında vatandaşlarla sohbet etti. Bakan Pakdemirli, incelemelerinin ardından Ezine Çayı üzerinde yıkılan bir köprünün yerine kurulan menfez köprü üstünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, selde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

 

Sele yönelik teknik inceleme raporu hazırlanıyor

 

Devletin tüm kurumlarıyla sel bölgesinde yaptığı güzel çalışmalardan vatandaşların memnun olduğunu belirten Pakdemirli, ilçede hayatın bir an evvel normale dönmesinin önemli olduğunu vurguladı.

 

Bakan Pakdemirli, sele yönelik teknik inceleme raporu hazırlandığını ifade ederek, “Tabii yukarı havzanın çok eğimli ve aşağı doğru yüzlerce yıldır beklenmeyen bir yağışın olması ve bunun da heyelanla birlikte birleşerek, biriken rüsubatların barajlama yaparak burayı zaman zaman çok şiddetli su yağmurunun altına tutması, ilçede bu olaylara sebebiyet vermiş gözüküyor” dedi.

 

“Gerekli yatırımlara başlıyoruz”

 

Ezine Çayı boyunca 3 kilometrenin üzerinde tahkimat ile çayın yukarısında tersip bentleri ve ıslah sekileri bulunduğunu ancak beklenenin üzerinde bir yağış olması nedeniyle tedbirlerin yeterli olmadığını dile getiren Pakdemirli, “Bugünden itibaren bu yağışları yeni normaller olarak kabul ederek gerekli yatırımlara başlıyoruz. Üzerinde bulunduğumuz nehirde çeşitli kamu kurumlarına ait 6 köprü var. Bu 6 köprünün de hepsini üstlenerek en hızlı bir şekilde yapacağız. En iyisini, en güzelini tekrar Kastamonu, Sinop ve Bartın için hızlı bir şekilde yapıyor olacağız. Elbette çıkarılacak olan dersler vardır, bu dersler de alınacaktır” şeklinde konuştu.

 

Bakan Pakdemirli’ye Bartın ziyaretinde Bartın Valisi Sinan Güner, TBMM Adalet Komisyonu ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ve AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı ile daire müdürleri de eşlik etti.


ETİKETLER : Bartın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli sel afet sel bölgesi
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›