İşte Bartın’da selin son bilançosu! 49 araçta ve 94 konutta zarar

Bartın’da Abdipaşa ve Kumluca Beldelerinde etkili olan ve 1 kişinin hayatını kaybettiği sel afetinde bir taraftan yaralar sarılmaya çalışılırken bir taraftan da hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Bartın Valiliği sel felaketi ile ilgili son durum bilgisi paylaşırken Abdipaşa ve Kumluca Beldelerinde şuana kadar toplam 46 yıkık ve ağır hasarlı yapı tespit edildi. Aynı şekilde kaskosuz 42, kaskolu 7 olmak üzere toplam 49 araç selden zarar görürken 94 konutta da eşya zararı tespiti yapıldı. Selin her 2 beldedeki tarım arazilerine verdiği toplam hasar ise 3 milyon 801 bin TL.
Bu haber 2021-08-16 14:04:36 eklenmiş ve 375 kez görüntülenmiştir.

 

İşte Bartın’da selin son bilançosu!

49 araçta ve 94 konutta zarar

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

11 Ağustos 2021 tarihinde Batı Karadeniz bölgesinde başlayan aşırı yağışlar sonucunda Bartın, Kastamonu ve Sinop şehirlerinde sel ve su baskınları meydana gelmiştir. Bartın ili Ulus ilçesi, Kastamonu ili Azdavay, İnebolu, Bozkurt, Küre ve Pınarbaşı ilçeleri ve Sinop ili Ayancık ilçeleri selden etkilendi. Afetin hemen ardından tüm ilgili kurumların personel ve araç desteğiyle tahliye, arama-kurtarma ve müdahale çalışmalarına başlandı.

Yaşanan sel nedeniyle  Kastamonu’da 60, Sinop’ta 9, Bartın’da 1 kişi olmak üzere 70 vatandaşımız hayatını kaybetti. 8 vatandaşımızın tedavilerine hastanelerde devam edilirken Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, 16 Ağustos saat 08.30 itibariyle çalışmalarla ve afet bölgeleriyle ilgili son durumu paylaştı.

Afetten etkilenen il ve ilçelerde kurulan afet koordinasyon merkezleri ile bölgedeki müdahale çalışmalarının eşgüdüm halinde yürütülmesi sağlanıyor. Türkiye Afet Müdahale Planı'na göre, afetten etkilenen bölgelerdeki çalışmaların kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, AFAD Başkanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi faaliyete geçirilirken; tüm çalışma grupları, üst düzey yönetici ve temsilcilerinin katılımıyla 7 gün 24 saat çalışma esasına göre çalışmaya devam ediyor.

Bölgede yürütülen çalışmalarda AFAD, Genelkurmay Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma, 112, UMKE, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ, Belediyeler, İl Özel İdaresi, sivil toplum kuruluşları ve AFAD Gönüllülerinin personel ve araçları görev yapıyor.

 

Ekipler sahada!

 

Kastamonu’da; 4 bin 924 personel, 653 araç, 36 ambulans, 31 UMKE, 1 helikopter, 1 JİKU, 1 drone, 1 İHA, 3 AFAD mobil koordinasyon TIR’ı, 1 mobil mutfak tırı, 1 mobil harekat merkezi, 1 mobil laboratuvar, 574 iş makinesi, 15 vidanjör, 1 mobil enerji aracı, 61 bobcat, 15 itfaiye aracı, 1 korvet, 8 cenaze aracı, 24 bot ve 61 motopomp, 3 dalgıç pompa, 20 jeneratör, 4 kepçe, 14 arama köpeği, 5 bin kişi kapasiteli sahra mutfak, Sinop’ta; 2 bin 680 personel ile 20 helikopter, 340 araç, 1 AFAD mobil koordinasyon TIR’ı, 1 korvet, 1 mobil mutfak,  38 ambulans, 16 UMKE, 238 iş makinası, 1 JİKU, 1 vidanjör, 18 bot ve 18 motopomp, 8 dalgıç pompa, 5 arama köpeği, bin 500 kişi kapasiteli sahra mutfak, Bartın’da; 488 personel, 70 araç, 7 ambulans, 1 UMKE, 79 iş makinası, 1 jeneratör, 2 motopomp, 1 bot, bin 500 kişi kapasiteli sahra mutfak ile bölgede çalışmalara devam ediliyor.

 

Kızılay’dan sıcak yemek desteği

 

Türk Kızılay tarafından sel bölgelerinde toplam 138 bin 520 sıcak yemek, 57 bin 402 kumanya, 57 bin 775 ikramlık malzeme dağıtımı yapıldı.

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından Sinop’a 1 Mobil Mutfak TIR’ı sevk edilmiş, afetzedeler için yemek pişirme ve dağıtım hizmetine başlamıştır. Bin 500 kişiye 3 öğün yemek dağıtımı yapılırken toplamda 3 bin 250 öğle ve akşam yemeği dağıtımı yapıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Kastamonu’ya 1 Mobil Mutfak TIR’ı sevk edildi.

 

341 afetzede güvenli bölgede

 

Bartın; Ulus İlçesinde sel afeti sonrası 341 afetzede güvenli bölgelere tahliye edildi. Kastamonu; Toplamda bin 480 vatandaşımız tahliye edilmiştir. Tahliye edilen vatandaşlarımızdan 372’si yakınlarının yanına tahliye edildi. Sinop; Ayancık ilçesi ve mahallelerinden 560 afetzede 2 helikopter aracılığıyla tahliye edildi. Tahliye edilen 533 afetzededen 469’u yakınlarının yanına tahliye edilmiştir.

 

Bartın’da 3 bin kişilik kapasite ayrıldı

 

Kastamonu’da acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 3 bin 707 kişilik kapasite ayrılmış olup, 813 vatandaşımıza barınma hizmeti sunulmaktadır. Ankara İlinden Kastamonu’ya sevk edilen 4 adet WC konteyneri bölgeye ulaştı.

Sinop’ta acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 2 bin 733 kişilik kapasite bulunmakta olup, 146 vatandaşımıza barınma hizmeti sunuluyor.

Bartın’da acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 3 bin kişilik kapasite ayrılmış olup 18 vatandaşımıza barınma hizmeti sunuluyor.

Kastamonu’daki olası barınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere; 360 çadır, bin 220 battaniye, bin 220 yatak, bin 220 nevresim seti bölgeye sevk edildi.

 

İller Bankası’ndan Bartın’a 3 milyon TL ödenek

 

AFAD tarafından; Kastamonu’ya 5 milyon TL, Sinop’a 3 milyon TL ve Bartın’a 2 milyon TL acil yardım ödeneği gönderildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan ise Kastamonu’ya 5 milyon, Sinop’a 3 milyon ve Bartın’a 2 milyon ödenek gönderildi. Bartın iline İller Bankası tarafından altyapı hasarının giderilmesi için 3 milyon TL ödenek aktarıldı. Toplamda 23 milyon nakdi ödenek gönderildi.

 

Bartın’da elektrik verilemeyen köy yok

 

Bartın genelinde elektrik verilemeyen köy bulunmazken Kastamonu genelinde farklı ilçelerde 4 köye elektrik verilemediği bilgisi alındı. Kastamonu’ya Samsun AFAD’dan 1 mobil enerji aracı bölgeye sevk edildi. Kastamonu ilçelerinde 75 jeneratörün montajı yapıldı. 40 adet boşta jeneratör mevcut. Sahada montaj yapılması uygun olan yerler tespit edildikçe montajları devam ediyor.

Sinop genelinde 39 köye elektrik verilemediği bilgisi alındı. Sinop genelinde çeşitli ilçelerde 41 jeneratör montaj yapılarak kullanılmaya başlandı. AFAD koordinatörlüğünde ihtiyaç olan yerlere kurulum yapılıyor.

 

Kumluca-Kozcağız arası servis yolundan ulaşım!

 

Kastamonu’da; Ağlı-Şenpazar arasında ekipler yolda 5 noktada göçmeler tespit etmiş olup, tespit ve onarım çalışmaları devam ediyor. 15 Ağustos 2021 itibariyle 3 noktada onarım tamamlanmış olup iki kısım kalmıştır. İnebolu-Kastamonu arası ulaşıma açıldı. Valay-1 Köprüsünün ayaklarında hasar oluştuğundan ve bir noktada meydana gelen heyelan sebebiyle yol trafiğe kapatıldı.

Bartın’da; yapılan çalışmalar sonucunda Bartın-Karabük yolu kontrollü olarak trafiğe açıldı. Ulaşıma kapanan Kumluca-Kozcağız arası, 15 Ağustos 2021 itibarıyla servis yolundan küçük araç trafiğine açıldı.

Sinop’ta; Oluza Köprüsü’nde hasar onarımı yapılarak trafiğe açıldı. Yapılan çalışmalarla Sinop - Ayancık yolu bazı noktalarda tek şeritten olmak üzere kontrollü olarak trafiğe açıldı. Yenikonak - Erfelek yolu yapılan çalışmalarla kontrollü olarak trafiğe açıldı.

Kastamonu ve Sinop Havalimanları, bölgedeki demiryolu hatları ile kıyı yapılarında ulaşımı etkileyen bir sorun bulunmuyor.

 

Derecik mahallesi dışında kalan mahallelere su verilemiyor

 

Kastamonu Azdavay ve Devrekani ilçelerine su veriliyor. Devrekani’de terfi merkezi su altında kaldığından geçici olarak kaynaktan su veriliyor. Bozkurt’da yüksek yerlerdeki 4 mahallenin arızaları giderilerek su verilirken Bozkurt Merkez mahallesini besleyen 2 adet kuyu tahrip olduğundan su verilemiyor.

Bartın Abdipaşa’da Derecik mahallesi dışında kalan mahallelere su verilemiyor. Ulus ilçesinde içme suyuna ilişkin tüm arızalar giderildi. Bartın iline İller Bankası tarafından altyapı hasarının giderilmesi için 3 milyon TL ödenek aktarıldı.

Sinop Ayancık’ta atıl durumdaki kuyuların bakım onarımları yapılarak ilçeye su verildi. İlçede 10 km’lik şehri besleyen içme suyu iletim hattı kullanılamaz duruma geldi. Kanalizasyon, yağmur suyu ve atık su arıtma tesisi ile ilgili hasar tespit çalışmalarına başlanıldı. Erfelek’te içme suyu konusunda bir hasar bulunmuyor. Türkeli’nde içme suyu kısmi olarak verilmeye başlandı. Mevcut su kuyuları kullanılamaz durumdayken kuyulardan su temini sağlanması için boru temin edildi.

 

Haberleşme kesintisi yok!

 

Bartın, Kastamonu ve Sinop sel felaketinde haberleşmede genel olarak kesinti bulunmuyor. Sel bölgesinde 12 adet mobil baz istasyonu kuruldu, 16 adet mobil baz istasyonu ve 4 adet acil iletişim aracı (wi-fi aracı) sevk edildi.

 

Bartın’da 694 kişiye psikososyal destek

 

Sel felaketlerinde ; Kastamonu’da 974 kişiye; Bartın’da 694 kişiye; Sinop İlinde 696 kişi olmak üzere toplam 2 bin 364 kişiye psikososyal destek hizmeti sunuldu.

Taşkın bölgelerine kesif yem, yonca otu, saman ile sokak hayvanları ve evcil hayvanlar için yem sevkiyatı yapıldı.

 

Bartın’da selin son bilançosu!

 

Bartın’da Abdipaşa ve Kumluca Beldelerinde etkili olan ve 1 kişinin hayatını kaybettiği sel afetinde bir taraftan yaralar sarılmaya çalışılırken bir taraftan da hasar tespit çalışmaları devam ediyor.

Bartın Valiliği de yaşanan sel felaketi ile ilgili  son durum bilgisi paylaştı. Akörensöküler Köyünde 85 yaşındaki Arife Ünal’ın sel sularına kapılarak hayatını kaybettiği sel felaketinde Abdipaşa ve Kumluca Beldelerinde şuana kadar toplam 46 yıkık ve ağır hasarlı yapı tespit edildi. Aynı şekilde kaskosuz 42, kaskolu 7 olmak üzere toplam 49 araç selden zarar görürken 94 konutta da eşya zararı tespiti yapıldı.

 

Tarımda 3 milyon 801 bin TL olarak tespit edildi

 

Bartın’da sel sadece konutlara ya da araçlara değil aynı zamanda tarım arazilerine de büyük zarar verdi. 333 çiftçinin ve 45 köy ile mahallenin etkilendiği selde 544 dekar arazi, toplam 6 bin 600 metrekare dikili sera, hayvan ve tavuk yemi olan 172 ton mahsul 40 bin kapasiteli bir tavukçuluk tesisi ile 10 bin kapasiteli alabalık tesisi zarar gördü. Selin her 2 beldedeki tarım arazilerine verdiği toplam hasar ise 3 milyon 801 bin TL olarak tespit edildi.

 

Ulaşılamayan yerleşim yeri yok!

 

Bartın Valiliğinden paylaşılan son duruma göre ise şuanda sel bölgelerinde karayollarına ait 4, İl Özel İdaresine ait 9 olmak üzere toplam 13 köprü yıkık durumda. Sel bölgelerine servis yolu, menfez, boru gibi yöntemlerle ulaşım sağlanırken ulaşılmayan yerleşim yeri ise bulunmuyor.

Elektrik ve su hatlarını da etkileyen sel sonrasında yapılan çalışmalarla sel bölgelerinde şuanda elektriği olmayan yerleşim yeri bulunmazken köy ve mahalleleri dahil olmak üzere toplam 32 üniteye  ise hala su verilemiyor.

ETİKETLER : Bartın AFAD Bartın Valiliği sel sel felaketi
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›