“Bartın Arıt Havzası Eylem Planı” değerlendirildi

“Bartın Arıt Havzası Eylem Planı” kapsamında gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında Arıt’ı çekim merkezi yapacak eylemler masaya yatırılırken bu kapsamda belirlenen gelişim eksenleri ve bu gelişim eksenlerinin hayata geçirilmesi planlanan faaliyetler ele alındı.
Bu haber 2021-07-24 09:46:39 eklenmiş ve 93 kez görüntülenmiştir.

 

Arıt Havzası muhtarlarıyla

“Bartın Arıt Havzası Eylem Planı” değerlendirildi

 

Erkan Hızoğlu

 

 

Bartın Valiliği koordinasyonunda Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından 2020 Yılında hazırlanan “Bartın Arıt Havzası Gelişme Eksenlerinin Tespitine Yönelik Araştırma Raporu” sonuç ve önerilerinden yola çıkarak Bartın Valiliğince hazırlanan ve ilgili kurumlara tevdi edilen eylem planı kapsamında Arıt Havzası Aydınlar Köyünde havza muhtarlarına yönelik bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

 

Bartın İl Tarım ve Orman Müdürü Yasin Önder, Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Ali Solak, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali Özdemir,  İl Kültür ve Turizm Müdürü Handan Karakoç, Küre Dağları Milli Park Müdürü Ali Bozkurt, Ticaret İl Müdürü Erhan Özcan ve Arıt Havzası köy muhtarlarının katıldığı toplantıya, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nı (BAKKA) Temsilen Genel Sekreter Dr. Lutfi Altunsu, Bartın Yatırım Destek Ofisi (YDO) Koordinatörü Osman Bahadır Kalecik, Uzman Dr. Şahin Baş; Strateji Geliştirme Birimi Uzmanları Alper Erenler ve Irmak Şarkir katıldı.

Moderatörlük görevini yürüten BAKKA Bartın Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Osman Bahadır Kalecik tarafından Arıt Bölgesinin gelişim planlaması çalışmasında Arıt Havzasını çekim merkezi haline getirmeye yönelik tespit edilen 3 adet eylem,  3 adet gelişim ekseni ve bu gelişim eksenlerinin hayata geçirilmesi için toplamda 11 adet faaliyet alanlarına dair bilgilendirme gerçekleştirildi.

 

Arıt’ı çekim merkezi yapacak 3 proje!

 

İlk olarak, Arıt’ta sivil girişimlerin hayata geçirilmesi ve mevcutların durumlarının iyileştirilmesinin bir ön koşul olduğu değerlendirildi. Arıt’ın çekim merkezi olması için öngörülen 3 eylem ise; Arıt Havzası’nın Bartın Galla Pazarı benzeri bir oluşum ile odundışı orman ürünleri, bal ve arıcılık ürünler gibi doğal ürünlerin de yer aldığı ürünlerin satış ve pazarlama noktası haline getirilmesi, İyi bir planlama ve seferberlikle  “Lavanta Kokulu Köy” hatta “Lavanta Kokulu Köyler Diyarı Arıt” gibi sloganlarla turizm başta olmak üzere, lavanta ürünleri ve arıcılık faaliyetlerinin yoğun olduğu bir cazibe noktası haline getirilmesi, mevcut şenliklerin iyi bir organizasyon çerçevesinde etkin hale getirilmesi, yeni şenlik ve etkinliklerle Arıt’ın bir çekim merkezi haline getirilmesi olarak sıralandı.

 

Gelişme eksenleri ve faaliyetleri belirlendi

 

Belirlenen 3 adet gelişim ekseni ve bu gelişim eksenlerinin hayata geçirilmesi için toplamda 11 adet faaliyetin yer aldığı belirtildi. Buna göre; “Hayvancılığın ve Hayvancılığa Bağlı Ürünlerin Ticaretinin Geliştirilmesi Ekseni” altında; Hayvancılık Destek Programlarından Daha Fazla Yararlanma, Hayvansal Ürünlerin Satış ve Ticaretinin Artırılması ve Kooperatifleşme Konusunda Farkındalığın Artırılması faaliyetleri yer alıyor. Yine Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Artırılması” Ekseni altında; Tarımsal Üretimin Artırılması ve Alternatif Ürünlere Yönelme; IFAD Projesi Kapsamında Planlanan Yatırımların Hayata Geçirilmesi, Tarım Danışmanlığı Sisteminin Tekrar Hayata Geçirilmesi ve Toprak Analizleri ve Alternatif Ürün Çalışmaları yer alıyor.

 

Son olarak “Turizm Altyapısının Güçlendirilmesi ve Etkin Tanıtım ile Potansiyelin Katma Değere Dönüştürülmesi” ekseni içinde; Küre Dağları Milli Parkları İçerisinde Yer Alan Havzanın Altyapısının İyileştirilmesi, Turistik Tesisleşme İçin Yatırım, Havzada Turistik Alt Yapıyı Güçlendirecek Bir Ortak Yöresel Ürünler Pazarı Kurulması ve Havzanın Markalaşmasına Yönelik Tanıtım ve Pazarlama Çalışmaları yer alıyor.

 

Yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdiler

 

Yapılan bilgilendirmenin ardından, bu gelişim ekseni ve önerilerden yola çıkarak Valilikçe hazırlanan eylemlerden sorumlu kurum amirleri söz alarak eylem planı kapsamında yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Toplantı gerçekleştirilmesi düşünülen diğer faaliyetlerin istişare edilmesinin ardından havza muhtarlarının görüş ve önerileri ile sona erdi.

 

ETİKETLER : Bartın BAKKA Bartın Arıt Havzası Eylem Planı
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›