Bankoğlu, kuvvetler ayrılığının önemine değindi

CHP Bartin Milletvekili Aysu Bankoğlu, TBMM Genel Kurulu’nda “İçtüzük Değişiklik Teklifi” hakkında bir konuşma gerçekleştirerek kuvvetler ayrılığının önemine değindi.
Bu haber 2018-10-11 13:40:22 eklenmiş ve 280 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Komisyonu Üyesi ve CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, geçtiğimiz Salı günü TBMM Genel Kurulu’nda gündeme gelen “İçtüzük Değişiklik Teklifi”nin 13. maddesi hakkında bir konuşma gerçekleştirerek düzenlemeye dair hukuki görüşlerini dile getirdi.

 

“Anayasa ihlali değil mi?”

 

Kuvvetler ayrılığı ilkesi ile yasamanın yürütme üzerindeki denetim fonksiyonuna ilişkin hükümetim hatalı uygulamaları olduğunu savunan Bankoğlu, “OHAL koşulları altında kabul edilen bir Anayasa Değişikliği’nin meşru olduğunu söyleyebilir miyiz? Sürdürülemezliği apaçık ortada olan bu yeni düzende, sözlü soru uygulamasının kaldırılması, AKP hükümetinin güçlü yasama savının neresinde kalmaktadır? Tam aksine, Meclis’in denetim yetkisi zayıflatılmış değil midir? Ve İçtüzük Değişikliği’nin, Anayasa Değişikliği Teklifi’nin yayımı tarihinden itibaren en geç 6 ay içerisinde yapılmasını öngören Anayasa Geçici Madde 21/B’ye uyulmamıştır. Bu, Anayasa ihlali değil midir?” diye sordu.

 

Yasama faaliyetlerindeki çok sesliliğin azaltılmaya çalışılmasının, Meclis’in kendi çalışmalarını sekteye uğratması anlamına geleceğini ifade eden Bankoğlu, mevcut durumda Anayasa ve öngördüğü sistemin sürdürülemez olduğunun açık olduğunu vurguladı.

 

İçtüzük Komisyonu kurulmasını istedi

 

Bankoğlu, daha kapsayıcı bir düzenlemenin hayata geçirilmesini dilerken İçtüzük Komisyonu kurulmasını isteyerek “İçtüzük Değişiklik Teklifi’nin 13. maddesinin Anayasa Komisyonu’na getirilen ilk hâli, özellikle ‘Dışişleri Komisyonu’na kanun teklif etme yetkisi verilmesi’ anlamında sakıncalıdır. Uluslararası Antlaşmalara Dair Kanun Teklif etme yetkisi, müzakere ve uzlaşı yoluyla daha iyi bir noktaya gelmiştir. Ancak bu maddenin de ‘ehven-i şer’ yani ‘kötünün iyisi’ olduğuna dair fikrimizi, Genel Kurulumuz nezdinde de dile getiriyorum. İçtüzük metnine yönelik esaslı çalışmalar yapıldığında, daha kapsayıcı bir düzenlemenin hayata geçirilmesini diliyorum. Gelin, ‘siyasi parti gruplarının eşit sayıda temsilciye sahip olduğu’ bir İçtüzük Komisyonu kuralım ve bu çatı altında örnek bir mutabakata imza atalım.” dedi.

 

 


ETİKETLER :
Diğer SİYASET haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›