AİLE ÜYELERİ ARASINDAKİ BAYRAMLAŞMA VE TOPLU YEMEK DEĞİL KÖY BAYRAMLARI YASAK!

Bartın’da başka illerden ve ülkelerden gelmiş olsa bile aile üyeleri arasındaki bayramlaşma ve toplu yemek etkinliklere izin verilirken toplu bayramlaşmaların, özellikle köylerimizde gelenek haline gelen köy ve mahalleler arası toplu olarak yapılan bayram ziyaretleri ile toplu yemek faaliyetlerinin (köy bayramları) yapılmamasına karar verildi. ‘Köy bayramlarının yasaklanması’ konusuyla ilgili farklı yorumların ve yanlış anlamaların önlenmesi için Bartın Valiliği’nce yazılı bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada; Ülkemizde Delta Varyantı koronavirüs vakalarının görülmesi ve sayısı az da olsa ilimizde ve çevre illerde de bu varyanta rastlanması nedeniyle, köy muhtarları da dahil olmak üzere konunun bütün taraflarıyla yapılan değerlendirmeler sonucunda; aile ve akraba arasındaki bayramlaşma etkinlikleri dışında, yöresel nitelikteki özel etkinliklerin “tedbir” olarak yapılmamasının uygun olacağı sonucuna varıldığı belirtildi.
Bu haber 2021-07-12 16:30:31 eklenmiş ve 158 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde bayram ve yaz sezonu dolayısıyla alınacak tedbirlere ilişkin genel değerlendirme toplantısı geçtiğimiz günlerde Vali Sinan Güner başkanlığında yapılmıştı.

Valilik Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya; Belediye Başkanı Cemal Akın, Vali Yardımcısı Adem Topaca, Amasra Kaymakamı Gökhan Gürbüzerol, Kurucaşile Kaymakamı Muhammet Güzel, Ulus Kaymakamı Mehmet Sadık Kılıç, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Fahri Semiz, İl Emniyet Müdürü Çetin Bozkuş, Sahil Güvenlik Batı Karadeniz Grup Komutanı Yb. Safa Söylem, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Metin Çetin ve ilgili kurum müdürleri katılmıştı.

Toplantıda, trafik tedbirlerinden genel güvenlik ve asayişe, sahil bantlarından çevre kirliliğine kadar birçok konu değerlendirilirken içinde yaz sezonu ve normalleşme sürecinde yaklaşan Kurban Bayramı tatili dolayısıyla İlimizde turizm hareketliliğinin artacağına dikkat çeken Vali Güner, toplantıda değinilen konularda ilgili kurumların üzerine düşen görevleri yerine getirmeleri ve koordineli bir şekilde çalışmaları konusunda talimat vermişti.

Toplantıda alınan kararlara ilişkin olarak Valilik Genel Emri yayınlandı. Turizm sezonunun başlaması, devam eden pandemi şartları ve yaklaşan Kurban Bayramı ile birlikte sosyal hareketliliğin artacağı değerlendirildiğinden; başta sahil bölgelerimizdeki yoğunluktan kaynaklanacak olumsuzlukları gidermek ve kamu düzenini sağlamak amacıyla alınan kararlar kamuoyuyla paylaşıldı.

Söz konusu Valilik Genel Emri’ne göre;

 

Trafik yoğunluğu için tedbir alındı

 

Sahil bölgelerinde, taşıt trafiğin yoğunlaştığı dönemlerde, acil durumlar için (yangın, ambulans vb.) gerekli park ve manevra alanları ayrıldıktan sonra, otopark kapasitesinin dolması halinde, kendi alanı içerisinde otopark imkanı sağlayan konaklama tesislerinde rezervasyonu bulunan ve kendi ikametlerinde otoparkları bulunan kişilerin taşıtları dışındaki her türlü motorlu aracın bu bölgelere girmesinin önlenmesi konusunda gerekli önlemleri almak konusunda kolluk birimlerinin yetkilendirilmesine; ilgisine göre İl Özel İdaresi ve Belediyeler tarafından oluşturulacak park alanlarına taşıtların depolanarak kişilerin ulaşımlarının toplu taşıma araçları ile sağlanmasına karar verildi.

 

Kamyon türü araçların girişi yasaklandı

 

Ayrıca turizm sezonuyla birlikte yoğunluk yaşanacak yerlerdeki işletmelere mal tedariki için gelen araçların bu yerlere gece saat 00:00 ile sabah 10:00 saatleri dışında giriş yapmaları yasaklanırken ve bu konuda gerekli tedbirlerin kolluk birimlerince alınacak.

Trafik yoğunluğu ile birlikte park probleminin yaşanabileceği İnkumu, Güzelcehisar, Mugada, Hatipler, Çakraz gibi sahil bölgelerine belirtilen tedarik araçları haricinde kamyon türü araçların girişi de yasaklandı.

Çadır ve kamp alanı olarak belirlenmiş yerlerin dışında çadır kurulması ve kamp yapılmasına da izin verilmeyecek.

Sahil bölgelerinde; konaklama tesisleri ile idarelerince kamp, karavan, çadır kurma alanı olarak belirlenmiş yerler dışında; kumsalda, kaldırımlarda, yollarda, parklarda, kamyon, kamyonet türü araçların kasalarında gecelemek maksatlı konaklama yapılmayacak.

 

Seyyar satıcıların girişi yasak

 

Sahil bölgelerindeki ruhsatsız faaliyet gösteren her türlü işletmelerin ilgisine göre Belediyeler ve İl Özel İdaresince tespit edilerek gerekli yasal işlemler yapılacak. Bu konuda denetim faaliyetler de sıkılaştırılacak. Ayrıca bu bölgelere her türlü seyyar satıcı, hurdacıların girişi de yasaklandı.

 

Fiyat tarifeleri görünür şekilde olacak

 

Ruhsatlı işletmelerin giriş kısımlarında, bağlı oldukları meslek odaları tarafından onaylanmış fiyat tarifeleri görünebilecek şekilde bulundurulacak.

 

Deniz ve hava şartlarına göre düzenlemeler yapılacak

 

İlgili idareleri tarafından, plaj olarak kullanılan yerlerde denize girilebileceğine ilişkin yazı, işaret, flama gibi herkesçe görülebilen uyarılar konularak, deniz ve hava şartlarına göre gerekli düzenlemeler yapılacak. Bu ilan ve işaretlere riayet edilecek olup denize girmenin uygun olmadığı konusundaki işaret ve uyarıların yayınlanması halinde ve cankurtaran hizmeti bulunan yerlerde cankurtaran çalışma saatlerinin dışında denize girmek de yasaklandı.

 

Süreklilik esasına göre yerine getirilecek

 

Su, çevre temizliği, sağlık, elektrik, cankurtaran, ulaşım, tuvalet, duş, kabin gibi zorunlu hizmetler ilgili birimleri tarafından süreklilik esasına göre izlenecek ve yerine getirilecek.

 

Ateş yakılması yasak!

 

Başta ormanlık alanlar olmak üzere sahil şeritlerinde, kumsallarda, özel olarak belirlenmiş mesire alanları dışında umuma açık alanlarda ateş yakılması da yasaklandı.

 

Hanutçuluk yok!

 

Tatil maksadıyla gelenleri restoran veya pansiyonlara çekmeye zorlayan (hanutçuluk) her türlü faaliyeti de yasaklandı.

 

Aile arasında bayramlaşmak serbest!

 

Başka illerden ve ülkelerden gelmiş olsa bile aile üyeleri arasındaki bayramlaşma ve toplu yemek etkinliklere izin verilecek.
27.07.2020 tarih ve 54 sayılı İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi kararlarından olan; “İlimiz genelinde Kurban Bayramı’nda toplu bayramlaşmaların, özellikle köylerimizde gelenek haline gelen köy ve mahalleler arası toplu olarak yapılan bayram ziyaretleri ile toplu yemek faaliyetlerinin (köy bayramları) yapılmamasına” ve “İlimiz genelinde özellikle köylerimizde Kurban Bayramı münasebetiyle düzenlenen geleneksel hale gelmiş güreş, futbol vb. turnuvaların yapılmamasına” şeklindeki kararların halen yürürlükte olduğu hatırlatılarak uygulanmanın devamına karar verildi.

 

1 Eylül’e kadar yürürlükte kalacak

 

Başta kolluk ve zabıta birimleri olmak üzere yetkili birimlerce denetim faaliyetlerine ağırlık verilecek, yapılan denetimler sırasında aksine hareket edenlerin tespit edilmesi halinde belirtilen mevzuat hükümleri çerçevesinde adli ve idari işlemler yapılarak 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32’inci maddesinde öngörülen idari para cezası uygulanacak.

Bu karar yayımı tarihinden (10 Temmuz) itibaren yürürlüğe girerken aksi kararlaştırıldığı ilan edilmedikçe 1 Eylül 2021 tarihine kadar yürürlükte kalacak.

 

Farklı yorumlar ve yanlış anlamalar üzerine açıklama!

 

Turizm sezonu ve yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle alınacak tedbirlere ilişkin Valilik Genel Emrinin 12’nci maddesinde, ilimizde gelenek halinde uygulanan ‘Köy bayramlarının yasaklanması’ konusuyla ilgili farklı yorumların ve yanlış anlamaların önlenmesi için Bartın Valiliği’nce yazılı bir açıklama yapıldı.

 

Delta Varyantı koronavirüs vakaları için tedbir

 

Ülkemizde Delta Varyantı koronavirüs vakalarının görülmesi ve sayısı az da olsa ilimizde ve çevre illerde de bu varyanta rastlanması nedeniyle, köy muhtarları da dahil olmak üzere konunun bütün taraflarıyla yapılan değerlendirmeler sonucunda; aile ve akraba arasındaki bayramlaşma etkinlikleri dışında, yöresel nitelikteki özel etkinliklerin “tedbir” olarak yapılmamasının uygun olacağı sonucuna varıldığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Söz konusu kararın birinci cümlesinde aynen ‘Başka illerden ve ülkelerden gelmiş olsa bile aile üyeleri arasındaki bayramlaşma ve toplu yemek etkinliklerine izin verilmesine’ denildiği görülecektir. Dolayısıyla; geçen yıl tamamen yasak olduğu halde, koronavirüsle mücadelede ve aşılamada gelinen noktaya bağlı olarak,  bayramın anlamına uygun şekilde aile ve akrabalar arasında bayramlaşma ve toplu yemek gibi etkinliklerde bu yıl normale dönülmüştür.

Bu kararda yasaklanan konu, yöremizde bir gelenek halinde uygulanan, aralarında akrabalık ilişkisi olup olmadığına bakılmaksızın, bayram günlerinde köylerin ve mahallelerin toplu halde ve karşılıklı olarak birbirlerini ziyaret etmeleri, dört gün süren bu ziyaretlerde toplu yemek  ve güreş gibi çeşitli etkinlikler yapılmasıdır. Ülkemizde Delta Varyantı koronavirüs vakalarının görülmesi ve sayısı az da olsa ilimizde ve çevre illerde bu varyanta rastlanması nedeniyle, köy muhtarları da dahil olmak üzere konunun bütün taraflarıyla yapılan değerlendirmeler sonucunda; aile ve akraba arasındaki bayramlaşma etkinlikleri dışında, yöresel nitelikteki özel etkinliklerin tedbir olarak yapılmamasının uygun olacağı sonucuna varılmıştır. 

Valilik Emrinin diğer maddeleri de turizm sezonunda alınacak tedbirleri düzenlemekte olup Bu kararlar, Bayram düzenlemesinde olduğu gibi meslek odaları, işletme sahipleri, muhtarlar, belediyeler, kolluk, sağlık gibi konuyla ilgili bütün taraflarla istişare edilerek alınmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”


ETİKETLER : Bartın Bartın Valiliği Kurban Bayramı delta varyantı koronavirüs tedbir
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›