Babası anısına dergi bastırdı

“Mavi Işıklar” Grubunun kurucusu ve solisti Nejat Toksoy’un kızı Deniz Toksoy, 2019 yılında kaybettiği babasının anısına dergi bastırdı. “Bir Mavi Işık Nejat Toksoy” ismiyle çıkan dergide Nejat Toksoy’un hayatı anlatılarak anılarına yer verildi.
Bu haber 2021-07-05 13:23:30 eklenmiş ve 219 kez görüntülenmiştir.

 

 

“Bir Mavi Işık” Nejat Toksoy

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Türk Batı Müziği'nin mihenk taşlarından, 60'lar ve 70'lerin tek tip kıyafetli efsane grubu Mavi Işıklar’ın kurucusu ve solisti Nejat Toksoy, 2019 yılında kanser tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti.

Babasının adını ve anılarını ölümsüzleştirmek isteyen Nejat Toksoy’un kızı Deniz Toksoy, babası anısına bir dergi bastırdı. “Bir Mavi Işık Nejat Toksoy” ismiyle çıkan dergide Nejat Toksoy’un hayatı anlatılarak anılarına yer verildi.

 

 

 

Dergiyi sevenleriyle de paylaştığını kaydeden Deniz Toksoy, “Babamın anısına bu bir dergi hazırladım. Adını ölümsüzleştirmek istiyorum. Dergiyi de sevenleriyle paylaştım, çok güzel geri dönüşler de aldım. Babamın adı yaşasın istiyorum” derken babası için bir mektup da kaleme aldı.

Mavi Işıklar 1964 Aralık ayında, ilk defa düzenlenen Altın Mikrofon yarışmasına katıldığında, tek tip kıyafetleri ve Amerikan tarzı olarak belirledikleri müzikleri ile anında pek çok hayran kazanmıştı. Yarışmada ikincilikte kalmalarına rağmen grup, kısa sürede şöhreti yakalamıştı.

Mavi Işıklar, müziğe cover'larla başlamış ancak kısa sürede Türkçe müziğe geçiş yapmıştı. 1966 yılında Altın Mikrofon müzik yarışmasında tekrar ikinci olan grubun, Ankara Rüzgarı'nın yanına üç İngilizce şarkı ekleyerek çıkardıkları plak eleştirmenlerden tam not aldı ve aranjman yönünden çok kuvvetli bulundu. “Ankara Rüzgarı”, Beatles'ın “Paperback Writer” ile liste başı olduğu, Marc Aryan, Peppino Di Capri ve Adamo tarafından parsellenen Top 10’a girmeyi başaran ender Türkçe şarkılardan biridir.

Zaman zaman çeşitli nedenlerle grup üyeleri değişse de grup sürekliliğini korudu. Mavi Işıklar, pijamayla sahneye çıkmak, yatak odalarını sahneye getirmek gibi ilginçliklere de imza atmıştı. Grubun solisti Nejat Toksoy ile klavyecisi Metin Yavuzdoğan'ın askerlik için ayrılmaları grubu yavaşlatınca ve nihayet arabesk rüzgarının da etkisiyle müzik yaşamlarına nokta koydular.

1990 yılında tekrar bir araya gelen grup 2000’li yıllarda eski hayranlarının yanına yeni kuşak hayranlar da katarak müziklerine devam etti. 2011 yılında “Öyle Bir Geçer Zaman ki” dizisindeki baş karakterlerden biri olan Mete’nin “İyi Düşün Taşın” şarkısını söylemesi ile Mavi Işıklar'ın müzik tarihimizdeki yeri tekrar hatırlanmış oldu.

 

ETİKETLER : Bartın Mavi Işıklar Nejat Toksoy Deniz Toksoy Bir Mavi Işık Nejat Toksoy
Diğer KÜLTÜR - SANAT haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›