Meclis Başkanı Dursun, dedikodulara son noktayı koydu!

İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, İnkumu’nda Bartın Özel İdare’nin mülkiyetindeki bulunan 12 villanın ihalesinin “rekabet ortamının oluşmadığı” gerekçesiyle Vali Sinan Güner tarafından iptal edildiğini söyledi. Kamuoyunda oluşan bilgi kirliliğinin neden olduğu muhtemel alıcıların ihaleden çekilmesi ile sonuçlanan, “Villaların önündeki alana çok katlı yapılar yapılabileceği” yönündeki dedikodulara da itibar edilmemesini isteyen Meclis Başkanı Dursun, böyle bir şeyin İmar Kanunu ve ilgili mevzuat gereğince de mümkün olmadığının altını çizdi. Villaların önünün asla kapanmayacağının çünkü kanunların ve mevzuatların kişilere göre değişiklik gösterme gibi bir özelliği bulunmadığını belirten Dursun, bundan sonraki süreçte 12 villanın pazarlık usulü ile satışına karar verildiğini, vatandaşların gönül rahatlığıyla teklif vererek İnkumu’nun nefes alabilen en güzel konumundaki villaları satın alabileceklerini söyledi.
Bu haber 2021-06-26 13:21:27 eklenmiş ve 337 kez görüntülenmiştir.

 

 

“Villaların önü asla kapanmayacak”

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Mülkiyeti Bartın İdaresi’ne ait, Güzelcehisar Köyü İnkum Mevkiinde, tapuda 138 ada 1 parsel nolu, 4963,26 metrekare yüzölçümlü taşınmaz üzerinde bulunan, 6 blok, 12 adet bağımsız bölümden oluşan dubleks tatil evlerinin satış işlemleri ayrı ayrı olmak üzere, 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 45. maddesine göre açık teklif usulü ile ihale edilmiş, ilk gün sadece 1 villa 1 milyon 250 bin TL’den ikinci gün ise 2 villa biri 1 milyon 270 bin TL, diğeri de 1 milyon 450 bin TL’den satılmıştı. Çünkü ihale dosyası alan ve teminat yatıran çok sayıda vatandaş ihaleye girmemişti.

 

Rekabet ortamı oluşmadığından iptal edildi

 

İhale sonuçlarını inceleyen Bartın Valisi Sinan Güner, ihale sonuçlarını onaylamayınca da ihaleler iptal edilmişti. Konuya açıklık getiren değerlendirme Bartın İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun’dan geldi. Dursun, ‘rekabet ortamının oluşmadığı’ gerekçesiyle ihale sonuçlarının Vali Güner tarafından iptal edildiğini söyledi.

Kamuoyunda oluşan bilgi kirliliğini düzeltmek istediğini belirten Meclis Başkanı Dursun, şunları söyledi:

 

“Söylentiler kafa karıştırdı”

 

“Geçtiğimiz günlerde ihalesi gerçekleştirilen birbirinden bağımsız 12 yazlık villa için ihaleye katılım dosyası alarak teminat yatırmış olmalarına rağmen ihaleye katılmayanlar çoğunluktaydı. Tabi sonrasında kamuoyundan bir takım bilgiler duyduk ihale ile ilgili. Bilgi kirliliğinden kaynaklı olduğunu düşündüğüm bu söylentiler vatandaşların villalara gösterdiği ilgiden vazgeçmelerine neden oldu diye değerlendiriyoruz. Şöyle ki; oradaki 12 villamız 5 dönümlük bir arazide bulunuyor. Onun hemen ön tarafında Kıyı Kenar Çizgisi’nde ilk 50 metrede bulunan Bartın Özel İdare’nin bir 5 dönümlük özel mülkü daha var.

 

Kıyı Kenar Çizgisi’nde kalan alan imara kapalı

 

Burası İmar Planı’nda denizden itibaren ilk 50 metrede yer aldığı için mevzuat gereğince reaktif alanda yer alıyor. Bahsettiğimiz bu alan, mevcut İmar Kanunu’nun ve ilgili mevzuat gereğince kesinlikle imarlaşmanın olamayacağı bir yer. Bunun en güzel örneği, 2017 yılında dönemin Valisi ve İdare tarafından biz buraya çok katlı otel yapmak istemiştik. Belediye Meclisi’nin de o gerekçe ile bir de kararı var. Kıyı Kenar Çizgisi’nin ilk 50 metrelik kısmında kaldığı için Belediye Meclisi, o talebimizi reddetmişti.

İmar Kanunu asla kişilere göre değişiklik arz etmez. ‘O Meclis gider, bu Meclis gelir kararı değiştirir’ diye bir şey yok. Bahsedilen ve potansiyel alıcıların ihaleden çekilmelerine neden olan Kıyı Kenar Çizgisi’nin ilk 50 metresi içinde yer alan alanın tapusu Bartın Özel İdare’nin üzerinde duruyor ama kesinlikle yapılaşmaya müsaade edilmiyor.

 

“Yanlış intiba yüzünden ihaleden çekildiler”

 

Tabi bu durum kafa karışıklığı yarattı. Her kafadan bir ses çıkınca da bilgi kirliliği oluştu. Herkes şunu düşündü; Özel İdare burayı satacak, sonrasında da önüne çok katlı bir bina yapacak. Böyle bir şeyin ne İmar Kanunu’nda ne de mevzuatlarda yeri yok. Ama maalesef villaları almaya niyet edip teminat yatırarak ihaleye giren vatandaşlarımızın bir çoğu bu intiba nedeniyle ihaleden çekildiler. Mesela 4 villa için teminat yatıran bir vatandaşımızın ‘Biz endişe ettik, aldığımız villaların önüne çok katlı binalar yapılır endişesine kapıldık. Bu yüzden de almaktan vazgeçerek ihaleden çekildik’ diye çevresine serzenişte bulunduğunu duydum.

 

İnkumu’nun nefes alan en güzel yerinde

 

Bizim villalarımız, İnkumu’nun şuan için nefes alınabilen önü hiçbir zaman kapanmayacak en güzel yerinde. Zaten herkes biliyor ki, maalesef artık İnkumu’nun o tesislerden başka nefes alacak yeri de kalmadı. Her yer dip dibe binalarla doldu. Anlayacağınız, bizim satmak istediğimiz villaların önüne başka bir yapı yapmak demek, İnkumu’nu katletmek anlamına gelir. Oranın tapusu Özel İdare’de. Yasalar ve mevzuat uyarınca Özel idare oraya, yeşil alan ya da spor alanı gibi ne yapabilirse onu yapacaktır ileride.

 

“Elde edilen gelir farklı hizmetlerde kullanılacak”

 

Biz villalarımızı neden satıya çıkartmıştık? Özel İdarelerin bu konudaki işletmecilikleri pek rantabl olmuyor. Biz o villaların satışından elde edeceğimiz gelirle halkımıza başka türlü hizmetler götürmeyi planlıyoruz.

 

Vali ihaleleri iptal etti

 

Ancak Sayın Valimiz Sinan Güner, rekabet ortamının oluşmadığı gerekçesiyle yapılan ihalelerin sonuçlarını da iptal etti. Şimdi 15 günlük süre zarfında bu kez pazarlık usulü ile yeniden satışa çıkarılacak villalar. Valimiz buna ilişkin kararı imzaladı. Bu süre içinde pazarlık usulü ile almak isteyenler de Özel İdare’ye müracaat edebilecek. Bundan sonraki sürecin sonuçları nasıl olur bilemem. Onu da hep birlikte izleyip göreceğiz.”

ETİKETLER : Bartın İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun İnkumu İnkumu villaları İl Özel İdaresi villa ihale
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›