Mandalar çiftçilere teslim edildi

İlimizdeki manda yetiştiriciliğini desteklemek amacıyla İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi kararıyla alınan 19 adet damızlık mandalar çiftçilere teslim edildi.
Bu haber 2021-06-08 12:47:13 eklenmiş ve 209 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

“BARTIN MANDACILIĞINA KAN KATIYORUZ”

 

 

 

 

Ülkemizde 19 ilde ve ilimizde de 2013 yılında uygulanmaya başlayan “Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Projesi” kapsamında bulunan 18 yetiştiriciye  Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Bartın  İl Özel İdaresi  yüzde 90 hibeli “Damızlık Erkek Manda  Gençleştirme Projesi” kapsamında 19 erkek manda dağıtımı yapıldı.

Bartın İl Özel İdaresinin finansman desteğinde; Bartın Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği ile Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün teknik işbirliğinde uygulanan “Damızlık Erkek Manda  Gençleştirme Projesi’’ kapsamında Afyon İlinden seçilerek alınan 19 Adet Damızlık Manda Boğasının Akçamescit (Topal Ali) Hayvan Pazarı’nda 05 Haziran 2021 tarihinde çekilen kura ile dağıtımları yapıldı.

Törene İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, Ak Parti İl Başkanı Turan Kalaycı, Meclis Üyesi Ali Eyüpustaoğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Metin Çetin, İl Tarım ve Orman Müdürü Yasin Önder, İl Başkan Yardımcısı Murat Yıldırım, İl Gençlik Kolları Başkanı Mücahit Demir, Damızlık Manda Yetiştiricileri Birlik  Başkanı Hasan Gül ile birlik üyesi  proje yararlanıcıları mandacılar katıldılar.

 

“Verim seviyelerinin yükseltilmesi hedeflenmekte”

 

Törende söz alan İl Tarım ve Orman Müdürü Yasin Önder konuşmalarında şunları kaydetti:

 

“Yerli manda varlığımızın ve yetiştiriciliğinin yeniden canlandırılması, manda sayısındaki hızlı azalışının önlenmesi, bu  üretim  kolundan  elde  edilen  verim  ve gelirin artırılması, amacıyla "Halk Elinde Anadolu Mandasının Islahı Ülkesel Projesi"  Bakanlığımız tarafından 2011  yılında  uygulamaya konulmuştur. Proje ülke genelinde yürütülen  en büyük ıslah projelerden birisidir. İlk olarak; İl Müdürlüğümüz öncülüğünde ilimizde Bartın Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği kurularak; Bakanlığımız koordinesinde Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği  paydaşlığında ıslah projesi 2013 yılında 1800 baş manda ile başlanarak 2020 yılı itibari ile proje 4 bin 600 baş mandaya çıkarılmıştır. Bakanlığımız tarafından Bartınlı Manda Yetiştiricilerine 7,2 Milyon TL destekleme ödemesi yapılmıştır. Bu proje ile ilimiz mandacılığı et,  süt ve döl verimleri bakımından ıslah edilerek kaliteli ve uygun damızlık kullanımı ile verim seviyelerinin yükseltilmesi hedeflenmektedir. İl Müdürlüğümüz Proje Birimince Hazırlanarak uygulanan projemizle;  Manda yetiştiriciliğinde marka il olma vizyonumuzu destekleyici bir biçimde: Döl verimini artırmak, Et ve süt verimini artırmak, uzun vadede hayvanlarını genotipik faktörlerinin iyileştirilmesini sağlayarak kan yakınlığı sonucu oluşabilecek olumsuzluklarının önüne geçilmesi, Manda Boğası temininde güçlük çeken işletmelerimize destek olmak hedeflenmiştir. Projemize vermiş oldukları destekleri dolayısıyla başta Sayın Valimiz Sinan Güner’e, Milletvekilimiz TBMM Anayasa Komisyon Başkanı Av. Yılmaz Tunç’a, İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun’a,  İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Metin Çetin’e, İl Genel Meclisi üyelerine saygı ve şükranlarımı sunuyorum.”

 

“7 milyon 208 bin TL  destek  yapıldı”

 

Konuyla ilgili açıklamada bulunan AK Parti Bartın İl Başkanı Turhan Kalaycı, “Bakanlığımız tarafından uygulanmaya başlayan ‘Halk Elinde Manda Islahı Projesi’ ile ilimizde bulunan mandalarımızın et ve süt verimlerinin artırılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda doğan mandaların doğum ağırlıkları ve süt verimleri teknik eleman tarafından takip edilmekte olup , doğum ağırlığı 26 kilogramdan 32-34 kilograma, günlük süt verimleri 3,5 kilogramdan 4,6 kilograma ulaşmıştır. Bu verimlerin daha da artırılması için İl Özel İdaresi  yüzde 90 hibeli  ‘Damızlık Erkek Manda  Gençleştirme Projesi’ kapsamında, Ülkemizde verim özellikleri en yüksek olan Afyon ilinden 19 Erkek Manda alımı yapılarak yetiştiricilerimize dağıtılmıştır. Bakanlığımız tarafından ‘Halk Elinde Manda Islahı Projesi’ kapsamında 95 yetiştiricimizin 1060 anaç mandasına 7 milyon 208 bin TL  destekleme ödemesi yapılmıştır. İlimizde proje başlangıcında 1.800 olan manda sayımız 4 bin 600’lere ulaşmıştır” ifadelerini kullandı.

ETİKETLER : Bartın Bartın İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü AK Parti Bartın İl Başkanı Turhan Kalaycı manda mandacılık
Diğer EKONOMİ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›