“Sadece gülüp geçmek lazım”

Bartın’da uzun süredir sürekli gündem olan Marzinc adlı firmanın Kozcağız yolu üzerindeki arazideki faaliyeti ile ilgili olarak vatandaşların içinin rahat olmasını isteyen İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, “Çevre Bakanımız da geldiğinde ifade etti. Orada fabrikaya izin verilmeyecek. Zaten verilen ruhsat da fabrika değil depo yapılması ile ilgili. Vatandaşın aleyhine olacak bir adımı ne Bartın Özel İdaremiz atar, ne Bakanlığımız atar, ne de AK Parti hükümetleri atar. Bunu speküle edenlere sadece gülüp geçmek lazım” dedi.
Bu haber 2021-05-25 12:26:00 eklenmiş ve 209 kez görüntülenmiştir.

 

Dursun, Marzinc tartışmalarına son noktayı koydu:

 

“Sadece gülüp geçmek lazım”

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

 

Bartın İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, Bartın Pusula Gazetesi ve Bartın Halk Gazetesi’ni bünyesinde bulunduran EYBEY Medya’nın dijital ortamdaki görsel yayın organı olan Bartın Dijital TV ekranlarında yayımlanan “Ahmet Oktay’la Enine Boyuna” programına konuk oldu.

 

İl Genel Meclisi ve İl Özel İdaresi’nin yürüttüğü ve planladığı çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulunan Meclis Başkanı Dursun, Gazeteci Mustafa Ahmet Oktay’ın ve izleyenlerin sorularını yanıtladı.

 

Bartın’da iktidarıyla, muhalefetiyle, Türkiye’nin belki de hiçbir yerinde olmayanı gerçekleştirdiklerini ve İl Genel Meclisi’nde Bartın yararına olan konularda bir bütün olmayı başardıklarını belirten Dursun, “Çünkü bu meclisler icraat meclisi. Muhalefetteki arkadaşlarımız, her şeye de ‘evet’ demez ama Meclis çalışmalarında Bartın’ımızın geleceğine ışık tutacak hiçbir çalışmaya köstek olmadılar. Bunun için teşekkür ediyorum kendilerine” dedi.

 

“Bizim için çok önemli”

 

Daha sonra KÖYDES ödenekleri ile ilgili bilgiler veren İl Genel Meclisi Başkanı Dursun, KÖYDES ödeneklerinde, Meclis üyelerinin bölgelerine ilişkin not defterlerinin ve bilgi birikimlerinin çalışmalarda hızlı ve sonuç odaklı olmalarını sağladığını söyledi.

 

Dursun, sözlerini şöyle sürdürdü:

“265 köy 739 bağlı, 2 bin 317 kilometrelik yol ağında yaptığımız çalışmalar bizim için çok önemli. Bizin daha önce Özel İdare bütçesi ile yaptığımız 80 kilometrelik bir yol vardı. Grup yolları ve köy içi yollarını kapsayan bu 80 kilometrelik yolun şimdi 62 kilometresinde sıcak asfalt çalışması yapılacak. Bunun yanı sıra 5 km sathi kaplama yapacağız. 2 kilometre kilitli parke, 4 kilometre kuru beton, 7 kilometre stabilize yol, 9 kilometre de yeni yol açma. Yani toplamda 80 kilometre bir yol zaten 65 milyonluk 2021 bütçesinden havuzumuzda var.

 

“Yıpranan yolların tamamını onaracağız”

 

KÖYDES ödeneklerini biz hasretle bekledik. Bartın’ın aldığı pay 23 milyon TL. Bu pandemi göz önünde bulundurulduğunda bu dönem için çok büyük bir para. 15-20 günden bununla ilgili bir çalışma var. Bunun 13 milyon 573 bin TL’si Merkez ilçedeki 137 köy için, Ulus için 7 milyon 257 bin TL, Amasra için 1 milyon 946 bin TL, Kurucaşile İlçemiz için ise 1 milyon 66 bin TL. Şimdi bunu öncelikleri belirleyerek doğru bir şekilde yatırıma döndürmeniz lazım. 23 milyon 840 bin TL’lik ödenekle biz; biraz önce saymış olduklarıma 5,5 kilometre sathi kaplama, 26,8 km kilitli parke taşı ve 13 kilometre silindirle sıkıştırılmış beton yol yapacağız. Daha önce bahsettiğim 80 km’ye bu 45 kilometreyi de eklediğimizde 2021 yılında biz Bartın’da 125 kilometre asfalt üreteceğiz. Yani biz KÖYDES bütçesi ile 110 bin metrekare kilitli parke taşı üretip alana koyacağız. Bu 30 kilometre yol demek. Bunu kendi tesislerimizde üreteceğiz. Yetmeyeni de bizim şartlarımızda verenden alacağız. Asfaltımızın, betonumuzun ve kilitli parke taşımızın kalitesini çok arttırdık. Üstelik plentimizi de yeniledik. Henüz hizmete geçmedi ama 15-20 gün içinde doğalgazını da bağlayacağız. Çevre dostu bir tesis olacak, bacasından kimse duman çıktığını göremeyecek. Buradan taahhüt ediyorum, 1-2 ay içinde zorlu kış şartlarında yıpranan yolların tamamını onaracağız.”

 

“Amacımız kar elde etmek değil”

 

İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun’un değindiği konulardan biri de içme suyu işletmeciliğine ilişkin oldu. Bunun da tıpkı asfalt ve kilitli parke üretim tesisinde olduğu gibi içme suyu işletmeciliğinde de Türkiye’de 51 özel idare içinde ilke imza attıklarını belirten Dursun, “23 milyonluk KÖYDES ödeneğinin 6 milyon lirası ile de içme suları ile ilgili projeler yapacağız. Bunun programlamasını da yaptık” dedi.

 

Köylerdeki içme suyu işletmeciliğinin amatörce yapılamayacak kadar önemli olduğuna değinen Dursun, şu bilgileri aktardı:
“Muhtarlarımız bu konuda büyük gayret içinde olabiliyorlar. Onlara teşekkür ediyorum ama işletilemeyenler de oluyordu. Biz de işletmemizi kurduğumuzda bunlar içinde en sıkıntılı olanların yönetimini aldık. Bunu yaparken de amacımız kar elde etmek değil, hem kamu zararını engellemek hem de halkın daha sağlıklı ve denetlenebilir bir şekilde temiz suya kavuşması oldu. Eskiden 100 metrede su çıkardı. Şimdi 300 metrelerdeyiz yerine göre. Geçen yıl 15-16 tane sondaj yaptık. Arıönü grubunda bulduğumuz su hiçbir yerde yok mesela. Saniyede 30 litre suç çıkıyor. Orada sorunu çözdük tamamen kimse merak etmesin. Su işinde geçen yıl çok çalıştık 85 projeyi hayata geçirdik. Bu sene de 57 projemiz var. Mekeçler, Kurtköy ve Büyükkıran’da şimdi bir çalışma yapıyoruz. Suyu olmayan ya da az olan köylerimiz bizim önceliğimiz. Suyun aynı köyde olmasına da gerek yok, depolar ve boru hatlarıyla yakın köylere gruplar halinde verilebiliyor. Çünkü artık terfili sistemler kolay. Biz Özel İdare olarak şu anda Bartın’da 18 köyün içme suyu tesisini işletiyoruz. Daha önce muhtarlarımız tonunu 4-6 TL’ye suyu yetiremiyorlardı, şimdi biz buralarda tonunu 2,5 TL’ye su veriyoruz. Hedefimiz bu sene su işletmeciliği yaptığımız köy sayısını 40’a çıkarmak.

 

Bu yıl suya zam yok

 

2020 yılında Meclisimiz hiçbir enerji harcamadan kaynağından gelen suların (cazibeli sular) tonunu meskenlerde 1 TL, ticarethaneler için 2 TL, çoklu motorla basılan ve enerji harcayan tarifeli sistemde suyun ton fiyatı meskenlerde 2,5 TL, ticarethanelerde 3,5 TL, kanalizasyonunu yaptığım köylerde buna yüzde 30 ilave artı KDV olarak ücretlendirmişti. Meclisimiz 2021 yılındaki su tarifesinde değişikliğe gitmedi. 2020 fiyatlarından sular ücretlendirilmeye devam edecek.”

 

“Marzinc konusunda vatandaşın içi rahat olsun”

 

Programın yapımcısı Ahmet Oktay’ın, her seferinde şirket tarafından “Fabrika yapmayacağız” şeklinde açıklamalar yapılıyor olsa da kamuoyunda Bartın İl Özel İdare’nin Kozcağız yolu üzerinde bulunan antrasit deposunun olduğu yere Marzinc’in adlı firmanın fabrika yapması için destek olduğu yönünde bir algı yaratılmaya çalışıldığını hatırlatması üzerine İl Genel Meclisi Başkanı Dursun, şunları söyledi:

 

“Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum Bartın’a geldiğinde, ilimizde böyle bir algı oluşturulduğunu, Özel İdare olarak bir ruhsat kestiğimizi ama bunun fabrika değil depo ruhsatı olduğunu anlattık. Sayın Bakan da buradan telefonla bakanlığa aradı ve konu hakkında bilgiler aldıktan sonra çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘Biz burada fabrikaya müsaade etmeyeceğiz. Sadece deposu olacak’ dedi. Üstelik bu depo gündeme gelmeden önce bu antrasit, boğaz mevkiinde kereste fabrikasının orada açıkta depo ediliyordu. O zaman kimse bunu görmüyor muydu? Açıkta depo edilmesi daha mı iyiydi? Şimdi kapalı alanda depo edilecek. Bu konuda vatandaşımız rahat olsun. Vatandaşın aleyhine olacak bir adımı ne Bartın Özel İdaremiz atar, ne Bakanlığımız atar, ne de AK Parti hükümetleri atar. Bunu speküle edenlere sadece gülüp geçmek lazım.”

 

İnkum’daki villaların satışı

 

İnkumu’nda dönemin Bartın İl Özel İdare Genel Sekreteri İbrahim Kayış tarafından Vali Seyfettin Azizoğlu’nun da oluru ile yaptırılan villaların ne zaman, nasıl ve metrekaresini kaç TL’den ihaleye çıkarak satacaklarına ilişkin soru üzerine ise Dursun, şu yanıtı verdi:


“Bizim orada Her biri 100-110 metrekare olan 13 tane dubleks villamız var. Bunların her biri ayrı ayrı içten merdivenli ikiz villalar. Biz bu konuyu çok düşündük. 2017’den beri de Özel İdare olarak bu villaları işletiyoruz. Buranın gelir ve giderine çok baktık. Bir kere Özel İdare’ye gelir getirmiyor. Özel İdare’nin işleteceği bir alan değil. Onun için biz Meclis üyeleri olarak, şu karara vardık ve bunu Sayın Valimize de anlattık. Burada Özel İdare’nin bir değeri var, bir arsa değeri var, üzerinde de bir bina değeri var. Bunun satılması önemli. Özel İdareye ileride bir kaynak getirir. Orası satıldığında biz yine kırsaldaki vatandaşlarımızın eksiğini gideririz bununla. Özel İdare’nin yatı katı olmaz. Olursa da işte para kazanmaz. Biz oradan elde ettiğimiz gelirle vatandaşın, yolunu yaparız, suyunu götürürüz, onun konforunu daha da arttırırız. Ama orada Özel İdare’nin 1 tane villasını tutacağız. Önemli misafirlerimiz geldiğinde ağırlamak için. Ama 12 tanesini 8-9 Temmuz’da satacağız. Resmi Gazete’de de Türkiye genelinde ilanı yapılacak. Bunlara talep de çok.”

 

Engellilere müjde!

 

Bartın İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun’un son sözleri ise engelli vatandaşlarımıza müjde niteliğinde oldu. Bu yıl bir ilke imza atarak ilimizde ihtiyaç sahibi engelli vatandaşlarımızı akülü tekerlekli sandalyeler alınarak dağıtılacağını belirten Dursun, tamamen hibe olarak gerçekleştirilecek akülü tekerlekli sandalye dağıtımının bir gelenek haline getirileceğini ve bundan sonra her yıl bütçe ölçülerinde belli sayılarda sandalyenin alınarak ekonomik güçlük içinde olan engelli vatandaşlarımıza verileceğini söyledi.

ETİKETLER : Bartın Bartın İl Genel Meclisi Bartın İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun İl Özel İdaresi imar Bartın Dijital TV Ahmet Oktay'la Enine Boyuna
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›