“Yangın” devam ediyor!

Salgın sürecini “yangın”a benzeten Bartın Kahveciler ve Şerbetçiler Esnaf Odası Başkanı Ayhan Tepe, Kabine Toplantısı sonrasında açıklanan destek paketlerinin yeterli olmadığını ancak yine de memnuniyet yarattığını söyledi. Yapılandırmaların, kredi taksitlerinin ertelenmesi, Bağ-Kur primlerinin hazine tarafından karşılanmasını da beklediklerini belirten Tepe, “Salgın da şuanda devam ediyor, belli bir noktaya geldikten sonra tedavi edecek paketlerin ya da çalışmaların yapılacağını düşünüyorum. Ondan sonra inşallah kademeli bir şekilde esnafımızın ayağa kaldırılacağı yönünde umudumuz büyük.” dedi.
Bu haber 2021-05-21 13:01:43 eklenmiş ve 194 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın Kahveciler ve Şerbetçiler Odası Başkanı Ayhan Tepe, EYBEY Medya’ya özel açıklamalarda bulunarak Cumhurbaşkanı Kabine Toplantısı sonrasında açıklana destek paketlerini değerlendirdi.

 

Salgın sürecini “yangın”a benzeten Tepe, destek paketlerinin yeterli olmadığını ancak yine de memnuniyet yarattığını söylerken yapılandırmaların, kredi taksitlerinin ertelenmesi, Bağ-Kur primlerinin hazine tarafından karşılanmasını da beklediklerini belirterek şunları söyledi:

 

“Destek paketleri güzel oldu. Yapılan dönüşlerde de esnafımızın memnuniyetini hissediyoruz. Tabi ki süreç içerisinde yeterli değil ama bir memnuniyetlik yarattıysa Cumhurbaşkanı’mıza, hükümetimize, devletimize teşekkür etmek gerekiyor. Destek paketlerinin yanı sıra biliyorsunuz ki ay sonunda yapılandırmalar var. Çalışamayan esnafımızın bu yapılandırmalarının ertelenmesini beklemekteyiz. Böyle bir beklentimiz var. SGK için de aynı şekilde; çalışamayan esnafımızın Bağ-Kur ödemesi hanesine borç yazıyor, Bağ-Kur primlerinin dondurulması ya da hazine tarafından karşılanması gerekiyor. Zaten Federasyonumuz da bu konuda girişimleri yaptı. Yapmış olduğu girişimler içerisinde hibe desteği de vardı. Bu da kısmen karşılandı ama yapılandırmaların, kredi taksitlerinin ertelenmesi, Bağ-Kur primlerinin hazine tarafından karşılanmasını da beklemekteyiz.

Bu salgını bir yangın gibi değerlendirdiğimizde; şuanda yangın hala devam ediyor, yangın sönmeden de yeni bir bina yapmayı düşünemeyiz. Salgın da şuanda devam ediyor, belli bir noktaya geldikten sonra tedavi edecek paketlerin ya da çalışmaların yapılacağını düşünüyorum. Ondan sonra inşallah kademeli bir şekilde esnafımızın ayağa kaldırılacağı yönünde umudumuz büyük.”

 

“Hayal kırıklığı yarattı”

 

Kontrollü normalleşme beklentileri ve açıklamaları üzerine İçişleri Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu ‘kademeli normalleşme’ genelgesine tepki gösteren Tepe, yapılacak uygulama ve çalışmaların net olmasını istediklerinin de altını çizerek şöyle konuştu:

 

“Kontrollü normalleşme sürecine geçince burada ilk önce kısmi kapanma genelgesi, ardından da tam kapanma genelgesi yayınlanmıştı. Bu yayınlanan her 2 genelge de süreli genelgeydi. Yani ‘17 Mayıs 2021 tarihine kadar geçerli olmak üzere’ diye yazdığı için netice itibariyle biz de 17 Mayıs tarihinde ‘kısmi’ ve ‘tam kapanma’ süreçlerinin biteceğini, kontrolü normalleşme sürecinin devam edeceğini beklemiştik. Bayramdan beri üyelerimiz bize ‘bayramdan sonra işyerlerimizi açacak mıyız?’ diye sorduğunda biz de bugünkü mevcut mevzuat durumu devam ederse açılabileceğini ama Cumhurbaşkanı’mızın ve İçişleri Bakanlığımızın açıklamalarının beklenmesi gerektiği yönünde tavsiyelerde bulunmuştuk. Biliyorsunuz Cumhurbaşkanımız, Ramazan Bayramı içerisinde bir açıklama yapmıştı ve; ‘kontrollü normalleşme sürecine’ gireceğimizi söylemişti. Netice itibariyle Cumhurbaşkanı’mızın bu açıklamaları üzerine bizler de üyelerimize ‘kontrollü normalleşme sürecine girebileceğimizi ve şuandaki mevcut mevzuat düzenlemesinin de bir engel teşkil etmediği’ şeklinde açıklamalarda bulunmuştuk. Bizler bu açıklamaları yaparken ‘kademeli normalleşme’ genelgesi yayınlanmış olması bizlerde de üyelerimizde de bir hayal kırıklığı yarattı. Bu hayal kırıklığıyla birlikte biz de bu duruma itirazda bulunduk. Esnafa destek paketinin de bir nevi gönül alma gibi olduğunu düşünüyorum. Şöyle de bir yanlış anlaşılma olmamasını istiyorum; vaka sayısının 60 binlerden  11 binlere düşmüş olması, halen daha salgın sürecinin devam ediyor olması bir risk. Biz tabi ki halkın sağlığını ticaretten daha ön planda tutuyoruz. Biz sadece bir uygulama ve çalışma yapılırken, bu çalışmaların net olmasını istiyoruz. Yani içerisinde belirsizlik olmamasını istiyoruz. Buradaki itirazımız da ‘niye açılamadık?’ değil ‘neden belirsizlikler içerecek şekilde genelge yayınlamış olması’. Bu konuda ve uygulamalarda biraz daha hassasiyet gösterilirse daha memnun olacağız.”

 

ETİKETLER : Bartın esnafa destek hibe desteği Bartın Kahveciler ve Şerbetçiler Odası Başkanı Ayhan Tepe
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›