2018-2019 Akademik Yılı törenle açıldı

Bartın Üniversitesi’nde 2018-2019 Akademik Yılı Ağdacı Kampüsü Konferans Salonu’nda düzenlenen törenle başladı.
Bu haber 2018-10-08 16:53:53 eklenmiş ve 322 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törene Bartın Valisi Nusret Dirim, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Nihat Berker, Zonguldak Valisi  Ahmet Çınar, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı ve TOBB Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Adem Şahin, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Hasan Ayrancı, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Mustafa Çufalı ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Mustafa Alişarlı, Bartın protokolü, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

 

 

 

Uzun’dan Erdoğan’a teşekkür

 

562 akademik ve 251 idari insan kaynağını bünyesinde barındıran Bartın Üniversitesi’nin , 2018 kayıt dönemi itibarıyla 17 bini aşkın öğrenciyi geleceğe hazırladığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun, üniversitenin kuruluş ve gelişim sürecinin her aşamasındaki ilgi ve katkılarından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ve kurucu Rektör Prof. Dr. Ramazan Kaplan’a teşekkür ederek “Üniversitemiz, 8 Fakülte, 3 Enstitü, 2 Yüksekokul, 3 Meslek Yüksekokulu ve 12 Araştırma ve Uygulama Merkezi olmak üzere 153 farklı bölüm ve program ile Ülkemizin yükseköğretim alanına katkı sunmaktadır. Bu bağlamda 562 akademik ve 251 idari insan kaynağını bünyesinde barındıran üniversitemiz, 2018 kayıt dönemi itibarıyla 17 bini aşkın öğrencimizi geleceğe hazırlamaktadır. Liderliğinde oluşturulan vizyon doğrultusunda ülkemizdeki tüm kurum ve kuruluşlarda olduğu gibi yükseköğretim alanında da hedef odaklı çalışma dönüşümünü gerçekleştirmesinin yanı sıra Üniversitemizin kuruluş ve gelişim sürecinin her aşamasındaki yüksek ilgi ve katkılarından dolayı Sayın Cumhurbaşkanımıza hürmetlerimi arz ediyorum.

 

“Minnet ve şükranla anıyorum”

 

Ülkemizin bu yeni perspektifiyle uyumlu olarak kaliteyi merkeze alan yenilikçi projelerle yükseköğretim alanında pek çok değişimi hayata geçiren ve bizleri her zaman daha iyisi için yüreklendiren YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın M. A. Yekta Saraç’a şükranlarımı sunuyorum. Ve elbette, ilmek ilmek dokuyarak oluşturdukları Bartın Üniversitesi kurumsal kimliğini her geçen gün daha ileriye taşımak için fedakârca çalışan tüm çalışma arkadaşlarıma içten teşekkürlerimi sunuyorum. Bu vesile ile Üniversitemizin ilk Rektörü Prof. Dr. Sayın Ramazan Kaplan örneğinde olduğu gibi kurumumuzun bugünlere ulaşmasında emeği geçmiş ve sonrasında kurumumuzdan ayrılmış olanları da minnet ve şükranla anıyorum. Ayrıca, bölge odaklı çalışmalarımız başta olmak üzere ihtiyaç duyduğumuz her alanda destekleriyle daima yanımızda olan Sayın Valilerimize, milletvekillerimize, belediye başkanlarımız ile kamu ve özel sektörden tüm paydaşlarımıza, Bartın Üniversitesi ailesine adına şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

 

“Öğrencilerimizle gurur duyuyoruz”

 

Geçtiğimiz akademik yılın dolu dolu geçtiğini kaydederek Üniversite’nin başarılarından da söz eden Rektör Uzun, “Açık yüreklilikle şunu söyleyebilirim ki, yaşam boyu sürecek öğrenme yolculuğumuzun kesiştiği bu zaman diliminin her anını birbirimizden öğrenerek yeni bakış açıları kazanabilmek için fırsat olarak görüyoruz. Birlikte çıktığımız bu yolculukta, hem birey ve hem de kurum olarak sınırlarımızı genişlettiğimize, ufkumuzu daha da ileriye taşıdığımıza inanıyoruz. Tabi ki, sadece derslerle sınırlı olan bir öğrenme ortamından söz etmiyorum. Geçtiğimiz bir yıla baktığımızda bu anlamda dolu dolu bir dönem geçirdiğimizi söyleyebilirim. Alanında uzman kişileri konuk ettiğimiz geleneksel ‘Çeşm’i Cihan Sohbetleri’ ile hayatımıza yeni pencereler araladık. Bartın Üniversitesi Saygı Günleri kapsamında, Prof. Dr. Nevzat Kor Hocamızın Bilime ve İnsanlığa Adanmış Hayatına tanıklık ederek; ‘İnsanın ne ile veya ne için yaşadığı?’, ‘Gerçekte değerli veya baki olanın ne olduğu?’  gibi hayatın anlamına dair bazı temel sorulara cevaplar aradık.  Ayrıca, bir yandan ‘Seyircisi Değil, Aktörü Ol’ anlayışıyla hayata geçirdiğimiz pek çok sportif ve kültürel etkinlikle eğlenerek öğrenirken, diğer yandan da odun ateşinde kızarmış kestane kebabı eşliğinde sıcak çayları yudumlayıp hayatı paylaştığımız bir yılı geride bıraktık. Gayretlerimizin kısa zamanda sonuç verdiğini görmek ise en büyük mutluluk kaynağımızdır. Üniversitemizin ilk elektrikli otomobilini üreten ve ‘Çeşm-i Cihan’ ismini verdikleri bu otomobille TÜBİTAK yarışmalarına katılarak seyirci kalmayan öğrencilerimizle gurur duyuyoruz. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da,  seyirci kalmamaya ve öğrenirken mutlu olmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

 

Nitelikli öğretim ortamları oluşturuluyor

 

Rektör Uzun, nitelikli öğrenme ortamları oluşturmak için de yoğun bir çaba gösterdiklerinin altını çizerek de “Nispeten yeni kuşak bir üniversite olarak, bir yandan da nitelikli öğrenme ortamları oluşturmak için yoğun bir çaba içerisindeyiz.  Bu yıl itibarıyla 17 spor branşını tek çatı altında toplayan Ülkemizin en büyük spor komplekslerinden birisi hizmete alındı. Bölgemizin en büyüklerinden olacak Kütüphanemiz ise nerdeyse tamamlanmak üzere, Rektörlük binamızın inşası ise hızla devam ediyor. Öğrencilerimizin çok daha nitelikli ortamlarda eğitimlerini sürdürmelerine ve aynı zamanda ileri düzeyde araştırmaların yapılabilmesine imkân tanıyacak ‘Merkezi Laboratuvar’ binası için ise ihale süreci devam ediyor. Yine ‘Merkezi Derslik ve Fakülte’ binamızın da projesi tamamlandı. Bunların yanı sıra öğrencilerimizin sosyalleşme ihtiyaçlarına cevap verecek peyzaj düzenlemeleri, aktif yeşil alan uygulamaları, açık spor alanları gibi yeni ortamlar oluşturmaya çalışıyor, yeni yaşam merkezimizi ise bu yıl içerisinde tamamlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

 

“Sürekli bir arayış içerisindeyiz”

 

Üniversite olarak dünyanın ulaştığı bilgi düzeyi ve teknolojideki gelişim aşamalarının farkında olduklarına dikkat çeken Rektör Uzun,"Bilginin merkezi olan Üniversiteyi, üretimin merkezi Sanayi ile buluşturarak etkili işbirlikleri geliştirebilmek için paydaşlarımızla sistematik olarak görüşmelere devam ediyoruz. Bu bağlamda, üniversitemizin şehrimiz ve bölgemiz için bir lokomotif olma fonksiyonunun farkında olarak bölgemizin gelişimine nasıl ve hangi alanlarda katkı sunabileceğimize ilişkin sürekli bir arayış içerisinde olduğumuzu ifade etmek isterim. Bugüne kadar yapılan çalışmalar ışığında ve Üniversitemizin mevcut potansiyeli de dikkate alındığında; bölgemizdeki zengin orman varlığı ve biyolojik çeşitlilik, şehrimize çok yakın bir konumda bulunan Filyos endüstri bölgesi, 3000 yıllık kadim geçmişi ile bölgemizin tarihi, arkeolojik ve kültürel mirası, potansiyel işbirliği alanları olarak ortaya çıkmaktadır.” dedi.

 

Vali Dirim: “Önemli görevler üstleniyor”

 

Her geçen gün çıtasını yükselten Üniversite’nin Bartın’a çok şey kazandırdığına vurgu yapan Bartın Valisi Nusret Dirim ise şöyle konuştu:

“Bartın Üniversitesi’nde çıtanın her gün daha yükseldiğini memnuniyetle görerek, heyecanın daha arttığını, Üniversitemizin Bartın’a daha çok şey kattığını gözlemledim. Üniversitemizin bugünlere gelmesinde emek veren başta Kurucu Rektörümüz Prof. Dr. Ramazan Kaplan olmak üzere Rektörümüz Prof. Dr. Orhan Uzun’a da çok çok teşekkür ediyorum. Bartın Üniversitesi, Bartın’ın şehir kimliği kazanmasında, geleceğe emin adımlarla yürümesinde çok önemli görevler üstleniyor. Bartın Üniversitesi’nde yapılan her şeyi memnuniyle görmekle birlikte bizlerin de yapması gereken çok şey olduğunu da ifade etmek istiyorum. Çünkü dünyamız hızla değişiyor, gelişiyor ve küreselleşiyor. Bu bağlamda da bütün kurum ve kuruluşlar kendilerini yeniden tanımlama, kendilerine yeni fonksiyonlar yükleme gayreti içerisinde olması gerekiyor. Hiçbirimiz 10 yıl önceki kurumlar olarak hayata bakamıyoruz. Hatta 1 yıl öncesine bakarak bile kendimizi tanımlandıramıyoruz. Günümüzde yeni yaklaşımların ortaya çıktığını görüyoruz o yüzden de bunların sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesinin de üniversite ortamlarında yapılabileceğini biliyoruz.

 

“Bartın’ın büyüyen yanını gösteriyor”

 

Bartın Üniversitesi’nin de bu anlamda birçok kurum ve kuruluşla işbirliği halinde birçok iş yaptığını görüyoruz. Üniversitemizin öğrenci sayısının artmış olması da beni ayrıca mutlu ediyor. Bu aynı zamanda Bartın’ın büyüyen yanını gösteriyor. Bartın’da birçok veri stabil olarak gözlemlenirken Üniversitemiz aslında tüm bu değerlerin yükselmekte olduğunu gösteriyor. Bu Bartın’a nitelik olarak ekonomik anlamda bir katkı anlamına da geliyor. Çünkü Bartın’daki bütün sektörleri canlandırıyor. Ayrıca öğrencilerimizin sorunsuz bir şekilde hayata katılabilmeleri, ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için de yapılan birçok yeni yatırım var. 2 bin 500 kişilik kız öğrenci yurdumuz bu sene eğitim ve öğretime açıldı. Kız öğrencilerimiz anlamında herhangi bir sıkıntının kalmadığını görüyoruz. Erkek öğrencilerimizle ilgili sorunun da önümüzdeki dönemlerde açılacak olan yurtlarla birlikte çözüleceğini düşünüyoruz.

 

“Şehrimize kattığı değer çok büyük”

 

Bartın’da öğrencilerimizin ihtiyaçlarını karşılaması için birçok kurum da işbirliği içerisinde önemli bir mesai yapıyor. Geleceğimizin teminatı olan öğrencilerimiz, en değerli varlıklarımız ve onların hiçbirini zayi etmeden burada kötü olay yaşamalarına müsaade etmeden onları geleceğe en güzel şekilde hazırlamak en büyük gayretimizdir. Bu anlamda üniversitemizin şehrimize kattığı değer de çok büyüktür. Öğrencilerimiz de kültürel ve sportif alanlarda da ilimizi ve üniversitemizi iyi bir şekilde temsil ediyorlar. Öğrencilerimizin başarılarıyla madalyalar toplayan Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksekokulunun, önemli bir birim olarak geleceğe doğru gittiğini görüyorum. Emek veren herkese çok teşekkür ediyorum.

 

“Çalışmalıyız, çalışmalıyız, çalışmalıyız”

 

Bu ülke hepimizin, başka bir ülke bizim için söz konusu değil, gideceğimiz hiçbir yer yok. Bu ülkeyi ayakları üzerinde duran, geleceğe güvenle yürüyen, dünya çapında iddiaları olan, belirleyiciliği olan bir ülke yapma gayretinde hepimiz el birliğiyle çalışmalıyız. Hepimizin aynı ağacın dallarındayız. Bu ağacı hepimiz büyütmeli ve güçlendirmeliyiz. Ülkemiz aynı zamanda birçok coğrafyasında mazlum ulusların umudu olan bir ülke ve o nedenle bize tarihin yüklediği misyonun gereği olarak da daha çok çalışmalıyız. Rahmetli Sabancı’nın dediği gibi; ‘Çalışmalıyız, çalışmalıyız, çalışmalıyız.’ Bunun başka bir yolu yok. Eğer kendi ayaklarımızın üzerinde durduracak duruma gelemezsek, ekonomik bağımsızlığımızı tam olarak sağlayamazsak malesef siyasi olarak da pek çok sıkıntılar ve çalkantılarla karşı karşıya kalabiliriz. O nedenle çalışmaya, kendi alanımızda en iyisini yapmaya devam etmeliyiz.”

Konuşmalarından sonrasında akademik yılın ilk dersini de Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Nihat Berker, “Eğitim, Araştırma, Başarı ve Mutluluk” konusunda verdi. Sonrasında da İş Planı Yarışması ile 2017 Akademik Performans ödülleri sahipleriyle buluşturulurken.

 

 

 

2018-2019 Akademik Yılı Açılış Töreni programı, Akademik Giysi Töreni’yle sona erdi.

 

 

 

 

 

 

ETİKETLER :
Diğer EĞİTİM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›