Ücretsiz chek-up için aile hekimlerine eğitim verildi!

Bartın’da aile sağlığı merkezlerinde Check-Up Programı başlatılacağını hatırlatan Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, aile hekimlerince kronik hastalıklar sürecinin doğru yürütülmesi, ülke genelinde standart ve nitelikli hizmet sunumunun sağlanması amacıyla aile hekimlerine eğitim verildiğini söyledi.
Bu haber 2018-10-08 13:37:31 eklenmiş ve 316 kez görüntülenmiştir.

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Aile Hekimliği check-up uygulaması kapsamında; check-up kapsamında genel tarama, diabetes mellitus taraması, kardiyovasküler olaylardan korunmada risk değerlendirilmesi, meme kanseri taraması, kolorektal kanser taraması, serviks kanseri ve prekanseröz lezyonların taranması yapılacağını belirten Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, “Genel sağlık göstergelerinin iyileştirilmesi ve ülke kaynaklarının sağlık harcamalarında doğru ve etkin kullanılabilmesini sağlamak amacı ile MHRS üzerinden randevu alınarak, aile sağlığı merkezlerinde yapılacak  check-up uygulamasında ; 18 yaş altı kişilere bebek, çocuk ve ergen izlem protokollerine göre uygulama yapılacaktır. 18 yaş üzeri yetişkinlere, ekte yer alan tablo doğrultusunda; sigara kullanımı sorgulanması, ağırlık, boy, bel çevresi ve kan basıncı ölçümü ile açlık plazma glukozu, trigliserid, HDL, LDL, total kolesterol, kreatinin, TSH, ALT, tam kan , TİT, EKG ve kanser tarama programlarına göre gerekli muayene ve tetkikler yapılacaktır. Tetkiklerin belirtilen sıklıklarda yapıldığı tespit edildiği takdirde tekrarı yapılmayacaktır. Check-up uygulaması ile taranmakta olan hastalıklara ait önceden tanı almış kişiler, tarama programından çıkarılarak takip programına alınacaktır. Tüm bu faaliyetlerle her bir bireyin kalp ve damar hastalıklarına yol açan davranışsal risk faktörleri ile ilgili farkındalığının artırılması ve hasta olmamak için riskli davranışlarını olumlu davranışlara değiştirmesi için teşvik edilmesi amaçlanmaktadır.” diye konuştu.

 

Aile hekimlerine sertifikaları verildi

 

Program kapsamında aile hekimlerine yönelik ‘Kronik Hastalık İzlemi Birinci Modül Eğitimi’ yapıldığını aktaran Dr. Koç, “Bulaşıcı olmayan hastalıklar, risk faktörlerinin önlenmesi ve kontrolü çalışmaları kapsamında toplumsal farkındalığı arttırmak, kalp ve damar hastalıklarının erken tanısını sağlayarak ve tedavi standartlarını oluşturarak hastalık yükünü azaltmak amacıyla Aile Hekimlerine Yönelik Kronik Hastalıklar İzlemi Eğitimleri (kardiyovasküler risk değerlendirmesi ve hipertansiyon) yapılmıştır. İlimizde birinci basamakta kronik hastalıklar izlemi (Check-Up Programı) başlatılması planlanmakta olup aile hekimlerince kronik hastalıklar (kardiyovasküler risk değerlendirmesi ve hipertansiyon) sürecinin doğru yürütülmesi ve ülke genelinde standart ve nitelikli hizmet sunumunun sağlanması amacıyla eğitim düzenlendi. Müdürlüğümüz İl Eğitimcileri tarafından 25-26-28 Eylül 2018 tarihlerinde verilen eğitimler sonunda aile hekimlerine sertifikaları verildi.” dedi.

 

 

                                                                                                                    

 

 

                                                                                                                    

 


ETİKETLER :
Diğer SAĞLIK haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›