Vali Güner, o karara ilişkin yazıyı geri aldı!

Bartın Vali Yardımcısı Abdullah Akdaş imzasıyla tüm kurum ve kuruluşlara gönderilen yazıda temaslı veya pozitif olan memur ve işçilerin durumlarının sorgulanmasını, yapılan incelemede gerekçeleri yeterli görülmeyen personele disiplin işlemi yapılmasını istedi. Bartın Eğitim-Sen Şubesi söz konusu karara tepki gösterdi. Eğitim-Sen Şube Başkanı Sedat Bora, “Söz konusu yazı kamu yönetimi ve eğitim yönetimi açısından hiçbir bilimsel veriye ve usule uymamaktadır.” dedi. Vali Sinan Güner de dün yaptığı açıklamayla söz konusu yazıyı geri aldığını açıkladı.
Bu haber 2021-04-29 14:06:44 eklenmiş ve 254 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

 

Bartın Valiliği İl Salgın Denetim Merkezi, “Filyasyon Çalışmaları” konulu yazı ile ilimizdeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarını Covid-19 salgının bulaşmasını önlemek amacıyla yeni bir karar aldı.

Kamu kurum ve kuruluşlarındaki vaka ve temaslı sayısındaki artış nedeniyle alındığı öğrenilen yeni karar İl Salgın Denetim Merkezi Başkanı olan Bartın Vali Yardımcısı Abdullah Akdaş imzası ile gereğinin yapılması istemiyle ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarına gönderildi.

 

Cumhurbaşkanlığı genelgeleri, İçişleri Bakanlığı Genelgeleri ve İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi kararları doğrultusunda salgının bulaşmasını önlemek amacıyla çeşitli uygulamalar yapılmaktadır” denildi.

 

Yazıda, şu ifadeler kullanıldı:

“Salgının bulaşmasını önlemek amacıyla Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışan tüm amir, memur ve işçi kadrosunda görev yapan personelin herhangi bir şekilde temaslı ya da pozitif olması durumunda ilgili Genelge ve İl Umumi Hıfzıssıhha Meclis Kararları uyarınca sorumlu sayıldığından, temaslı ya da pozitif etkilenen bu kişilerin temaslı ya da pozitif olma nedenleri Kurum amirleri tarafından mutlaka sorgulanacaktır.”

“Yapılan inceleme veya soruşturmada gerekçeleri yeterli görülmeyen personel hakkında Kurum amirlerince disiplin işlemi yapılacaktır" ifadelerine yer verilen yazıda, “Yapılan inceleme ve soruşturma sonuçları mutlaka İl Salgın ve Denetim Merkezine bildirilecektir. Konunun hassasiyetle takibi konusunda gereğini rica ederim” denildi.

 

 

Eğitim-Sen karara tepkili!

 

Bu karara Bartın Eğitim Sen Şubesi tepki gösterdi. Söz konusu yazının kamu yönetimi ve eğitim yönetimi açısından hiçbir bilimsel veriye ve usule uymadığını savunan Eğitim Sen Bartın Şube Başkanı Sedat Bora, kamu çalışanlarına yasal olarak herhangi bir sorumluluk getirmediğini ifade ederek şunları söyledi:

“Bartın Valiliği Bartın Vali yardımcısı imzasıyla tüm birimlere gönderilen resmi yazıda tüm kamu kurum ve kuruluşlarında amir, memur ve işçi kadrosunda görev yapan personelin herhangi bir şekilde temaslı veya pozitif olmaları durumunda, durumlarının sorgulanmasını, gerekçeleri yeterli görülmeyen personele disiplin işlemi yapılmasını istedi.

21  Nisan 2021 tarihli yazıda, Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların herhangi bir şekilde temaslı veya pozitif olması durumunda  sorumlu sayıldıkları ve bu kişilerin kurum amirleri tarafından mutlaka sorgulanması gerektiği bildiriliyor. Yazıya göre, ‘yapılan imceleme veya soruşturmada gerekçeleri yeterli görülmeyen personel hakkında amirlerince disiplin işlemi yapılması’ isteniyor.

 

“Yasal geçerliliği bulunmamaktadır”

 

Bartın’da ilgili kurumlar pandemi döneminde gerekli önlemleri almamışlardır. Öğretmenlere ve kamu çalışanlarına aşı yapılmamış, uzaktan çalışma uygulamalarına geçilmemiş, tüm okullar 2 Mart tarihinden itibaren yüz yüze eğitime açılmış ve pandemiye davetiye çıkarılmıştır. Gerekli önlemler alınmadığı için Bartın’da pandemi hızla yayılmış ve Türkiye ortalamasının üzerine çıkarak rekora ulaşmıştır.

Sağlık Bakanlığının Covid-19’la mücadele eden doktorlara hastalığa yakalandıklarında Covid-19’un meslek hastalığı sayılabilmesi için hastanede yakalanmış olmasını kanıtlamasını istediği ayıbından sonra şimdi de Bartın Vali Yardımcısı Bartın’da kamu çalışanlarını ve öğretmenleri Covid-19 olması halinde disiplin cezasıyla tehdit etmektedir. 

Söz konusu yazı kamu yönetimi ve eğitim yönetimi açısından hiçbir bilimsel veriye ve usule uymamaktadır. Kamu çalışanlarına yasal olarak herhangi bir sorumluluk getirmemektedir. Bu tehdit ülkemizde son dönemlerde gördüğümüz yaşanan baskıcı, ben yaptım olducu ve yasa tanımazcı bir anlayışın yerel tezahürüdür.

Neden hasta oldun? O zaman disiplin cezası alacaksın demek yasal değildir. Pandemiden halkı sorumlu tutmaktır. Yasal geçerliliği bulunmamaktadır.

Bu karardan vazgeçilmesi çağrısı yaparak, konunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygılarımızla belirtiriz.”

 

 

Vali Güner, yazıyı geri aldı

 

Bartın Valisi Sinan Güner, dün yaptığı açıklamayla yazıyı geri aldığını açıklayarak “Koronavirüsle mücadelede bugüne kadar fedakarca görev tüm mesai arkadaşlarımız arasında son dönemde vaka sayılarında artış olduğu görülmüştür. İl genelinde olduğu gibi kamu kurumlarında da arış gösteren vaka sayılarının, koronavirüsle mücadelede etkin görev alan kamu görevlilerini etkilememesi ve kamu kurumlarının bizatihi vaka kaynağı olmaması amacıyla Vali Yardımcımız imzasıyla gönderilen ve soruşturma açılacağına dair maksadını aşan ifadelere yer verilen yazı tarafımca geri alınmıştır” dedi.

 

 

 

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Valiliği Bartın Valiliği İl Salgın Denetim Merkezi Bartın Vali Yardımcısı Abdullah Akdaş Vali Sinan Güner
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›