“Amasra’da termik santral OL-MA-YA-CAK!”

İlimiz için büyük önem taşıyan birçok projeye hem maddi hem de teknik anlamda desteklerini açıklayan ve ilgili kurum ve bürokratlara talimatlar vererek süreçlerin hızlanmasını sağlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Bartın ziyaretinin yansımalarını değerlendiren Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bakan’ın söylemleri ve izlenimleri doğrultusunda Amasra için termik santral konusunun kapandığının söylenebileceğini ifade etti. Akın, “Benim anladığım şudur; burada termik santral ol-ma-ya-cak. Bizim de olmaması yönünde 20 senedir mücadelemiz devam ediyor ve ‘olmasın’ diyoruz.” dedi.
Bu haber 2021-03-15 15:32:57 eklenmiş ve 138 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, EYBEY Medya Yayımcılık Tic. Ltd. Şti. bünyesinde faaliyet gösteren Bartın Dijital TV’ye özel açıklamalarda bulundu.

 

EYBEY Medya’nın sahibi gazeteci Mustafa Ahmet Oktay’ın sorularını yanıtlayan Başkan Akın, ilimizin büyük kazançlar elde etmesi ile sonuçlanan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un ziyaretinde ele alınan başta Amasra’daki kömür rezervi ve bununla bağlantılı termik santral konusu olmak üzere tüm konuları ayrıntıları ile değerlendirdi.

 

Bakan Kurum’a bir kez daha ilimize teşrifleri nedeniyle teşekkür eden Akın, Valilik’te gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu toplantısını hatırlatarak şunları söyledi:

 

“Termik santralin yeri burası değil”

 

“Bartın’ın meseleleri gündeme getirildi. Bu gündem içerisinden bir tanesi de dönüp dolaşıp kömüre geldi. Çünkü biz kömür memleketiyiz. Kömürün muhakkak çıkarılması gerektiği bir anlayıştan geliyoruz. Daha önce burada 5 bin civarında işçimizin çalıştığı ve kömürle birlikte her tarafın refah seviyesinin yükseldiği bir memlekette yaşıyoruz. Ama burada ‘kömür çıkaracağım’ diye yola çıkan, ancak 16 yıldan bu yana 3 bin megavat güce sahip bir termik santral gündeme getiren şirket var.

Bartın Platformu ve Bartın Belediyesi, ki benim şahsi kanaatim de öyle, ‘Kömür çıkarılsın ama burada bir termik santral olmaz’ diyoruz. Termik santralin yeri burası değil. Ben eğer doğru yerde yapılıyorsa termik santralle karşı çıkmam. Ama bugün dünyaya baktığımızda mesela Almanya’da artık neredeyse termik santral yok. Hatta en modernlerini bile kapatıyor.

 

“Ama şuanda ÇED süreci durduruldu”

 

Burada Sayın Bakanımız bize ‘Halk ne diyor Sayın Başkan’ diye sordu. Biz de kendilerine ‘Efendim Bartın bunu istemiyor’ dedik. 43 bin tane burada imza toplandı, 2 bin 900 kişiyle Bartın mahkemeye gitti, defalarca Danıştay’dan döndü, ÇED süreçleri gerçekleşmedi. Bir yerde ÇED bitiyor. Hemen 200 metre ileride bir yerden bir daha ÇED istiyorlar. Bir gün Bartın termik santral, bir gün Gömü termik santral, bir gün Tarlaağzı termik santral başka bir günde olmazsa Amasra termik santral diye gidiyorlar. Ama şuanda ÇED süreci durduruldu. Yani devam etmiyor. Bundan sonra da devam edeceğine inanmıyorum.

 

“Amasra’nın tepesine termik santral olmaz”

 

Bizim burada görüşümüz direk ‘ret’ ve niçin reddettiğimiz de belli. “Amasra’nın tepesinde kömür santrali olmaz” diyoruz. Sayın Bakan bize ‘Termik santral nerede olsun?’ diye sordu. Biz de ‘1/100.000’lik planda Bartın olmasın deniyor. Biz illa Filyos’ta olsun demiyoruz ama daha önce buna Filyos deniyordu. Filyos’tan buraya nasıl geldi? Nakliyeden kaçınıldığı için...’ dedik.

Sayın Bakan da bu konuda bir açıklama yaptı ve ‘Kömür çıkmalı’ dedi. Orada bir yükleme-boşaltma iskelesi yapılmalı ve çıkan kömür de dağıtılmalı. Eski Enerji Bakanı Bera Albayrak’la birlikte daha önce yaptıkları protokolde zaten ‘Kömür çıkarılsın, Eren Holdinge satılsın’ deniyordu.

 

“Bana göre termik santral işini bitirdiler”

 

Sayın Cumhurbaşkanımız da Bartın’a geldiğinde Valilikteki toplantıda ‘Biz kömür çıkarılsın Eren Holding’e satılsın diye demedik mi? Böyle bir anlaşma yapılmadı mı?’ diye ifade etmişti. Şuanda da aynı fikirde devam ediliyor. Sayın Bakan zaten açıklamasını yaptı. ‘Burada kömür çıkarılmalı’ dedi.  Bu ifade eden bana göre;  Bakanlık anlamında termik santral işini bitirmişlerdir. Zaten bitmesi lazım... Tabi sonra Sayın Bakan ‘Tek taraflı konuşmayalım’ dedi ve sonrasında HEMA’nın bir yetkilisi geldi ve orada anlattı. Ona da Sayın Bakan ‘Kömür çıkarılsın. Kömürle ilgili ÇED’e başvurun’ dedi. Sonra Mehmet Hattat’la görüştüler ve bir daha geldiler. Tüm bunlardan benim anladığım şudur; burada termik santral ol-ma-ya-cak. Bizim de olmaması yönünde 20 senedir mücadelemiz devam ediyor ve ‘olmasın’ diyoruz. Kömür muhakkak çıkarılmalı. 600 milyon ton kömür rezervinin olduğu ve ilk etapta 150-200 milyon ton kömürün çıkarılabileceği bir yerde kömür çıkarılmalı. Şu ya da bu çıkarsın da demiyorum. Tabi devletin çıkarması bizim için daha iyi. Yer altı zenginliğimiz yer üstüne çıksın şeklinde bir zihniyetimiz var ve şuanda Bakanlığımızın kafasında olan da budur. Bakan Bey’in açıklamalarından da anladığım odur. Kendilerine teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum.”

 

Betonlaşmanın olmadığı bir Millet Bahçesi

 

Daha sonra Valilik’teki toplantıda gündeme gelen diğer önemli projeler ile ilgili olarak da bilgiler aktaran Belediye Başkanı Akın, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un üzerinde hassasiyetle durduğu bir diğer konunun ise Gölbucağı Mahallesi sınırları içinde kalan 100 bin metrekarelik alana yapılması planlanan Millet Bahçesi projesi olduğunu söyledi. Mevcut yeşil yapının korunarak asla betonlaşmamış bir Millet Bahçesi’nin Bartın’a kazandırılması üzerinde detaylı konuşmalar yapıldığını ifade eden Akın, “Belki 300-500 metrekare tek katlı bir bina olacak. Yürüyüş yolları ve oturacak alanlar var. Bir de biliyorsunuz bizim orada imar planımızda karşıdan karşıya köprü var. İnkumu durağının oradan girecek Millet Bahçesi’nin yanından doğru geçecek ve Adliyenin önünden de çevre yoluna çıkacak bir araç köprüsü projemiz var” dedi. Başkan Akın, bunun yapılabilmesi için Irmak Islah Projesi’nin bir an önce gerçekleşmesi gerektiğini ifade ederken, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Orada 4 kilometrelik bir yer var. Bunun da Çevre Bakanlığı’na bağlı TOKİ’nin parasıyla yapılması düşünülüyor. Tekrar projelere bakılacak. Asla beton arzu etmiyorlar. Müthiş bir ırmak olduğunu zaten biliyorlar ve bunu gördüler. Tabi ha diyince bu iş olmaz. Bu uzun süreçli ve önemli bir proje… Bartın Belediyesi olarak da 15 kilometrelik bir alanda zaten yer teslimini yapmıştık. Burada Hazine’ye ve Belediye’ye ait olan yerler var oralardan başlanırsa biz de ayrıca memnun oluruz.”

 

Belediye talep etmeden 5 milyon destek açıkladı

 

Sözlerine Bakan Kurum’un Ulus’tan evli olduğunu, yani Bartın damadı olduğunu hatırlatıp, Bakan’ın Bartın’ı çok beğendiğini söyleyerek devam eden Başkan Akın, belediye olarak herhangi bir talepte bulunmamalarına rağmen Bakan Kurum’un “Bir proje hazırlayıp cephe düzenlemeleri yapıyorsunuz. Bu tabelalar muhakkak kalkacak. 5 milyon TL vereceğiz. 2 milyon TL’si hibe, 3 milyon TL’si kredi şeklinde. Bunun bir ayarlamasını yapın. İller Bankası Bölge Müdürüyle görüşün” dediği bilgisini aktardı. Bu konuda İller Bankası Bölge Müdürlüğü ile bir çalışma yapılacağını belirten Başkan Akın, sokak sağlıklaştırma çalışmasının yapılacağı Şadırvan ve Hükümet Caddeleri’nde Koruma Amaçlı İmar Planı olması nedeniyle İmar Müdürlüğü’ndeki personeline konu ile ilgili ciddi bir çalışma yapılması talimatı verdiğini de söyledi.

 

Arıtma tesisi içinde destek alınacak

 

MHP’li olan Kumluca ve Hasankadı Belediye Başkanları’nın taleplerini geri çevirmeyen Bakan Kurum’un Bartın Belediyesi’nin iş makinaları ile ilgili talebine de yaz aylarında karşılanmak üzere olur verdiğini anlatan Belediye Başkanı Cemal Akın,  açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Bizim kendisinden bir talebimiz daha oldu. ‘İller Bankası ile büyük bir çalışma yapalım’ dedik. Şuanda bizim biliyorsunuz bir arıtmamız var. Arıtmaya ufak bir takım ilavelerin yapılması gerekiyor ve bu ilavelerin muhakkak yapılması gerekiyor. 2025 yılına kadar planlanmış bir arıtma bu. 2017’de bitti ve şuan itibariyle yeterli olmayabilir. Çünkü Bartın merkez tahmininden fazla büyüdü. Ben göreve geldiğimde 47 bin nüfus vardı. Şuanda 78 bin nüfustan bahsediyoruz ki öğrenci hariç. Bu 100 bin demektir. Oradaki terfi merkezlerinin tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Bununla ilgili de talimat verdi.”

 

“Kapımız herkese açık”

 

Kentin yönetiminde söz sahibi olan kişiler olarak “Benden sonrası tufan” deme şanslarının olmadığını belirten Akın, Belediye olarak hep bu mantıkla çalışma yaptıklarını söyledi. AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Yılmaz Tunç’a da Belediye’ye gerçekleştirilen ziyaretten dolayı teşekkür etmeyi ihmal etmeyen Akın, “Bizim kapımız herkese açık. Kim gelirse gelsin başımızın üstünde yeri var. Kim gelirse gelsin sohbet ederiz. Bartın’la ilgili meselelerde istişarelerde bulunuruz. Böyle bir sıkıntımız yok. Seçim zamanı seçimde kalmıştır. Artık oralara geri dönmemek lazım... Bizim hep birlikte Bartın’a hizmet etmemiz lazım. Pandemiyle ilgili şehrimizde sıkıntılar var. Bu yüzden herkesin, kurum ve kuruluşların birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmesi lazım. Birlik ve beraberlik içerisinde olacağız ki Bartın’a hizmet edebilelim” diye konuştu.

 

“Çok fazla normalleştik!”

 

Sonrasında sözü ülke ve dünya gündeminin en önemli maddesi olan yeni tip Koronavirüs (Covid-19) pandemisine getiren Başkan Akın, konuya ilişkin şu uyarıları yaptı:
“Bartın pandemi haritasında sarıdan turuncuya geçti. Bu şekilde giderse kırmızıya doğru geçeceğiz. Eğer kırmızıya geçersek tekrar kapanma riski var pek çok işletmenin. Normalleştik derken çok fazla normalleştik sanırım. Sanki salgın bitmiş gibi… Her taraf dolup taşmaya başladı. Halkımız ve işyerlerimiz buna kendisi dikkat etmezse yarın bir gün buralar yine kapanacak, yine yasaklar gelecek. Okullar anlamında neredeyse bir dönemi yok sayacağız. Çok yazık. Vakaları aşağı düşürebilmenin yolu aslında bizden geçiyoruz. Lütfen dikkatli olalım. İngiliz varyantının hemen bulaştığını ifade ediyorlar. Farklı olarak böyle bir durum var. Türkiye bu noktada salgınla ve sağlığıyla uğraşırken bizim bu ya da şu şunu yaptıya girmememiz lazım.”


ETİKETLER : Bartın Bartın Belediyesi Belediye Başkanı Cemal Akın EYBEY Medya Mustafa Ahmet Oktay Bartın Dijital TV
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›