“50 SÖZÜMÜZÜN 25’İNİ YERİNE GETİRDİK”

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bizim hizmete devam etmemiz lazım. Halkımıza verdiğimiz sözler var. Seçim zamanı 50 tane söz verdik. Şükürler olsun ki bunun 25’ini yaptık. Devam eden işlerimiz var. Gasilhane bitiyor. Şehitler Müzesi de birkaç aya biter. Emekliler Evini bitirdik. İskeleyi bitirdik. Vefa Parkını bitirdik. Bir projemizde kültür merkeziydi, bu projemiz de başladı. Köy Park Projemizin projesi de geldi. Ufak ufak buna da başladı. Bizim bu çalışmalara yoğunlaşmamız lazım. Şiremirçavuş’un bir kısmı Gecen Mahallesi ve yeterse de Ağdacı’ya doğru doğal çalışmamız var. Şehir merkezinde 3 sokak kalmıştı, bu sene muhakkak orayı da yapacağız. Hizmetlerimiz devam ediyor” diye konuştu.
Bu haber 2021-03-10 08:25:12 eklenmiş ve 135 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Dijital TV Yayın Yönetmeni Nilay Meryem Çömlek ile gündeme dair konular hakkında ve Bartın Belediyesi’nin çalışmaları ile ilgili röportaj gerçekleştirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Bartın’ı ziyaretiyle sözlerine başlayan Akın; “Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum’a Bartın’a teşriflerinden dolayı teşekkür ediyorum. Sayın Bakanımızın başkanlığında Ankara’dan gelen bürokratlar ve Bartın’daki bürokratlarla birlikte bir toplantı gerçekleştirdik. Bartın’ın meseleleri gündeme getirildi. Bu gündem içerisinden bir tanesi de dönüp dolaşıp kömüre geldi. Çünkü biz kömür memleketiyiz. Kömürün muhakkak çıkarılması gerektiği bir anlayıştan geliyoruz. Daha önce burada 5 bin civarında işçimizin çalıştığı ve kömürle birlikte her tarafın refah seviyesinin yükseldiği bir memlekette yaşıyoruz. Ama burada bir kömür çıkaracağım diye yola çıkan ancak 16 yıldan bu yana 3 bin megavatlık bir güçte bir termik santral gündeme getirildi. Bartın Platformu, Bartın Belediyesi ve şahsi kanaatim de öyle olmak üzere biz “Kömür çıkarılsın ama burada bir termik santral olmaz” diyoruz. Bu termik santralin yeri burası değil. Ben direk termik santralle karşı çıkmam eğer yerinde yapılıyor. Ama bugün dünyaya baktığımızda Almanya’da artık neredeyse termik santral yok. Hatta en modernlerini bile kapatıyor. Burada Sayın Bakanımız bize “Halk ne diyor Sayın Başkan” diye sordu. Biz de kendilerine “Efendim Bartın bunu istemiyor” dedik.

 

“Şuanda ÇED Süreci Durduruldu”

 

43 bin tane burada imza toplandı. 2 bin 900 kişiyle birlikte Bartın mahkeme gitti. Defalarca Danıştay’dan döndü. ÇED süreçleri gerçekleşmedi. Bir yerde ÇED bitiyor. Hemen 200 metre ileride bir yerden bir daha ÇED istiyorlar. Bir gün Bartın termik santral, bir gün Gömü termik santral, bir gün Tarlaağzı termik santral başka bir günde olmazsa Amasra termik santral diye gidiyorlar.  Şuanda ÇED süreci durduruldu. Yani devam etmiyor ki devam edeceğine de inanmıyorum. Bizim burada görüşümüz direk red ve niçin reddettiğimizde belli. “Amasra’nın tepesinde kömür santrali olmaz” diyoruz. Bize “Nerede olsun?” diye sordu. Bizde 1/100.000’lik planda Bartın olmasın deniyor. Biz illa Fİlyos’ta olsun demiyoruz ama daha önce buna Filyos deniyordu. Filyos’tan buraya nasıl geldi? Nakliyeden kaçınıldığı için.” Dedik. Sayın Bakan da bu konuda bir açıklama yaptı ve “Kömür çıkmalı” dedi. Orada bir yükleme-boşaltma iskelesi yapılmalı ve çıkan kömür de dağıtılmalı. Eski Enerji Bakanı Bera Albayrak’la birlikte daha önce yaptıkları protokolde zaten “Kömür çıkarılsın, Eren Holding’e satılsın” deniyordu.

 

“Bana Göre Termik Santral İşini Bitirdiler”

 

Sayın Cumhurbaşkanımızda Bartın’a geldiğinde Valilikteki toplantıda “Biz kömür çıkarılsın Holding’e satılsın diye demedik mi? Böyle bir anlaşma yapılmadı mı?” diye o zaman ifade etmişti. Şuanda da aynı fikirde devam ediliyor. Sayın Bakan zaten açıklamasını yaptı. “Burada kömür çıkarılmalı” dedi.  Bu ifade eden bana göre;  Bakanlık anlamında termik santral işini bitirmişlerdir. Zaten bitmesi lazım. Tabi sonra “Tabi tek taraflı konuşmayalım” dedi ve sonra HEMA’nın bir yetkilisi geldi ve orada anlattı. Ona da Sayın Bakan “Kömür çıkarılsın. Kömürle ilgili ÇED’e başvurun” dedi. Sonra Mehmet Hattat’la görüştüler ve bir daha geldiler.

 

“Kömür Muhakkak Çıkarılmalı”

 

Benim anladığım burada şudur; Burada termik santral olmayacaktır. Bizim de olmaması yönünde 20 senedir mücadelemiz devam ediyor ve “Olmasın” diyoruz. Kömür muhakkak çıkarılmalı. 600 milyon ton kömür rezervinin olduğu ve ilk etapta 150-200 milyon ton kömürün çıkarılabileceği bir yerde kömür çıkarılmalı. Şu ya da bu çıkarsın da demiyorum. Tabi devletin çıkarması bizim için daha iyi. Yer altı zenginliğimiz yer üstüne çıksın şeklinde bir zihniyetimiz var ve şuanda Bakanlığımızın kafasında olan da budur. Bakan Bey’in açıklamalarından da anladığım odur. Kendilerine teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

 

“Güzel Bir Proje Ortaya Çıkacak”

 

Akın; “Irmak Islah Projesi asıl olarak Devlet Su İşlerine (DSİ) bağlı bir proje. Bakan Bey’in önemle üzerinde durduğu başka bir şey daha var ki belki 100 bin metrekareyi bulabilecek bir Millet Bahçesi. Betonlaşmamış bir Millet Bahçesi ki bunun üzerinde detaylı olarak konuşuldu. Belki 300-500 metrekare tek katlı bir bina olacak. Yürüyüş yolları ve oturacak alanlar var. Bir de biliyorsunuz bizim orada imar planımızda karşıdan karşıya köprü var. İnkumu durağının oradan girecek Millet Bahçesinin yanından doğru geçecek ve Adliyenin önünden de çevre yoluna çıkacak bir araç köprüsü projemiz var. Bunun da yapılabilmesi için Irmak Islah Projesinin gerçekleşmesi gerekiyor. Orada bir 4 kilometrelik yer var ve bunun Çevre Bakanlığına bağlı TOKİ’nin parasıyla yapılması düşünülüyor. Tekrar projelere bakılacak. Asla beton arzu etmiyorlar. Müthiş bir ırmak olduğunu zaten biliyorlar ve bunu gördüler. Tabi ha deyince bu iş olmaz. Bu uzun süreçli ve önemli bir proje. Bartın Belediyesi olarak da 15 kilometrelik bir alanda zaten yer teslimini yapmıştık. Burada hazineye ve Belediyeye ait olan yerler var oralardan başlanırsa biz de ayrıca memnun oluruz. Betonlaşmamış bir Millet Bahçesiyle birlikte inşallah güzel bir proje ortaya çıkacak” diye konuştu.

 

Bakan’dan Sokak Sağlıklaştırması Talimatı

 

Bakan’dan talepte bulunduklarını belirten Akın, “Tabi orada bütün belediyelerimizin ve İl Özel İdaremizin Sayın Bakan’dan talepleri oldu. Benin Belediye olarak bir talebim yoktu, Bartın’la ilgili taleplerimiz vardı. Sayın Bakan Bartın’ı çok beğendi. Kendisi de zaten Ulus’un yani Bartın’ın damadı. Ama kendisi bize “Bir proje hazırlayıp cephe düzenlemeleri yapıyorsunuz. Bu tabelalar muhakkak kalkacak” dedi. Bizim böyle bir talebimiz olmamasına rağmen kendileri “5 milyon TL vereceğiz. 2 milyon TL’si hibe, 3 milyon TL’si kredi şeklinde. Bunun bir ayarlamasını yapın. İller Bankası Bölge Müdürüyle görüşün” dedi. İller Bankası Bölge Müdürümüz gelecek ve bunun üzerinde böyle bir çalışma yapacağız. Tabi orada Koruma Amaçlı İmar Planı da var. İmardaki arkadaşlara talimatı verdim.  Şuanda bununla ilgili ciddi bir çalışma yapıyorlar. Kumluca ve Hasankadı Belediye Başkanlarımızda Sayın Bakan’dan bir şeyler talep ettiler. Kendileri sağ olsun verdi. Bizde Bartın Belediyesine gelince kendisinden bir şey istedik. İş makinesiyle ilgili bir talebimiz oldu. Kendisi de yazın bize göndereceğini ifade etti. Sayın Bakan’ın kendi bakanlığıyla ilgili Bartın’ın meselelerini halletmek üzere ilimize geldiğini bizde kendimiz görmüş olduk. Başka bir talebimiz daha oldu. İller Bankasıyla büyük bir çalışma yapalım dedik. Şuanda bizim biliyorsunuz bir arıtmamız var. Arıtmaya ufak bir takım ilavelerin yapılması gerekiyor ve bu ilavelerin muhakkak yapılması gerekiyor. 2025 yılına kadar planlanmış bir arıtma bu. 2017’de bitti ve şuan itibariyle yeterli olmayabilir. Çünkü Bartın merkez tahmininden fazla büyüdü. Ben göreve geldiğimde 47 bin nüfus vardı. Şuanda 78 bin nüfustan bahsediyoruz ki öğrenci hariç. Bu 100 bin demektir. Oradaki terfi merkezlerinin tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Bununla ilgili de talimat verdi. O çalışmayı yapacağız şimdi” şeklinde ifade etti.

 

“Bizim Kapımız Herkese Açık”

 

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç’un Bakan Kurum ile birlikte Bartın Belediyesi’ni ziyaret etmesiyle ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine Akın; “Ziyarette Bartın ile ilgili meseleleri konuştuk. Yılmaz Bey’e de ziyareti için teşekkür ederim. Bizim kapımız herkese açık. Kim gelirse gelsin başımızın üstünde yeri var. Kim gelirse gelsin sohbet ederiz. Bartın’la ilgili meselelerde istişarelerde bulunuruz. Böyle bir sıkıntımız yok. Seçim zamanı seçimde kalmıştır. Artık oralara geri dönmemek lazım. Bizim hep birlikte Bartın’a hizmet etmemiz lazım. Pandemiyle ilgili şehrimizde sıkıntılar var. Bu yüzden herkesin, kurum ve kuruluşların birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmesi lazım. Birlik ve beraberlik içerisinde olacağız ki Bartın’a hizmet edebilelim” dedi.

 

Akın’dan pandemide “kızarıyoruz” uyarısı

 

Akın; “Pandemi haritasında turuncuya geçtik ve bu şekilde giderse kırmızıya doğru geçeceğiz. İstanbul geçti. Kırmızıya geçersek tekrar kapanma riski var. Normalleştik derken çok fazla normalleştik sanırım. Sanki salgın bitmiş gibi oldu. her taraf dolup taşmaya  başladı. Halkımız ve iş yerlerimiz buna kendisi dikkat etmezse yarın bir gün buralar yine kapanacak. Yine yasaklar gelecek. Okullar anlamında neredeyse bir dönemi yok var sayacağız. Çok yazık. Vakaları aşağı düşürebilmenin yolu aslında bizden geçiyoruz. Lütfen dikkatli olalım. İngiliz varyantının hemen bulaştığını ifade ediyorlar. Farklı olarak böyle bir durum var. Türkiye bu noktada salgınla ve sağlığıyla uğraşırken bizim bu ya da şu şunu yaptıya girmemiz lazım” dedi.

 

“Hizmetlerimiz Devam Ediyor”

 

Projelerle ilgili de bilgi veren Akın; “Bizim hizmete devam etmemiz lazım. Halkımıza verdiğimiz sözler var. Seçim zamanı 50 tane söz verdik. Şükürler olsun ki bunun 25’ini yaptık. Devam eden işlerimiz var. Gasilhane bitiyor. Şehitler Müzesi de birkaç aya biter. Emekliler Evini bitirdik. İskeleyi bitirdik. Vefa Parkını bitirdik. Bir projemizde kültür merkeziydi, bu projemiz de başladı. Köy Park Projemizin projesi de geldi. Ufak ufak buna da başladı. Bizim bu çalışmalara yoğunlaşmamız lazım. Şiremirçavuş’un bir kısmı Gecen Mahallesi ve yeterse de Ağdacı’ya doğru doğal çalışmamız var. Şehir merkezinde 3 sokak kalmıştı, bu sene muhakkak orayı da yapacağız. Hizmetlerimiz devam ediyor” diye konuştu.

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın Bartın Belediyesi
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›