Zemin ve temel etüdünde yeni dönem!

Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, Türkiye genelinde bina deprem yönetmeliği kapsamında zemin ve temel etüdü yaptırmak isteyenler için yeni bir düzenleme yapıldığını söyledi.
Bu haber 2021-02-24 14:25:58 eklenmiş ve 100 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ülke genelinde hayata geçirilecek inşaatlarda zemin ve temel etüdü uygulamalarına ilişkin önemli bazı düzenlemeler yaparak Resmi Gazete'de yayımladı.

 

Türkiye genelinde inşa edilecek her türlü bina için zemin ve temel etüdü uygulamaları için kritik bazı düzenlemelerin hayata geçirildiği tebliğle bundan böyle zemin ve temel etüdü yaptıracaklar bu düzenlemeyi baz alacaklar.

 

Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, söz konusu düzenlemelere ilişkin bir açıklamada gerek kentsel, gerekse de kırsal yerleşim alanlarında güvenli yapılaşmanın sağlanması hususlarında olası en uç uygulama örnekleri göz önünde bulundurularak düzenlemeler yapıldığını belirtti. Özcan, açıklamasında; şöyle dedi:

 

“Bina ve bina türü yapıların tasarım için zorunlu olan Zemin ve Temel Etütlerinde, sondaj güçlüğü bulunan durumlar göz önünde bulundurularak ilgili idarenin teknik değerlendirmeleri doğrultusunda, bitişik nizam yapılaşma, eğimi yüksek parseller, mevcut altyapı koşulları göz önünde bulundurularak asgari mühendislik hizmetleri belirlenmiş, güvenli yapılar inşa edilmesi amacı ile uluslararası literatürde tanımlı bilimsel araştırmalara düzenlemeler getirilmiştir.

 

Afet risklerine karşı güvenli yapılaşma öncelikle yapı tasarım kriterlerinin yerine getirilmesi ile başlamakta, tasarım kriterlerinin başlangıç noktasını da Zemin ve Temel Etütleri oluşturmaktadır. Zemin ve Temel Etütlerinin planlaması, bölgenin zemin özellikleri ve depremselliği, yapı bileşenleri ile inşa edilecek yapının civar yapılarla ilişkisi, yeraltı suyu durumu ve çevre koşullara bağlı olarak değişkenlik gösterdiğinden, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca (Yapı İşleri Genel Müdürlüğü) etütlerin gerektirdiği bilimsel çalışmalara yönelik, gerek kentsel, gerekse de kırsal yerleşim alanlarında güvenli yapılaşmanın sağlanması hususlarında olası en uç uygulama örnekleri göz önünde bulundurularak düzenlemeler yapılmıştır.  

 

İlgili idarelerin, kamu kurumlarının ve kuruluşların; belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve dışında kalan, planı bulunan veya bulunmayan alanlarda yapılacak yapılar ile mevcut yapılarda yapılacak güçlendirme çalışmaları için fen, sağlık ve sürdürülebilir çevre şartlarına uygun yapı inşasının sağlanmasını teminen 17.02.2021 tarihli ve 31398 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ‘Zemin ve Temel Etüdü Uygulama Esasları ve Rapor Formatına Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’ doğrultusunda işlem yapmaları gerekmektedir.”

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan zemin ve temel etüdü
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›