Karakaş, yeni mağdurlar yaratılacağını söyledi: “Hukuka uygun davranmıyorsunuz”

CHP Bartın İl Başkanı Selim Karakaş, minibüsçüler ve halk otobüsleri sahiplerinin yumruklu kavgasına neden olan ve Belediye Meclisi’nde de tartışma konusu olan Halk Otobüsleri ihalesine ilişkin bir değerlendirmede bulunarak “Belediye Başkanı Sayın Cemal Akın’ı, Belediye Meclisi’nde grubu bulunan AKP’li ve MHP’li Meclis üyeleri ile il ve ilçe yöneticilerini uyarıyoruz. Halen devam eden bir yargı süreci varken meclis çoğunluğunuza güvenip aldığınız ve alacağınız alelacele kararlarla yeni hukuksuzluklar ve yeni mağdurlar yaratacaksınız. Hukuka uygun davranmıyorsunuz. Yanlışta ısrar ediyorsunuz.” dedi.
Bu haber 2021-02-09 21:03:57 eklenmiş ve 167 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

 

CHP Bartın İl Başkanı Selim Karakaş, Esenyurt minibüsçüleri ile Özel Halk Otobüsü işletmecileri arasında yumruklaşmaya kadar varan olaylara neden olan işletme ruhsatı ihalesinin Zonguldak İdare Mahkemesi tarafından yürütmesinin durdurulması ve sonrasında yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

 

Bartın Belediyesi’nin tüm itirazlara rağmen ‘yangından mal kaçırırcasına’ gerçekleştirdiği ihalenin yürütmesinin durdurulmasının ardından da ‘hukuksuzlukların’ ve ‘mevzuata aykırılıkların’ son bulmadığını savunan Karakaş, “Zonguldak İdare Mahkemesi’nin bu dosya ile ilgili kararı henüz açıklanmamışken bu kez 4 Şubat 2021 tarihli Bartın Belediye Meclisi toplantısının gündemine yine hukuka aykırı olarak yeni bir ihale kararı alınmasına ilişkin madde konularak Belediye Meclisi’nin önüne getirilmiştir” dedi. Karakaş, kendilerinin üye vermediği komisyonun alelacele yaptığı görüşme sonrasında gündeme getirdiği ve Cumhur İttifakı mensubu Meclis üyelerinin oylarıyla kabul edilen yeni ihalenin yeni mağduriyetler yaratacağı uyarısında bulunurken, ihalenin mahkemenin de ilgili kararında belirttiği gibi rotalar belirlendikten sonra yapılması gerektiğini söyledi.

 

Geçtiğimiz günlerde Bartın Belediye Meclisi’nin 24 Kasım 2020 tarih ve 231 sayılı kararı doğrulusunda Belediye Başkanlığı ve Belediye Encümeni’nce 23 Aralık 2020 tarihinde yapılan Özel Halk Otobüsleri işletme ruhsatı ihalesi ile ilgili olarak Zonguldak İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı sonrasında yaşanan olaylar basının canlı yayını sırasında bütünüyle kamuoyu önünde cereyan ettiğine dikkat çeken Karakaş, “Olumsuz pandemi koşulları nedeni ile evine ekmek götürmekte zorlanan ve ekonomik sıkıntılar içinde ezilen minibüsçü ve özel halk otobüsü işletmecisi esnaflarımızın Kemerköprü meydanında birbirine ağıza alınmayacak sözlerle saldırması ve birbirlerini darp etmesi noktasına kadar giden ve kamuoyu vicdanını derinden yaralayan olaylara neden olmuştur” dedi.

 

Konuya ilişkin sürecin Zonguldak İdare Mahkemesi 2019/404 esas, 2020/595 karar numarası ile 17 Eylül 2020 tarihinde; 10 yıllık çalışma süresini dolduran Özel Halk Otobüslerinin yeniden işletmeci sıfatını kazanabilmeleri için Belediye Encümenince yapılacak ihaleye katılmalarının gerektiği, toplu taşıma hatlarının 10 yıldan uzun süreyle kiraya verilmesinin mümkün olmadığı gerekçesi ile dava konusu işlemi iptal etmesi ile başladığını anımsatan CHP Bartın İl Başkanı Selim Karakaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Belediye, itirazın sonucunu beklemedi”

 

“Bartın Belediyesi söz konusu karara Ankara Bölge İdare Mahkemesine itiraz etmişse de bu itirazın sonucunu beklemeden dava konusu 10 yıllık çalışma süresini dolduran özel halk otobüslerini yeniden ihale etme yöntemini tercih etmiştir.

5 Kasım 2020 tarihli Bartın Belediye Meclisi toplantısında Belediye Başkanı Sayın Cemal Akın tarafından talep edilen gündem dışı madde ile ‘30 adet özel halk otobüsü çalıştırılması ihalesine çıkılması hususundaki kararın alınması’ Bartın Belediye Meclisi gündemine alınmıştır. İlgili komisyonlarda yapılan görüşmeler sonrasında 24 Kasım 2020 tarih ve 231 sayılı Bartın Belediye Meclisi kararına göre yine Belediye Meclisi’nde uyarılarımıza rağmen doğru düzgün tartışılmadan yangından mal kaçırır gibi alınan bir kararla Belediye Encümenine ihale yapma yetkisi verilmiştir.

 

Yeni ihale hukuka aykırı!

 

İhale şartnamesinin hazırlanması sonrasında 23 Aralık 2020 tarihinde Belediye Encümeni tarafından söz konusu ihale yıllık ruhsatlandırma yöntemi ile ihale edilmiş, ihalenin yöntemi ve ihale şartnamesi ile ilgili hukuksuz ve mevzuata aykırı hususlar sosyal medyada ve kamuoyunda dile getirilmesine rağmen ihale süreci işletilmiş ve ihale Belediye Encümeni tarafından tamamlanmıştır. İhaleyi kazanan özel halk otobüsü işletmecileri ihale şartnamesine göre tüm yükümlülüklerini yerine getirmişler teminatlarını ve ödemeleri gereken yıllık ücretlerini Belediye’ye yatırmışlardır.

Yapılan bu ihaleye karşı Zonguldak İdare Mahkemesi’nde 2020/1224 esas numaralı dosya ile açılan davada konuyu en ince detaylarına kadar inceleyen Mahkeme Heyeti ‘açıkça hukuka ve mevzuata aykırı olduğu sonucuna vardığı dava konusu ihale işlemlerini uygulanması halinde telafisi güç ve imkânsız zararlar meydana getireceği için yürütmesinin durdurulmasına kesin ve itiraz yolu kapalı olmak üzere’ oy birliği ile karar vermiştir. Zonguldak İdare Mahkemesi’nin bu dosya ile ilgili kararı henüz açıklanmamışken bu kez 4 Şubat 2021 tarihli Bartın Belediye Meclisi toplantısının gündemine yine hukuka aykırı olarak yeni bir ihale kararı alınmasına ilişkin madde konularak Belediye Meclisi’nin önüne getirilmiştir.     

 

“Yeni mağduriyetler yaratacak”

 

Belediye Meclisi toplantısı öncesinde CHP Meclis Grubu olarak yaptığımız toplantılarda Meclis gündemindeki konuları her boyutu ile tek tek tartışarak tarafları dinleyerek ‘biz yaptık oldu’ demeden Bartın halkı adına en doğru kararı almaya çalışıyoruz.

4 Şubat 2021 tarihli Belediye Meclisi gündemi 2. maddesi İhale yöntemi ile 30 araçlık Özel Halk Otobüsü Toplu Taşıma Çalışma Ruhsatı verilmesi talebi ile ilgili olarak; öncelikle yargıya taşınmış ve ihale ile ilgili Zonguldak İdare Mahkemesi’nin vermiş olduğu bir yürütmeyi durdurma kararı varken ve mahkeme kararı henüz çıkmamışken aynı işle ilgili yeni bir ihale kararının alınması hukuka ve mevzuata aykırıdır ve yeni mağduriyetler yaratacaktır.

 

Alelacele karar!

 

4 Şubat 2021 tarihli Belediye Meclisi gündemi 4. Maddesi Bartın Belediyesi Özel Halk Otobüsleri Çalışma ve Seyrüsefer Yönetmeliğinin 9. maddesine çalışılacak güzergahların eklenmesi talebinin görüşülmesi. Belediye Kanunu ve Sayıştay raporlarında belirtildiği gibi Özel Halk Otobüslerinin çalıştırılması ihalesinde öncelikle ihale edilecek rotaların Belediye Meclisince belirlenmesi ve ihalenin belirlenecek bu rotalara göre yapılması esastır. Bu açıdan bakıldığında bu iki maddenin meclis gündemindeki sıralaması bile hukuka ve mevzuata aykırıdır. İhale öncesinde rotaların belirlenmesi esastır.

4 Şubat’ta yapılan Belediye Meclisi toplantısında; CHP Belediye Meclisi grup toplantısında almış olduğumuz kararlar doğrultusunda Belediye Meclisi grup Sözcümüz Sayın Ahmet Çavuşoğlu tarafından Meclis Üyeleri ve Belediye Yönetimi bilgilendirilmeye çalışılmışsa da ‘biz yaptık oldu’ anlayışı ile hareket eden Belediye Başkanı Sayın Cemal Akın ve MHP’li ve AKP’li Meclis Üyeleri almış olduğu alelacele kararla bu iki maddeyi ilgili komisyona sevk etmiştir.

 

“Yeni bir hukuksuzluğa imza atıldı”

 

Biz CHP meclis grubu olarak böyle bir hukuksuzluğun içinde yer almayacağımızı belirterek komisyona üye vermedik. Meclis gündeminin tamamlanmasından sonra toplantıya ara verilerek komisyonun toplanması sağlanmış ve AKP’li ve MHP’li komisyon üyelerinin 10 dakika içinde alelacele aldığı kararla ilgili maddeler Meclis gündemine taşınmış, sonrasında da oylanarak komisyondan geldiği şekliyle kabul edilmiştir. Böylelikle AKP’li ve MHP’li Belediye Meclisi üyeleri tarafından yeni bir hukuksuzluğa imza atılmıştır.

 

“Sorumluluk, Cumhur İttifakı Belediye Meclis üyelerinin”

 

Sayın Başkan, Belediyeniz Sayıştay raporu ve Belediye kanununda belirtilen Rota ile Rotasyonu aynı anlamda görerek yine yanlış değerlendirme yolunu seçmiştir. Alınan bu yanlış kararlar da bir şekilde yargıdan döndüğünde bu işin bütün sorumluluğu sizin ve buna destek veren Cumhur İttifakı Belediye meclis üyelerinin olacaktır.

 

“Uyarıyoruz!”

 

Buradan Belediye Başkanı Sayın Cemal Akın’ı, Belediye Meclisi’nde grubu bulunan AKP’li ve MHP’li Meclis üyeleri ile il ve ilçe yöneticilerini uyarıyoruz. Halen devam eden bir yargı süreci varken meclis çoğunluğunuza güvenip aldığınız ve alacağınız alelacele kararlarla yeni hukuksuzluklar ve yeni mağdurlar yaratacaksınız. Hukuka Uygun davranmıyorsunuz. Yaptığınız işlemler hukuktan geri dönüyor ve insanlarımızın zarar görmesine sebep oluyorsunuz. Biz Meclis toplantılarında doğruları söylemeye çalışıyoruz dinlemiyorsunuz, yanlışta ısrar ediyorsunuz. Buradan hak hukuk bekleyen yurttaşlarımızın daha da zarar görmesine sebep oluyorsunuz. CHP İlkeleri olan ve disiplin içinde hareket eden bir partidir. Belediye Meclisi’ndeki tüm görüş ve öneriler partimizin ilkeleri ve hizmet anlayışı doğrultusunda çalışılarak oluşturulan ortak görüşler olup Belediye Meclisi grup sözcümüz Sayın Ahmet Çavuşoğlu tarafından Bartın halkı adına dile getirilmektedir.”

 

ETİKETLER : Bartın CHP CHP Bartın İl Başkanı Selim Karakaş Halk Otobüsleri ihale Bartın Belediyesi Belediye Meclisi
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›