2. Duruşma 15 Haziran’da

Bartın Halkevi Şube Başkanı Yonca Alemdar ile Bartın Eğitim Sen Şube Başkanı Sedat Bora’nın, İbrahim Kaypakkaya’nın ölüm yıldönümünde yaptığı sosyal medya paylaşımları nedeniyle yargılandığı dava, 15 Haziran 2021’e ertelendi.
Bu haber 2021-02-02 16:26:53 eklenmiş ve 190 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

İbrahim Kaypakkaya’yı 46. ölüm yıldönümünde sosyal medya platformu Facebook’ta yaptıkları paylaşımlarla anan Alemdar ve Bora hakkında başlatılan soruşturmayı tamamlayan Savcılık, şahısların eylemleri ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 215. Maddesinde düzenlenen “suçu ve suçluyu övme” suçunu işledikleri suçlamasıyla yargılanmalarını talep etmişti.

Savcılıkça hazırlanan iddianame kabul edildi ve taraflara duruşma tarihi olarak 2 Şubat 2021 verildi.

Bartın 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün başlayan ve Bartın Halkevi ile Bartın Eğitim Sen temsilcileri tarafından da takip edilen yargılamada, hakim Bartın Halkevi Şube Başkanı Yonca Alemdar ve Bartın Eğitim Sen Şube Başkanı Sedat Bora’yı dinledi.

İlk duruşmada karar çıkmazken Bartın Halkevi Şube Başkanı Yonca Alemdar ile Bartın Eğitim Sen Şube Başkanı Sedat Bora, duruşmanın ardından bir açıklamada bulundu.

Yonca Alemdar, “Bartın Halk Evi sayfasında Şube Başkan’ı olarak paylaşımı ben yaptım. Sonrasında savcılık suçu ve suçluyu övme nedeni ile dava açtı hakkımda. Eş zamanlı olarak Sedat Bey’e de benzer bir paylaşım nedeni ile dava açıldı. Bunun iki açılımı var; birincisi, İbrahim Kaypakkaya’nın sabit bir suçu bulunamamıştır. Yargılama süresinde hapishanede öldürüldü. Suçlu tanımının altı doldurulmuyor. İkinci olarak bir övme olayı yok. Attığımız paylaşımlarda övme yoktur. Sadece bir anma ve devlet himayesinde öldürüldüğü için bir sitem var” dedi.

Alemdar, daha önceden açılmış emsal davaları olduğunu ve  bu davalar takipsizlikle sonuçlandığın belirterek bu durumu devlet kaynaklarını boşa kullanmak olduğunu savunurken “Bartın’da İbrahim Kaypakkaya’ı pek çok insan andı ama o kadar insanın içinden bizim seçilmemiz biraz bizi yıldırmak amaçlı gibi gözüküyor. Buna hedef göstermek de diyebiliriz” diye konuştu.

Bartın Eğitim Sen Şube Başkanı Sedat Bora Türkiye’de son zamanlarda sosyal medya üzerinden paylaşılan şeyler yüzünden birçok insanın ceza aldığını, suçlandığını ve İlimizde de birçok kişinin bu durumla karşılaştığını söyledi. Bora, “Biz Bartın’da çevre hakkına, sağlık hakkına, eğitim hakkına ve pandemi ile ilgili olarak birçok eylem etkinliğinin içindeyiz. İstediğimiz bir an önce pandeminin bitmesi ve yüz yüze eğitime geçilmesi. Ben ifademi verirken bir öğretmen olarak nasıl öğrencilerimizin kılına zarar gelsin istemiyorsak, okuduğumuz kitaplardan İbrahim Kaypakkaya’nın cezaevinde devlet kontrolünde öldürüldüğünü iddia eden kaynaklar var. Aynı zamanda intihar ettiğini söyleyen kaynaklar da var.  Suçunun da sabit olmadığı iddia ediliyor. Bir hüküm giymemiş biridir. Böyle bir insanın ölüm yıldönümünde bir öğretmen tarafından hiçbir suçu suçluyu övmeden sadece toplumsal duyarlılık sonucu paylaşılması gayet doğaldır” dedi. Bora, bu durumların ifade hürriyeti kapsamında olduğunu da sözlerine ekledi. Bartın Eğitim Sen Şube Başkanı Sedat Bora,  “Biz kendi mücadele ortamımızda kalmak istiyoruz. Bunu istemeyen belli odaklar sürekli bize dava açıyor.  Devletin kaynaklarını da başka noktalara harcıyor. Eğitimsen yöneticiliği boyunda hakkımda açılan bütün davalardan beraat ettim. İdari ve adli davalardı bunlar. Biri bitiyor biri başlıyor. Son olarak da yüz yüze eğitime geçmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bartın Halkevi Şube Başkanı Yonca Alemdar ile Bartın Eğitim Sen Şube Başkanı Sedat Bora’nın, isnat edilen suçtan dolayı 2 yıla kadar hapis ile cezalandırılmaları talep ediliyor.

ETİKETLER : Bartın Bartın Halkevi ile Bartın Eğitim Sen temsilcileri tarafından da takip edilen yargılamada hakim Bartın Halkevi Şube Başkanı Yonca Alemdar Bartın Eğitim Sen Şube Başkanı Sedat Bora
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›