Vali Güner, Amasra’da incelemelerde bulundu

Vali Sinan Güner, yeni Amasra Hükümet Konağı inşaatı ile Amasra İlçesinde kurulan lavanta bahçesinde incelemelerde bulundu. Amasra Hükümet Konağı’nın ilçeye hayırlı olmasını dileyen Vali Güner, lavantaya önem verilmesini de istedi.
Bu haber 2020-21-31 10:16:58 eklenmiş ve 157 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

 

Vali Sinan Güner, geçtiğimiz günlerde temeli atılan yeni Amasra Hükümet Konağı inşaatında ve Amasra İlçesinde kurulan lavanta bahçesinde incelemelerde bulundu. 

 

İlk olarak Amasra Hükümet Konağı inşaatını ziyaret eden Vali Güner’e Amasra Kaymakamı Gökhan Gürbüzerol eşlik etti.

 

Vali Güner, koronavirüs tedbirleri nedeniyle temel atma töreninin gerçekleştirilemediği Amasra Yeni Hükümet Konağı inşaat sahasında yüklenici firma yetkilisinden bilgi aldı.

Yeni hükümet konağının Amasra’ya hayırlı olmasını dileyen Güner, incelemede “Toplam arsa alanı 3 bin 700 metrekare olan Amasra Yeni Hükümet Konağı; bodrum, zemin ve iki kat olmak üzere 4 bin 210 metrekare kullanımdan oluşacak olup yapım işi Ağustos 2021 tarihinde tamamlanacaktır. İlçemize hayırlı olsun” dedi.

 

Lavanta bahçesini de inceledi

 

Vali Güner ardından da Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bozuk vaziyette bulunan ormanlık alanların tıbbi aromatik bitkiler dikilerek verimli hale getirilmesi, bunun yanında da yetiştirilecek odun dışı ürünlerle bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlanması amacıyla Amasra İlçesinde kurulan lavanta bahçesinde incelemelerde bulundu.

 

İncelemeler sırasında Vali Güner’e Amasra Kaymakamı Gökhan Gürbüzerol, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, Odun Dışı Ürünler Şube Müdürü Hasan Yıldız, Bartın Orman İşletme Müdürü Temel Nadir ile Amasra Orman İşletme Şefi Tuncay Karabürk eşlik etti.

 

İncelemede Kasım ayı içerisinde bozuk vaziyette bulunan orman alanında yapılan çalışmalarla belirlenen toplamda 15 dekar alana peyzaj maksatlı 25 bin adet çıplak köklü intermedia türü lavanta fidanının dikildiği belirtildi.

 

Lavantaya ilgi gösterilmesini istedi

 

İlimizde Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bu çalışmaların artırılarak devam ettirilmesini isteyen Vali Güner, orman varlığımızdan sadece odun kesimi olarak yararlanmanın yeterli olmayacağını lavanta ve benzeri odun dışı ürünlerin de yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

Özellikle bakım gerektirmemesi, kuraklık zamanlarında su ihtiyacının olmaması ve 60 yıl ömrü olmasının yanı sıra “lavanta balı”, “çiçeği” ile kozmetikte kullanılan bir ürün olan lavanta yağıyla turizm maksatlı peyzaj düzenlemesi nedeniyle de lavantaya önem verilmesini istedi.

 

Bahsi geçen özellikleriyle kıymetli bir ürün olan lavantanın, ilimizin ekonomik yapısında daha çok yer alabilmesi için ilimiz Büyükkıran Köyünde İl Özel İdaresine ait 85 dekar arazide kiralama süresine bağlı olarak 3 yıl süreyle 200 milyon fide üretiminin başlamak üzere olduğunu belirten Vali Güner, belediyelerden, Orman İdaresinden, vatandaşlardan ve bal, yağ, çiçek alanlarında yatırım yapmak isteyen vatandaşlara çağrıda bulundu.

 


ETİKETLER : Bartın Bartın Valisi Sinan Güner Amasra
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›