Bağışıklığınızı güçlendirmek için bitki çayları içebilirsiniz!

Bartın’da yüksek kesimlerde kar yağışları etkili olurken koronavirüs pandemisi nedeniyle vatandaşlar bağışıklığı güçlü tutmanın yollarını aramaya başladı. Bartınlı Aktar Recep Çolak, bitki çayı tüketimiyle bağışıklık sisteminin güçlendirilebileceğini belirterek soğuyan havalarla birlikte artan bulaşıcı hastalıklara karşı daha etkin bir koruma sağlanabileceğini de söyledi.
Bu haber 2020-12-25 11:22:21 eklenmiş ve 190 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Bartın’da çok uzun yıllardır aktarlık yapan Recep Çolak, havaların soğumasıyla birlikte artan bulaşıcı hastalıklara karşı bitkisel çaylarla bağışıklık sisteminin güçlendirilebileceğini belirterek, “Bitkiler şifalı özellikleri ile hastalıkların tedavisinde ve hastalıklardan korunmak amacı ile binlerce yıldır kullanılmaktadır. Soğuk kış günleri yaklaşırken tüm dünyayı etkisi altına alan grip salgınına yakalanmamak için öncelikle bağışıklık sistemimizi desteklememiz gerekiyor. Bu noktada bazı bitkisel çaylarla bağışıklık sistemimizi güçlendirebilir ve özellikle kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte artan bulaşıcı hastalıklara karşı daha etkin bir koruma sağlayabiliriz. Mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini güçlendirerek kişiyi hastalıklara karşı dirençli hale getiren bitki çaylarının başında ıhlamur, kuşburnu, ekinezya, zencefil ve adaçayı gelmektedir. Özellikle ıhlamur ve zencefilin birlikte tüketilmesi antioksidan desteği açısından daha da güçlü etkiye sahip olacaktır. Zencefilin tadını yumuşatmak için ise bu çayın içine bal karıştırılabiliriz. Bitki çayları bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra sindirimi kolaylaştırıcı, uyumaya yardımcı, kan şekerini ve tansiyonu düzenleyici etkilere de sahip olabilmektedir” dedi.

 

“Doğru yerden temin edip, doğru şekilde kullanılmalı”

 

Bitki çaylarını tüketirken dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Çolak, "Bitki çaylarını tüketirken dikkat etmemiz gereken konulardan biri doğru bitkiyi, doğru yerden temin edip, doğru şekilde kullanmamızdır. Herhangi bir bitki çayı hazırlarken bu bitkinin türü, nereden toplandığı, günün hangi saatinde toplandığı, içerisindeki aktif maddelerin standartlara uygun olup olmadığı çok önemlidir. Bir örnek vermek gerekirse; yol kenarından veya sanayi bölgelerine yakın yerlerden toplanan bitkilerde kurşun ve civa gibi ağır metallere sıkça rastlanmaktadır. Bu bitkileri kullanan kişilerde ağır metaller etkili dozlara ulaştıklarında, ciddi hastalıklara (tiroit, nörolojik, otizm ve kısırlık gibi) ve hatta ölümlere yol açabilmektedir. Bu sebeple doğru bitki kullanımına özen göstermeliyiz. Bitki-ilaç etkileşimleri de göz ardı etmememiz gereken önemli konulardan bir diğeridir. Örneğin; yaban mersini kalp-damar, şeker hastalığı ve göz sağlığı için kullanılırken, aynı zamanda kullanılan kan sulandırıcı ilaçlar da kanama riskini arttırmaktadır. Bir diğer örnek zencefil; iltihabi hastalıklarda, kanser, bulantı-kusma gibi rahatsızlıklarda kullanılırken yine aynı zamanda kullanılan kan sulandırıcı ilaçların da yan etkisini arttırabilmektedir” şeklinde konuştu.

 

“Hem doğal hem de rahatlatıcı”

 

Çolak, son olarak, “Kış hastalıklarından korunmanın en etkili ve en sık tercih edilen yöntemlerinden birinin bitki çayları olmasının sebebi; bitkilerin hem doğal hem rahatlatıcı hem de kolay ulaşılabilir olmalarıdır. Antioksidan ve C vitamini deposu olan bu çaylarla birlikte kış aylarını daha sağlıklı geçirmemiz mümkündür. Bitki çaylarını tüketirken dikkat etmeniz gereken noktalardan bir diğeri de çayları gün içinde çok fazla tüketmemektir. Özel karışımlar içeren bu çayların fazla tüketilmesi vücudumuzda çeşitli toksik etkiler yapabilmekte, karaciğer ve böbrekte hasar oluşturabilmektedir.” ifadelerini kullandı.

 

Kış aylarında hastalıklara kalkan olacak 10 bitki

 

İşte soğuk kış günlerinde hastalıklara karşı kalkan olabilecek 10 bitkiyi de anlatarak faydalarını söyle sıraladı:

 

Ihlamur Çayı

 

İlk olarak ıhlamurdan bahsedelim. Hemen herkesin hastalandığı zaman, özellikle de boğaz ağrılarında, tükettiği bitki çaylarından biridir. Ancak aslında o kadar faydalı bir çaydır ki en azından haftada birkaç kere tüketilirse uzun vadede sağlığınıza faydası olacaktır. Ihlamur, çay olarak tüketildiği zaman boğaz ağrısı ve öksürüğü azaltmaya yardımcı olurken vücuttaki iltihapların giderilmesinde de önemli rol oynar. Ayrıca buharı da burun ve nefes açmaya yardımcı olur.

 

Zencefil Çayı

 

Zencefil ise unutulan bir cevherdir. Hem taze zencefil hem de toz zencefil hemen hemen her şeye fayda sağlamaktadır. Taze zencefilin çayı içildiği takdirde soğuk algınlığı, öksürük, hastalıktan dolayı oluşan mide ağrılarına iyi gelmektedir. İçine bir iki damla limon da lezzetine lezzet katar. Ayrıca kronik öksürük ve balgam gibi sorunlar için de toz zencefili bal ile karıştırıp yemek yardımcı olacaktır.

 

Kuşburnu Çayı

 

Bir diğer önemli bitki ise kuşburnudur. Kuşburnu çayı hem lezzetli hem de tam bir C vitamini deposudur. Günde 2-3 bardağa kadar tüketilebilen bu kuşburnu çayı da bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynar.

 

Adaçayı

 

Adaçayı ise hemen herkesin bildiği ve belirli aralıklarla tükettiği çaylardandır. Hem muhteşem kokusu hem de enfes bir tadı olması sebebiyle herhalde sevmeyen ya da içmeyen yoktur. Adaçayının faydası ise üst solunum yolu enfeksiyonlarının giderilmesinde rol oynamasıdır.

 

Papatya Çayı

 

Papatya çayı özellikle regl dönemlerinde kadınların sıkça tercih ettiği bir bitki çayıdır. Kasları gevşettiği bilinen papatya çayı aynı zamanda temiz bir uyku için de oldukça faydalıdır. Bunun dışında boğaz ağrılarını gidermek için de tüketilmektedir.

 

Ekinezya Çayı

 

Ekinezya çayı da çok bilinmeyen bir çaydır. Ama faydalarını ve tadını öğrenen bir daha vazgeçemiyor dersek abartmış olmayız. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen ekinezya çayı, üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için de düzenli olarak tüketilmektedir. Her gün 2 fincan kadar içilebilen ekinezya çayı oldukça lezzetli bir bitki çayıdır.

 

Hibiskus Çayı

 

Hibiskus çayı da son zamanlarda çok moda olan çaylardan biridir. İçerisinde bulunan antioksidanlar ve C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendiren hibiskus çayının sakinleştirdiği ve kasları gevşettiği de bilinmektedir. Aynı şekilde hastalıklardan korunmak için hibiskus çayını günde maksimum 3 fincana kadar içebilirsiniz.

Bunların dışında tarçın, nane ve karanfil de yine bilinen ve hem lezzetli hem de faydalı olan bitki çaylarındandır. Tarçın soğuk algınlığı ve boğaz ağrılarını gidermede, nane mide bulantısı, burun tıkanıklığı ve boğaz ağrısı gibi sorunları gidermede, karanfil ise grip semptomlarını azaltmada yardımcıdır. Aynı zamanda bu bitkileri tane ya da toz olarak da diğer çaylarınızla karıştırarak tüketebilirsiniz.

Gerek kış aylarında gerek bahar döneminde havaların değişmesi, soğukların gelmesi ya da bizim hava durumuna uygun giyinmememiz sebebiyle gelen hastalıklarla savaşmak için ilk önce doktordan yardım almalı daha sonra bu yardımcı bitki çaylarına yönelmeliyiz.”

 

ETİKETLER : Bartın bitki çayları bağışıklık sistemi koronavirüs
Diğer SAĞLIK haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›