2021 Mali Yılı Bütçesi, 65 milyon TL olarak kabul edildi

2021 Mali yılı bütçesi ile ilgili kapsamlı bir şekilde değerlendirme yapan İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun, bütçe dönemine denk gelen ve bu nedenle 20 gün süren Kasım Ayı Meclis Toplantılarında 2021 Mali Yılı Performans Planı ile çalışma ve yatırım programlarını kapsayan 2021 Mali Yılı Gelir ve Gider Bütçesinin 65 milyon TL olarak kabul edildiğini söyledi.
Bu haber 2020-11-27 22:12:30 eklenmiş ve 129 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın için önemli kararlara imza atan İl Genel Meclisi, 2 Kasım Pazartesi başlayan Kasım Ayı Toplantıları’nın son oturumunu gerçekleştirdi.

Bütçe dönemine denk gelmesi nedeniyle 20 gün süren toplantılarda 2020-2024 mali yıllarını kapsayan “5 Yıllık Stratejik Plan”daki hedefleri önüne alan Meclis’te “Performans Planı” ile “Çalışma ve Yatırım Programı”yla birlikte bu performans planı ile çalışma ve yatırım programlarını kapsayan gelir ve gider bütçesi de görüşüldü.

Daha önceki yıllarda olduğu bu dönemde de toplumun tüm kesimlerinin kucaklanması hedeflenen Meclis’te 2021 Mali Yılı Gelir ve Gider Bütçesi, 65 milyon TL olarak oy çokluğu ile kabul edildi.

“Bütçeler tahmini gelirleri ortaya koyan çalışmalardır. O nedenle gerçekçi bir bütçeyi yapmakta çok önemlidir. Ayrıca yapmış olduğumuz programlar, hizmet bekleyen çalışmalardır ve bu sebeple 7. Dönem Meclisi’miz halkımızı umutsuzluğa düşürmeden ve Meclis’e olan güvenleri boşa çıkarmamanın da gayreti içerisinde oldu.” Diyen İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun, 2014 yıldan günümüze kadar yapılan bütçeleri büyük bir başarıyla gerçekleştirdiklerini belirtti.

 

“2017’de bir ilki yaşadık”

Gerçekleşen bütçelerle ilgili detaylı bir bilgilendirmede bulunan Meclis Başkanı Dursun, yaptığı değerlendirmesinde şöyle dedi:

“30 milyon olarak belirlenen 2015 yılı bütçesinde yüzde 100 bir gelir gerçekleşmesi yaşandı. 34 milyon olarak belirlediğimiz 2016 bütçesinde de yüzde 98’lere ulaşan bir gelir gerçekleşmesi yaşandı. 2017 bütçesinde ise 1 milyon fazla vererek bir ilki yaşadık. 2018 bütçesinde ise gelir gerçekleşmesi ve bütçe fazlası açısından özel idare tarihi içerisindeki tüm zamanların rekoru kırılarak bütçe yıl içerisinde 1 milyon 800 bin TL fazla verdi. 2019 bütçesi de denk geldi. 2020 bütçesinde de önemli bir şaşmanın yaşanmayacak. 2021 bütçesinde de aynı başarıyı yakalayacaklarından şüphe duymadık. Bütçeler öngörü çerçevesinde tahmini  gelirlerin hesaplanmasıyla oluşturuldu. Geçmiş 7 yılın başarısındaki en önemli sırrı ise ‘Ayağı yere basan ve kimseyi boş umut vaat etmeyen gerçekçi bütçelerin hazırlanması’ olarak değerlendiriyoruz. Bunun yanı sıra yine son 7 yılın ortalama yatırım giderlerine bakıldığında bütçe içerisindeki oranının yüzde 40’larda olması tesadüf değildir. Bu anlayış ile yapılan tüm çalışmalar başarıyı da kaçınılmaz kılıyor.”

 

“Büyük bir gurur duyuyoruz”

 

65 milyon TL olarak belirlenen 2021 Mali Yılı Bütçesi’nin dağılımı ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Dursun, “Personel giderlerinin bütçe içerisindeki oranının yüzde 21, mal ve hizmet alımı giderlerinin yüzde 30, kurumlara ödenen kanuni payların yüzde 8, en önemlisi ise yatırım giderlerinin yüzde 41 olarak belirlenmiş olması büyük önem taşıyor. söyledi. Böylesine önemli bir rakamı yatırıma dönüştürebilen  İl Özel İdareleri az sayıdadır. Kendi bütçeleri içerisinde borçsuz olarak yatırımlarını istikrarla sürdüren sayılı özel idareler arasında olmaktan da büyük bir gurur duyuyoruz” diye konuştu.

 

5 köy bol ve kaliteli suya kavuşacak

 

Özellikle 65 milyon olarak belirlenen 2021 yılı bütçesinin de hizmet bekleyen tüm kesimlere yansıtılarak planlandığını açıklayan Meclis Başkanı Dursun, 2020 yılı KÖYDES ve Özel İdare programları ile ilgili de açıklamalarda bulunarak sözlerine şöyle devam ettirdi:

“İl Genel Meclisi kararıyla 2020 yılı bütçesinde Yol ve Ulaşım Hizmetler Müdürlüğü’ne 9 milyon TL ödenek verildi. Bu ödenek ile çalışma yatırım programında 67 km sıcak asfalt, 4 km sathi kaplama, 6 km kuru beton, 2,5 km ıslak beton, 10 km füllerli stabilize, 14 km kilitli parke taşı yol yapımı olarak yer verdik ve çalışmaların büyük bir bölümünün tamamlanarak programların yapımına devam edildi. Yıl sonunda da programlar bitirilecek. Bunun yanında KÖYDES projesi kapsamında ilimize gönderilen 22 milyon TL ödeneğin tamamı yol ve ulaşım hizmetleri ile içme suları projelerine aktarıldı. Bu ödeneklerin 10 milyon TL’si içme sularına ayrılarak 83 proje olarak gerçekleştirildi. Devamında bu projelerin 25 adedi içme suyu yetersiz olan köylerde derin sondaj olarak planlandı. Bu sondajların bugüne kadar 23’ü tamamlanarak büyük bir bölümünde istenilen miktardaki su kaynaklarına ulaşıldı. Bu projelerin içerisinde en büyük proje merkez ilçede Arıönü, Akbaba, Kızılelma, Hacıosmanoğlu ve Çiftlik köylerini kapsayan grup suyunun sondaj ve yeni tesisinin yapım işi oldu. Yıllarca su sıkıntısı yaşayan bu bölge için bu sene radikal bir karar ile Arıönü köyünde geçmişte içme suyu için kurulan mevcut sondajların hemen yanına açtığımız 300 metre derinliğindeki sondajda saniyede 30 litre suya ulaşılmasıyla büyük bir sevinci bölge halkıyla birlikte yaşadık ve 5 köyü kapsayan içme suyu projesinin de ihalesi yapıldı. İşin bitim tarihi ise Kasım ayı sonu olarak planlandı ve bu vesileyle bölge halkı bir dahaki sene bol ve kaliteli suya kavuşturulmuş olacak.

Su kaynağına ulaşılamayan köylerde ise Su ve Kanal Hizmetler Müdürlüğü’müzce  yine farklı arayışı devam ediyor. Yapılacak sondajlar ile de içme suyu sıkıntısı yaşayan köylerimizi bol ve kaliteli suya kavuşturmayı hedefliyoruz.  

 

Asfalt plenti için ihale gerçekleştirilecek

 

KÖYDES ödeneğinin diğer kısmıyla da ana grup yollarında standardı yüksek yolları oluşturabilmek amacıyla 37,5 km sıcak asfalt, 13 km kilitli parke taşı, 1,2 km sathi kaplama  ile toplamda 51,7 km yol yapımı gerçekleştirildi. Bu kapsamda  2021 yılı çalışma yatırım programında yer alan asfalt plentinin ödeneği programda yer aldı. Kış mevsiminde kurulum ihalesi gerçekleştirilecek, yeni sezona kapasitesi 3 kat artırılmış şekilde çalışmalar hız kazanacak. Kırsala hizmet götürebilmemiz için KÖYDES projeleriyle bizleri destekleyen başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere yine bu ödeneklerin ilimize aktarılmasında önemli katkıları olan TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç’a teşekkür ediyor, alanda bu projelerin başarıyla uygulamasını sağlayan Genel Sekreterimiz Metin Çetin’e ve tüm ekibimize de gayretleri için teşekkür eder, kolaylıklar ve başarılar diliyoruz.

 

“Çalışmalara daha çok hız kazandırılacak”

 

2021 Mali Yılı Performans ve Çalışma Yatırım Programında Yol ve Ulaşım Hizmetler Müdürlüğü’ne 12 milyon 629 bin 581 TL ödenek verildi. Bu ödenek ile çalışma yatırım programında 37.684 ton (62 km) sıcak asfalt,  4,73 km sathi kaplama, 3,97 metreküp kuru beton, 1677 metreküp ıslak beton, 3802 ton füllerli stabilize, 9 km tabii malzemeli stabilize, 10.400 metrekare kilitli parke taşı yol yapımı olarak yer verdik.  Yine Nisan ayında KÖYDES ödenekleriyle bu çalışmalar desteklenecek. Bugüne kadar yapılan çalışmalara ilave olarak 2021 yılında da yenilenmiş asfalt plenti ile çalışmalara çok daha hız kazandırılacak.”

 

“Her geçen yıl eğitime ayırdığımız bütçe kat ve kat artıyor”

 

Başkan Dursun, 2021 yılı bütçesi içerisinde eğitime 9 milyon 396 bin 852 TL ödenek ayrıldığını söyleyerek günümüz eğitim sisteminde okulların fiziki yapılarının son derece önemli olduğunu bu kapsamda il genelinde 20 okulda modernize çalışmalarının programlarda yer alacağını belirtti. İki yıldır uyguladıkları sentetik çim saha düzenlemesini okul bahçeleri uygun olan temel eğitim okullara kazandırmaya devam ettiklerini de belirten Dursun, bu kapsamda 2021 mali yılı çalışma programında Abdipaşa İlkokulu, Gürgenpınarı İlk ve Ortaokulu, Kozcağız Ortaokulu, Vali Tevfik Başakar Ortaokulu ile Amasra Çanakçılar Ortaokuluna sentetik çim saha düzenlemelerinin yapılacağını söyledi.

 

Sağlık İşleri Müdürlüğüne 710 bin TL ödenek

 

Sağlık İşleri Müdürlüğü yatırımları ilgili de bir değerlendirmede bulunan Dursun, 710 bin TL ayırdıklarını, bu kapsamda Amasra İlçesi Çanakçılar Sağlık Ocağı binası onarım işinin yer aldığını, 2020 yılı bütçesiyle Amasra Kaymakamlığının talebiyle kale içerisinden yukarıdaki mahalleye ulaşabilecek standartların dışında olan ambulans alımının gerçekleştirilerek 2021 bütçesiyle de  ambulansın donanım ve donatımı için ödenek ayrıldığını, bunun sonucunda da  Amasra kale içerisindeki mahalleye hizmet verecek  olan tam donanımlı ambulansın Sağlık İl Müdürlüğü’ne teslim edileceğini söyledi.

 

Meclis’ten bir ilk daha!

 

Toplumumuzun içerisinde kendi engelinden dolayı sosyal hayata katılmayan ve bu konuda sıkıntı yaşayan kişilere de bütçe imkanları ölçüsünde 2021 yılı çalışma yatırım programında yer ayrıldığını da belirten Meclis Başkanı Dursun, ilk defa bu kapsamda akülü araç alımı projesinin ödeneğini de ayırarak projeyi hayata geçireceklerini söyledi.

 

Tarımsal desteklemeler devam edecek

 

2021 yılında ilk defa mandacılığın geliştirilmesi için yeni damızlık manda alımı gerçekleştirileceğini açıklayan Başkan Dursun, “Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nün 382 bin 600 TL ödeneği var. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’müz için ayrılan ödenek ile yem bitkileri, meyveciliği geliştirme, hayvan hastalıklarıyla mücadele ve İdaremiz bünyesindeki toprak tahlil laboratuvarında toprak analiz işlemleri ile tarımsal alanda destekler devam edecek. Meyvecilik ile hayvancılıkla iştigal eden çitçilerimizin her iki alanda da desteklenmesine devam edeceğiz. Yapılacak destekler ile ilimizdeki meyve üretimi ile hayvancılığın teşvik edeceğiz.  Yine Tarım İl Müdürlüğümüz ve Manda Birliğinin talebiyle çalışma yatırım programına aldığımız damızlık manda alımı ile uzun yıllar aynı damızlığın kullanılmasından kaynaklanan verim düşüklüğünü azaltmak amacıyla mandacılığı geliştirmek için projeyi destekledik. Hayvancılığı geliştirecek adımları bütçe imkanları ölçüsünde desteklemeye devam edeceğiz. Bunun yanında köy meydanı ve mezarlık düzenleme projeleri de desteklendi, aynı kapsamda yerli ve yabancı turistlerin yıl içerisinde ziyaret etmiş oldukları Ulukaya Şelalesi çevresinde de düzenleme işi programda yer aldı. Yine Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüz bünyesinde bulunan Toprak Tahlil Laboratuvarı, Bartın çiftçilerinin en düşük maliyetlerle topraklarını analiz ettirebilecekleri şekilde çalışmalar devam edecek.” dedi.

 

 2021 imar uygulamasında yeni düzenlemelere yer verilecek

 

Başkan Dursun, İmar  ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğümüzün 2021 yılında 690 bin TL olarak belirlenen ödeneği ile il genelinde yapacakları uygulamalı imar planları ve 18 uygulamalarının Bartın’ın sorunlu alanlarındaki imarının çözümüne katkı sağlayacaklarını belirterek gelişme alanı olarak belirlenen yerlerde yapılacak alt ölçekli planlarla da Bartın’ın doğru yönde gelişmesine katkı sağlayacaklarını söyledi. Dursun, imar çalışmalarıyla ilgili “Geçmiş yıllarda sahil kesiminde başarılı çalışmalara imza attık 2020 yılında yine aynı çalışmaların kapsamını genişleterek gelişme süreci devam etti. Bu kapsamda 25 binlik planda Üniversitemizin bulunduğu Kutlubeyyazıcılar Köyü civarındaki İl Özel İdaremizin sorumluluk alanında bulunan Çeştepe ve Esenyurt köylerimizin uygulama imar planları tamamlanarak bu bölgede üst ölçekli planla belirlenmiş olan konut sanayi ve ticaret alanları korundu. 2021 yılında plana dayalı 18. Madde uygulaması da hayata geçirilecek. Yürütülecek plan çalışmalarıyla ilimizin gelişim sürecini büyük ölçüde etkileyecek olan Filyos projesine hızlı entegre olması gereken başta turizme uygun deniz sahillerimiz ile üniversite etrafındaki gelişme alanını hızlı ve doğru planlayarak Bartın’ı geleceğe taşıyacak  planları gerçekleştireceğiz.” diye konuştu.

Ayrıca 20 gün boyunca İl Genel Meclisi’nde görüşülerek oy çokluğu ile karara bağlanan 65 milyon TL bütçenin İl Özel İdaresi ve ilimize hayırlı olmasını dileyen Dursun, Kasım ayı toplantılarına katılarak Meclis çalışmalarına katkı sağlayan İl Genel Meclis Üyelerine, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Metin Çetin’e ve birim müdürlerine katkılarından dolayı teşekkür ederken programların uygulanmasında alanda görev alacak tüm çalışanlara da kolaylıklar diledi.

 

ETİKETLER : Bartın Bartın İl Genel Meclisi Kasım Ayı Toplantıları
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›