Tarım, turizm, sanayi, yerel yönetimler ve kooperatifler masaya yatırılacak

“Tabela derneği” olmaktan ileri giderek Bartın’daki dernekçilik anlayışını topyekun değiştirmeyi hedeflediklerini belirten Bartın, Ulus, Kumluca, Abdipaşa Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (BUKAD) Kurucu Başkanı Ufuk Şahin, hedeflerinin çok büyük olduğunu söylerken mesleki birikimlerini de Bartın’ın hizmetine açacaklarını söyledi. Bartın Üniversitesi ile birlikte yapılacak olan “Ulus İlçesi Belde Ve Köyleri Doğal Kaynakların Ekonomiye Kazandırılması” çalıştayı ile ilgili bilgiler veren Şahin, tarım, turizm, sanayi, yerel yönetimler ve kooperatiflerin masaya yatırılacağını belirtti.
Bu haber 2020-11-02 11:30:23 eklenmiş ve 138 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Bartın’ın dijital ekranı Bartın Dijital TV’de yayınlanan Ahmet Oktay’la Enine Boyuna Programı’nın bu haftaki konuğu Bartın Ulus, Kumluca, Abdipaşa Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Kurucu Başkanı Ufuk Şahin oldu.

 

Bartın’daki dernekçilik anlayışını topyekun değiştirmeyi istediklerinin altını çizen BUKAD Başkanı Şahin, gerek üyeleri arasında gerekse halk arasında birleşmeyi ve bütünleşmeyi sağlayarak halkın yararına işler yapmaya çalışacaklarını ifade etti. Şahin, “Dernek fikri bizde yaklaşık 1,5 yıl önce ortaya çıktı. Bartın’da bu dernek bir ihtiyaçtı, Ulus, Kumluca ve Abdipaşa’daki halkımızın, yöre insanımızın kendisini sivil toplum olarak ifade edebileceği bir organ mevcut değildi. Sivil toplum kuruluşları, demokrasinin, yönetişim mekanizmalarının temelinde yer alan kuruluşlardır. Biz de bu amaçla Derneğimizi kurduk. Amacımız; gerek üyelerimiz arasında olsun gerekse halk arasında olsun birleşmeyi, bütünleşmeyi sağlamaktır. Yönetimimizin içerisinde avukat, mühendis, iş insanı, kamu kurumlarında yer alan farklı meslek gruplarına mensup üyelerimiz var. Bu arkadaşlarımızın hepsinin temelinde mesleki tecrübesi var. Biz bu tecrübeyi de halkımızın yararına kullanmak için bu derneği kurduk. Biz Bartın’daki dernekçilik anlayışını topyekun değiştirmek istiyoruz. Türkiye’de ve Bartın’da dernekçilik ‘para toplamak, insanlara bir şeyler vadetmek’ olarak algılanıyor. Biz bunu yapmayacağız. 26 Şubat 2020 tarihinde kurulan BUKAD olarak biz, yönetimimizdeki arkadaşlarımızla beraber halkımızın yararına işler yapmaya çalışıyoruz, bu şekilde de çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

 

“Amacımız; bölgenin istihdamına, kalkınmasına öncülük etmek”

 

Bölgenin istihdamına, kalkınmasına öncülük edecek projeler hayata geçirmeyi hedeflediklerini belirten Şahin, “Gelecek hedeflerimiz doğrultusunda; bilime uygun çalışmalar hayata geçireceğiz. Diğer dernekler gibi lokal tarzı bir yapılanma düşünmüyoruz. Biz dernek ofisimizde bilgiye ihtiyacı olan insanların başvurabileceği, sadece belli bir coğrafyayla sınırlı olmamakla birlikte tüm halkımızın gelebileceği, yardımlaşma kültürünü esas alan bir sistemi faaliyete geçireceğiz. Bunu yaparken de kırmadan, ötekileştirmeden, insanları bir araya getirerek yapacağız. Bu anlamda hedeflerimiz büyük… Özellikle Ulus, Abdipaşa ve Kumluca bölgesini kırsal alanda büyük bir eksikliği var. Buradaki halkın istihdam odaklı projelere ihtiyacı var. Derneğimiz çatısı altında proje konusunda donanımlı ve yeterli arkadaşlarımız var. Amacımız; projelerle bölgenin istihdamına, kalkınmasına öncülük etmek olacak. Bunu da iyi bir yönetişim mekanizmasını kullanarak yapacağız.” diye konuştu.

 

“Ulus, Kumluca ve Abdipaşa’yı seven herkes BUKAD’a üye olabilir”

 

“Bizim derneğimizde sadece Ulus, Kumluca ve Abdipaşalı’lar yok, buraları seven her insan bizim derneğimize üye olabilir.” diyen Şahin, sadece Ulus, Kumluca ve Abdipaşalı’ların değil herkesin BUKAD’a üye olabileceğine vurgu yaptı.

 

“İstanbul’da 300 bine yakın Uluslu var”

 

Bartın başta olmak üzere İstanbul’da yaşayan binlerce Uluslu olduğuna dikkat çeken BUKAD Başkanı, şunları söyledi:

 

“Bizler derneğimizin kuruluş aşamasında bazı araştırmalar yaptık. Resmi kurumlardan aldığımız verilerde Bartın Merkez sınırları içerisinde 13 bine yakın Uluslu var. İl sınırlarını baz aldığınız zaman yaklaşık 50 bine yakın Ulus, Kumluca ve Abdipaşa nüfusuna kayıtlı insanımız var. Buradan hareketle; ilimizin 4’te biri Ulus’la eşdeğer. Genel olarak coğrafi alana baktığımız zaman ilin merkezi bin 93 metrekare, Ulus’un ilçe büyüklüğü de 909 metrekare. Buna göre de Ulus, Bartın’ın en büyük ilçesi. İstihdam açısından, çalışan ve işveren bakımından Ulus, Bartın’ımızın ekonomisine katma değer yaratan bir ilçedir. Bu ilçemiz bizim Cumhuriyet ilçemizdir. Şuan İstanbul’da 300 bine yakın vatandaşımız olduğu söyleniyor. Bu akrabalık bağlarına bakılırsa daha yüksek rakamlara da çıkabilir. Bu ciddi bir rakamdır.

 

“Tabeladan ibaret olmayacağız”

 

Biz, sadece tabeladan ibaret bir dernek olmayacağız. Bölge insanımızla birlik ve beraberlik içerisinde çok güzel çalışmalar yapacağız. Bu çalışmalar da bu sözlerimizin birer kanıtı olacaktır. Biz tabeladan ibaret bir dernek olmak için de kurulmadık.

 

“Mesleki birikimlerimizi tamamıyla ilimizin hizmetine açacağız”

 

Bizler geçtiğimiz günlerde Bartın Üniversitesi ile birlikte ‘Ulus İlçesi Belde Ve Köyleri Doğal Kaynakların Ekonomiye Kazandırılması’ konulu bir çalıştay düzenlemek istediğimizi ilettik. Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Orhan Uzun, bize Ulus Meslek Yüksekokulu ile birlikte çalışabileceğimizi söyledi. ‘Köylerimizde neler üretiliyor, bunu ekonomiye nasıl kazandırabiliriz?’ diye araştırma yapmak istiyoruz. 1 Aralık’ta bir protokol imzalayacağız ve çalıştay düzenleyeceğiz. Ulus’un 68 köyü var. Her bölgede ne yetişiyor, bunun ekonomiye nasıl kazandırılabileceğini bilimsel olarak öğrenmiş olacağız. Sonraki süreçte de projeler ortaya çıkacak ve bunların arkasında bilimsel bir kaynak olacak. Bu kaynaklar dernek ve dernek çatısı altındaki işverenler vasıtasıyla İstanbul’da, yurt dışında yaşayan Uluslular dahil olmak üzere iş insanlarına bilimsel bir alt yapı oluşturmuş olacağız. Bu çalışma sadece Ulus için değil Bartın için de çok faydalı olacak. Bizim hedeflerimiz çok büyük ve biz ileriyi düşünüyoruz. Mesleki birikimlerimizi tamamıyla ilimizin hizmetine açacağız.

 

Tarım, turizm, sanayi masaya yatırılacak

 

Bu çalıştayda tarım ve ormancılık, su ve su ürünlerini, turizmi tartışacağız. Alanında uzman isimleri bu çalıştaya davet edeceğiz. Ulus’un ormanları Yenice ormanlarıyla yarışıyor. Biz aslında ormancılık alanında çok ilerideyiz, tarım sektöründe ileride olmamız gerekirken biraz daha geride kaldık. Bir de bizim bölgemizde birçok alabalık tesisi var. Ancak yavru balıklar Kayseri’den geliyor. Biz bu balığı da burada üretmek istiyoruz. Ulus’umuz son zamanda Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç’un da desteği ve çalışmalarıyla turizm alanında etkili bir konuma geldi. Ama kültür, konaklama ve ekoturizm alanında daha ileriye gidilebilir. Turizm, bölgemizin de ekonomik olarak kurtuluşunun olabileceği bir alan. Yine çalıştayda ‘Ulus, Kumluca ve Abdipaşa’daki iş alanları, insan kaynağı, teşvikler ve hangi alanlarda yatırım yapılırsa işverenlerimiz ve bölge halkı maksimum doyuma nasıl ulaşır?’ bunu konuşacağız.

Ayrıca yerel yönetimler ve kalkınma kooperatifleri de bu çalıştayda kapsamlı bir şekilde ele alınacak. Bölgemize yatırım yapmak için gerekli alt yapıyı bu çalıştayla beraber tamamlamış olacağız ve bilimsel bir alt yapımız olmuş olacak.”

 

 

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Dijital TV Bartın Ulus Kumluca Abdipaşa Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Kurucu Başkanı Ufuk Şahin BUKAD
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›