Doğa kenti Ulus, turizm ve meslek yüksekokulu ile gelişiyor

Ulus Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Uzun, koronavirüs pandemisiyle mücadelenin sürdüğünü belirtirken Ulus’un turizmde marka olma yolunda ilerlediğine dikkat çekti. Ulus’ta bulunan meslek yüksekokulunun ilçeye bir vizyon kattığına da vurgu yapan Başkan Uzun, ilçedeki konut ihtiyacının da arttığını söylerken kısa süre içerisinde nüfusun 5 bine çıkabileceğini kaydetti.
Bu haber 2020-10-19 11:04:31 eklenmiş ve 160 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Belediye Başkanlığı görevinden önce 30 yıllık devlet deneyimi olan Ulus Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Uzun, Ulus’a 7. hizmet yılını sürdürürken pandemi dolayısıyla çalışmaların yavaşladığını söyledi.

 

Pandemi sürecinde Ulus Belediye Başkanlığı olarak yapılan çalışmalardan da bahseden Uzun, koronavirüsle mücadeleye devam ettiklerini belirterek “Ulus ilçesi korona virüs salgınını yaşamaya başladığımızda hemen önlemlerimizi aldık. AK Parti genel başkanlığı ve valilikle hızlı bir şekilde tedbirlerimizi aldık. 15 bin maske dağıttık. Maske girmeyen ev yoktu.  Vaka olduğu zaman hemen bütün kamu kuruluşlarına dezenfektan ve dezenfektan aletlerini yollayan ilk bizdik. Tüm kurumlarımızı dezenfekte ettik. Umumi alanları özel dezenfektanlarla temizledik.  Araçları ve toplu taşıma araçlarını dezenfekte ettik. Belediye çalışanların büyük bir gayretiyle ve mesaisiyle oldu. Ulusta vakalar görülmeye başlandığında aldığımız ilk tedbir ulusa giriş çıkışları düzenlemek oldu. İlçemizde karantina yoktu çünkü merkezde vaka yoktu. Bir köyümüzde cenaze ve bir tekstil fabrikasında olan hadiseler gündeme geldi. Pazarımızı 3 Pazar kapattık. Tedbirler hala geçerlidir. Pazara giriş çıkışta ateş ölçme ve pazar içinde gezdiriyorum kontrol amaçlı, esnaf halkımız çok temiz ve titiz bu süreci en iyi şekilde atlatacağız.” dedi.

 

“250 bin TL kredi kullandık”

 

Koronavirüs pandemisi nedeniyle Belediye olarak 250 bin TL kredi kullandıklarına dikkat çeken Başkan Uzun, Böyle bir bütçemiz yoktu. Ek bütçe yaptık. Daha önce koyduğumuz bütçelerle olmuyor. Açık konuşmak gerekirse ben 250 bin nakit kredi kullandım. Sadece covid dönemi için gelir düşüşlerimiz oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan , AK Parti Genel Merkezden sürekli harcadığımız maske soruluyor bunu kullanmayan belediye sınıfta kalır. Belediyeler vatandaşa yakın ve önemli bir yer aldı. Cumhurbaşkanımız yerel yönetimler yasasını gündeme getirecekler. Ankara’da olan toplantıda gündeme gelecek.” diye konuştu.

 

“Ulus halkına sözüm var; arıtılmış su içireceğim”

 

Geçtiğimiz aylarda ilçede sulardan kaynaklı olarak yaşanan sağlık sorunları ile ilgili de açıklamada bulunan Belediye Başkanı Uzun, şunları söyledi:

 

“İlçemizin iki tane doğal su kaynağı var, biri Ulukaya şelaleleri ve Altukkaya suyu. Yazın bu kaynaklardan su almamız mümkün değil.  Bu sular kesildikten sonra kuyu suları devreye giriyor. Ama bu sefer bir problem oldu. Depodan vananın birinin dili düşünce tek vanadan gelen su dibindeki tortuyla birlikte geldi ve hemen müdahale edildi ama musluklara ulaştı. Seçim döneminde söylediğim gibi Ulus’un şuanda yeni kaynağı Eldeş Göleti fakat orda da çalışmalar şuan durdu, yüzde 80’i bitti. Eldeş’teki beklentimiz ertelenince ben hemen tedbir aldım. Ağaköyü ve Döreklerin su aldığı noktaya kuyu açtım. Aslında bu olaydan önce açtım. Herkes bu sudan rahatsız oldu. Bizim arızayla alakası yoktu aslında su tetikledi. Bu kaza oldu diye vatandaşın ishalini buna bağlanmamalıydı. Her yeri temizledik sıfırdan temizledik. Şebekede bulanıklık kalmasın diye en ufak arızada kumu vakumladığı için bulanıklaşmaya neden oluyor. Aslında her sene oluyor fakat oluşan hastalık mevsimsel ama benim Ulus halkına sözüm var arıtılmış su içireceğim. Ulus’taki sistem kuyudan depoya depodan şebekeye. Kuyudaki  suyu kontrol edemiyorsun. Önümüzdeki yıllarda ve süreçte Ulus şebekesindeki su nerden gelirse gelsin arıtarak suyu vereceğim bu benim 2019 seçim vaatlerimde var. Ulus halkına hizmet etmek bize yakışıyor. Kanalizasyon sorununu çözdüm arıtma tesisimiz devam ediyor. 5 trilyonluk yatırım var. Arıtma tesisi konusunda da Yılmaz Tunç’a desteklerinden ötürü teşekkür ederim.”

 

“Ulus, geleceğin doğa turizminin önemli bir noktası olacak”

 

Ulus’un da turizmde marka olma yolunda ilerlediğini ifade eden Başkan Uzun, “Turizm ulus ilçemizin gelişmesindeki en önemli nedenlerimizin arasında. Amasra’nın hakkını vermek lazım nerdeyse 40 yıl önceye dayanan yatırım var. Ulus’un 10 yıla yakın yatırım planları var. Şu anda müthiş bir şekilde mavi ve yeşiliz. Biz göğe çok yakınız, biz doğanın en güzel yerlerindeyiz. Ulus’ta seyir terasları yapılıyor. Bir tanesi Alput Kayası aşağı köyde bir seyir terasımız var kamelyalarıyla piknik alanlarıyla ve zepline da düşünüyoruz. Şuanda Ulukaya’nın orman işletmesinin bir projesi var. Ulukaya’nın bayraklı tepesindeki Dırahna bayraklarının olduğu o alana seyir terası yapıldı. Arkasını Dırahna vadisine vermiş önüne ulus çayına. Ulus’ta Doğa Park Oteli’ni ortaya çıkardık. 20-30 yıldır olan otel toprak ve tapu meselelerinden dolayı çürümüş bizim elimize geldiğinde bakıma ihtiyacı vardı 2 milyon harcandı. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Valilik ile kalkındı. Hizmet vermeye devam ediyoruz. Ulus turizmde geleceğin doğa turizminin önemli bir noktası olacak. Biz doğa kenti Ulus markasını markalaştırmaya çalışıyoruz. Ulus’ta gezilmeye görülmeye yerleri öne çıkaracağız. İlçemizde tarihi bir hamamı restore ettik. Ulus’ta turizm noktası oluşacak.” dedi.

 

“Yüzme havuzunu önümüzdeki sene mutlaka yapacağız”

 

Ulus’a hem gençleri hem de büyüklerimizi ilgilendiren projeler hayata geçirmeyi planladıklarını belirten Başkan Uzun, yeni dönem projelerinden de bahsederek şöyle konuştu:

 

“Bizim en önemli projemiz arıtmaydı ve işimiz devam ediyor. Biz Pazar yerlerimizle çok ilgilendik. Ulusta eski Pazar yeri dediğimiz yeri düzenledik araç girişleri düzenledik esnafı ve  yolları düzenledik. Bizim pazarı kapatma sözümüz vardı burada ilk önce yöresel ürün satan satıcılarımız vardı 10-20 arası Pazar tezgahları vardı ama eskimişti. Çile çektiklerini gördük güzel bir Pazar yaptık ve faaliyete geçti. Pazarcıların teşekkürünü görmeniz gerekiyor. Ben bundan çok mutlu oldum. Hizmet adamının en büyük mutluluğu yaptığı hizmetin karşılığını almasıdır. 50’ye yakın  üreticimiz var tarımsal yönden de Ulus’un gelişmesine önem veriyoruz. Turizm kadar önemli bizim için tarım. Organik ve tıbbi aromatik bitkiler dediğimiz bitkiler var, kiren(kızılcık), kuşburnu, böğürtlen gibi.  İnsanlarımızı üretmeye yönlendirdik,  50’ye yakın üreticiniz var sayısını arttırmayı düşünüyoruz. Bu da ilçede ekonomi demektir. Bu hükümetimizin de önemli projesidir. Belediye olarak da damatürasyon yani deneme bahçesi dediğimiz bir projemiz var. Yüzme havuz projemiz var önümüzdeki sene mutlaka yapıyoruz. Özellikle yazı dolu dolu geçirmelerini sağlamak istiyoruz.

 

“Ulus’u gençleştirmeye çalışıyoruz”

 

Bir başka projemiz de huzurevidir. Nüfusumuz yaşlı uzaklara göndermeden Ulus’ta bakmak daha mantıklı. Ulus’u gençleştirmeye çalışıyoruz. Ulusta sanayileşmede başladı. Özellikle bizim Fayer tekstil abdipaşa yolunda güzel bir tesis yaptı ve 300-350 kişilik bir çalışma alanı yarattı. Yine orada can tekstil üretime geçti ve 70-80 kişinin çalışabilme kapasitesine ulaşacak. Bir projemiz daha var, sanayi sitesi projesi bu projenin de 50 dönümlük arazisini 2B ile ormandan alıyoruz satın alma işlemi sonrası 50 dönümlük araziye sanayi sitesi kuracağız. Ulusta ahşap sanayinin örnek bir sanayisini yapacağız. İlçede ciddi bir istihdam yaratacak projelerimiz olacak.”

 

“Ulus’a bir vizyon getirdi”

 

Ulus’ta bulunan meslek yüksekokulunun ilçeye bir vizyon kattığını da belirten Başkan Uzun, ilçede konut ihtiyacının da arttığını söylerken kısa süre içerisinde nüfusun da 5 bine çıkabileceğine dikkat çekerek “Ulus meslek yüksek okulu bizim Ulus’un birlik beraberlik abidesidir. Ulus’un birlik beraberlik anıtı neresidir diye sorarlarsa ben hemen gidin meslek yüksek okuluna bakın derim. Kezban ablamızın biriktirdiği 1 liralarla 50 kuruşlarla biriktirdiği para 90 küsur liraydı, getirip ben bunu biriktirdim dediği bir para onun yanında çok kıymetli iş adamlarımızın yatırımcılarımızın verdiği büyük paralarla 3 milyonluk yatırım ile Ulus’a meslek yüksek okulunu kazandırdık. Bölümlerimiz tam kapasitedir. Tapu Kadastro Bölümü, Orman Teknikerliği Bölümü, Büro Yönetimi Bölümü ve Tekstil Bölümü full doldu ama daha gelmedikleri için göremedik. Ulus’un konut ihtiyacını tetikledi. Ulus’a bir vizyon getirdi. Ben TOKİ’yi yaparken erken değil mi dendi ama talep çok fazlaydı. 2. Etap için de görüşmeler yapıldı. 3-4 sene sonra nüfusu 5 bin görebilir.” ifadelerini kullandı.

 

 

 

ETİKETLER : Bartın Ulus Belediyesi Ulus Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Uzun doğa turizmi
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›