Yerel basından Vali Dirim’e toplantı çağrısı!

Yerel basının yaşadığı ekonomik sorunları masaya yatırmak ve çözüm bulmak adına Bartın Valisi Nusret Dirim ile Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Esat Kocael’i Bartın’da resmi ilan alan gazetelerle toplatıya davet eden EYBEY Medya ve Yayımcılık Ltd. Şti. Sahibi Mustafa Ahmet Oktay, “Bu çağrımıza kulak verilsin, biz yerel basın olarak sorunlarımızı aktaralım. Belki onların sayesinde sorunlarımıza çözüm bulabiliriz.” dedi.
Bu haber 2018-09-25 09:20:47 eklenmiş ve 265 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Kağıt ve kağıt ürünleri piyasasında yaşanan ekonomik dalgalanma ile resmi ilanlardaki düşüş Bartın’daki yerel gazeteleri de zora soktu. Yaşanan sorunları masaya yatırmak ve çözüm bulmak adına geçtiğimiz Ağustos ayında toplanan Basın İlan Kurumu(BİK) geçtiğimiz Perşembe günü olağanüstü şekilde toplanarak yine önemli kararlar aldı.

 

Ancak alınann bu kararların en büyük sıkıntıyı yaşayan Anadolu basınından çok  İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerdeki basını rahatlatıcı kararlar olduğuna dikkat çeken bünyesinde faaliyet gösterdiğimiz EYBEY Medya ve Yayımcılık Ltd. Şti. Sahibi Mustafa Ahmet Oktay, kağıt giderleriyle bu işlerin toparlanmasının mümkün olmadığını ve resmi ilan gelirlerinin arttırılması yönünde çalışmalar yapılmasını istediklerini belirtti.

 

“Anadolu basınının sorunları da dile getirilmeli”

 

Ağustos Ayı Genel Kurulu’nda alınan kararların Anadolu basınının değil İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerdeki yerel basının yararlanabileceği kararlar olduğunu söyleyen Oktay, Anadolu’daki gazetelerin sorunlarının da dile getirilmesini arzu ettiğini belirterek “Basın İlan Kurumu(BİK) Ağustos Ayı Genel Kurulunda alınan kararlar Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu kararlardan en önemlisi de KOSGEB’in nitelikle eleman istihdamı desteği oldu. KOSGEB veri tabanında kaydı olmayan gazetelerin yol haritalarını tamamlamaları uygun olacak. Program çerçevesinde 4 yıllık fakülte ve yüksekokul yeni mezun ya da 1 yıldır işsiz olan meslek adayları istihdam edilebilecek. Bu yeni işyeri açanlarla ilgili ama bu Genel Kurul Kararları, Anadolu basınını pek ilgilendiren kararlar değil. Genellikle Ankara, İstanbul, Bursa, İzmir, Trabzon gibi büyükşehirlerin göz önünde bulundurularak alınan kararlar olduğunu görüyoruz. Ancak mevcut Anadolu gazetelerinde çalışan sayıları 4’le sınırlı, 4’le sınırlı olduğu için biz buradan eleman çıkarıp KOSGEB’den yeniden işyeri kuramayacağımız için yaralanamayacağımız kararlar. Bunlar bizim dışımızda kalan kapsamlar. Vasıflı gazetelerin kadroları 4’tü ve bu zaten uzun zamandır var. Biz değerlendirme içine alınmamızı pek istemiyoruz. Yine de Genel Kurul için çalışan arkadaşlara teşekkür ediyoruz. Her ne kadar büyük şehirlerdeki gazeteleri kapsasa da onların adına sevindik. Yalnız Anadolu’daki gazetelerin sorunlarının da dile getirilmesini arzu ediyoruz. Genel sorunlar birleştirilip 5-6 madde olarak sunulmamalı.” dedi.

 

“Gazeteler ciddiyeti olmayan boyuta çekildi”

 

Geçtiğimiz Perşembe günü olağanüstü toplanan Basın İlan Kurumu(BİK) kararlarının da yine yerel basını değil İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerdeki basını rahatlatıcı kararlar olduğunu söyleyen EYBEY Medya ve Yayımcılık Ltd. Şti. Sahibi Oktay, gazete yüzölçümünde yapılan değişiklikle gazetelerin ciddiyeti olmayan boyutlara çekildiğini söyledi. Ekonomik verilerin hızla aşağıya doğru ilerlediği bir dönemde 2 sayfa azalttık, boya, kalıp ve kağıt giderlerini düşürdük biraz rahatladık mantığında olunmaması gerektiğini ifade eden Oktay, şöyle konuştu:

“Geçtiğimiz günlerde yine Basın İlan Kurumu Olağanüstü toplandı. Burada da yine alınan kararlarla ilgili olarak rahatlatıcı adımlar atıldığı kaydedilmişti. Yüzölçümlerimiz 0,75’ten 0,60’a vasıflılar için de 1.12 olan yüzölçümü 0.90’a çekildi. Yine burada İstanbul, Ankara ve İzmir dışında kurum şubesi bulunan gazeteler için 1.50 olan asgari yüzölçümü 1.12’ye, Ankara, İstanbul’da 2.25’ten 1.50’ye çekildi. Yani burada da görüyoruz ki yine Ankara ve İstanbul’daki gazeteler rahatlatılmış durumda. Aslında Anadolu basınında yapılan yüzölçümü değişikliği yani 8 sayfadan sayfaya düşüş kamuoyunda gazetelerin vasıflarını vasıfsız hale getiriyor. Bir gazete 8 sayfadan 6 sayfaya yani ciddiyeti olmayan boyutlara çekilmiştir. Yasal mevzuatta da bu maddelerle değerlendirilmiş.

 

“Bunlar çok komik rakamlar”

 

Bizim 200 fiili satışımız taşra basınında olduğu gibi yerinde saydırıldı. Yani 200 gazete satma zorunluluğumuz var. Nasıl satarsanız satın, isterseniz kendiniz bayiden satın alın, ister iyi bir gazeteyseniz satışınız yüksek olsun. Alınan bu kararlarda gazete kağıdını etkileyen bir durum yok. Biz ay ay hesaplamaları yaptığımızda; 8 sayfadan 6 sayfaya düşmemizin bize kalıp, boya giderlerinde bir değişiklik yaratmayacak. Genel Kurul’da çalışan arkadaşların bunları konuşurken bu durumları göz önünde bulundurmalarını isterdik. Ekonomik verilerin hızla aşağıya doğru ilerlediği bir dönemde 2 sayfa azalttık, boya, kalıp ve kağıt giderlerini düşürdük biraz rahatladık mantığında olmaması lazım. Hesapladığımız zaman bir gazetenin 8 sayfada da 6 sayfada da 4 tane kalıp kullanır. 8 sayfalık bir gazetede kullanılan boya günlük 5 liradır, 6 sayfaya düştüğü zaman da 4 liraya düşer. Yine sanayi elektriği kullanıldığı için elektrik tüketimi de yine 5liradan 4 liraya düşer. 8 sayfadan 6 sayfaya düşüş gazetelere 247 liralık bir kar sağlar. Bu da 1,5 top kağıt demektir. Eğer biz 1,5 top kağıt için sevineceksek herkesin bu işi düşünmesi lazım. Kaldı ki tüm bunlara rağmen eleman sayısı 4’ten 3’e düşmüyor. Personel giderleri aynı, kağıt giderleri neredeyse yüzde 90 oranında yine aynı, kalıp giderleri yüzde 100 aynı, boya ve elektrik giderlerinde yüzde 5’lik bir indirim var. Bunlar çok komik rakamlar.”

 

Özel İdare, doğrudan temin değil ihale yapsın!

 

Kağıt giderleriyle bu işlerin toparlanmasının mümkün olmadığını belirten Oktay, resmi ilan gelirlerinin arttırılması yönünde çalışmalar yapılmasını istediklerini kaydederken Bartın Valisi Nusret Dirim ile Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Esat Kocael’e toplantı çağrısında bulunarak şunları söyledi:

“Eğer bizler Bartın’ı göz önüne alacak olursak; aylardır söylüyoruz. İl Özel İdaresi yöneticilerine buradan sesleniyoruz; bir okulun tadilat işi 3-4 parçaya bölünüyor. Böylece ihale iptal oluyor ve doğrudan temine dönüyor. Burada kurum belki kar ediyor ama yerel gazeteler de dolaylı yoldan zarar ediyor. Bunun istenilerek yapıldığını düşünmüyorum ama karşımıza gazetelerin zamanla eridiğini hepimiz görüyoruz. Biz bunları seçim öncesinde hükümet milletvekilinin de olduğu bir toplantı da dile getirdik. Genel Kurul’daki arkadaşlarımız, ağabeyilerimiz Anadolu basınıyla dalga geçer şeyler yapmasınlar. Emekleri var saygı gösteriyoruz ama kesinlikle bu bir başarı gibi de gösterilmesin.

 

“Gider artıyor gelirler düşüyor”

 

Biz tam 2 yıl ilanlardaki oranların 10.40’tan 12’ye çıkarılması için bekledik. Bu 2 yıl içerisinde kağıda zam geldi, personel giderlerine zam geldi, muhtasarlarımıza, stopajlarımıza, sigortalarımıza da zam geldi. Lütfen bu tür toplantılarda daha ciddi sorunlar dile getirilsin. Sorun yaşayan Anadolu basınıdır bu nedenle Anadolu ve taşra basınının sorunlarıyla bu işler yukarıya getirilsin. Biz kimseyi işten çıkartmak istemiyoruz, istihdama katkı sağlamak istiyoruz. Burada çalışan arkadaşlarımız da işlerine göre hayatlarını idame ettiriyorlar. Biz çalışanlarımıza asgari ücretin üstünde ücret vermek isteriz ama her dönem gazete giderleri yüzde 85 artarken resmi ilan gelirleri yüzde 75 düşüyor. Bizim bunları gündeme taşımamız gerekir.

 

“Valimizi ve Basın Müdürümüzü toplantıya davet ediyoruz”

 

Bartın’daki yerel gazetelerin aylık ortalama15 bin TL ilan alması gerekir. Bu gelirin düşmesi 4 personelin ve matbaa giderlerinin her ay eksiye gitmesi demektir. Biz kimseden sadaka istemiyoruz, hakkımız olanı istiyoruz. Devletimiz şuanda ciddi bir tasarruf politikası uyguluyor ama en azından doğrudan teminler birleştirilerek ihale edilsin. Bartın’da Basın İlan Kurumu şubesi olmadığı için de Sayın Valimiz’i bu konuda Özel İdare’yle görüşerek doğrudan teminlerin ihaleye döndürülmesinden yanayız. Eğer mümkünse Sayın Valimizi ve Basın Müdürümüzü resmi ilan alan gazetelerle ilgili bir toplantıya davet ediyoruz. Bu çağrımıza kulak verilsin, biz yerel basın olarak sorunlarımızı aktaralım. Belki onların sayesinde sorunlarımıza çözüm bulabiliriz. Biz de işverenler olarak çalışan arkadaşlarımızın, işyerlerimizin ayakta kalmasından yanayız. Biz kredi garanti fonlarıyla nereye kadar gidebiliriz?

 

“En büyük giderimiz personel gideri”

 

Bartın basını Cumhuriyet tarihiyle eş değer olan bir gazeteye de sahip onun için güçlü bir basın sesi var. Bu basın sesinin herkese faydalı olacağını düşünüyoruz. Tekrar Genel Kurul’daki arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz ama bunlar yeterli değil. Kağıt giderleriyle bu işlerin toparlanması mümkün değil. Biz resmi ilan gelirlerinin arttırılması yönünde çalışmalar yapılsın istiyoruz. Bize KOSGEB hibe vermesin, biz kendimizi geliştirelim, proje yapalım, Ar-Ge kuralım veya bize neler yapabileceğimizi söylesinler. Bizler de bu ekonomik şartlarda atılım yapmak için gayret gösterelim. Bizim en büyük giderimiz personel giderimizdir. Gerekirse gazetelerin mevcut personellerinin KOSGEB ya da İŞKUR destekli olarak maaş ya da sigorta desteğinin verilmesi gerektiğini düşünüyorum. En azından ekonomik şartlar düzelene kadar bu yapılabilir. Ben bir kez daha Sayın Valimize de toplantı talebimizi iletmek istiyorum. Nasıl ki Bartın’ın sorunları için bir araya geliyorsak yerel basınımız için de bir araya gelebiliriz.”

ETİKETLER :
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›