Sağlık Müdürlüğü ekipleri koronadan korunma yöntemlerini anlatacak

Ülke çapında olduğu gibi Bartın’da da korona virüsü önlemleri arttırıldı. Bartın İl Sağlık Müdürlüğünce kurulan ekiplerce okulların tamamında , öncelikle Cuma namazından sonra olmak üzere tüm vakitlerde camilerde, spor müsabakalarında ve esnaflara “Koronavirüsten Korunma Yolları”, “Alınması Gereken Tedbirler” ve “Hijyen Eğitimi “konularında bilgilendirmeler yapılacak.
Bu haber 2020-03-13 09:47:21 eklenmiş ve 272 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Çin’in Wuhan kentinde 90 gün önce ortaya çıkan yeni tip Corona virüsünün Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye'de de görüldüğü açıklanmasının ardından önlemler arttırıldı.

 

Ülke çapında olduğu gibi Bartın’da da korona virüsü önlemleri arttırıldı.

 

Bartın İl Sağlık Müdürlüğünce kurulan ekiplerce okulların tamamında, öncelikle Cuma namazından sonra olmak üzere tüm vakitlerde camilerde, spor müsabakalarında ve  esnaflara “Koronavirüsten Korunma Yolları”, “Alınması Gereken Tedbirler” ve “Hijyen Eğitimi “konularında bilgilendirmeler yapılacağı açıklandı.

 

Bakanlar ortak basın açıklaması yaptı

 

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısına katıldı. Üç bakan, toplantının ardından ortak basın açıklaması yaptı.

 

Bakan Koca, küresel bir nitelik kazanan koronavirüs olayında 90-91 günlük süreç boyunca tereddütsüz sergilenen şeffaflığın, güvenilir bilginin kaynağı olma sorumluluğunun kendilerine yüklediği bir ödev olduğu değerlendirmesinde bulundu.

 

“Sorunu siyasal dille, siyasal bir içerikle ele almadık”

 

Sorunun küresel, mücadelenin ise ulusal olduğunu vurgulayan Koca, “Biz sorunu siyasal dille, siyasal bir içerikle ele almadık. Bilimsel bir yöntemle ilerledik. Bilimsel veriler doğrultusunda karar verdik. Etik olarak tek kriterimiz insan sağlığı oldu.” şeklinde konuştu.

 

Dünyanın ve Avrupa’nın geri kalanıyla ilişkileri tümden kesmenin imkan dahilinde olmadığına işaret eden Koca, ilişkilerin en bariz olanlardan birinin turizm diğerinin ise ticaret olduğunu bildirdi.

 

Bakan Koca, dün bir pozitif vaka ile karşılaşıldığını anımsatarak, “Bir ya da birkaç vaka salgın değildir. Bu durum sadece virüsün ülkemiz sınırlarına girdiği anlamına gelir. Şimdi yapmamız gereken hayatımızı tedbirler doğrultusunda yeni bir düzene sokmaktır” uyarısında bulundu.

 

Virüsün Çin’den sonra İran, İtalya ve Avrupa’da görüldüğünü anımsatan Koca, “Bu enfeksiyonun önümüzdeki 1-1,5, bilemediniz en fazla 2 aylık süreci bizim için son derece önemli. Bu dönemin geçici olması için salgının yaygınlığını önlemek gerekiyor. Onun için kuralları mutlaka uygulayarak, bu süreci vatandaşımızla yöneterek götürmek istiyoruz.” diye konuştu. İlaç stoklarının yeterli olduğunu ifade eden Bakan Koca, şunları aktardı:

 

“Stokta ilaçlarımız var. Hatta biz 3 hafta önce birtakım ilaçları sipariş etmiştik. Dolayısıyla bu anlamda sorun yok. İkincisi, biz şu dönemde ihtiyaç olan yere hızla laboratuvar açıyoruz. İran salgınından dolayı İstanbul’a açmadan önce Erzurum'da başladık. Sonra İstanbul’da bu talep olunca orada da açtık. Önümüzdeki günlerde Adana, Samsun ve İzmir de devreye girmiş olacak. Kit sorunumuz da yok, rahat olabilirsiniz.”

 

“Cumhurbaşkanımızın kararlılığı etkili oldu”

 

Bakan Koca, neredeyse her gün 2-3 kez Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bilgi verdiklerini belirterek, şunları ifade etti:

“Burada özellikle kararları hızlı almak gerekiyordu. Bunda, Sayın Cumhurbaşkanımızın kararlılığı ve hassasiyeti etkili oldu. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin bu süreçte özellikle kararların hızlı alınmasında oluşturduğu sonuç ve başarının bu olduğuna inanıyorum.”

 

“Geliştirilmiş bir ilaç, aşı yok”

 

“Şu an geliştirilmiş somut herhangi bir ilaç, aşı durumu söz konusu değil” diyen Koca, koronavirüs testlerinin yüzde 99,6 oranında duyarlı olan, bu anlamda dünyada bilinen en gelişmiş test olduğunu dile getirdi. Toplantı sonrası açıklamada bulunan Ersoy, “15 Nisan virüs açısından hassas bir tarih. Mümkünse yurt dışından Türkiye’ye turizm talebinin Nisan sonuna ertelenmesi mantıklı geliyor. Geçen seneye kıyasla daha az turistin gelmesini sağlamanın sağlıklı çözüm olacağına karar verdik. Bugünden Nisan’ın 15’i ve sonrası ile ilgili kısmı hassasiyetle geçirirsek sonranın hem sektör hem Türk açısından çok daha faydalı olacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.

 

“Önceliğimiz halkın sağlığı”

 

Önceliklerinin halk sağlığı olduğunun altını çizen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, son dönemde maske, eldiven ve tulum gibi sıhhi malzemelerde piyasalarda aşırı fiyat artışı olduğunu dile getirdi. Bakan Pekcan da açıklamasında; “Bu doğrultuda piyasada maske bulunmadığı için önceliğimiz halkın sağlığı. Amacımız halkın ulaşılabilir, makul ve mantıklı fiyat seviyesinden alışverişlerini yapabilmesi. Dolayısıyla biz ihracat ön izinlerini Sağlık Bakanlığının ön iznine verdik. Ortak görüşümüz önce piyasanın doyuma ulaşması. Bakanlık olarak, 2 bin 193 firmanın 2 bin 641 ürününü denetledik, 2 bin 180’ini soruşturma kapsamına aldık” ifadesini kullandı.

 

“Dezenfektanlar da denetim kapsamına alındı”

 

Dezenfektanların da denetim kapsamına alındığına işaret eden Pekcan, “Bugün hiçbir gereksinim olmamasına rağmen gıda ürünlerinde de fahiş fiyatlar görüyoruz. Onlar için de gereğini yapacağız. Fırsatçılara göz açtırmayacağız.” diye konuştu.

Pekcan, 16 Mart’tan itibaren Nisan sonuna kadar yurt içindeki fuarları ertelemeyi kararlaştırdıkları belirtti.

 

Öğretmen ve öğrencilere "koronavirüs" uyarısı

 

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle, öğrenci, öğretmen ve Bakanlığa bağlı personelden zorunlu olmadıkça proje, uluslararası toplantı ve benzeri etkinlikler kapsamında yurt dışına seyahat etmemeleri istendi.

 

Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran imzasıyla Bartın dahil olmak üzere tüm illere gönderilen yazıda, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Vuhan şehrinde ortaya çıkan Kovid-19 vaka sayısının komşu ülkeler de dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde arttığı belirtildi.

 

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) de yeni virüsün hızla yayıldığını ifade ettiği aktarılan yazıda şunlar kaydedildi:

 

“Ülkemiz tarafından ilgili makamlarca gerekli koruma ve kontrol tedbirleri alınmakta olup Bakanlığımıza bağlı okul ve kurumlara da alınması gereken önlemlere ilişkin bilgilendirmeler yapılmaktadır. Bu bağlamda öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve Bakanlığımız personelinin bu süre zarfında tedbiren zorunlu olmadıkça proje, uluslararası toplantı ve benzeri etkinlikler kapsamında yurt dışına seyahat etmemeleri; yurt dışında görevli bulunan veya görevlendirilmeleri zaruri olan Bakanlık personelinin sağlık önlemlerine azami düzeyde riayet etmeleri; Büyükelçiliklerimiz ve Başkonsolosluklarımız ile bulundukları ülkenin resmi makamları ve Dünya Sağlık Örgütünün açıklama ve uyarılarını yakından takip etmeleri önem arz etmektedir.'”

 

Yurtdışı etkinliklerine katılımlar iptal edildi

 

Bazı üniversiteler bahar tatilini öne çekerken bazı üniversitelerin Koronavirüs nedeniyle derslere uzaktan devam etme kararı aldığı bildiriliyor. Salgın nedeniyle önlem alan üniversiteler arasında Bartın Üniversitesi de bulunuyor. Buna göre; Bartın Üniversitesi’nde personel ve öğrencilerin değişim programları dahil olmak üzere yurtdışı etkinliklerine katılımlar ikinci bir duyuruya kadar iptal edildi. Yurtdışından dönen ya da dönecek öğrenci ve personelden kendilerine 14 gün süre ile bireysel karantina uygulayarak mümkün mertebe kalabalık ortamlara girmemeleri istenirken, söz konusu hastalığa dair belirtiler bulunması durumunda ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalarının büyük önem arz ettiği bildirildi.

 

Devamsız sayılmayacaklar

 

Yurtdışından dönen ya da dönecek Bartın Üniversitesi öğrencilerinin belgelendirmeleri kaydıyla devamsızlıktan 2 hafta süre ile muaf tutulacaklarının dile getirildiği açıklamada, tüm personel ve öğrencilerin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılacak olan bilgilendirmelere titizlikle riayet etmeleri istendi.

 

ETİKETLER : Bartın Bartın İl Sağlık Müdürlüğü korona
Diğer SAĞLIK haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›