“Çocukların cinsel istismarının affı olmaz”

Bartın’da Kadın Platformu üyeleri tarafından çocuk istismarı sanıklarının serbest bırakılmalarını öngören tasarı ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.
Bu haber 2020-01-07 15:25:14 eklenmiş ve 188 kez görüntülenmiştir.

 

 

Erkan Hızoğlu

 

Bartın Kadın Platformu tarafından, çocuk istismarına getirilmesi planlanan yeni düzenlemelerle ilgili basın açıklaması yapıldı.

81 ilde eş zamanlı düzenlenen basın açıklaması Bartın’da Eğitim-Sen Şube binasında yapıldı.

Basın açıklamasını Bartın Kadın Platformu adına Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Ayşe Tunçer, okudu. Tunçer, çocuklara yönelik cinsel istismar suçunu işlemiş faillere infaz indirimi adı altında af getirilmeye ilişkin girişimler dair görüşlerini açıkladı. Türkiye’de eş zamanlı olarak Eğitim Sen Bartın Şubesinde yapılan açıklamada Platform, cinsel istismar faili ve çocuk arasında 15 yaş farkının kriter olarak benimsediğini gözlemlediklerini ifade ederek “İktidarın, küçük yaştaki kız çocuklarıyla evlenen erkeklerin cinsel istismar suçundan affedilmesine yönelik bir tasarı hazırladığıyla ilgili haberler bir süredir basına yansımaktadır. Son çıkan haberlere göre AKP’nin cinsel istismar faili ve çocuk arasında 15 yaş farkını kriter olarak benimsediğini gözlemlemekteyiz. Çocukların cinsel istismarını meşrulaştıracak bu affın bütçe görüşmeleri tamamlandıktan sonra Ocak 2020’de Türkiye Büyük Millet Meclisine yasa tasarısı olarak getirileceği dile getirilmektedir. AKP, 2016 yılından beri sistematik olarak çocuk yaşta, zorla ve erken evlendirmelerin önünü açan, çocuk istismarını meşrulaştıran, bu af da dahil birtakım yasa değişiklikleri ve uygulamaları hayata geçirmeye, kanunlaştırmaya çalışmaktadır. Çocuğun cinsel istismarı suçuna ilişkin cezai hükümleri düzenleyen TCK 103’de yapılmak istenen değişiklikler de bu girişimlerin devamı kapsamındadır.” dedi.

 

“Kendinizden utanmalısınız”

 

Çocuğa yönelik cinsel istismarın ülkemizde sürekli tartışılan ve normalleştirilmeye
çalışılan bir konu haline geldiğini kaydeden Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Tunçer, şöyle konuştu:

“En ağır insanlık suçlarından birisi olan ve tartışılmasının bile suç olması gereken çocuğa yönelik cinsel istismar, AKP sayesinde ülkemizde sürekli tartışılan ve normalleştirilmeye çalışılan bir konu haline gelmiştir. İktidar ve parlamento çocuğun cinsel istismarını suç olmaktan çıkarıp, af kapsamına almaya ve yasallaştırmaya teşebbüs etmekten, Yargı reformu adı altında çocuğa yönelik cinsel suçlar işleyenlerin affına yönelik yasa değişikliklerine girişmekten, çocuğun cinsel istismara rızasını veya rızai ehliyet yaş sınırını tartıştırmaktan vazgeçmiyor, vazgeçmiyor. Evrensel bir suç olan çocuğun cinsel istismarı suçunu normalleştiren girişimlerle mücadele etmekten ve çocuklara cinsel istismarın affı olmaz demekten biz utanç duyuyoruz, AKP duymuyor. Kendinizden utanmalısınız.

 

“Getirilmek istenen af, 15 yaş altı kız çocuklarını kapsıyor”

 

AKP’nin çocuğa yönelik istismar suçunu ‘AK’lama girişimleri bugüne kadar kadın örgütlerinin ortak çabasının ürünü olan toplumsal tepkiyle püskürtüldü, geri çektirildi. 2016 yılında kamuoyunun büyük tepkisini alarak geri getirilen Torba Kanun’da yer alan ve çocukların cinsel istismarına ilişkin uygulamaları düzenleyen TCK 103’e; 12 yaş ayrımı getirilmiş, 12 yaş altındaki cinsel istismar suçlarına ağırlaştırılmış cezalar getirilmişti. 12 yaş sınırının neye göre belirlendiği ise kamuoyuyla paylaşılmamıştır. Şu anda getirilmek istenen af, 15 yaş altı kız çocuklarına karşı işlenen cinsel istismar
suçundan hüküm giyen faillerinin affını veya infazının ertelenmesini kapsamaktadır. Yani 12 yaşında bir kız çocuğunun kendini istismar eden 27 yaşındaki bir erkek ile evlendirilmesi durumunda cezasızlık yoluna gidilmek istenmektedir Bu cezasızlığın çocuk istismarı suçu faillerine cesaret vereceği ve çocuğa yönelik cinsel istismar suçu teşvik edeceğini görüyoruz. Nitekim, Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi kendisinden 9 yaş küçük olan 12 yaşındaki kuzenini evlilik görüntüsü altında istismar eden ve olay gerçekleştiği zamanda ‘kız çocuğunun yaşını bilmediğini’ savunan faili beraat ettirilmiş ve Yargıtay da kararı oy çokluğuyla onamıştır. ‘Geleneksel değer yargıları, birlikteliklerin sorunsuz devam etmesi, mağdurun şikayetçi olmaması, ceza verilmesi halinde aile yapısının zarar göreceği’ gibi gerekçelerle verilen bu karar, 15 yaş altındaki çocukların cinsel istismarının meşrulaştırılmasına alt yapı sağlamaktadır.

 

“Kız çocuklarını istismara açık hale getirecek”

 

Böyle bir af, 2005 yılında kanundan çıkarılan ‘tecavüzcü ile evlilik durumunda cezasızlık sağlayan’ maddenin geri getirilmeye çalışıldığını göstermektedir. Evlilik kılıfıyla çocuk cinsel istismarı suç olmaktan çıkarmaya çalışan bu girişimler, kız çocuklarını istismara açık hale getirecek ve tecavüzcüsüyle evlendirmeyi meşrulaştıracaktır. İstismar suçunu evlenme koşuluyla aklamak çocukların tekrarla istismara maruz bırakılması ve şiddet dolu hayatlara mahkûm edilmesi anlamına gelir. Biz kadınlar bunu kabul etmiyoruz. AKP’nin ‘Affı bir defaya mahsus yapacağız’ açıklaması, Ensar yurdundaki çocukların toplu cinsel istismarını savunurken söylenilen ‘Bir kereden bir şey olmaz’ zihniyetinin devamıdır. Çocuğa yönelik cinsel istismar suçunu işleyenleri korumaya yönelik bu düzenlemeye gerekçe olarak; küçük yaşta istismar edilmiş ve evlendirilmiş kız çocuklarının, bu suçu işleyen erkeklerin hapse girmesi sonucunda çocuklarıyla birlikte ortada kalmaları ve mağdur
olmaları gösterilmektedir.

 

“Akıl ve vicdan dışı”

 

Çocukları korumakla yükümlü devletin veri dahi paylaşmadan böyle bir gerekçeyle çocukların cinsel istismarını meşrulaştırmaya çalışmasını akıl ve vicdan dışı buluyoruz. İktidara tekrar sesleniyoruz, amaç gerçekten kız çocuklarını korumak ve mağdur olmalarını engellemekse neler yapılabileceğini kadın ve çocuk örgütleri yıllardır haykırmaktadır! Faillerin değil, çocukların mağduriyetlerini öncelemek ve dahası önlemek elinizde! İstismarcıları affetmek yerine çocukları koruyacak önlemleri hayata geçirin! Evlenme ehliyeti olmayan çocuklara imam nikahını kıyan din görevlilerinin, kız çocuklarını çocuk yaşta evlendiren ailelerin ve ihbar yükümlülüğünü yerine getirmeyerek buna göz yuman kişi ve kurumların cezalandırılması, Türk Ceza Kanunu’nda 15 yaş altı çocukların cinsel davranışa rızasının söz konusu olamayacağının açıkça belirtilmesi, erken yaşta ve zorla evlendirmenin suç olarak düzenlenmesi, evlilik yaşının her koşulda 18’e çıkartılması ve bunların hiçbir boşluk ve yorum farkına yer bırakmayacak şekilde yasalara dahil edilmesi gerekmektedir. Tüm milletvekillerini tasarının yasalaşmaması için gerekeni yapmaya, başta tüm kadınlar olmak üzere basın ve medya kuruluşlarını ve kamuoyunu bu konunun takipçisi olmaya çağırıyoruz! Çocukların cinsel istismarının affı olmaz.”

ETİKETLER : Bartın Bartın Kadın Platformu çocuk istismarı
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›