“Bartın’ı geleceğe taşıyacak planları gerçekleştireceğiz”

Bartın’ın önünün açılması için imar planı çalışmalarının yine ön planda olacağının altını çizen İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun, “2020 yılı imar plan çalışmaları nüfus projeksiyonu ve gelişme alanları ile yine ön planda olacak. Yürütülen ve yürütülecek plan çalışmalarıyla ilimizin gelişim sürecini büyük ölçüde etkileyecek olan Filyos Projesine hızlı entegre olması gereken başta turizme uygun deniz sahillerimiz ile üniversite etrafındaki gelişme alanının hızlı ve doğru planlayarak Bartın’ı geleceğe taşıyacak planları gerçekleştireceğiz.” dedi.
Bu haber 2019-12-06 16:27:27 eklenmiş ve 169 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun, Kasım ayı meclis toplantılarının bütçe dönemine denk gelmiş olması nedeniyle 20 gün olarak planlandığını, bütçe görüşmelerine ilişkin yürütülen çalışmaların son gününde 2020 mali yılı performans planı ile çalışma ve yatırım programlarını kapsayan 2020 mali yılı gelir ve gider bütçesinin 55 milyon TL olarak kabul edildiğini söyledi. Bütçe çalışmalarına ilişkin detaylı açıklamalarda bulunan Meclis Başkanı Dursun, “Meclis  2019-2023 Mali Yıllarını Kapsayan 5 Yıllık Stratejik Plandaki hedefleri öne alarak Performans Planı ile Çalışma ve Yatırım Programını hazırlandı. Performans planı ile çalışma ve yatırım programlarını kapsayan gelir ve gider bütçesi de 55 milyon olarak Meclis’te  oy birliği ile kabul edildi. Bu anlayış içerisinde yürütülen çalışmalarla  2020 mali yılı bütçesinin toplumun tüm kesimlerini kucaklayacak bir bütçe olmasına da büyük özen gösterdik. Bütçeler tahmini gelirleri  ortaya koyan çalışmalardır. O nedenle gerçekçi bir bütçeyi yapmakta çok önemlidir. Ayrıca yapmış olduğumuz programlar, hizmet bekleyen çalışmalar ve bu sebeple 7. Dönem Meclis’imiz olarak halkımızı umutsuzluğa düşürmeden ve Meclis’e olan güvenlerini boşa çıkarmamanın gayreti içerisinde olduk.” dedi.

 

“Gerçekçi bütçeler hazırladık”

 

Bartın İl Genel Meclisi’nin başarılı bütçe çalışmalarına imza attığına dikkat çeken Başkan Dursun, ayağı yere basan ve kimseyi boş umut vaat etmeyen gerçekçi bütçeler hazırladıklarının altını çizerek “2014 yıldan günümüze kadar yapılan bütçeleri büyük bir başarıyla gerçekleştirdik. 30 milyon olarak belirlenen 2015 yılı bütçesinde yüzde 100 bir gelir gerçekleşmesi yaşandı. 6. Dönem Meclisi ilk bütçe dönemini açık vermeden kapattı. 2005 yılından bugüne tüm bütçe çalışmaları göz önüne alındığında ‘En Başarılı Bütçe Çalışması’ olarak tarihe geçmiştir. İlk bütçesini böylesine önemli bir başarıyla gerçekleştiren Meclisimiz her ayın ilk haftasında gerçekleştirdiği çalışmalarla çok sayıda ilklere de başarıyla imza atmıştır. Yine aynı anlayışla 34 milyon olarak belirlediğimiz 2016 bütçesinde de yüzde 98’lere ulaşan bir gelir gerçekleşmesi yaşandı, 2017 bütçesinde ise 1 milyon fazla vererek bir ilki yaşadık. 2018 bütçesinde ise gelir gerçekleşmesi ve bütçe fazlası açısından Özel İdare tarihi içerisindeki tüm zamanların rekoru kırıldı. Bütçe yıl içerisinde 1 milyon 800 bin TL fazla verdi. 2019 rakamlarında da önemli bir şaşmanın yaşanmayacak. Burada da aynı başarıyı yakalayacağımızdan şüphe duymuyoruz. Geçmiş 5 yılın başarısındaki en önemli sırrımız ise ayağı yere basan ve kimseyi boş umut vaat etmeyen gerçekçi bütçelerin hazırlanmasıdır. Bunun yanı sıra yine son 5 yılın ortalama yatırım giderlerine bakıldığında bütçe içerisindeki oranının yüzde 44’lerde olması tesadüf değildir. Bu anlayışla yapılan tüm çalışmalar başarıyı da kaçınılmaz kılıyor.” diye konuştu.

 

“2020 yılı bütçesi de tüm kesimlere yansıtılarak planlandı”

 

55 milyon olarak belirlenen 2020 mali yılı bütçesinin dağılımı  ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Meclis Başkanı Dursun, şunları söyledi:

“Personel giderlerinin bütçe içerisindeki oranının yüzde 28, cari giderlerin yüzde 33, en önemlisinin ise  yatırım giderlerinin yüzde 45 olarak belirlenmiş olması büyük önem taşıyor. Böylesine önemli bir rakamı yatırıma dönüştürebilen İl Özel İdarelerinin az sayıdadır. Kendi bütçeleri içerisinde borçsuz olarak yatırımlarını istikrarla sürdüren sayılı Özel İdarelerin arasında olmaktan da büyük bir gurur duyuyoruz. Bu kapsamda özellikle 55 milyon olarak belirlenen 2020 yılı bütçesi de hizmet bekleyen tüm kesimlere yansıtılarak planlandı.”

 

Tarihi çalışmalara imza atıldı

 

Yol ve ulaşım sektöründe beton yollarla başlayan yeniliklerin sıcak asfalt plentinin yenilenmesiyle 2020 yılında da devam edecek.” diyen Başkan Dursun, 2019 yılı Özel İdare KÖYDES ve ek programlar ile il  genelinde yapılan çalışmalar  ile ilgili  yaptığı açıklamasında 2019 yılı programlarıyla 38 milyonu bulan çalışmalarla içme suyu ve ulaşımda tarihi çalışmalara imza atıldığını söyledi.

Başkan Dursun, 2019 yılı KÖYDES, Özel İdare ve ek programlar dahilinde 1.950 kilometrelik yol ağı içerisinde il genelinde yapılan çalışmalarla; 3.2 kilometre birinci kat asfalt, 51,8 kilometre sıcak asfalt, 11 kilometre ıslak beton ile 67,9 kilometre kuru beton ile yol yapıldığını, 43,7 km de kilitli parke taşı ile yol düzenleme işlerinin tamamlanacağını 5 kilometre stabilize yol yapımı ile 19 kilometre malzemeli bakım, programlarının yıl içerisinde tamamlanacağını açıkladı.

13 yıldan bu yana Özel İdare, KÖYDES ve Ek Programlarla ilimizde 1.181 kilometre birinci kat asfalt, 298,8 kilometre sıcak asfalt, 70 kilometre ıslak beton ile 92,9 km kuru beton yapıldığını, 262 kilometre stabilize yol yapımı, 223,7 kilometre de kilitli parke taşı ile yol düzenleme işinin gerçekleştirildiğini söyleyen Dursun, ayrıca 2019 yılı sonu itibariyle 1.950 km’lik yol ağının 1.864 km’sinde yol standartlarının yükseltildiğini kaydetti.

 

Asfalt oranı yüzde 90’lara ulaştı

 

2013 yıl önce yüzde 23’lerde olan asfalt oranının bugün yüzde 90’lara ulaşmış olmasının tesadüf olmadığını belirten Dursun, 2005 yılında çıkan 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun yetkiyi yerel meclislere devretmesiyle bu başarının ortaya çıktığını dile getirirken “Her şeyden önce KÖYDES ödeneklerinin İlimize aktarılmasında yine çok büyük katkıları olan Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç’a, Sayın Valimiz Sinan Güner’e ve Bakanlığımıza çok teşekkür ediyor alanda uygulamada çalışan tüm personellerimize de kolaylıklar diliyoruz.” dedi.

İçme suları ve kanalizasyon alt yapı çalışmalarında kapsamında da 2019 yılında 84 projenin uygulama çalışmalarının tamamlandığını açıklayan Dursun, 2020 yılı İl Özel İdare programlarının içerisinde yol standartlarını yükseltecek çalışmalara programlarda yer verdiklerini kaydetti. Dursun, özellikle kırsalda yaşayanların mağduriyetlerinin giderilebilmesi için Yol ve Ulaşım Hizmetlerine ayırdıkları 14 milyon 693 bin 238 TL ödenek ile  67,5 km sıcak asfalt, 13,9 km kilitli parke taşı ile yol düzenlemesi, 6,4 km kuru beton, 13,3 km stabilize, 2,3 km ıslak beton ile 4 km birinci kat sathi kaplama asfalt işlerinin gerçekleştirileceğini  toplamda 107,4 km çalışmanın programlarda yer aldığını söyledi.

 

Eğitim yatırımlarına 9 milyon ödenek

 

Eğitim yatırımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Meclis Başkanı Dursun, “Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç’un da gayretleriyle Milli Eğitim Bakanlığın son 13 yıl içerisinde Bartın’a 41 adet  modern eğitim yuvası kazandırdı. Bu kapsamda Bartın’a böylesine modern eğitim yuvalarının kazandırılmasında gayreti ve katkısı olan başta Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç olmak üzere tüm Bakanlık yetkililerine de teşekkür ediyoruz. Merkezi hükümetin yapmış olduğu bu çalışmalara yerelden de  katkı verilmesi son derece önem arz ediyor. Yerelde hizmet eden bir Meclis olarak bizler de eğitim yatırımlarını son derece önemsiyoruz. Her yıl Özel İdare bütçesi içerisinden eğitime ayrılan ödeneklerle İlimize kazandırılan modern eğitim yuvalarına yenilerini eklemeyi kendimize hedef koyduk. O nedenle 2020  yılı bütçesi içerisinde eğitim yatırımları için 8 milyon 990 bin TL ödenek ayırdık. Bu ödeneğin 2 milyon TL’sini eski Ticaret Lisesi okulunun yerine yapılacak olan Ömertepesi Ortaokulu yapımına  ayırdık. 2 milyon 634 bin TLyakacak ve tefrişat alımlarına ayrıldı, 3,5 milyon TL ile 25 okulun büyük onarımları ile okul bahçesi müsait olan 3 okulumuzda sentetik saha düzenlemeleri yapılacak. Yine 840 bin TL ile tüm okullardaki küçük onarımlar karşılanacak. 2019 yılı çalışma yatırım programında 2,5 milyon TL ödenek ile bir önceki yılın yatırım programında yer alan  Ömer Tepesi Ortaokulu 2020 yılı programlarıyla da desteklenerek 4,5 milyon TL ödenek ile yapım ihalesi gerçekleştirilecek.” dedi.

 

Tarımsal desteklemeler 2020  yılında da devam edecek

 

Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nün 600 bin 530 TL ödeneği olduğunu belirten Meclis Başkanı Dursun, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü için ayrılan ödenek ile yem bitkileri, meyveciliği geliştirme, hayvan hastalıklarıyla mücadele ve İdare bünyesindeki toprak tahlil laboratuvarında toprak analiz işlemleri ile tarımsal alanda desteklerin devam edeceğini söyledi. Meyvecilik ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin her iki alanda da desteklenmesine devam edileceğini ifade eden Dursun, yapılacak destekler ile ilimizdeki meyve üretimi ile hayvancılığın teşvik edileceğini söyledi. Yine Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde bulunan Toprak Tahlil Laboratuvarı’nın Bartın çiftçilerinin en düşük maliyetlerle topraklarını analiz ettirebilecekleri şekilde çalışmalarına devam edeceğini, içme suyu ve alt yapı çalışmalarının projelendirme işlerinin de KÖYDES programlarına yetiştirilecek şekilde hazırlıkların tamamlanacağını kaydeden Dursun, tüm bunların yanında köylerdeki içme suyu depo ve tesislerinin modernize çalışmalarının da KÖYDES ödenekleriyle aksatılmadan sürdürüleceğini belirtti.

 

Sağlık İşleri Müdürlüğü’ne 465 bin 800 TL

 

İl Özel İdaresi’nin diğer bir hizmet alanı olan Sağlık İşleri Müdürlüğü’ne 465 bin 800 TL ödenek ayrıldığını açıklayan Meclis Başkanı Dursun, “Bu kapsamda Kurucaşile Dizler Mezeci köyü aile sağlığı binası yapımına 130 bin TL, İl Sağlık Müdürlüğümüzün ve Amasra Kaymakamlığının talebiyle kale içerisinden yukarıdaki mahalleye ulaşabilecek standartların dışında olan ambulans hizmetlerinde kullanılmak üzere yeni araç alımına 125 bin TL ayrıldı. Yine 6 adet çöp toplama aracıyla köylerimizdeki çöp toplama hizmetinin alanı genişleyerek devam edecek. Sağlık İşleri Müdürlüğü bünyesinde 5 yıldır büyük bir başarıyla devam eden sahillerimizdeki can kurtaran hizmetlerinin başarı serüveni de devam ediyor. İl Özel İdaresinin görev ve sorumluluk alanlarında yer alan Büyükkızılkum, Hatipler, Mugada, Güzelcehisar ve Çakraz plajlarında günümüz teknolojileri kullanılarak 4 adet jet ski, 2 adet jet botlarla 19 kişilik eğitimli kadro ile can kurtarma hizmeti vermeye çalışıyoruz. 2020 yılında bu projeyi destekleyerek jetski sayısını 5 çıkaracağız. Özellikle Mugada sahilinde yapılan düzenlemelerle yaz döneminde bölgeye yoğun tatilci akımı yaşandı. Bunun yanında Büyükkızılkum, Hatipler ve Güzelcehisar plajları da büyük ilgi gördü. Bu plajlarda her geçen yıl artan yoğunluk sonucunda özellikle Karadeniz'in çeken akıntısının tehlikesini bilmeyen tatilcilerin yaşadıkları boğulma vakalarının bu hizmet öncesinde her yıl onlarca ölümlü vakalara ulaşırken 5 yıldır yürütülen çalışmalarla boğulma tehlikesi geçiren bin 600 vatandaşımıza müdahale edilerek canları kurtarıldı. 2016 yılında sadece 1 vakanın ölümle sonuçlanarak 2017-2018 ve 2019  yıllarında sıfır vakayla sezonu tamamladık. Bu başarıyı önemsiyoruz, projemiz 2020 yılında da geliştirilerek devam ettirilecek.” dedi.

 

“İmar plan çalışmaları yine ön planda olacak”

 

Bartın’ın önünün açılması için imar planı çalışmalarının yine ön planda olacağının altını çizen Meclis Başkanı Dursun, “2020 yılı imar plan çalışmaları nüfus projeksiyonu ve gelişme alanları ile yine ön planda olacak. İmar  ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğümüzün 2019 yılında  371 bin TL olarak belirlenen ödeneği ile il genelinde yapacakları uygulamalı imar planları ile 18 uygulamalarını yaparak Bartın’ın sorunlu alanlarındaki imarını çözümüne katkı sağlayacağız. Gelişme alanı olarak belirlenen yerlerde yapılacak alt ölçekli planlarla da Bartın’ın doğru yönde gelişmesine katkı sağlayacağız. Bu çerçevede geçmiş yıllarda sahil kesimindeki başarılı çalışmalara imza attık. 2020 yılında yine aynı çalışmaların kapsamı genişletilerek gelişme süreci devam edecek. Bu kapsamda 25 binlik planda Üniversitemizin bulunduğu Kutlubeyyazıcılar Köyü civarındaki İl Özel İdaremizin sorumluluk alanında bulunan Çeştepe ve Esenyurt köylerimizin uygulama imar planları tamamlanacak. Bu bölgede üst ölçekli  planla belirlenmiş olan konut  sanayi ve ticaret alanları korunacak. Yürütülen ve yürütülecek plan çalışmalarıyla ilimizin gelişim sürecini büyük ölçüde etkileyecek olan Filyos Projesine hızlı entegre olması gereken başta turizme uygun deniz sahillerimiz ile üniversite etrafındaki gelişme alanının hızlı ve doğru planlayarak Bartın’ı geleceğe taşıyacak planları gerçekleştireceğiz. Bu kapsamda yürütülen imar planı çalışmalarıyla geçmişte başarıyla uyguladık. İmar konusundaki çalışmaları geniş bir alanda sürdürdük. Bu kapsamda Arıt Revize İmar Planları onaylandı, sahil köylerimizden Mugada içerisindeki 33 hektarlık alanda 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları tamamlandı, yine aynı alan içerisinde 18 uygulamaları da yapılarak tüm parsel sahiplerine yeni tapuları verildi. Bölgede yapılan imar planına dayalı olarak 18. Madde uygulaması ile birlikte sosyal alanları ve diğer tüm donatılarıyla birlikte plana dayalı gelişecek ve büyüyecek olan Mugada’yı gelecek nesillere gönül rahatlığı ile bırakacağız. Ayrıca Büyükkızılkum Köyünde planı yapılmayan 15 hektarlık alanda gerçekleştirilen nazım ve uygulama imar planları onaylandı, sahillerin kıyı kenar çizgisine bağlı olarak planlı gelişmesinin önü açıldı. bu bölgede de 18. Madde uygulamaları tamamlandı ve tapu tescil işlemleri biterek mülk sahiplerine teslim edildi.” diye konuştu.

Yine 2017 yılı içerisinde yapılan çalışmalarla Güzelcehisar plajının  koruma amaçlı imar planının  onaylandığını dile getiren Dursun, koruma amaçlı plana bağlı olarak yürütülen  Güzelcehisar’da lav sütunlarına deniz üzerinden ziyaretçilerin ulaşımını sağlayacak yürüyüş yolu ve seyir terası ile diğer düzenlemelerin 2018 yılı ek çalışma ve yatırım programına alındığını ve 1 ve 2.  Etaplarının  tamamlandığını belirtirken bu kapsamda altyapı peyzaj çalışmalarının da süratle devam ettiğini söyledi 

Meclis Başkanı Dursun, Bartın’ın tüm plajlarını içerisine alan sahilleri planlı bir şekilde geliştirmeye kararlı olduklarını kaydetti.

 

Çocuk oyun parkları ve duraklar da bütçede

 

Her yıl olduğu gibi 2020 yılı bütçesinde de çocuk oyun grupları ile yolcu bekle duraklarının bütçede yerlerini aldığını ifade eden Dursun, “2009-2019 yılları arasında  İl Genel Meclis Kararları ile Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde toplam 217 çocuk parkı, 480 noktaya yolcu bekleme durakları  kuruldu. 2019 yılı içerisinde 500 bin TL ödenek ile Plan Proje Müdürlüğünce 20 köye çocuk parkı,100 noktaya da yolcu bekleme durakları kuruldu. 2020 yılı içerisinde de çocuk parkı ile yolcu bekleme durakları Yatırım İnşaat Müdürlüğü’nün bünyesinde sürdürülecek. Çocuk parkı için 310 bin TL yolcu bekleme durağı için de 110 bin TL ödenek ayırdık. Yapılacak bu çalışmalarla köylerimizde yaşayan vatandaşlarımızın yaşam kalitelerini artırmaya devam edeceğiz.” dedi.

Sözlerinin sonunda; 1 Kasım Perşembe  günü başlayan  ve 20  gün  devam eden 2019 yılı bütçe görüşmelerinin  28 Kasım Çarşamba günü sona erdiğini söyleyerek, “Bütçenin hazırlanması süreçlerinde katkı sağlayan  Başta Bartın Valimiz Sayın Sinan Güner olmak üzere idaremiz yetkililerine   ve  mesai merhumu gözetmeksizin  programların hazırlanmasında büyük katkıları olan il genel meclis üyelerimize gösterdikleri  gayretli çalışmalarından dolayı yürekten teşekkür ediyor, İl Genel Meclisimizce kabul edilen 2020 Mali Yılı Bütçesinin Bartın’ımıza ve İl Özel İdaremize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

 

 

 

 

ETİKETLER : Bartın İl Genel Meclisi Kenan Dursun
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›