Bartın, yaşayan efsane Halil Mutlu’yu ağırladı

3 kez Olimpiyat,5 kez Dünya ve 10 kez Avrupa Şampiyonu olan yaşayan efsane, Milli Halterci Halil Mutlu, Bartın Akademik Gençlik Spor Kulübü ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün organizasyonuyla Bartın’a geldi. “Yaşayan Efsaneyle Söyleşi” programı kapsamında Bartın’daki sporcularla ve öğrencilerle buluşan Mutlu, tecrübelerini ve kendisini başarıya taşıyan yolları Bartınlılarla paylaştı.
Bu haber 2019-12-04 12:11:40 eklenmiş ve 368 kez görüntülenmiştir.

 

 

Erkan Hızoğlu

 

3 kez Olimpiyat, 5 kez Dünya ve 10 kez Avrupa Şampiyonu olan yaşayan efsane, Mili Halterci Halil Mutlu, “Yaşayan Efsaneyle Söyleşi” programı kapsamında Bartın’a geldi.

Mutlu, Bartın Akademik Gençlik Spor Kulübü ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün organizasyonuyla Bartın Kültür Merkezi’nde sporcularla ve öğrencilerle buluştu.

Salonun hınca hınç dolduğu söyleşiyi Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür’ü Ali Özdemir, İl Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun, Bartın Akademik Gençlik Spor Kulübü Başkanı Sanem Çöme Taşdemir ve yüzlerce kişi takip etti.  

 

Taşdemir: “Sporcuya değer vermeye devam edeceğiz”

 

Yaşayan bir efsaneyi Bartın’daki sporcular ve öğrencilerle buluşturan Bartın Akademik Gençlik Spor Kulübü Başkanı Sanem Çöme Taşdemir, Akademik Spor Kulübü çatısı altında önemli dereceleri olan 50’den fazla sporcunun yer aldığını söyledi. Kulüp olarak kuruldukları günden bu yana sporcularının sosyalleşmesi ve kendilerini geliştirmesi için birçok faaliyette bulunduklarını da ifade eden Taşdemir, “Yaklaşık olarak 2 yıl önce kurulan kulübümüzde 23 yöneticimiz bulunuyor. Branşlarımız halter ve badmintondur. Ancak diğer branşlarımıza ilişkin de çalışmalar yapıyoruz. Şuan bireysel sporlarla ilgileniyoruz. Şuan Akademik Spor Kulübü adı altında 50’den fazla sporcumuz var. Bu 50 sporcumuzun birçoğu Türkiye’de derece aldı ve milli sporcu oldular. Kulüp olarak kurulduğumuzdan günden bu yana sporcularımızın sosyalleşmesi ve kendilerini geliştirmesi için birçok faaliyette bulunduk. Bartın Üniversitesi Beden Eğitimi ve Meslek Yüksekokuluna 100’den fazla öğrenci kazandırdık. Doğayı keşfetmeleri ve doğaya yer vermeleri için doğa yürüyüşleri düzenledik. Kamplar kurduk. Bu faaliyetimizin en güzel tarafı ise bunu Bartın’ın henüz keşfedilmemiş yerlerinde gerçekleştirmemiş olmamız. İnkumu’nda Bartın Irmağı’nda ve birçok yerde çöp toplama faaliyetleri yaparak çocuklarımıza çevre bilincini aşıladık. Yine cennet memleketimizin mavi sularında dalış etkinlikleri gerçekleştirdik. Sporcularımızın motivasyonunu sağlamak için sosyal aktivitelerde bulunduk. Bugün ise sporcularımıza ilham kaynağı olacağını düşündüğümüz bu söyleşiyi gerçekleştirmekten gurur duyuyoruz. Özetle sporcuya değer verdik ve vermeye devam edeceğiz.” dedi.

 

Bartın Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali Özdemir de sözü söyleşinin asıl sahibi Halil Mutlu’ya bırakmak istediğini ifade etti.

Konuşmaların sonrasında Yaşayan Efsane Halil Mutlu’nun spor hayatını anlatan kısa bir film gösterimi yapıldı.

Programın söyleşi kısmında soruları yanıtlayan Mutlu; spora nasıl başladığını, halter sporunu nasıl seçtiğini, Türkiye’ye geliş sürecini, şampiyonalara hazırlanış süreçlerini anlattı.

 

Mutlu: “Vazgeçmek istedim ama...”

 

İlk olarak halter sporunu seçtiğinde halterin nasıl bir şey olduğundan habersiz olduğunu kaydeden Mutlu, “Halter neydi bilmiyordum. Bana ‘sen halterci ol, gel çalışmalara katıl’ denildi. İlk kez halteri gördüğümde, ‘Ben ne yaptım’ dedim. 6 ay boyunca vazgeçmek istedim ama aile korkusu vardı. O yüzden devam ettim. Bugün geriye bakınca, ‘İyi ki devam ettim’ diyorum.” dedi.

 

“İsmimi unutmamak için elime yazdım”

 

Bulgaristan’da politik süreçler nedeniyle zor günler yaşadıklarını dile getiren Mutlu, “Tabi o dönemlerde politik bir süreç vardı. İsimlerimiz değiştirilmişti. Hatta bana verilen ismi ben sürekli unutuyordum. Daha sonra unutmamak için o ismi elime yazdım.” İfadelerini kullandı.

 

Bir mektup hayatını değiştirdi!

 

Türkiye’ye geliş sürecinin bir mektupla başladığına söyleyen Yaşayan Efsane, “Türkiye’de antrenörüm vardı. O bana bir mektup gönderdi. O mektupla beni Türkiye’ye çağırıyordu. Benim Türkiye’ye tek başıma gitmem imkansızdı. Yanımda aile olması gerekiyordu. Beni Türkiye’ye getirecek aileye iş garantisi de verilecekti. Tabi o dönem ailem buna cesaret edemedi. Beni antrenmanlar için köyden kasabaya getiren aileye teklif ettim. Onlarla birlikte Türkiye’ye geldim.” diye konuştu.

 

“Öldükten sonra izin vermem” 

 

Kendisi gibi milli halterci olan Naim Süleymanoğlu’nun hayatının filme alınması ve kendisine de hayatının film yapılmasıyla ilgili bir teklif gelirse ne düşüneceği sorulan Mutlu, bu soruya da şöyle yanıt verdi:

“O gece ben galaya gittim. Aynı soruyu bana oradaki bir sürü gazeteci arkadaşlarımız vardı. Zaten kendimi Hollywood yıldızı gibi hissettim sanki filmde ben oynamışım gibi. Bir sürü kamera bu soruyu sordu bana. O soru sorulana kadar hiçbir zaman bu cevabı düşünmedim aslında. Bana dedi ki aynı soruyu, ‘Sizin de filminizin çekilmesini ister misiniz?’ dedi. Ve ben o anda aklıma gelen cevabı sana söyledim az önce. ‘Asla’ dedim. Eğer sağlığımda çekilecekse tabi ki isterim. Çünkü dedim burada öyle heyecanlı bir kalabalık var ki… Kızları heyecanlı, Naim ağabeyin etrafındaki sevenleri heyecanlı. Naim ağabeyin hayatı oyun olacak. Herkes heyecanlı. Herkes mutlu. Herkes bir özlem içerisinde ama onu biz zaten biliyorduk. O geceyi görmesi gereken bir kişi vardı aslında ve hak eden bir kişi vardı o da rahmetli Naim ağabeydi ama bir tek o göremedi. Anlatabildim mi? Ben neden istemedim söyleyeyim sana. Ben hiçbir zaman kıymetli ve ya önemli olmak için spor yapmadım arkadaşlar. Devlet bana bir imkan sundu veya ailemiz ve o imkanlar çerçevesinde en iyisini gayret ettim, en iyisini yapmaya çalıştım, Ben Halil Mutlu’yum şu salona ismimi versinler. Ben Halil Mutlu’yum şuradan şunu götüreyim şurada bunu yapayım… Hiçbir zaman öyle bir davam olmadı. Şimdi sağlığımda yapılmayan, sağlığımda anılmadığım bir noktada neden ölümüm birilerine fırsat versin. Onun için kimseye bu imkanı sağlamak istememem adına eğer yapacaklarsa bugün yapsınlar. Eğer sağlığımda yapmıyorlarsa da ölmeden önce yazarım. Ölümümden sonra ne sokak ismi isterim ne de salon ismi isterim.”

 

“Yapamayacağım bir şeyi kafama koymam”

 

Türkiye Halter Federasyonu Başkanlığı konusunda da açıklamalarda bulunan Mutlu, “Üzülüyorum, ciddi anlamda üzülüyorum. Ben Federasyon Başkanı olamadığım için değil veya ben olmadığım için değil beni devletin en baştaki en üst makamındaki kişi bu koltuğa layık görürken benim teşkilatımdaki bürokratın beni layık görmemesine üzülüyorum. Beni dünyanın kabul ettiği ve kabul gördüğü değil, ben kabul ettirdim onlara. Dünyaya kabul ettirdiğim noktada ben kendi teşkilatıma kabul ettiremedikten sonra ben ne yapayım? Ama yine de vazgeçmiş değilim. Ben hayal kurmam. Sadece kelime içerisinde ‘hayalim vardır’ derim. Ben yapamayacağım, olamayacağım bir şeyi kafama koymam.” dedi.

Mutlu, programın sonunda söyleşi programları için birçok şehre gittiğini ancak Bartın kadar coşkulu bir salonla daha önce karşılaşmadığını ifade ederek salonu dolduran herkese de teşekkür etti.

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Akademik Gençlik Spor Kulübü Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Milli Halterci Halil Mutlu
Diğer SPOR haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›