185 kişi için başvurular bugün başlıyor

Bartın İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okullara güvenlik, bakım onarım ve temizlik personeli alımı için Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Toplum Yararına Programı ( TYP) başvuruları, bugün başlıyor. İŞKUR TYP aracılığıyla özel güvenlik, temizlik, bakım ve çevre düzenlemesi için Bartın’da toplam 185 kişi iş sahibi olacak.
Bu haber 2019-09-23 09:14:38 eklenmiş ve 335 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Müdürlüğü aracılığıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okullarda istihdam edilmek üzere Toplum Yararına Programı’ndan (TYP) alınacak olan toplam 185 kişi için başvurular bugün başlıyor.

Bartın Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü veya “esube.iskur.gov.tr” internet adresinden yapılacak olan başvurular 27 Eylül Cuma gününe kadar devam edecek. 7 Ekim’de işbaşı yapacak olan toplam 185 kişi için program süresi ise 30 Haziran 2020’de sona erecek.

 

Başvuru şartları neler?

 

TYP’den faydalanabilmek için adayların kuruma kayıtlı işsiz olmaları, 18 yaşını tamamlamış olmaları, emekli ve malul ayluğu almıyor olmaları, açık lise, açıköğretim öğrencileri hariç öğrenci olmamaları gerekiyor.

 

Kimlere öncelik tanınacak

 

Başvuru yapanlar arasında kadınlara, 35 yaş üstü erkeklere, engellilere, eski hükümlüker ve terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralananlara öncelik verilecek.

 

Aynı adreste ikamet eden kişilerden biri katılabilecek

 

Ayrıca; başvuru başlangıç tarihi aynı olan TYP’lere Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre (ADNKS) aynı adreste ikamet eden kişilerden yalnızca biri katılabilecek. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine (ADNKS) göre aynı adreste oturanların, programa başvuru yapılan tarih dikkate alınarak ulaşılabilen en yakın döneme ait gelir getirici bir işte çalışma sonucu elde ettikleri toplam kazançlarının asgari ücret tespit komisyonu tarafından belirlenen bir aylık asgari ücretin bekâr ve çocuksuz bir kişi için hesaplanan net tutarının 1,5 katını aşması halinde söz konusu adreste oturan kişiler TYP’ye katılamayacak.

 

Kura çekimleri 2 Ekim’de yapılacak

 

Bartın Merkez’de istihdam edilecek olan 92 kişi, Kozcağız’da istihdam edilecek 19 kişi ve Hasankadı’da istihdam edilecek olan 5 kişi için 2 Ekim Çarşamba günü saat 14.00’da Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu’nda kura çekimi yapılacak.

Ulus’ta istihdam edilecek 6 kişi, Kumluca’da istihdam edilecek 5 kişi ve Abdipaşa’da istihdam edilecek olan 5 kişi için ise yine 2 Ekim Çarşamba günü saat 11.00’da Ulus Noterliğinde kura çekilecek.

Amasra’da istihdam edilecek olan 13 kişi için 2 Ekim Çarşamba günü saat 10.30’da Kaleşah Ortaokulu Çeşmicihan Toplantı Salonu’nda, Kurucaşile’de istihdam edilecek olan 5 kişi için de yine 2 Ekim Çarşamba günü saat 14.00’da Kurucaşile Öğretmenevi ve ASO Müdürlüğü’nde kura çekilecek.

Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı olarak okullarda görevlendirilecek 35 güvenlik görevlisi alımı için ise yine 2 Ekim Çarşamba günü saat 14.00’da Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu’nda kura çekimi yapılacak.

 

Toplum Yararına Program (TYP) nedir?

 

İşsizliğin yoğun olduğu dönemlerde veya yerlerde doğrudan veya yüklenici eli ile toplum yararına bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesi yoluyla özellikle istihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engelleyerek işgücü piyasasına uyumlarını gerçekleştirmek ve bunlara geçici gelir desteği sağlamak amacıyla İŞKUR tarafından uygulanan programlardır.

 

Katılımcılar nasıl seçiliyor?

 

Katılımcıların seçiminde uygulanan noter kurası yöntemi, liste yöntemi, yüzde 80 noter kurası, yüzde 20 liste yöntemi omak üzere 3 ayrı yöntem bulunuyor. Her Programın niteliğine göre bu yöntemlerden hangisinin kullanılacağı Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından belirleniyor.

 

Katılımcılara hangi ödemeler yapılıyor?

 

Program faydalananlara asgari ücret ödenirken, vergi ve sosyal güvenlik prim giderleri de karşılanıyor.

 

TYP hangi alanlarda uygulanıyor?

 

Toplum Yararına Programlar’da çevre temizliği, kamusal altyapının yenilenmesi, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi okullarda çevre düzenlemesi, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi okullarda bakım onarım ve temizlik işleri, restorasyon, tarihi ve kültürel mirasın korunması, ağaçlandırma, park düzenlemeleri, vadi ve dere ıslahı, erozyon engelleme çalışmaları yapılıyor.

 

Uygulama süresi kaç ay?

 

TYP’de haftalık çalışma süresi kırk beş saattir. TYP uygulama süresi, her bir program için en fazla 9 ay devam ediyor. 27.09.2017’de, 01.01.2018’den itibaren başlangıçta sözleşmede belirlenen TYP süresinin sonradan uzatılamayacağına dair hüküm getirildi.

 

Kimler TYP’den yararlanamaz?

 

Girişimcilik eğitim programı ve çalışanların mesleki eğitimi hariç, İŞKUR tarafından düzenlenen bir kurs veya programdan yararlanmış olan işsizler 6 ay geçmeden TYP’ye başvuramaz. Mazeretsiz olarak TYP’den ayrılanlar veya kendi kusuru nedeniyle ilişiği kesilenler, son yararlanma tarihi üzerinden 24 ay geçmedikçe yeni bir TYP’ye başvuramaz. Yararlandığı TYP bittikten sonra Kurum tarafından teklif edilen niteliklerine uygun en az üç iş teklifini mazeretsiz olarak kabul etmeyenler, son yararlanma tarihi üzerinden 24 ay geçmedikçe yeni bir TYP’ye başvuramaz. Herhangi bir kurs ya da programa katılmama yönünde yaptırım uygulanan kursiyer veya katılımcı yaptırım süresince TYP’den de yararlanamaz. Devam ettiği bir TYP ile mazeretli ya da mazeretsiz ilişiği kesilen katılımcı aynı TYP’ye tekrar katılamaz.

 

İkinci kez yararlanılabilir mi?

 

TYP’den programa başlandığı tarihten itibaren bir sene içinde en fazla 9 ay süreyle yararlanma imkânı bulunuyor. Ancak, 9 ay bittikten sonra 3 ay bekleyerek yeni bir programdan faydalanılabiliyor. Bir katılımcı 27.09.2017 tarihinden itibaren TYP’den en fazla 24 ay yararlanabilir.

 

ETİKETLER : Bartın İŞKUR İl Milli Eğitim Müdürlüğü güvenlik görevlisi alımı
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›