TSO Üyelerine, Kırsal Kalkınma Destekleri anlatıldı

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası’na (TSO) bağlı üyelere Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliği” ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Bu haber 2019-08-24 15:15:09 eklenmiş ve 172 kez görüntülenmiştir.

 

Aydın Geçgen

“Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ”, 2 Ağustos 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Toplantı Salonu’nda tebliğde yer alan yatırım konuları ve hibe miktarları hakkında Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri ile bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıya Bartın TSO Yönetim Kurulu Başkanı Halil Balık, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Bartın Yatırım ve Destek Ofisi Koordinatörü Osman Bahadır Kalecik, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Birol Cangi ile Meclis Üyelerinin yanı sıra ilgili meslek grubundaki üyeler katıldı.

Toplantıda söz konusu tebliğe ilişkin katılımcılara ve oda üyelerine bilgi veren Bartın TSO Başkanı Halil Balık, “Yayınlanan tebliğ ile yeni teknoloji içeren yatırımların desteklenmesine yönelik usul ve esasları içeren tebliğle kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak, tarım ve tarım dışı istihdamı geliştirmek, kadın ve genç girişimciler öncelikli olmak üzere gerçek ve tüzel kişilerin yatırımları için yapılacak hibe ödemelerine ilişkin hususlar belirlenmiştir. Tüzel kişilerde proje tutarı 2,5 milyon TL, gerçek kişilerde 1 milyon 250 TL ye kadar olan yatırımlar, kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında hibe alabilecek. Hibeye esas proje tutarı alt limiti en az KDV Hariç 50 bin Türk Lirası'dır. Bu limit altındaki başvurular kabul edilmemektedir. Ekonomik Yatırım ve Kırsal Ekonomik Yatırım kapsamındaki konulara ilişkin proje hazırlayarak yatırım teklifi vermek isteyen yatırımcılar için son başvuru tarihi 30 Eylül 2019 Pazartesi’dir. Proje başvurusu yapacakların www.tarimorman.gov.tr internet adresi üzerinden giriş yaparak müracaatlarını tamamlamaları gerekmektedir. Yayınlanan tebliğ hakkındaki detaylı bilgiyi Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden alabilirsiniz.” dedi.

Destekler 81 ilde kullanılabilecek

Tebliğ’e göre yenilenebilir enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımı; tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde, toplu basınçlı sulama sistemleri için, sulama kooperatifleri ve sulama kooperatifleri üst birliklerinin sulama hizmetlerinin gerektirdiği elektrik enerjisini temin etmek amaçlı güneş ve rüzgâr enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımı ile üç dekardan küçük olmaması şartıyla örtü altı kayıt sistemine kayıtlı mevcut modern seralarda kullanılmak üzere; yenilenebilir enerji kaynaklarından jeotermal ve biyogazdan ısı ve/veya elektrik üreten tesisler ile güneş ve rüzgâr enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımı, 81 ilde, hibe desteği kapsamında değerlendirilecek. 

Güneş panelleri farklı parsellerde olabilecek

Güneş enerjisine dayalı sistemler içeren projeler için destek başvurusu yapılırken; mevcut seralarda ve tarımsal amaçlı kooperatifler, birlikler ile bunların üst birliklerinin sulama hizmetlerinin gerektirdiği elektrik enerjisini temin etmek amaçlı yenilenebilir enerji üretim tesisi konulu başvurularda güneş enerjisi kullanılması halinde teknik gerekçelerinin açıklanması durumunda, yatırım mülkiyeti veya kullanım hakkı başvuru sahibine ait olmak üzere paneller bitişik birden fazla parsellerde yer alabilecek.

Azami 2,5 milyon, asgari 50 bin lira!

Başvuruda bulunanların tarımsal amaçlı kooperatifler ve birlikler veya tüzel kişiler olması halinde hibeye esas proje tutarı, yatırım niteliği yeni tesis olan başvurularda azami 2,5 milyon TL; yatırım niteliği tamamlama olan başvurularda 1 milyon 750 bin TL; yatırım niteliği kapasite artırımı, teknoloji yenileme veya modernizasyon olan başvurularda 1 milyon 250 bin TL olacak. 

Başvuruda bulunanların gerçek kişi olması halinde ise proje tutarları, yatırım niteliği yeni tesis olan başvurularda azami 1 milyon 250 bin TL; yatırım niteliği tamamlama olan başvurularda 1 milyon TL; yatırım niteliği kapasite artırımı, teknoloji yenileme veya modernizasyon olan başvurularda 750 bin TL olacak. Asgari proje tutarı da 50 bin TL olacak. 

Hibeye esas proje tutarının yüzde 50’sine hibe yoluyla destek verilecek. Proje tutarının kalan yüzde 50’sini ise başvuru sahipleri temin etmekle yükümlü olacaklar. 

İhtiyacın en az 51’ini üretmek zorunlu

Yenilenebilir enerji olarak jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgâr enerjisi kullanacak bütün yatırım konularında yenilenebilir enerji üretimi mevcut veya kurulacak tesisin kurulu güç üzerinden hesaplanan yıllık enerji ihtiyacının en az yüzde 51’ini en fazla yüzde 110’unu karşılayacak şekilde projelendirilmesi halinde hibe desteğinden faydalandırılacaklar. 

Elde edilen enerji, mevcut veya kurulacak tesisteki enerji ihtiyacının yüzde 110’unu aşması durumunda elde edilen toplam enerji ile tesiste ihtiyaç duyulan enerji oranlanarak hibe ödemesi yapılacak. Bu oranların dışında kalan kısımlar ayni katkı olarak karşılanacak.

Ulusal şebekeye bağlantı şartı

Yenilenebilir enerji olarak biyogaz, güneş ve rüzgâr enerjisi kullanarak elektrik üretecek bütün yatırım konularında enerjinin ulusal şebekeye bağlanması şart olacak. 

Hibe ödemeleri bağlantı sözleşmesinde belirtilen kurulu güç üzerinden yapılacak. Bağlantı sözleşmesinde belirtilen gücün, bağlantı izni ve ruhsatı veren kurumdan kaynaklanan sebeplerle projesinde öngörülen kurulu gücün yüzde 51’in altına düşmesi ve bu durumun da resmî belgelerle tespit edilmesi halinde, yenilenebilir enerji üretim tesisi başvurularında hibe sözleşmesi tasfiye edilerek teminat yatırımcıya iade edilecek. Yenilenebilir enerji üretimi, başvuruya esas yatırım projesinin bir ünitesi ise bu durumda projede enerji ünitesine ait giderler hibeye esas proje tutarından düşürülerek yatırımın geri kalan kısmı hibe desteği kapsamında değerlendirilecek.

ETİKETLER : tso tarımsal kalkınma eğitim
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›