Geçmişten gelen borçlar nedeniyle sıkıntı yaşanabilir!

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Bartın’daki basın mensuplarıyla bir araya gelerek belediye çalışmalarıyla ilgili bilgiler verirken merak edilen soruları da yanıtladı. Türkiye’nin en borçlu belediyeleri arasında yer alan Amasra Belediyesi’nin borçlarını azaltmak, borçlardan etkilenmeden belediye hizmetlerine devam etmek ve belediyenin gelirlerini artırmak için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Başkan Çakır, geçmişe dönük borçlar ve krediler nedeniyle kış döneminde sıkıntılar yaşanabileceğini belirtti. Bu konuda yaptıkları 2,5 yıllık planlamanın ülkedeki ekonomik koşullar nedeniyle 1 yıl sarkabileceğini belirten Çakır, “Bir borç yükümüz mevcut. Hatta gerçekleşen gelirlerin 4 katı büyüklüğünde bir borç yüküne sahip olan belediye olarak Türkiye’nin en borçlu belediyeleri arasında görünen bir tablo var ama Amasra’da yaşıyoruz, bu kenttin ciddi bir potansiyeli var. Bu tabloyu bilerek de göreve geldik. Bunu aşacağız. Ama kış günlerinde İller Bankası’nın payları, geçmişten gelen borçlar ve krediler nedeniyle yine sıkıntı yaşamamız mümkün. Elimizde sihirli bir değnek yok bu sorunlar hemen bir anda çözülmez. Biz bu konuda 2,5 yıllık bir planlama yapmıştık ama ülkemizin ekonomik koşullarını da değerlendirirsek bu planlamada 1 yıllık sarkma da mümkün olabilir. Biz göreve geldiğimizde belediyenin 8 milyon 600 bin TL civarında net rakamla bir borcu vardı. Dolayısıyla böyle baktığınızda aslında belediyenin borcu 50 milyon TL’nin üzerinde.” dedi.
Bu haber 2019-08-19 17:03:34 eklenmiş ve 297 kez görüntülenmiştir.

 

 

1 yıllık sarkma mümkün olabilir!

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

31 Mart yerel seçimleriyle göreve gelen Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, seçimler sonrası ilk defa Amasra’da basınla bir araya geldi.

Türkiye’nin en borçlu belediyeleri arasında yer alan Amasra Belediyesi’nin başkanlık makamına seçilen Çakır, seçimin ardından geçen süre boyunca, belediyenin borçlarını azaltmak, borçlardan etkilenmeden belediye hizmetlerine devam etmek ve belediyenin gelirlerini artırmak için yapılan çalışmaları ve yeni projeleri basınla paylaştı.

Resmi olmayan rakamlarla Amasra Belediyesi’nin borcunun 50 milyon TL’nin üzerinde olduğunu ifade eden Çakır, bu durumu bilerek göreve geldiklerini ve bunun için de göreve geldikleri andan itibaren ekonomik sıkıntıları aşmak için çeşitli hamleler gerçekleştirdiklerini kaydetti.

 

“Ekonomik sorunlar mevcut”

 

Personel  ve araç giderleri de dahil olmak üzere birçok alanda tasarruf tedbirleri uyguladıklarını ifade eden Başkan Çakır, şunları söyledi:

Yerel seçimler sonrasında göreve geldiğimizde yaz sezonu hazırlıklarıyla ilgili daha çok çalıştık ve Amasra’da yavaş yavaş sezonunda sonlarına geliyoruz. Amasra’mız Karadeniz’in incisi ve Ankara’ya denizin en yakın olduğu bölge. Amasra’da bu sezon ülkenin genel ekonomik durumundan kaynaklı olarak kısmi bir daralma olsa da diğer yerlere nazaran Amasra nispeten bu sıkıntıdan daha az etkilendi. Genel anlamda bu sezonu olumlu geçirdik. Belediye olarak kentimiz ülkemizdeki birçok belediyede olduğu gibi  ekonomik sorunları tabi ki mevcut. Bir taraftan sezon hazırlıklarıyla uğraşırken bir taraftan da bu ekonomik sorunları tasarruf yoluyla ve gelir arttırıcı projelerle aşma hamlelerimiz oldu.  

 

Ciddi tasarruf sağlandı!

 

Tasarruf kapsamında aslında belediye kaynaklarının daha etkili ve verimli kullanılması yönünde planlamalar yaptık. Emekliliği gelen arkadaşlarımızı bu konuda teşvik ettik, araçlarımızla ilgili olarak da hareketlerini kayıt altına alarak ve araçların hareketini planlayarak aslında ciddi bir tasarruf sağlamış olduk.

 

“Hemen hemen sonuna geldik”

 

Amasra’mızın malum sezon yoğunluğu dolayısıyla da su tüketimi buna bağlı olarak da elektrik tüketimi ciddi anlamda yüksek. Buna bağlı olarak da mesela Ağustos ayı faturamız 148 bin TL gibi ciddi bir rakam. Bunu azaltmak için kentin su kaynaklarını su şebekesine dahil edecek ve elektrik kullanmadan su sağlayacak projelerimizin de hemen hemen sonuna geldik. Amasralıların çok iyi bildiği kaya altı suyu dediğimiz geçmişte kullandığımız su kaynağımızı tekrar kentimize kazandıracağız.  

 

Planlama hatasından kaynaklı sıkıntılar yaşandı

 

Sezon planlamalarını yaparken tabi birtakım sıkıntılar da yaşadık. Toplum yararına çalışma programı kapsamında İŞKUR tarafından birçok kamu kurumuna personel yönlendiriliyor. Ancak bizim gibi turistik bölgelerde bir planlama hatası olarak kabul edilebilecek bir sıkıntı yaşadık. Haziran ve Temmuz aylarında bu programdan yararlanan 23 personelimiz süresi bittiği için iş bıraktı. Aslında belediye olarak bizim de İŞKUR’la bu konuda görüşerek birtakım önlemler almamız gerekiyordu. Bu konuda önümüzdeki sezonlarla gerekli tedbirleri İŞKUR’la görüşerek almayı planlıyoruz.

 

Maden Müzesi oluşturulacak, kilise hizmete açılacak

 

Bunun dışında kentimize gelen misafirlerimizin burada kalma sürelerini  arttıracak ve ulaşımlarını kolaylaştıracak bir takım planlarımız da var. Kentimiz bir turizm kenti olduğu kadar taşkömürü rezervi en yüksek yerlerinden de birisi. Buraya gelen insanların bu maden rezervinden bir müze aracılığıyla bilgilenmesi amacıyla bir maden müzesi çalışmamız var. Aynı şekilde  burada bulunan küçük kilisenin insanlara ziyarete açılması için Kültür ve Turizm Bakanlığa talepte bulunduk. Bu kilisenin iç düzenlemesiyle birlikte önümüzdeki yıl faaliyete geçmesi için çalışmalarımız sürüyor.

 

Baharda da Amasra hareketlendirilecek

 

Bunun yanı sıra Amasra’da sadece mekanı değil, sezonu da genişletmek için çalışmalarımız var. Bunun için bahar mevsimlerinde de Amasra’yı hareketlendirecek faaliyetler planlıyoruz. Avrupa Haraketlilik Haftası kapsamında bir haftalık bir programımız olacak. Bununla ilgili duyurularımız bugünden itibaren devam edecek. Bartın’da gerçekleştirilen bisiklet haftası için de yine Amasra’da ciddi etkinliklerimiz olacak. Kentin tanıtımının yanı sıra esnafımızın turizmden kazanabileceği çalışmalara belediye olarak devam ediyoruz.

 

Amasra’yı sevenlere çağrı!

 

Kentimizde yazın ve kışın meydana gelen  nüfus farkına da gelecek olursak malum belediyeler nüfusuna göre bütçeden pay alıyor. Ancak yazın günü birlikte yaklaşık 50 bin kişiye hizmet vermek durumunda kalıyoruz. Bu konuda da Amasra’yı sevenlere de bir çağrıda bulunmak istiyoruz. Birincisi ikametgahlarını Amasra’ya taşırlarsa eğer bizim de merkezi bütçeden alacağımız pay onlara daha iyi hizmet verebilmek adına artmış olacaktır. Dolayısıyla aralık ayı sonuna kadar burada mülkü olan tüm hemşerilerimizin ya da buradan mülk almış Amasra’yı seven dostlarımızın da ikametgahlarını Amasra’ya taşımaları konusunda da bir çalışmamız olacak.

 

Sıkıntı yaşanmadı

 

Amasra’da yaşanan bayram yoğunluğuna da değinecek olursak belediye olarak ilçemizde yaşanan bayram yoğunluğunun altından olumlu bir şekilde kalktık. Personelimizin tamamını gelen misafirlerimizin daha rahat etmesi için yönlendirdik. Kronik sorunumuz olan otopark sorununu da misafirlerimizi her ne kadar biraz yürütmüş olsak da kamu kurumumuz A.T.İ.M’in de desteğiyle aştık ve en azından kentimize gelip yer bulamadığı için geri dönen misafirlerimiz için de bir alternatif hazırlamış olduk. Alt yapıda yani su ve kanalizasyonda ciddi bir problem yaşamadık. İlçemizin alan olarak darlığını ve nüfus olarak fazlalığını da göz önünde bulunduracak olursak personelimizin de destekleriyle temizlik konusunda ciddi sıkıntılar yaşamadık. Bu konuda bizlere yardım eden gönüllü kardeşlerimize de çok teşekkür ediyorum.

 

Amasra yayalaştırılacak

 

Gelecek yıllar için de tabi bir takım planlarımız var. Amasra’mızın fizik sınırlarının darlığını göz önünde bulundurduğumuz da olabildiğince Amasra’yı yayalaştırmadan yanayız. Önümüzdeki yıl kale içine ve Boztepe’ye araç girişlerini sınırlayacağız. Orada ikamet eden vatandaşlarımıza ve zorunlu kamu hizmetlerine bu anlamda öncelik tanıyacağız. Sadece kale içi ve Boztepe’ye yönelik değil, kentin genelinde yayalaştırmaya yönelik adımlarımız devam edecek. Katı atık ve su tarifesini meclisten geçirdik, şuanda sözleşmelerimiz yapılıyor. Bu konuda daha az kazanan işletmelerimiz ve hanelere az bir bedel, daha çok kazanan işletmelerimizin de daha çok katkısının olacağı bir takım düzenlemelerimiz var.”

 

Geçmişten gelen borçlar nedeniyle sıkıntı yaşanabilir!

 

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çakır, Amasra Belediyesi’nin geçmişe dönük borçlarıyla ilgili olarak kendisine yöneltilen soruya şöyle yanıt verdi:

“Bu konuda yaptığımız tasarruflara değinecek olursak mesela yakıtla ilgili şuanda yüzde 50 bir tasarrufumuz söz konusu. Su meselesinde elektrik fiyatlarının artışından kaynaklı bir tasarruf sağlayamadık. Ancak tüketim verilerine baktığımızda orada da yüzde 16’lık bir tasarrufumuz var. Bahsettiğim su projesi ve tüm su kaynaklarının otomasyona geçmesiyle enerji de yüzde 26’lık bir tasarruf daha hedefliyoruz. Sadece bununla değil, kentte önce belediyenin yani kamunun işleteceği işletmeleri ön planda tutarak ve özel sektörden de bu konuda destek olarak kentin gelirini artıracak çalışmalar yapmayı da hedefliyoruz. Tüm doğrudan alımların kamuya açık şekilde planlanması konuda gayretimiz devam ediyor. Bir borç yükümüz mevcut. Hatta  gerçekleşen gelirlerin 4 katı büyüklüğünde bir borç yüküne sahip olan belediye olarak Türkiye’nin en borçlu belediyeleri arasında görünen bir tablo var ama Amasra’da yaşıyoruz, bu kenttin ciddi bir potansiyeli var. Bu tabloyu bilerek de göreve geldik. Ama bunu aşacağız. Göreve geldiğimizde 14 ay alacağı olan personelimiz mevcuttu ama şuanda bu 11 aya düşmüş durumda. Bir eşitlik yaratmak gayretiyle ödemelerimizi planlıyoruz. Tabi ki personelimizin hala alacağı var ama sezonunda artısıyla şuanda bu konuda olumlu bir noktadayız. Şuanda maaş alıyorlar. Bu tablo kış günlerine kadar olumlu bir şekilde devam edeceğe benziyor ama kış günlerinde İller Bankası’nın payları geçmişten gelen borçlar ve krediler nedeniyle yine sıkıntı yaşamamız mümkün.

 

1 yıllık sarkma mümkün olabilir!

 

Elimizde sihirli bir değnek yok bu sorunlar hemen bir anda çözülmez. Biz bu konuda 2,5 yıllık bir planlama yapmıştık ama ülkemizin ekonomik koşullarını da değerlendirirsek bu planlamada 1 yıllık sarkma da mümkün olabilir. Biz göreve geldiğimizde belediyenin 8 milyon 600 bin TL civarında net rakamla bir borcu vardı. Ama bu rakamın içinde örneğin emekli olan memurun kıdem tazminatı alacakları yok. Dolayısıyla böyle baktığınızda aslında belediyenin borcu 50 milyon TL’nin üzerinde. Emekli olan son 7 personelimizin bize maliyeti 1 milyon 200 bin TL.”

 

“Yeniden değerlendirme yapacağız”

 

Belediye çalışanları arasındaki maaş dengesizliğiyle ilgili olarak kendisine yöneltilen soruya da Başkan Çakır, “Geçmişten bugüne yapılan toplu iş sözleşmelerinden doğan haklar nedeniyle kadrolu işçilerimizin aslında mesai ücretleri oldukça yüksek. Bu konuda sendikacı arkadaşlarla da görüştük. Sosyal belediyecilik anlayışıyla bize yakışan aslında burada emekçi arkadaşlarımızla bu konuda kendilerine düşen sorumluluklarla ilgili oturup bu konuda konuşmak ve bunu yapacağız. Bu geçmişte atılan imzaların belediyemize getirdiği bir yük aslında. Benim bu konuda ilkesel tutumum Amasra Belediyesi o imkanlara kavuştuğunda işçiye 10 bin TL de versin, 15 bin TL de. Emekten tasarruf olmaz. Tabi işçimize alın terinin hakkını verelim ama gerçeklerimiz orada, halkımızın ve esnafımızın bu konuda bize desteği olduğu gibi işçi arkadaşlarımız ve onların örgütleriyle oturup yeniden bir değerlendirme yapacağız.” dedi.

 

“Spekülasyondan ibaret”

 

Amasra Belediyesi’ne kayyum atandığı yönündeki söylemler üzerine de Çakır, “Amasra için bu spekülasyondan başka bir şey değil. Her ne kadar kayyum mantığını doğru bulmuyoruz. Halkın iradesiyle seçilmiş kişilerin hizmet etmesi adına önünün açılması gerektiğini düşünüyoruz. Bizimle ilgili ise bu durum spekülasyondan ibaret. Hepinizin bildiği gibi süreci şeffaflıkla götürüyoruz. Göreve geldiğimizdeki tablodan iyiye gidiyoruz, daha da iyiye gideceğiz.” açıklamasında bulundu.  

 

 

ETİKETLER : Bartın Amasra Belediyesi Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›