Bartın’ın CHP’li Belediye Başkanları Ankara’daki çalıştaydaydı

Bartın’ın CHP’li Belediye Başkanları Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya, Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır ile Kurucaşile Belediye Başkanı Uğur Güneş de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından Ankara'da düzenlenen “Yerel Yönetimler Çalıştayı”na katıldı. Belediye Başkanları ve CHP Bartın İl Başkanı İsmail Cem Akyol ile Bartın Belediye Meclis Üyesi Umur Yücel’in de arasında bulunduğu heyet, çalıştay öncesi CHP Genel Başkanı Özgür Özel, parti yöneticileri ve diğer CHP’li belediye başkanları ile birlikte Anıtkabir'i ziyaret ederek Ata’nın huzuruna çıktı.
Bu haber 2024-04-23 09:05:42 eklenmiş ve 362 kez görüntülenmiştir.

 

Ata’nın huzuruna çıktılar

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

31 Mart’ta yapılan Mahalli İdareler Seçimleri’nde Bartın başta olmak üzere ülke genelinde kurulan 206 bin 806 sandıkta kayıtlı 61 milyon 430 bin 934 seçmenden 48 milyon 256 bin 541’i oy kullanmış, bu oyların 46 milyon 46 bin 499’u geçerli sayılmıştı. Geçerli oyların 17 milyon 391’ini alan CHP arasında Ankara, İstanbul ve İzmir’in de bulunduğu 14 büyükşehrin yanı sıra 21 de il belediye başkanlığını kazanarak seçimin galibi olurken, iktidar partisi olan AK Parti geçerli oyların 16 milyon 339 bin 771’i ile 24 belediye, DEM Parti 2 milyon 625 bin 588 oyla 10 belediye, MHP 2 milyon 297 bin 662 oy ile 8 belediye, Yeniden Refah partisi 2 milyon 851 bin 784 oyla 2 belediye, İYİ Parti 1 milyon 735 bin 924 oy ile 1, Büyük Birlik Partisi de 200 bin 301 oy ile 1 belediye başkanlığı kazandı.

 

CHP, Bartın’da 17 yıl aradan sonrasında Bartın Belediye Başkanlığı’nı eski milletvekili ve belediye başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya ile yeniden kazanırken Amasra’da kazanan mevcut Başkan yine Recai Çakır olmuştu. Kurucaşile’de uzun yıllar sonra değişim yaşanırken Uğur Güneş ile yerel iktidar AK Parti’den CHP’ye geçmişti.

 

 

Ata’nın huzuruna çıktılar

 

 

CHP’li Belediye Başkanları, hafta sonunda Ankara’da yapılan partilerinin Yerel Yönetimler Çalıştayı’nda buluştu. Çalıştay öncesinde CHP Genel Başkanı Özgür Özel başkanlığındaki Belediye Başkanları ve il yöneticileri ile birlikte Anıtkabir’i ziyaret etti.

 

 

Bartın’ın CHP’li Belediye Başkanları Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya, Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır ile Kurucaşile Belediye Başkanı Uğur Güneş de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından Ankara'da düzenlenen “Yerel Yönetimler Çalıştayı”na katıldı.

 

 

CHP Bartın İl Başkanı İsmail Cem Akyol ile Bartın Belediye Meclis Üyesi Umur Yücel’in de arasında bulunduğu heyet, Aslanlı Yol’dan yürüyerek Atatürk’ün mozolesine çıktı. Bartın heyeti, tören boyunca sürekli Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın arkasında yer aldı.

 

 

İnönü’nün mezarını da ziyaret ettiler

 

 

Atatürk’ün mozolesine Genel Başkan tarafından çiçek bırakılması ve saygı duruşunda bulunulması sonrasında heyet, Anıtkabir Özel Defteri’nin bulunduğu Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. CHP lideri Özel, defteri imzaladıktan sonra ise 2. Cumhurbaşkanı olan İsmet İnönü’nün de mezarını ziyaret ederek çelenk sundu.

 

 

“Türkiye ittifakı kazanmıştır”

 

 

CHP’li yöneticiler ve Belediye Başkanları daha sonra hep birlikte parti genel merkezine geçerek Yerel Yönetimler Çalıştayı’na katıldı. Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya, Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır ve Kurucaşile Belediye Başkanı Uğur Güneş de çalıştaya katılarak CHP Lideri Özgür Özel’in, açılışta yaptığı konuşmayı dinledi.

 

 

CHP’nin artık toplumun her kesiminden ve özelliklede tüm demokratlardan oy alabilen bir parti haline geldiğini savunan Özel, özetle şunları söyledi:

 

 

“Bu seçimde milliyetçi demokratların payı vardır. Bu seçimde muhafazakâr demokratların payı vardır. Bu seçimde tüm Kürt demokratların emeği vardır. Seçimleri Türkiye ittifakı kazanmıştır, Türkiye kazanmıştır. Türkiye ittifakının belediye başkanlarına selam olsun. Üzerimizdeki yüzde 25'lik cam tavanı, bu sonuçlarla beraber tuzla buz ettik. Bundan sonra ölçme değerlendirmeyi siyasetimizin odak noktası haline getireceğiz. Doğru yapanı örnek göstereceğiz, yanlış yapanı doğruya sevk edeceğiz. İbre yukarı ise devam edeceğiz, aşağıdaysa mutlaka yanlıştan döneceğiz.

 

 

Belediyelerin karneleri paylaşılacak!

 

 

Yerel seçimlerin sonunda yüzde 38 oy oranına ulaştık. Gencecik bir ekiple ve çok tecrübeli bir ekiple birlikte 80 darbesinden bu yana açılmayan kapıyı açmak için düşünmeye başladık. ‘Geçmişte açılan kapının kilidi mutlaka bir yerlerdedir’ dedik. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bıraktığı 3 anahtarı aldık. Birinci anahtar; Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyeti kime emanet ettiği idi. Atatürk, Cumhuriyeti gençlere emanet etmişti. ‘Gençlik’ diyerek, ‘gençleşme’ diyerek, ‘daha çok genç aday’ diyerek ilk anahtarı soktuk, çevrildi. İkinci anahtar; Cumhuriyet, eşit yurttaş, eşit temsil ve kadına olan güvenle yükselmişti. Çok daha fazla kadınla ikinci kilidi de açtık. Üçüncü kilit de; yine Atatürk, bu ülkenin neden işgale uğradığını çok iyi biliyordu. Fatih Sultan Mehmet, çağ açıp çağ kapatırken, dünyanın en iyi mühendislerini getirip, dünyanın en ileri toplarını döktürüyordu. Çağdaş dünyadaki en iyi yönetilen siyasi partiler nasıl yönetiliyorsa, bu süreci öyle yönetmek kararını konuştuk ve uyguladık. Hepimiz birden, bilime sarılarak ve bilimin söylediğini dinleyerek, gereğini ona göre yaparak kazandık. O yüzden, üçüncü anahtar da bilimsel yöntemlerdi.

 

 

Bundan sonraki süreçte belediyelerin 3'er, 6'şar aylık ve 1'er yıllık karnelerini ölçme değerlendirme yöntemiyle çıkarıp, sizinle paylaşacağız. Eğer ibre yukarıysa devam edeceğiz, durağansa neler yapabileceğimize bakacağız, aşağı doğruysa yanlışlardan döneceğiz.

 

 

“İlk genel seçimi kazanmalıyız”

 

 

Ülkemizin asıl beka sorunu bu ülkenin gençlerinin dünyanın gelişmiş ülkelerinde hayal kurmalarıdır. Bu yüzden sırtımıza konan yük, Cumhuriyetin 2. yüzyılının ilk genel seçimlerini Atatürk'ün partisinin kazanıp, 2. yüzyılın ilk 20 yılında Cumhuriyet'in kurucu ilkelerine uygun olarak ülkenin yeniden kurtarılması, demokrasinin yeniden kurulması, ekonominin yeniden ayağa kalkması vasiyetinin yerine gelmesidir.

 

 

“Tarihi yeniden yazma fırsatı yakaladık”

 

 

Muasır medeniyet seviyesi yakalanacak ve geçilecektir. Bir yandan seçim gecesi seçmenin mektubunu balkondan okuyanlar, inip grup toplantısına gidince hikaye okumaya, masal okumaya başladılar. Seçmenin mesajını anlamadıkları ortada. Birisi CHP'nin kazandığı bu başarıya dönüp ‘tesadüfen’ ve ‘konjonktürel’ gibi hiçe saymayla meşgulken, bir diğeri ‘Seçimleri biz kazandık’ diyecek kadar seçmene karşı küstahlaşmış ve kibrinden arınamamış bir noktadır. Oysa biz bunu bir zafer olarak görmüyoruz. Evet, bir başarıdır. Ama zafer değil, görevdir. Önümüzdeki ilk seçimlerde parti iktidar olduğunda, bu iktidar değiştiğinde ancak zafere dönüşecektir. Rantı yönetme, kendi evlatlarımızı, yakınlarımızı birtakım makamlara getirme, yandaşlarınızı zengin etme fırsatı yakalamadık, arkadaşlar. Biz tarihin akışını değiştirme fırsatı yakaladık. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında tarihi yeniden yazma fırsatını yakaladık. Yetkiyi kimden aldığımızı biliyoruz. Bir kredi açılmıştır; bu tüketici kredisi değildir, bir yatırımcı kredisidir. Seçmen bakacak, sonra tekrar değerlendirecektir.

 

 

“Kutuplaşmayı kırmak içi bir adım atacağız”

 

 

Bayramda 8 lideri de arayarak bayramlaştım. CHP, herkesle bayramlaşabilen tek partidir. Bundan sonraki süreçte yüz yüze bir görüşme gerçekleştireceğim. Türkiye ekonomisinin yüzde 80'ine yerel yönetim hizmeti veriyoruz. Türkiye çok büyük bir sıkıntı içinde... Yoksulluk var, işsizlik var, ekonomik krizlerin sosyolojik, toplumsal krizlere dönüşme potansiyeli var. O coğrafyada milletin yetki verdiği iki kişi var. Birisi genel yönetim yetkisini kullanıyor, diğeri yerel yönetim yetkisini kullanıyor. Bu iki yapının çatışması, sürtüşmesi, kapışması millete kaybettirir. Yurt dışından bulunmuş hazır fonların Türkiye'ye hizmete sunulmaması milletimize kaybettirir. Millet böyle hataları affetmez. Biz kibre kapılırsak bize, kim kibre kapılırsa ona hesap sorar. Biz bir nezaket telefonu açtık, şimdi bir çalışma ziyaretine gideceğiz.

 

 

Sizlerin masalarında çalışarak ortaklaştıracağınız talepler, ajandamızda olması gereken öncelikler, Parti Meclisi, MYK, Parti Grubumuzun bize toplam siyaset üzerinden yaptığı okumaları billurlaştırıp gündemimizi oluşturup, nezaketle talepte bulunup, yüz yüze görüşme gerçekleştireceğiz. Ben bir ilerleme sağlayacağımızı, öncelikle toplumdaki bu kutuplaşmayı kırmak içi bir adım atacağımızı, sonra bu toplumun yararına çok önemli işlerde birlikte mesafe alacağımıza inanıyorum.”

 

 

Yerel seçimlerden yüzde 37,7 oy oranıyla çıkarak birinci parti olan CHP’nin “İktidar Yolunda CHP Belediyeciliği Çalıştayı, ikinci günün programının da tamamlanmasıyla sona erdi. Çalıştay, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in konuşmasıyla kapandı.

 

 

İkinci gün programı, saat 10.30 itibarıyla CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in katılımıyla genel merkezin giriş katında bulunan 600 kişilik konferans salonunda başladı. Programın moderasyonunu Yerel Yönetimler ve Dirençleri Kentlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek yaptı. Geçmiş dönemlerde belediyeyi yöneten ve yeniden seçilen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in konuşmalarını yaptı.

 

 

Ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, şeffaf ve sosyal belediyeciliğe ilişkin tecrübe ve deneyimlerini aktardıkları sunumlarını gerçekleştirdi.

 

 

Sunumlardan sonra Genel Sekreter Selin Sayek Böke, haziruna çalıştay kapanış bildirgesini sundu. Sonuç bildirgesinin yarın 13.00’te düzenlenecek olan MYK toplantısında değerlendirilmesi kararlaştırıldı.

 

 

Program, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in kapanış konuşmasıyla sona erdi. Özel’in konuşması yaklaşık 1.5 saat sürdü. İkinci gün programının tamamı basına kapalı olarak yapıldı.

 

 

“Hedef 2028, tüm gücümüzle çalışacağız”

 

 

Çalıştayın ikinci gününde; belediye başkanlarına popülizmden uzak olmaları çağrısı yapıldı. Belediye başkanlarının genel siyasete karışmamaları ve kapsayıcı olmaları istendi. Hata yapmadan iktidara gitmenin yolunun diğer belediye başkanlarıyla koordineli çalışmak olduğu vurgusu yapıldı. Çalıştayın ikinci günkü mesajı da “Hedef 2028, tüm gücümüzle çalışacağız.” oldu.

 

 

CHP lideri Özel, “Bu bir zafer değil sorumluluk. Bu sorumluluğu yerine getirecek olan sizlersiniz. Belediye başkanları herkese eşit mesafede olursa kampanya sürecinde söylediklerimiz hayata geçmiş olur. Asıl mücadele tüm toplumu kapsayacak işler yaparak hem kente hem vatandaşlara hizmet vermek.” dedi.

 

 

Özel, ayrıca yapılanın bir kamu hizmeti olduğu bilincinin unutulmaması, mali disiplinin sağlanması, toplumun kesimleri arasında ayrım yapılmaması uyarılarında bulundu. Özel, Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’nun geçmiş dönem projelerinden örnekler verdi.

 

 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, belediye başkanları arasında kurulması gereken bir ahenk olduğunu, bu yolla iyi örneklerin yayılmasının kolay olacağının altını çizdi. Kamuoyunda kabul gören projelerin diğer belediyelerde yaygınlaştırılması gerektiğini ifade eden Özel, iletişim ağlarının kurulması ve organize edilmesine de dikkati çekti.

 

 

 

ETİKETLER : 31 Mart CHP Bartın
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›