Yalçınkaya, 17 yıl sonra yeniden başkanlık etti!

31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinin ardından Bartın Belediye Meclisi, ilk kez toplandı. Bartın Belediyesi’nin 47’nci Başkanı seçilen Muhammet Rıza Yalçınkaya başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda Belediyenin borçlarına dikkat çekerken “Şu anda yapılan çalışma ile Bartın Belediyesi’nin borcu 251 milyon liranın üzerinde. Bartın Belediyesi olarak şu anda 251 milyon liralık bir borcu devralmış bulunuyoruz. Bunun bir kısmı bankalardan alınan kredi borcu. Bir kısmı vergi borcu. Bir kısmı sigorta prim borcu, bir kısmı ilgili kurumlara olan borçlar. Büyük bir kısmı da iç piyasaya olan borçlar. Kimi ödemeler yapılmış, alımlar yapılmış ama borçları ödenmemiş yeni döneme bırakılmış. Kimi hak edişler yapılmış hizmet satın alımı yapılmış onların faturaları ödenmemiş. Bir de devam eden işler var yani ihalesi yapılmış sonucunda da ödenmesi gereken tutarlar dahil olmak üzere bir de kıdem tazminatı ile 251 milyon lira borçla devralmış bulunuyoruz. Dolayısıyla bundan sonra bu borçların ödenmesi konusunda hem de Bartın Belediyesi’nin bu borçları öderken hem de Bartın halkının beklediği projeleri hızlı bir şekilde hayata geçirmesi konusunda Belediye Meclisi olarak hepimizin üzerine görev düşüyor.” dedi.
Bu haber 2024-04-15 09:49:34 eklenmiş ve 342 kez görüntülenmiştir.

 

“Hem borçları ödeyeceğiz hem projeleri hayata geçireceğiz”

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK-Kübra Nur AK

 

 

İki dönemin ardından 3. kez Bartın Belediye Başkanı olan Muhammet Rıza Yalçınkaya başkanlığında Bartın Belediye Meclisi, ilk kez toplandı.

 

 

Toplantı öncesi Meclis Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya ve beraberindeki Meclis Üyeleri, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtına Çelenk sundu. Belediye Meclis Üyelerinin de hazır bulunduğu tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başlayarak, çelenk sunumunun ardından da sona erdi.

 

 

“Eşit ve adil hizmet” anlayışı vurgusu!

 

 

Başkan Yalçınkaya, tören sonrası Bartın Belediyesi’ne gelerek Belediye Meclis Salonu’nda saat 10.00’da gerçekleştirilen Belediye Meclis Toplantısına 17 yıl sonra yeniden başkanlık etti.

 

 

Yeni seçilen Bartın Belediye Meclis Üyelerinin de hazır bulunduğu Meclis Toplantısında gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı.

 

 

Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya, ilk belediye meclis toplantısında gündeme geçemeden önce yaptığı yeni dönemde halk ve kamu yararına çalışan bir belediyecilik yönetimiyle Bartın’ı tanıştırmak istediğini söyledi. Ayrıştırmadan ve ötekileştirmeden herkese hizmet edeceklerinin altını çizen Yalçınkaya, Belediyenin borçlarına dikkat çekti.

 

 

Bartın Belediyesi’nin 31 Mart 2024 tarihi itibariyle güncel borcunun 251 milyonu aştığını belirten Yalçınkaya, bir yandan Bartın Belediyesi’nin bu borçlarını öderken bir yandan da Bartın halkının beklediği projeleri hızlı bir şekilde hayata geçirmeye çalışacaklarını vurgulayarak şunları söyledi:

 

 

“31 Mart’ta yapılan yerel seçimler sonucu oluşan yeni belediye yönetimi ve seçilen yeni belediye meclis üyesi arkadaşlarımızla beraber ilk belediye meclis toplantımızı yapıyoruz. Bartın’ımıza ve hepimize hayırlı uğurlu olsun. Bundan sonraki süreç içerisinde hep birlikte Bartın’ımıza layık olduğu hizmetleri getirmek için ele ele gönül gönüle bir güç birliği içerisinde çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Halk ve kamu yararına çalışan bir belediyecilik yönetimiyle Bartın’ı tanıştırmak arzusu içerisindeyim. Dolayısıyla Bartın Belediyesi’nin halka getireceği hizmetleri de herkese eşit ve adil faydalanması için liyakatiyle adil olarak adaletli bir şekilde yerine getirme arzusu içerisindeyim. Tüm belediye meclisi üyesi arkadaşlarımın da aynı şekilde Bartın Belediyesi’nin kamu ve halk yararına çalışan bir yönetimle idare edilmesini arzu ettiklerini düşünüyorum. Aynı şekilde vatandaşlara gidecek olan hizmetlerin de adil ve eşit bir şekilde yapılmasını istediklerini düşünüyorum. Seçim öncesi propaganda çalışmaları sırasında da dile getirdiğim bir konu var. Bu tarih itibariyle artık Bartın’da ötekileştirme, ayrıştırma birilerini bucusun şucusun diyerek hizmetten mahrum etme anlayışını ortadan kaldıracağız. Hep birlikte eşit ve adil bir hizmet anlayışı içerisinde olacağız. Bartın Belediyesi’nin esas temel ilkesi de bence dürüstlük, doğruluk ve çalışkanlık olacak. O yüzden dürüst, doğru ve çalışkan bir belediyecilik yaparsak inanıyorum ki tüm belediye meclis üyesi arkadaşlarım da bu ilkeler ışığında görevlerini yaparsa zaten Bartın halkı da hepimize teşekkür edecek. Sonucunda hepimiz bu çatı altında halkın seçtiği kişiler olarak halkın beklediği hizmetleri en iyi şekilde doğrulukla, dürüstlükle, çalışkanlıkla yapmak zorundayız. Bu hizmetleri yaparken bizim göremediğimiz, sizin gördüğünüz ve eksik olarak yapılmasını arzu ettiğiniz bir şey olduğunda da bu konularda bizi uyarın. Bize bu eksikliklerin giderilmesi konusunda düşüncelerinizi iletin ki bizler de hata yapmadan Bartın halkının beklediği hizmetleri hızlı bir şekilde yerine getirelim.

 

 

“251 milyon liralık bir borcu devralmış bulunuyoruz”

 

 

Görevi devraldığımız andan itibaren Bartın Belediyesi’nin mali bilançosunun ortaya konmasını istedim. Yani Bartın Belediyesi’ni biz hangi borçla, hangi kasa ile teslim aldığımızı öğrenmek için Hesap İşleri Müdürlüğü vasıtası ile bir mali bilançonun çıkarılmasını istedim. Şu anda yapılan çalışma ile Bartın Belediyesi’nin borcu 251 milyon liranın üzerinde. Bartın Belediyesi olarak şu anda 251 milyon liralık bir borcu devralmış bulunuyoruz. Bunun bir kısmı bankalardan alınan kredi borcu. Bir kısmı vergi borcu. Bir kısmı sigorta prim borcu, bir kısmı ilgili kurumlara olan borçlar. Büyük bir kısmı da iç piyasaya olan borçlar. Kimi ödemeler yapılmış, alımlar yapılmış ama borçları ödenmemiş yeni döneme bırakılmış. Kimi hak edişler yapılmış hizmet satın alımı yapılmış onların faturaları ödenmemiş. Bir de devam eden işler var yani ihalesi yapılmış sonucunda da ödenmesi gereken tutarlar dahil olmak üzere bir de kıdem tazminatı ile 251 milyon lira borçla devralmış bulunuyoruz. Dolayısıyla bundan sonra bu borçların ödenmesi konusunda hem de Bartın Belediyesi’nin bu borçları öderken hem de Bartın halkının beklediği projeleri hızlı bir şekilde hayata geçirmesi konusunda Belediye Meclisi olarak hepimizin üzerine görev düşüyor. Belediye Meclisi üyeleri olarak hepimiz bu konuda halkın parasını, fakirin fukaranın parasını çarçur etmeden har vurup harman savurmadan sadece ve sadece halkın beklediği hizmetleri yapma yönünde harcanması için sizler hepiniz bu işin takipçisi olacaksınız. Bu anlamda hepinizin üzerine görev düşüyor. Bu para bu halkın. Bu para devlet tarafından halka hizmet amacıyla gönderilen bir paradan oluşuyor. Bir kısmı da kendi öz gelir kaynaklarımızdan elde ettiğimiz bir paradan oluşuyor. Toplam bütçe hem İller Bankası kanalıyla gelen bir para artı olarak kendi öz kaynaklarımızdan elde edilen bir para.

 

 

“Bu işlerin üstesinden gelmek zorundayız”

 

 

2023 yılında 640 milyon liralık bir bütçe imiş sonra yüzde 15 bir ek bütçe yapılarak 750 milyon lira olarak 2023 yılında gerçekleşmiş bir bütçe var. Dolayısıyla gerçekleşme yüzde 750 milyon lira olarak gerçekleşmiş. 2024 bütçesi de 750 milyon lira olarak Meclis tarafından kabul edilmiş. Dolayısıyla iki yıllık gelir bütçesi 1 milyar 500 milyon lira olarak Meclis tarafından kabul edilen ve harcanan para olarak önümüze geliyor. Tabi bu yılın bütçesinden Ocak, Şubat, Mart olmak üzere üç ay harcanmış oluyor. Ama bu üç ay harcanmış olan bütçeden de çok lüzumsuz olan harcamaların seçim öncesi harcandığını, belediyenin ihtiyacı olmadığı halde biraz har vurup harman savrulduğu dolayısıyla ödenmesi gereken borçların önümüze fazlasıyla geldiğinin göstergesi var. Önümüzdeki Mayıs ayındaki toplantıda sizlere bu konuda daha detaylı bilgi vereceğim. Ama sizler de göreceksiniz ki bazı harcamaların ne kadar lüzumsuz olduğunu, harcamaların gitmesi gereken yere gitmediğini hepimiz görmüş olacağız. Ama sonucunda biz bu işlerin üstesinden geliriz. Bu işlerin üstesinden gelmek zorundayız. Umutsuzluğa kapılmamak lazım. Umutsuzluğa kapıldığımız zaman zaten iş göremeyiz. Birbirimize destek olacağız, sonucunda Belediye Meclisi Üyesi olarak görev yaptığımız süre içerisinde Bartın Belediyesi bütçesinin tasarruflu bir şekilde kullanılmasını israftan kaçınarak halka hizmet anlamında kullanılmasının takipçisi olacağız dememiz lazım. Eğer böyle olursak israftan kaçınırsak, lüzumsuz harcamaları kesersek, bazı kaçakları ortadan kaldırırsak inanıyorum ki Bartın Belediyesi’nin bütçesi hem borç ödemede hem de halka hizmet anlamında yapılacak işlerin yapılmasında yeter de artar bile. Süreçte biraz her şeyin masaya yatırılarak sizler nezdinde de tartışılması lazım. Yaşanan sürecin içerisindeki hataların yanlışların sizlerin tarafından da görülmesi önemli bir şey.

 

 

“11 ay da 21 milyon kamu zarara uğratılmış”

 

 

11 ay önce Bartın Belediye Meclisi belediye başkanına bir kredi kullanma yetkisi vermiş. Kıdem tazminatı için kullanılması gereken yetki doğrultusunda Vakıflar Bankası’ndan 29 milyon lira değişken faizle kredi çekilmiş. Şu anda çekilen 29 milyon lira kredi 21 milyon faizle 50 milyona çıkmış. 11 ayda 21 milyon kamu zarara uğratılmış. 29 milyon lira çekilmiş ki bunun da kıdem tazminatlarına ödenip ödenmediği tartışılır. Bartın Belediyesi 21 milyon lira zarara uğratılmış. Yani bunun gibi birçok şey var. Bunların hepsini tartışmamız lazım. Yanlış bir uygulama ile Bartın Belediyesi’nin bir borç batağına sokulması var. Akıllı bir tüccar bir iş adamı bu ekonomik sıkıntılı günlerin içerisinde değişken faizle kredi çekip ticari hayatını zarar göreceğini herhalde düşünür. Böyle bir tablo ile karşı karşıyayız.  

 

 

“Bugün yeni bir başlangıç var”

 

 

Bugün yeni bir başlangıç var. Hep beraber el ele gönül gönüle hareket edeceğimizi bir kez daha söylüyorum. Benim yanlışlarım olursa, belediye meclisi üyesi arkadaşlarımın yanlışı olursa hatamız olursa bu halkın parasını çarçur ederek kullandığımızın tespitini yaptığınızda lütfen bizleri uyarın. Dolayısıyla bu tür hatalardan bir an önce kurtularak şu şehirde düzgün bir yol haritası ile ilerleyelim derseniz gerçekten minnettar kalırım. Çünkü bu halk bizim doğruluğumuza, dürüstlüğümüze ve çalışkanlığımıza güvenerek oy verdi. Dolayısıyla biz de halkımızın verdiği destek ve katkıların hakkını vermemiz lazım. Aldığımız oyları kendimize helal ettirmemiz lazım. Bu anlamda üzerimize düşen görevi fazlasıyla yapmak zorunda olduğumu hissediyorum.”  

 

 

Manav: “Elimizi taşın altına koymaya varız”

 

 

Bartın halkının yararına olan her konuda çalışmaya hazır olduklarını belirten Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Bartın Belediyesi Meclis Üyesi Hüseyin Manav, önceki dönem meclisinde belediye başkanına verilen borçlanma yetkisine açıklık getirirken “Bizim MHP olarak gözüksek bile Cumhur İttifakı olarak AK Parti ve MHP Grubundan geliyoruz. Şunu söylemek istiyoruz; Bartın halkının yararına, menfaatine olan her şeyde biz çalışmaya varız, elimizi taşın altına koymaya varız. Bir diğer husus, yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermemesi açısından biz geçmiş dönemde görev alan arkadaşlarla biz Belediye Başkanına borçlanma yetkisi verirken biliyorsunuz bir EYT çıkmıştı ortaya bu EYT’den de çok fazla emekli olan arkadaşımız çıkmıştı. Bunların kıdem tazminatlarını bölmeden ödeyebilmek, yıllık ücretli izin alacakları bölmeden ödeyebilmek için başkanımıza böyle bir yetki vermiştik. O günkü şartlarda o dönemin başkanı hangi gerekçeyle değişken faizli kredi kullandı bilemiyorum sebebini ama sanki 29 milyon krediye 21 milyon faiz işletilmiş bunun bir hataymış gibi lanse edilmesinden ben rahatsız oldum. Bu değişken değil sabit faizle çekilmiş olsaydı belli bir faiz yükü zaten binecekti. Dolayısıyla 21 milyonun sanki değişken faizden kaynaklanmış bir faiz yükü olduğu gibi anlatılmasını doğru bulmadığım için belki fazladan faiz yükünün binmesine sebep olmuş olabilir. 5 yıl birlikteyiz, inşallah Bartın halkının yararına, menfaatine olan her türlü şeyde destek olmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

 

 

Yalçınkaya: “O yetki yanlış kullanılmış”

 

 

Manav’ın konuşması üzerine de Başkan Yalçınkaya, Başkana verilen yetkinin yanlış kullanıldığını ifade ederek şöyle konuştu:

 

 

“Bartın’ın menfaatleri doğrultusunda hepimiz Bartın halkının beklediği hizmetleri yapmada, her yapılan güzel işte beraber olacağız, birlikte çalışacağayız ondan zaten hiç kimsenin kuşkusu yok. Yapılan her güzel işe hepimiz parti ayrımı yapmaksızın destek ve katkı vereceğiz. Ama biraz önce ikinci olarak dile getirdiğiniz konu hani 29 milyon lira kredi eğer o gün sabit alınsaydı, teminat gösterilerek alınsaydı ve diyelim ki yüzde 2 faizle alınsaydı bugün belki 11 ay sonra onun üzerine 29 milyonun üzerine belki 5 milyon faiz gelecekti ama sonucunda 29 milyon lirayı değişken faizle alındığı için 21 milyon faiz binmiş yani kamu zarar uğratılmış. Sonucunda bir 5 milyonla o aldığın krediyi kapatmak var. Ama bunun daha ucu da açık. Yani bu ay faizler artsa belki bir 5 milyon daha gelecek. Acilen bence durdurulması lazım, acilen bankayla görüşülerek teminat mı gösterilecek, bir anlaşmaya mı varılacak, bir yapılandırma yapılarak, taksitlendirmeyi yaparak bu artık her, merkez bankasının alacağı karar sonrası artan faizle bankaların faizlerini arttırması nedeniyle kredimizin devamlı yükselmesi bizi rahatsız eder, borç batağından kurtulamayız. O anlamda bunu izah etmek zorunda kaldım yani yanlış bir uygulama. Siz iyi niyetle EYT’liler için kullanılması gerektiği ihtiyacı olmuş kasada para yok dolayısıyla sıkıştık, EYT’lilere para ödeyeceğiz böyle bir kredi kullanılmasında bana yardımcı olur musunuz denmiş yönetim tarafından sizde belediye meclis üyeleri olarak bu konuda elinizi kaldırarak destek vermişsiniz. Ama sonucunda o yetki yanlış kullanılmış.”   

 

 

Başkan Vekili seçildi

 

 

Başkan Yalçınkaya’nın konuşmasının ardından yoklama ile başlayan 9 gündemli Meclis Toplantısında ilk olarak Belediyeler Kanunu’nun ilgili hükümleri gereğince organ seçimleri yapıldı.

 

 

Gündemin 1.maddesinde yer alan Meclis 1. Başkan Vekilliğine Cemal Selim Karakaş, 2. Başkan Vekilliğine Gülay Engin seçildi.

 

 

Gündemin 2. maddesinde yer alan 1.Katip Üyeliğine Seçil Yılmaz ve 2.Katip Üyeliğine Umur Yücel seçildi.

 

 

Gündemin 3.maddesinde yer alan Belediye Encümenine Sefai Sarıbaş, Coşkun Mollasalihoğlu ve Cüneyt Özdemir seçildi.

 

 

Komisyon Üyeleri seçildi!

 

 

Gündemin 4.maddesinde yer alan İmar ve Bayındırlık Komisyonuna üye seçimi konusu görüşüldü. Yapılan oylamada İmar ve Bayındırlık Komisyonuna Cemal Selim Karakaş, Enes Gizli, Selin İpek Kef, Turgay Kabakçı ve Egemen Kemik seçildi.

 

 

Gündemin 5.maddesinde yer alan Plan ve Bütçe Komisyonuna üye seçimi konusu değerlendirildi. Yapılan oylamada Plan ve Bütçe Komisyonuna Gülay Engin, Harun Özek, Emin Titiz, Kenan Dursun ve Aykut Oktay Ulu seçildi.

 

 

Birliklere de üye seçimleri tamam!

 

 

Gündemin 6.maddesinde yer alan Bartın Belediyesi’nin üyesi olduğu Tarihi Kentler Birliği’ne katılmak üzere 1 asil, 1 yedek üye belirlenmesi konusu görüşüldü. Yapılan oylama sonucu Çağrı Gökdeniz Toscuoğlu asil ve Uğur Baysal yedek üyeliğe getirildi.

 

 

Gündemin 7. maddesinde yer alan Bartın Belediyesi’nin üyesi olduğu Bartın Mahalli İdareler Birliği’ne katılmak üzere 3 asıl, 1 yedek üye belirlenmesi konusu değerlendirildi. Bartın Mahalli İdareler Birliği’ne Bartın Belediyesi’ni temsilen Sefai Sarıbaş, Betül Bozbulut, Hayri Güneş asil ve Figen Akın da yedek üye olarak belirlendi.

 

 

Meclise bilgi verildi

 

 

Gündemin 8.maddesinde yer alan 2023 yılı faaliyet raporu görüşülerek, kabul edildi. Gündemin 9.maddesinde yer alan 2023 yılı Denetim Raporunun okunarak, Meclise bilgi verildi. Tüm gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından toplantıda son olarak Mayıs 2024 Meclis Toplantısının 2 Mayıs Perşembe günü saat 16.00’da yapılması kararlaştırıldı.

ETİKETLER : Bartın Belediye Başkanı olan Muhammet Rıza Yalçınkaya Bartın Belediye Meclisi
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›