YSK, Amasra için kararını verdi

AKP ve MHP yetkilileri, Bartın'ın Amasra ilçesinde seçim sonuçlarına itiraz etti. İlçe Seçim Kurulu'nun itirazı somut delil yetersizliği nedeniyle reddetmesinin ardından, yetkililer İl Seçim Kurulu’na itiraz etti. İl Seçim Kurulu yapılan itirazı önce kabul ederek, oyların yeniden sayılmasına karar verdi. Ardından Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararı bozarak AKP ve MHP’nin talebini reddetti, böylece CHP’nin Amasra Belediye Başkan Adayı mevcut Başkan Recai Çakır, seçimin ikinci kez kazananı oldu.
Bu haber 2024-04-05 10:38:06 eklenmiş ve 628 kez görüntülenmiştir.

 

Çakır, ikinci kez kazanan oldu!

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

AK Parti ve MHP Amasra İlçe Teşkilatlarının, Pazar günkü seçim sonuçlarına yaptıkları itiraz üzerine oyların yeniden sayılmasına hükmeden Bartın İl Seçim Kurulu’nun kararı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından kaldırıldı ve 31 Mart günü seçimi en yakın rakibi MHP destekli AK Parti adayı Ahmet Reis’in 122 oy önünde tamamlayan CHP’nin mevcut Belediye Başkanı Recai Çakır’ın üst üste ikinci seçim zaferini resmen tescilledi.

 

 

31 Mart Pazar günü gerçekleştirilen Mahalli İdareler Seçimleri’nin sonuçlarına ilişkin gelişmeler Bartın’da da takip ediliyor.

 

 

Siyasi partiler bazı bölgelerde seçim sonuçlarının iptali ya da yeniden sayım yönünde itirazlarda bulunurken söz konusu itirazlardan biri de Bartın’ın Amasra ilçesinde gerçekleşti.

 

 

Seçimler için ittifak yapan ve AK Partili Ahmet Reis’i Belediye Başkan Adayı gösteren AK Parti ve MHP, seçimin 122 oy farkla kaybedilmesinin ardından 1 Nisan günü saatler 03.00 civarındayken Amasra İlçe Seçim Kurulu’na itirazda bulunarak oyların yeniden sayılması talebinde bulunmuştu. Ancak Amasra İlçe Seçim Kurulu, itirazı “somut delil yetersizliği” nedeniyle reddetti.

 

 

İl Seçim Kurulu “ oylar yeniden sayılsın” dedi

 

 

Bunun üzerine AK Parti ve MHP ilçe teşkilatları, itirazlarını bu kez İl Seçim Kurulu'na taşıdılar. Konuyu görüşen Bartın İl Seçim Kurulu, önceki gün saat 16.45’te itirazı kabul ederek Amasra Belediye Başkanlığı, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi için kullanılan oyların yeniden sayılmasına hükmederek bunu taraflara bildirdi.

 

 

“Oyunuza sahip çıkın” çağrısı!

 

Yaşanan bu gelişme üzerine CHP’li Belediye Başkanı Recai Çakır başta olmak üzere tüm CHP İl ve İlçe Başkanlığı Amasra halkını oylarına sahip çıkmak için sayımın tekrarlanacağı İlçe Seçim Kurulu önünü davet etti. Amasra’daki megafonlar aracılığıyla da söz konusu davet belediye tarafından Amasra halkına duyurularak destek istendi.

 

 

Kısa bir süre içinde çağrıya karşılık veren çok sayıda partili Amasralı İlçe Seçim Kurulu’nun bulunduğu Amasra Adalet Sarayı önünde toplandı. Çakır’ın yanı sıra CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, CHP Bartın İl Başkanı İsmail Cem Akyol, Merkez İlçe Başkanı Fatma Mazhar, Amasra İlçe Başkanı Ogün Basançelebi, CHP’nin bazı Bartın Belediye Meclisi üyeleri ile Amasra Belediye Meclisi Üyeleri de Adliye’nin önünde nöbet tuttu.

 

 

YSK, kararını iptal etti

 

 

İçeriden oyların sayım işleminin yeniden başladığı yönünde bilgi geldikten çok kısa bir süre sonra İl Seçim Kurulu’nun yeniden sayım yönündeki kararının Yüksek Seçim Kurulu tarafından kaldırıldığı bildirildi. Çakır’ın Belediye Başkanlığı’nın ve seçim sonuçlarının tescillendiği anlamına gelen haber, Amasra Adalet Sarayı önünde bekleyen CHP’lilerin sevinç gösterisi ile karşılandı.

 

 

Yaşanan bu gelişme üzerine CHP Bartın Milletvekili Bankoğlu ve Belediye Başkanı Çakır, beraberlerindeki parti yöneticileri ve Belediye Meclisi üyeleri ile birlikte kameralar karşısına geçerek Amasra Adalet Sarayı önünde bir basın açıklaması ile durum değerlendirmesi yaptı.

 

 

Bankoğlu: “Amasra’dan elinizi çekin”

 

 

CHP Bartın Milletvekili Bankoğlu, halkın iradesini kimsenin gasp edemeyeceğinin altını çizerken şunları söyledi:

 


“‘Buna müsaade etmeyiz’ demiştik, etmedik. Birileri Amasra halkının iradesine saygı duymak zorunda. Amasra halkının sandıkta gösterdiği iradeyi masa başında değiştirmeye çalışanlara şunu söylememiz lazım; ‘Amasra’dan elinizi çekin. Kirli siyasetinizi daha fazla bulaştırmanıza müsaade etmeyeceğiz.’ Burada oynanan türlü oyunların farkındayız. Amasra'daki kirli siyasetin farkındayız. Sınırsız bütçelerle devletin bakanlığını yapması gereken ama iktidarın bakanı olan Adalet Bakanı'na şunu söylemiştik; Amasra'dan elini çek ve işini yap demiştik. Şimdi kendisi işini yapsın ve affını istesin. Artık kimse kalkmaya çalışmıyor.

 

 

Amasra’da zafer hepimizindir”

 

 

Burada kirli bir plan döndü. Halkın iradesini hedef alan hiçbir plan tutmadığı gibi bu planları da tutmadı. Yüksek Seçim Kurulu’nun kararı ile Amasra’da adayımız Recai Çakır'ın başkanlığı bir kez daha tescillendi. Bizleri adliye önünde yalnız bırakmayan, halkın iradesine sahip çıkarak Amasra ittifakını kuran herkese teşekkür ediyoruz. Hukuka uygun karar veren vicdanlı hakimlerinize de kolluk kuvvetlerimize de teşekkür ediyorum. Vicdanı yerine başka hesaplar için kanun tanımaz karar veren hakimleri de Allah’a havale ediyorum.  Amasra’da zafer hepimizindir. Hayırlı, uğurlu olsun.”

 

 

Çakır: “Hukuk skandalını geri çevirme başarısını gösterdik”

 

 

YSK’nın kararı ile seçimi kazandığı resmen bir kez daha tescillenen Amasra Belediye Başkanı Çakır da “Dün başlayan adalet nöbetimizin sonucunda bugün her ne kadar İl Seçim Kurulu tarafından ikiye bir çoğunlukla yeniden sayım kararı alınmış olsa da partimizin, vekilimizin, il örgütümüzün, ilçe örgütümüzün bu alanda bulunan dostlarımızın kararlılığı ve desteği sayesinde Yüksek Seçim Kurulu yeniden sayın kararını kaldırdı. Aslında bu karar, aynı zamanda biraz önce doğaçlama attığımız ‘hak, hukuk, adalet’ sloganının da özeti. Biz adalet peşindeyiz. Doğru kanalları takip ederek şu anda yeniden sayım kararının kaldırıldığı müjdesini paylaşıyoruz. Sürecin yine takipçisi olacağız. Bu konuda çok büyük emeği geçen örgütümüz adına, öncelikle il başkanı, ilçe başkanı, sayın vekilim sağ olsunlar Cumhuriyet Halk Partisi ailesi ve bu alandaki demokrasi dostları sayesinde yine bir hukuk skandalını geri çevirme başarısını gösterdik.” dedi.

 

 

ETİKETLER : Bartın Amasra YSK
Diğer SİYASET haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›