İtiraz, “somut delil yetersizliği” nedeniyle reddedildi

Amasra İlçe Seçim Kurulu, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Amasra İlçe Başkanlığı tarafından, 31 Mart’taki Mahalli İdareler Seçimleri’nin Belediye Başkanlığı, Belediye Meclisi ve İl Genel Meclisi seçim sonuçlarının hatalı ve eksik sayıldığı, amblemler üzerindeki mührün silik olduğu için kabul edilmediği ve geçersiz oyların gerçeği yansıtmadığı iddialarıyla yaptığı sayımın tekrar yapılması talebini reddetti. Amasra İlçe Seçim Kurulu’nun itiraza ilişkin kararında “Olayda, itiraz dilekçesinde öne sürülen iddialar soyut olup delil ve gerekçeye dayandırılmamıştır. Seçim yasaları da, kanıtları araştırma ve toparlamakla seçim kurullarını görevli kılmamış, itiraz edeni delil ve gerekçe göstermekle yükümlü tutmuştur.” denildi.
Bu haber 2024-04-04 09:20:18 eklenmiş ve 1733 kez görüntülenmiştir.

 

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına itirazda bulunurken yapılan itiraz “somut delil yetersizliği” nedeniyle reddedildi.

 

 

1 Nisan Pazartesi günü saat 03.15’te MHP Amasra İlçe Başkanlığı, Amasra İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na 31 Mart 2024 tarihli bir dilekçe sunarak; ilçede gerçekleştirilen Belediye Başkanlığı, Belediye Meclisi ve İl Genel Meclisi seçim sonuçlarının hatalı ve eksik sayıldığı, amblemler üzerindeki mührün silik olduğu için kabul edilmediği ve geçersiz oyların gerçeği yansıtmadığı yönünde kendilerine sandıklarda görevli üyelerinden bilgiler geldiğini belirtilerek, Seçim Kurulu’ndan bu itirazları dikkate alarak Amasra’daki sayımın tekrar yapılması yönünde karar verilmesini talep etti.

 

 

“Somut delil ve gerekçe” sunulmadığı tespitini yapıldı

 

 

2 Nisan Salı günü, hakim başkanlığında toplanan Amasra İlçe Seçim Kurulu, yapılan incelemede itiraz dilekçesinde “somut delil ve gerekçe” sunulmadığı tespitini yaparken 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 112’nci maddesinde de, itirazın şekli ve itirazda aranacak koşulların belirtildiğini hatırlattı.

 

 

Söz konusu maddede; “İtiraz yazı ile veya sözle yapılır. Sözle yapılacak itirazlar gerekçesiyle birlikte tutanağa yazılır. İtiraz edenin adı, soyadı, açık adresi yazılarak imza ettirilir. İmza bilmeyenlere parmak bastırılır. Kimliğini ispat edemeyenlerin, delil ve gerekçe gösteremeyenlerin itirazları incelenmez, bu sebeple incelenmediği tutanağa yazılır. Yazılı itirazlarda da yukarıdaki şartlar aranır ve deliller itiraz dilekçesine eklenir. Gerekçesi ve delili olmayan yazılı itirazlar da incelenmez. Her iki halde de itirazın alındığına ve hangi tarihte yapıldığına dair, itiraz yapana alındı belgesi verilir. İtirazlar seçim kurulu başkanına yapılır. Seçim kurulu başkanı bulunamazsa, yazılı itiraz nöbetçi savcıya alındı belgesi ile yapılır. Savcı yapılan itirazın kaydını işleyerek hemen seçim kurulu başkanına gönderir.

 

 

Siyasi partiler, seçim başlangıcında partileri adına kimlerin itiraz edebileceklerini mühür ve imzalı bir yazı ile seçim kurullarına bildirirler. İtiraz edebileceklerin imza sirküleri parti başkanınca onaylanarak bildirilir. Parti adına itiraz edeceklerden kimlik aranmaz. İtirazlarda, delillerin hangi resmi makamlarda bulunduğunun bildirilmesi delil yerine geçer ve bu delili seçim kurulu temin eder. Yüksek Seçim Kuruluna yapılacak itirazların yazılı olması lazımdır” hükmünün yer aldığının anımsatıldığı Amasra İlçe Seçim Kurulu’nun itiraza ilişkin kararında, şu ifadeler yer aldı:

 

 

“İtiraz edeni delil ve gerekçe göstermekle yükümlü tutmuştur”

 

 

“Bu maddeye göre, somut delil ve gerekçe gösteremeyenlerin itirazlarının incelenmesine yasal olanak bulunmamaktadır. Olayda, itiraz dilekçesinde öne sürülen iddialar soyut olup delil ve gerekçeye dayandırılmamıştır. Seçim yasaları da, kanıtları araştırma ve toparlamakla seçim kurullarını görevli kılmamış, itiraz edeni delil ve gerekçe göstermekle yükümlü tutmuştur.

 

 

Bu nedenle, delil-gerekçe gösterilmediğinden yapılan itirazın oy çokluğuyla reddi gerekmektedir.

 

 

İtirazın reddine karar verildi

 

 

Sonuç olarak; yukarıda açıklanan gerekçelerle itirazın reddine, kararın bir örneğinin, Milliyetçi Hareket Partisi Amasra İlçe Başkanlığına tebliğine, 2 Nisan 2024 tarihinde kurulumuzca oy çokluğuyla Bartın İl Seçim Kurulu'na itirazı kabil olmak üzere karar verildi.”

 

 

Amasra İlçe Seçim Kurulu’nun kararına muhalefet şerhi koydular

 

 

Amasra İlçe Seçim Kurulu’nun AK Partili ve MHP’li üyeleri karara muhalefet şerhi koydular.

 

 

AK Partili Üye, karşı oy gerekçesinde, “Sandık üyelerinin seçim sonuçlarının hatalı ve eksik olduğu Milliyetçi Hareket Partisine bildirilmiş olduğundan geçersiz oyların gerçeği yansıtmadığını düşünüyorum, bu nedenle itirazın reddi yönündeki sayın kurulun kararına katılmıyorum” dedi.

 

 

Kurul’un MHP’li Üyesi de karşı oy gerekçesinde şu görüşlere yer verdi:
“Sandık üyelerinin seçim sonuçlarının hatalı ve eksik olduğu partimize bildirilmiş olduğundan geçersiz oyların gerçeği yansıtmadığını düşünüyorum, bu nedenle itirazının reddi yönündeki sayın kurulun kararına katılmıyorum.”

ETİKETLER : MHP 31 Mart 2024 Amasra İlçe Seçim Kurulu
Diğer SİYASET haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›