Katı Atık Bertaraf Tesisini incelediler

AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, Cumhur İttifakı’nın Bartın Belediye Başkan Adayı olan mevcut Belediye Başkanı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu ve beraberindeki heyet, Kaman Köyü mevkiinde bulunan Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne gitti. Tesisle ilgili bilgi veren Aldatmaz, “Üstelik ayrıştırma sonrasında ortaya çıkacak posa ile de enerji üretilecek. Yani çıkan posadan elde edilen gaz ile elektrik üretilecek inşallah. En kısa zamanda buradaki çöp miktarı belli bir miktara ulaşınca o da yapılacak. Tam otomatik bir tesis olacak.” derken Fırıncıoğlu, “Bartın için büyük bir problem olan tüm belediyelerin ve köylerin çöplerinin atıldığı İnkumu tepesindeki çöp sorunu, tesisin kısa süre içerisinde faaliyete geçmesiyle birlikte çözüme kavuşacak.” ifadelerini kullandı.
Bu haber 2024-03-07 10:16:31 eklenmiş ve 346 kez görüntülenmiştir.

 

“Tam otomatik bir tesis olacak”

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

AK Parti Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, Cumhur İttifakı’nın Bartın Belediye Başkan Adayı olan mevcut Belediye Başkanı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu ve beraberindeki heyet, Kaman Köyü mevkiinde bulunan Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne gitti.

 

 

Aldatmaz: “Çöpün içinden metal, kağıt, plastik ayrılacak”

 

 

Şirket yetkilisi Yusuf Yanar’ın yaptığı bilgilendirme sonrasında açıklamalarda bulunan Milletvekili Aldatmaz, şöyle konuştu:

 

 

“Tesiste çöpler ilk olarak poşet açmaya gelecek. Oradan ayrılarak tam otomatik bir sistemle elle ayrıştırma ile çöpün içinden metal, kağıt, plastik ayrılacak. Ayrıştırılarak posa çıkacak. İl merkezimizden veya ilçelerimizden küçük kamyonlar ile çöpler buraya nakledilmeyecek. Toplama merkezleri olacak ve bu toplama merkezlerinden bir TIR’ın alabileceği kadar çöp toplandığında buraya getirilecek. Burada yan taraftaki alana dökülecek. Oradan ise bantlarla çöp buraya gelerek ayrıştırma yapılarak geri dönüşüme gönderilecek. Geri kalan posa kısmı şu bölgeden dışarıya çıkacak. Burası tam otomatik ayrıştırma tesisi.

 

 

Günlük 200 ton çöp!

 

 

Tesisimizin bedeli bugünkü rakamlarla 200 milyon lira civarında. Bunun yüzde 50’si Çevre Şehircilik Bakanlığımız hibe olarak karşıladı. Geri kalan yüzde 50’sinin yüzde 25’ini Özel İdaremiz karşıladı. Geri kalan yüzde 25’i de belediyelerimiz nüfus oranlarına göre katkı vererek bu tesis gerçekleştirildi. Bu tesis günlük 200 ton çöpü ayrıştırabiliyor. Bartın’ın ise il genelinde günlük 130 ton civarında çöp üretimi söz konusu.

 

 

“Çıkacak posa ile de enerji üretilecek”

 

 

Üstelik ayrıştırma sonrasında ortaya çıkacak posa ile de enerji üretilecek. Yani çıkan posadan elde edilen gaz ile elektrik üretilecek inşallah. En kısa zamanda buradaki çöp miktarı belli bir miktara ulaşınca o da yapılacak. Tam otomatik bir tesis olacak. En kısa zamanda İnkum tepesindeki o alanı da, yine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın hibeleriyle çevre düzenlemesini yaparak hem tehlikesinin önlenmesi hem de çevre kirliliğinin önüne geçerek o alanı turizme kazandırmayı düşünüyoruz. Çünkü orası çok değerli bir yer.”

 

 

Fırıncıoğlu: “Bu alanı kullanılabilir hale getireceğiz”

 

 

Tesis incelemesi sonrasında açıklamada bulunan Bartın Belediye Başkanı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu da İnkumu tepesinde bulunan vahşi depolama alanının bu bölgeye taşınmasıyla turizme kazandırılacağını belirterek “Bartın için büyük bir problem olan tüm belediyelerin ve köylerin çöplerinin atıldığı İnkumu tepesindeki çöp sorunu, tesisin kısa süre içerisinde faaliyete geçmesiyle birlikte çözüme kavuşacak. İnkumu tepesindeki çöplük alanı kapanarak bu alanı kullanılabilir hale getireceğiz. Kısa süre içerisinde faaliyete geçecek olan Katı Atık Bertaraf Tesisi’nde emeği olan herkese teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.

ETİKETLER : Yusuf Ziya Aldatmaz Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu Katı Atık Bertaraf Tesisi
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›