Bankoğlu, emekli ikramiyeleri ile ilgili sert konuştu!

Emeklilerin durumu ve emekli ikramiyelerinde yapılan artışa ilişkin olarak açıklamalarda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, “2020 yılında bin TL’lik emekli ikramiyesinin asgari ücrete oranı yüzde 42 iken bugün yüzde 17’si durumunda. Bugün asgari ücrete oranla bir zam verilecek olsaydı en az 7 bin 140 TL ikramiye verilmesi gerekiyordu. Emeklinin en az 4 bin 140 TL’si kayıp durumda. Erdoğan’ın açıklaması bu yönüyle müjde değil, yoksulluğun ve adaletsizliğin tescilidir. Erdoğan’ın ikramiye açıklaması müjde değil, yoksulluğun ve adaletsizliğin tescilidir. Erdoğan 10 bin TL maaş ve 3 bin TL ikramiye alan emekliye Ramazan’da ‘iftar, sahur yapma’ demiştir.”
Bu haber 2024-02-26 09:52:35 eklenmiş ve 423 kez görüntülenmiştir.

 

“Ayıptır, günahtır, aklımızla dalga geçmektir”

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

15 milyon emeklinin merakla beklediği maaş ve ikramiye zamlarının belli olmasının ardından Ramazan Bayramı öncesi emeklilere verilecek olan emekli ikramiyesi kamuoyunda yoğun eleştiri ve tartışmalara neden oldu.

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu da emeklilerin durumu ve emekli ikramiyelerinde yapılan artışa ilişkin açıklamalarda bulundu.

 

 

Söz konusu artışın hayatın gerçeklerinden uzak olduğunu belirten CHP Bartın Milletvekili Bankoğlu, emeklilere verilen ikramiyenin de asgari ücrete oranla artırılması gerektiğini savunurken buna ilişkin olarak Meclis’e Kanun Teklifi sunacaklarını söyledi.

 

 

“En büyük mağdurlarının başında emekliler geliyor”

 

 

“Gelir adaletsizliği yüzünden bir mutlu azınlığı doyurmaya çalışıyoruz” diyen Bankoğlu, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

 

 

“Türkiye’nin gerçek gündemi halkın geçim derdidir. Cumhuriyet tarihinin en ağır yoksulluğu yaşanıyor. Gelir adaletsizliği yüzünden bir mutlu azınlığı doyurmaya çalışıyoruz. Bu tablonun en büyük mağdurlarının başında emekliler geliyor. AKP’nin ‘uzaya gidiyoruz’ propagandası yaptığı günlerde emekli markete dahi gidemiyor. Doktora gitse muayene ücreti, katkı payı, katılım payı, ilaç yüzdesi, reçete ücreti gibi adlarla 10 kalemden fazla ödeme yapıyor. Emekli evine bir şey satın alsa ÖTV, KDV, MTV, ÖTV’nin KDV’si, tescil, harç, TRT payı ödüyor. Ama seçim yaklaşınca hükümet birden emekliyi hatırlıyor. Hükümetin maaşlara yaptığı göstermelik artışla emekliye neredeyse asgari ücretin yarısını reva görmüştür. TÜİK verilerine inansak dahi 2023’te yıllık yüzde 65 denilen ama gerçekte bunun en az iki katı olan bir enflasyon var. En düşük emekli aylığı 10 bin lira oldu diye böbürlenen AKP hükümeti acaba et, süt, yumurta fiyatlarından, kiralardan, gaz ve elektrik tutarlarından, fahiş ilaç ve ulaşım giderlerinden haberdar mıdır? Elbette haberdar. Demek ki hükümet şunu diyor; emekli, dul ve yetimler çok da umurumuzda değil. Yüzde 49’luk artış ve 3 bin liralık emekli ikramiyesi ile ne yaparlarsa yapsınlar. AKP, Türkiye’yi içine düşürdüğü bu korkunç ekonomik yıkım içerisindeyken bile israftan bir adım geri durmuyor.

 

 

“Yazıklar olsun!”

 

 

Halkımız çok iyi hatırlayacaktır ki; bayram ikramiyesi AKP hükümetinin aklında bile yokken 2015 yılında Önceki Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun verdiği bir söz olarak ülkenin gündemine girmiştir. Partimizin bu sözünü AKP sanki kendi vaadiymiş gibi ancak Haziran 2018 seçimlerinden önce seçmenin gözünü boyamak için istemese de yapmak zorunda kalmıştır. Geçtiğimiz yıl 2023 Genel Seçimlerine kadar geçen 5 sene boyunca tüm uyarı ve eleştirilerimize rağmen bin lira bayram ikramiyesi vermeye devam ettiler. 2018’de bin lira olarak verilmeye başlanan ve o günün kuruyla 212 dolar karşılığındaki bayram ikramiyesi son artışla ancak 96 dolar ediyor. Bayram öncesi belki 90 dolara kadar düşecek. Yine ilk çıktığında 232 dolar eden ikramiye bugün 100 dolar dahi etmiyor. İsraf hükümeti, emeklilere artış verdik mi verdik diyor. Yazıklar olsun!

 

 

“Müjde değil, yoksulluğun ve adaletsizliğin tescilidir”

 

 

2020 yılında bin TL’lik emekli ikramiyesinin asgari ücrete oranı yüzde 42 iken bugün yüzde 17’si durumunda. Bugün asgari ücrete oranla bir zam verilecek olsaydı en az 7 bin 140 TL ikramiye verilmesi gerekiyordu. Emeklinin en az 4 bin 140 TL’si kayıp durumda. Erdoğan’ın açıklaması bu yönüyle müjde değil, yoksulluğun ve adaletsizliğin tescilidir. Erdoğan’ın ikramiye açıklaması müjde değil, yoksulluğun ve adaletsizliğin tescilidir. Erdoğan 10 bin TL maaş ve 3 bin TL ikramiye alan emekliye Ramazan’da ‘iftar, sahur yapma’ demiştir.

 

 

“Emekli uzaya değil markete gitmek istiyor”

 

 

Diğer göstergelerde de tablo benzer. Avrupa Birliği İstatistik Birimi verilerine göre Avrupa ülkeleri içinde emekliler arası gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu ülkelerin başında Türkiye geliyor. Yine küresel emeklilik endeksinde Türkiye, 47 ülke arasında 44. sırada bulunuyor. Emekli uzaya değil markete gitmek istiyor. Gıda, barınma, sağlık, giyim gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak istiyor. Yoksa yurttaşının temel ihtiyaçlarına ulaşmasına engel olmuş evsiz, aşsız, ilaçsız bırakmış bir yönetimin nesine güvensin? Geçen aydan bu yana gıda fiyatları en az yüzde 9 arttı. İki sene önce bir adet kuru soğan 20 kuruş ederken bugün 1,5 lira olmuş. Bir bardak süt içmek 6 lira, bir kilo kuşbaşı 400 lira olmuş. Avrupa’daki emekliler ülkemizdeki otelleri ev gibi kullanırken bizim emeklilerimiz 3 bin lira ile otobüsle az ötedeki bir şehre gidip dönmenin hesabını yapıyor.

 

 

“Bu zulmü kimsenin aklından çıkarmaması lazım”

 

 

Hem emeklilerin hem de çocukların çalışmak zorunda olduğu bir ülke haline geldik. AKP Türkiye’sinde emekliler ya ek işte çalışmak zorunda kalıyor ya da ek iş bulamadıysa yarı aç durumda yaşamlarını sürdürüyorlar. Vaatlerin emeklilere ekmek, öğrenciye çorba olduğu bir ülkede, banka promosyonlarının emekli maaşından fazla olduğu, 80 yaşında iki büklüm bin bir derdi olan insanların sabahın 5’inde yarım kilo ucuz et almak için bir karta adını yazıp, o soğukta yüzlerce metre kuyrukta saatlerce bekleyip üzerine eli boş eve dönmesine başarı diyorsak evet AKP hükümeti gerçekten çok başarılı! Bu zulmü kimsenin aklından çıkarmaması lazım. Tekrar söyleyelim: AKP emekliye barınma, beslenme, sağlık, ulaşım, giyim ve insanca bir yaşam imkanı tanımayan, zalimliğini laf salatasıyla, çığırtkanlıkla bastırırken kendine çalışan bir israf hükümetidir. Tüm bunların sorumlusu ‘ekonominin patronu benim’ diyen Recep Tayyip Erdoğan hükümetidir. Bizim CHP olarak çözümlerimiz net: Emekli aylıkları en az asgari ücretle eşitlenmeli ve asgari ücretle uyumlu bir biçimde artış sağlanmalıdır. Emeklilere verilen ikramiye de asgari ücrete oranla artırılmalıdır. Buna ilişkin Kanun Teklifimizi de Meclis’e sunacağız. 3 bin liralık bayram ikramiyesi de ayıptır, günahtır, aklımızla dalga geçmektir.”

ETİKETLER : CHP Aysu Bankoğlu
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›