TSO Başkanı Balık, 6. Kümelenme Konferansına katıldı

Ticaret Bakanlığı himayesinde gerçekleştirilen 6. Kümelenme Konferansı’nda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Desteği (UR-GE) ve kümelenme projelerinin dünyaya açılma projesi olduğuna işaret ederek, amaçlarının Türkiye Yüzyılı'nı ticaretin yüzyılı yapmak olduğunu dile getirdi. Toplantıya katılan Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Halil Balık da program sonrasında bir değerlendirmede bulunurken katma değerli ürünlerin önemini belirterek “Sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için küresel rekabetin hızla evrilen dinamiklerine ayak uydurmalıyız. Bilhassa sürdürülebilir ihracat kalemlerinde katma değerli ürün sayısını artırmalıyız.” dedi.
Bu haber 2024-02-19 10:27:03 eklenmiş ve 437 kez görüntülenmiştir.

 

“Katma değerli ürün sayısını artırmalıyız”

 

 

Kübra Nur AK

 

 

Ankara’da Ticaret Bakanlığı himayesinde düzenlenen 6. Kümelenme Konferansı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Halil Balık, Genel Sekreter Ahmet İncekara ve İç Hizmetler Sorumlusu Emre Türk’ün katılımıyla gerçekleştirildi.

 

 

Bakan Bolat, burada yaptığı konuşmada, Ticaret Bakanlığının 2010'da temellerini attığı UR-GE programının 14 yıldır devam ettiğini söyledi. Kırsalın kalkındırılmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Bolat, “Bu amaçla kırsalda özellikle bir yandan küresel düşünüp dünyaya ihracat yapmayı hedefleme diğer yandan yerel hareket etme düşüncesi büyük önem taşıyor. İşte UR-GE ve kümelenme bu anlamda çok önemli bir yol haritasıdır.” diye konuştu.

 

 

Bolat, Türkiye'deki birçok kümelenme örneğinin başarıyla devam ettiğini dile getirerek, “Cumhuriyet'imizin 100. yılını geçen yıl geride bıraktık ve ikinci yüzyıl yani Türkiye Yüzyılı'na başladık. Cumhurbaşkanı'mızın ortaya koyduğu vizyon çerçevesinde Türkiye Yüzyılı'nda kalkınma planları hedefleri doğrultusunda toplam mal ihracatımızı 2028'e kadar 375 milyar dolara, hizmetler ihracatımızı da 200 milyar dolara çıkarmak azmindeyiz. Bu çalışılmış hedeflerdir. Cumhuriyet'imizin 100. yılını 255,8 milyar dolarla kapatmıştık. 2024'ün 45 günü sonunda ise yıllıklandırılmış ihracatımız 257,3 milyar doları geçti. Geçen yılın rekorunun üzerine 1,5 milyar dolar daha ilave ihracatımız oluştu. Bu trendle Orta Vadeli Program'daki hedefimiz olan mal ihracatında 267 milyar doları, hizmet ihracatında da 110 milyar doları aşacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

 

 

Dış ticaret açığı azalıyor

 

 

Orta-yüksek ve yüksek teknoloji ürünlerde de ilerleme sağlandığına işaret eden Bolat, 2028 yılında hedefin, bu ürünlerin ihracat payını yüzde 50'ye yükseltmek olduğunu bildirdi. Bakan Bolat, Türkiye'nin küresel mal ihracatındaki payının da yükseldiğini, bu payın daha da artacağını ifade etti. Söz konusu ihracatın yüzde 94'ünün sanayi ürünleri alanında gerçekleştirildiğine dikkati çeken Bolat, Türkiye'nin 241 milyar dolar sanayi ürünleri ihracatı yaptığını, bu rakamı daha da ileri taşıma gayretinde olduklarını anlattı.

 

 

Türkiye'yi "yol geçen hanı" gibi görmek isteyen, başka ülkeler üzerinden saptırmalar yapan ithalatlara karşı önleyici tedbirler aldıklarını söyleyerek Türkiye'nin dış ticaret ve cari işlemler açığını makul seviyelere getirmenin en büyük hedefleri olduğunu vurgulayan Bakan Bolat, cari işlemlerde şubat ve martta gerileme görüleceğini bildirdi.

 

 

Bolat, bu istikrar ortamının Türkiye'nin kredi notunda iyileşme sürecini beraberinde getireceğini ve ülkeye sermaye akışının hızlanmasını sağlayacağını ifade etti.

 

 

Yeni kredi için hazırlık

 

 

Bolat, Bakanlık olarak bu yıl 5,5 milyar lira hizmetler ihracatı için 16 milyar lira da mal ihracatı için bütçe tahsis ettiklerini anlattı.

 

 

Finansman kolaylıkları noktasında Eximbank İGE'de ve Merkez Bankası ihracat ve reeskont kredilerinde çok büyük artışlar yapıldığı bilgisini veren Bolat, "Yakın zamanda Eximbank'ın çevre konuları, yeşil ekonomi, dijital dönüşüm, katma değerli ihracat konularında hazırlıkları var.” dedi.

 

 

Bolat, kümelenme anlayışının istihdam oluşturma, sektörel ve bölgesel kalkınma, hedef pazar odaklı ihracat artışı, ülkenin gelişmiş bölgeleri ile az gelişmiş bölgeleri arasında bağlantıları güçlendirme ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu insan kaynağını eğitime yönlendirme amaçları güttüğünü anlattı.

 

 

Kümelenmenin, küresel düşünme yerel hareket etme anlayışı için bir araç konumunda olduğunu belirten Bolat, “Ticaret Bakanlığımız 2010'da bu programı başlatmıştır. İhracatçılarımızı desteklemedeki en önemli ve faydalı destek araçlarımızdan bir tanesidir. Böylece bölgesel gelişmişlik, rekabet ve yenilikçilik politikalar alanında katkılar sağlamaktadır. UR-GE projesi kümelenmede yer alan firmalarımızın uluslararası pazarlardaki küresele hazırlanmalarında okul görevi görmekte. Ülkemizdeki bütün iş dünyası kuruluşları UR-GE projeleri hazırladılar, Bakanlığımızdan destek aldılar, birçoğu başarıyla bunlara uyguladı. 216 kuruluş UR-GE Projesi hazırladı ve 619 UR-GE Projesi sundular, birçoğu tamamlandı. Şu anda da 187 UR-GE projesi aktif olarak devam etmekte. Bakanlığımız 13 yıldan bu yana UR-GE ve kümelenme projelerine 2 milyar liradan fazla destek sağladı.” diye konuştu.

 

 

Bolat, UR-GE ve kümelenme projelerinin dünyaya açılma projesi olduğuna işaret ederek, amaçlarının Türkiye Yüzyılı'nı ticaretin yüzyılı yapmak olduğunu dile getirdi.

 

 

Bolat, konuşmasının ardından Türkiye'deki ihracatçı birliklerine, başarılı iyi uygulama örneği plaketi verdi.

 

 

Program kapsamında, Türkiye ekonomisine ivme kazandıracak ve uluslararası rekabetçiliğin gelişimine katkı sağlayacak önemli çalışmalar hakkında bilgiler verildi.

 

 

Yeşil ekonomi ve dijital dönüşüm başlıkları hakkında sunumlar ile devam eden program, UR-GE Projelerinde iyi uygulama örneklerinin anlatılmasıyla son buldu.

 

 

Balık: “Dinamiklerine ayak uydurmalıyız”

 

 

Program sonrasında açıklamalarda bulunan Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Halil Balık, katma değerli ürünlerin önemini belirterek “Sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için küresel rekabetin hızla evrilen dinamiklerine ayak uydurmalıyız. Bilhassa sürdürülebilir ihracat kalemlerinde katma değerli ürün sayısını artırmalıyız.” ifadelerini kullandı.

ETİKETLER : TSO Halil Balık 6. Kümelenme Konferansı
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›