Maden faciası davasında 6’ncı duruşmada ara karar açıklandı!

Bartın’da Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağında 43 madencinin yaşamını yitirdiği grizu patlamasıyla ilgili davanın 6. duruşmasında arar karar açıklandı. Mahkeme 7 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verirken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının, patlamaya ilişkin TTK eski Genel Müdürü Kazım Eroğlu ile eski Genel Müdür Yardımcısı İsmail Güner hakkında “görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla soruşturma izni verdiği öğrenildi.
Bu haber 2024-02-15 09:23:41 eklenmiş ve 795 kez görüntülenmiştir.

 

Tutukluluk hallerine devam, iki isme soruşturma izni

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağında 14 Ekim 2022 tarihinde meydana gelen ve 43 işçinin hayatını kaybettiği, 9 işçinin yaralandığı patlamaya ilişkin 7’si tutuklu 23 sanığın yargılanmasına devam edildi.

 

 

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 195 sayfalık iddianamenin, Bartın Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmesiyle 25-28 Nisan, 3-5 Mayıs, 24-25 Temmuz, 16-18 Ekim ve 15-17 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen duruşmaların ardından davanın 6’ncı oturumu yapıldı. Davanın 13 Şubat Salı günü gerçekleştirilen duruşmasında da 13 tanık dinlenildi.

 

 

Bartın Adliyesi’ndeki duruşmaya, TBMM Başkanvekili CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler, patlamada hayatını kaybeden madencilerin yakınları ile taraf avukatları katıldı.

 

 

“Elimizden bir şey gelmedi”

 

 

TTK İş Güvenliği Şube Müdürü Burhan Arık, kurumu 2 ayda bir denetlemeye geldiklerini, tahlisiye konusunda ise 6 ayda bir eğitim aldıklarını anlatırken patlamadan sonra arama kurtarma çalışmalarına katıldıklarını belirterek, “Eksi 350 kotuna kadara indik. Açık alevleri gördük, ters taraftan müdahale etmeye çalıştık ama alev ve dumanlar nedeniyle elimizden bir şey gelmedi.” dedi.

 

 

“Metan yüksekse havalandırmayla ilgili de sorun var demektir”

 

 

Maden faciasının ardından Zonguldak’tan gelen tahlisiye ekibi sorumlusu Mustafa Yapıcı da patlamanın ardından saat 19.45 sıralarında Amasra’ya geldiklerini ve eksi 320 kotuna inerek çalışmalara katıldıklarını kaydetti. Ocağa indiklerinde karbonmonoksit seviyesinin çok yüksek olduğunu ve alevlerle karşılaştıklarını anlatan Yapıcı, “Birkaç arkadaşımızı yaralı olarak kurtardık ama alevlerden dolayı daha ileri gidemedik. Büyük kızıl bir alev vardı.” diye konuştu.

 

 

Mahkeme Başkanının “Patlama neden kaynaklanmış olabilir?” sorusuna ise Yapıcı, “Patlama için ortamda metan ve onu alevlendirecek kıvılcım olması lazım. Kıvılcım nereden, nasıl çıkmıştır onu bilmek zor. Metan yüksekse havalandırmayla ilgili de sorun var demektir.” yanıtını verdi.

 

 

“Basınç beni ileriye itti, toz kalktı önümü göremedim”

 

 

Amasra Müessesesi’nde barutçu olarak çalışan ve patlama anında madende bulunan tanıklardan madenci Mustafa Demirbaş, dinamitleri yerleştirdikten sonra görevi patlatmadan sorumlu barutçu arkadaşına devredip bölgeden ayrıldığını söyledi. Olay anını anlatan Demirbaş, yaklaşık yarım saat sonra, eksi 285 kotunda bulunduğu sırada büyük bir patlama sesi duyduğunu ve basınç geldiğini söylerken “Normalde 3-4 dakikada gideceğim 300 metre yolu 20 dakikada gidebildim. Patlama sesi çok güçlüydü ve yaklaşık 30 saniye sürdü. Basınç beni ileriye itti, toz kalktı önümü göremedim. Hızlı bir şekilde kuyu dibine geldik ve oradan merkez izlemeyi aradık. Bize sensörlerden değer alınamadığı ve acilen dışarı çıkmamız gerektiği söylendi, biz de çıktık.” şeklinde konuştu.

 

 

“Görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla soruşturma izni

 

 

Tanık beyanlarının ardından söz alan müşteki avukatı Derviş Emre Aydın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, eski TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu ile eski Genel Müdür Yardımcısı İsmail Güner hakkında “görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla soruşturma izni verdiğini anımsatarak, teftiş kurulu raporunda, havalandırma sisteminin yetersiz olduğu, patlamanın birkaç noktada yaşandığı, su barajı ve taş tozu uygulamasının yetersiz kaldığı ve aspiratör alınmaması gibi nedenlerden dolayı kasıtlı ihmal ifadelerinin yer aldığına dikkati çekti.

 

 

Tahliyelerini talep ettiler

 

 

Söz verilen tutuklu ve tutuksuz sanıklar, önceki beyanlarını tekrar ettiklerini belirterek, tahliyelerini talep etti. Sanık avukatları da tutukluluğun devamına yönelik mütalaaya katılmadıklarını söyleyerek, müvekkillerinin tahliye edilmesini istedi.

 

 

Yerinde inceleme için bilirkişi heyeti oluşturuldu

 

 

Ara kararında sanıkların tutukluluk halinin devamını kararlaştıran mahkeme heyeti, patlamanın yaşandığı bölgede keşif yapılmasına ilişkin, yüksek gelen gaz değerlerinin barajların açılması halinde düşebileceği görüşü bulunduğunu, bu nedenle yerinde inceleme için 2 profesörün yer aldığı bilirkişi heyeti oluşturulduğunu açıkladı.

 

 

Heyet, barajların açılıp açılamayacağı konusunda da ön rapor istenildiğini belirterek, bakanlığın Eroğlu ve Güner hakkında soruşturma izni vermesinin ardından iddianame hazırlanma ihtimali olduğunu ve mevcut dava dosyasıyla birleşmesine göre hareket edileceğini ifade etti.

 

 

Duruşma, dosyadaki eksikliklerin tamamlanması için ileri tarihe ertelendi.

ETİKETLER : TTK Amasra 14 Ekim 2022
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›